Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Kwartfinales in Cuba tijdelijk onderbroken; Twee teams naar Halve Finale
English

CIENFUEGOS / SANCTI SPÍRITUS (Cuba) - Het 'postseason' van de 60e editie van de Serie Nacional de Béisbol in Cuba is momenteel onderbroken of uitgesteld in afwachting van testresultaten van het coronavirus (COVID-19). Vanaf 26 januari zouden de vier Kwartfinales worden gespeeld. Sindsdien werden er slechts twee uitgespeeld, eentje werd onderbroken en de vierde is nog altijd uitgesteld.

Op 31 januari plaatste Vegueros de Pinar del Río zich als eerste ploeg voor de Halve Finale na een 'sweep' in hun best-of-three tegen Gallos de Sancti Spíritus. Drie dagen later won Alazanes de Granma hun reeks tegen Leones de Industriales met 3-2 om ook de Halve Finale te bereiken.

Avispas de Santiago de Cuba opende tegen Leñadores de Las Tunas op 26 januari met een 7-4 overwinning, maar hierna werd deze reeks stilgelegd. In de vierde Kwartifinale staat regerend landskampioen Cocodrilos de Matanzas tegenover Elefantes de Cienfuegos, maar deze reeks is nog niet begonnen.

Vanwege de maatregelen voor het coronavirus worden alle wedstrijden gespeeld op een neutrale locatie en verblijven alle deelnemende teams in een 'bubble'. De reeks van Pinar del Río vs. Sancti Spíritus werd gespeeld in Estadio Cinco de Septiembre in Cienfuegos, dat ook de locatie is voor de reeks tussen Santiago de Cuba en Las Tunas.

Granma en Industriales speelden hun wedstrijden in Estadio José Antonio Huelga in Sancti Spíritus, waar ook Matanzas en Cienfuegos in actie zullen komen.

In de Kwartfinales zouden de teams om de dag een wedstrijd spelen. Aanvankelijk was het de bedeoeling om op maandag 5 februari met de Halve Finales te beginnen. Echter, zoals gezegd, in één Kwartfinale is nog maar één wedstrijd gespeeld, terwijl een andere nog niet eens is begonnen.

Vanwege de genomen maatregelen tegen de verspreiding van het virus is de reguliere competitie van de Cubaanse Serie Nacional ingekort en waren er voor het eerst in de historie geen toeschouwers bij de wedstrijden. Ook werd bepaald dat alle wedstrijden in het 'postseason' overdag worden gespeeld op neutrale velden en in 'bubbles'. Wanneer een wedstrijd vanwege duisternis moet worden gestaakt, dan wordt het duel de volgende ochtend vanaf 10 uur voortgezet. Ook mag maar een beperkt aantal journalisten aanwezig zijn, maar die mogen niet het veld betreden. Al deze maatregelen zijn en worden ook genomen om de reisbewegingen naar deze locaties te beperken. Tegenover de media stelde Commissioner Ernesto Reynoso op 21 januari dat men er op staat dat de naleving van de hygiënische en sanitaire maatregelen opgelegd door COVID-19 prioriteit nummer één zijn in beide locaties. Dr. Francisco Montesinos, de medische chef van het Cubaanse honkbal, voegde toe: ,,Alleen de discipline zal garanderen om besmettingen te voorkomen''.Granma vs. Industriales

Deze Kwartfinale ging van start op 26 januari en kon volgens schema worden afgewerkt. Granma opende op die dag met een 5-4 winst in tien innings. Met een 4-2 achterstand scoorde Industriales in de achtste en negende inning om langszij te komen, waarna het winnende punt werd gescoord in de tiende.

Twee dagen later boekte Granma een 3-0 shutout-winst, dankzij sterke pitching van Lázaro 'El Caballo' Blanco.

In de derde wedstrijd stond Granma opnieuw geen punten toe en won dit keer met 4-0. In deze ontmoeting was het César García die als pitcher domineerde en zeven sterke innings gooide. Industriales sloeg slechts drie honkslagen.

In Game 4 kwam Industriales terug met een 10-3 overwinning op 15 honkslagen. Met een 2-1 voorsprong kwam de ploeg uit Havana tot een rally van vijf punten in de vierde inning om het duel te beslissen.

Op 3 februari won Granma nipt met 2-1 van Industriales in de vijfde wedstrijd van de reeks om zich te plaatsen voor de Halve Finale. In deze wedstrijd had Lázaro Blanco wederom een sterk heuveloptreden. Na een punt te hebben toegestaan in de eerste inning hield hij de tegenstander puntloos en gooide zes prima innings.Pinar del Río vs. Sancti Spíritus

Deze reeks kon eveneens volgens schema worden gespeeld. In hun eerste wedstrijd op 27 januari won Pinar del Río met 9-7 in tien innings. De ploeg stond halverwege de vijfde inning met 5-2 voor, maar Sancti Spíritus kwam daarna tot een rally van vijf punten om een 7-5 voorsprong te nemen. Maar Pinar del Río kwam langszij in de zesde en scoorde daarna tweemaal in de tiende inning.

De tweede wedstrijd eindigde twee dagen later in een 15-4 'mercy-rule' overwinning voor Pinar del Río. Met een 2-0 voorsprong kwam de ploeg tot een rally van negen punten in de derde inning. Sancti Spíritus scoorde hierna viermaal in de vierde, maar Pinar del Río scoorde eveneens vier punten in hun zesde slagbeurt om weer een voorsprong van tien punten te hernemen. De ploeg sloeg 18 honkslagen, waaronder vier van Yasser Julio González en Lázaro Emilio Blanco (3 doubles).

Op 31 januari completeerde Pinar del Río hun 'sweep', maar had opnieuw tien innings nodig. Met een 5-1 achterstand scoorde Pinar del Río vijf punten in de vijfde inning. Maar in de 1e9 scoorde Sancti Spíritis driemaal om een 7-5 achterstand uit te wissen, maar zag Pinar del Río weer langszij komen in de 2e9. De ploeg scoorde daarna het winnende punt in de tiende om zich te plaatsen voor de Halve Finale.Santiago de Cuba vs. Las Tunas; Matanzas vs. Cienfuegos

De reeks tussen Santiago de Cuba en Las Tunas begon volgens planning op 26 januari. Las Tunas was de favoriet, maar Santiago de Cuba speelde een sterke wedstrijd en won met 7-4. Met een 4-3 achterstand scoorde de thuisploeg vier punten in de zevende om het duel in hun voordeel om te draaien.

Echter, de volgende wedstrijden werden geschrapt. Kort na afloop van de eerste wedstrijd werd bekend dat er een positief geval was in de begeleiding van Santiago de Cuba. Hierdoor werd de tweede ontmoeting uitgesteld.

De eerste wedstrijd tussen Matanzas en Cienfuegos, die op de agenda stond voor 27 januari, werd uitgesteld, omdat nog niet alle test-resultaten beschikbaar waren. De wedstrijd werd twee dagen uitgesteld, maar maar werd bekend dat er twee positieve gevallen waren in het team van Cienfuegos. Hierna werd deze reeks volgens de gezondheids-protocollen stilgelegd.

Op 31 januari werd bekend gemaakt dat het veilig was de eerste twee reeksen voort te zetten, maar dat de hierboven genoemde reeksen in afwachting van meer test-resultaten onderbroken bleven.

Afgelopen dinsdag (9 februari) maakte de National Baseball Commission bekend dat de reeks tussen Matanzas en Cienfuegos zal worden hervat op vrijdag (12 februari) in Sancti Spíritus, omdat alle leden van beide teams negatief waren in recente tests. Cienfuegos kreeg een aantal extra dagen ter voorbereiding na verschillende dagen in quarantaine te zijn geweest.

(12 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.