Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Pedro José Rodríguez...
(1955 - 2021)
Cubaanse honkbal-grootheid, 'Señor Jonrón', Pedro José Rodríguez overleden
English

CIENFUEGOS (Cuba) - De Cubaanse honkbal-grootheid Pedro José Rodríguez, die bij velen ook bekend was onder zijn bijnaam 'Cheíto'en 15 seizoenen in de Serie Nacional de Béisbol uitkwam, is op zaterdag (13 februari) onverwacht overleden op 65-jarige leeftijd. Wel werd bericht werd dat hij gezondheidsproblemen had en ondermeer leed aan diabtetes wat zorgde voor nierproblemen. In de jaren zeventig en tachtig was Rodríguez de vaste derde honkman van de Cubaanse Nationale Ploeg, die toen domineerde in het internationale honkbal. Met Cuba vierde hij vele successen, won verschillende internationale titels en nam ook tweemaal deel aan de Haarlemse Honkbal Week. Rodríguez wordt algemeen beschouwd als één van de beste powerhitters van zijn generatie, wat hem de bijnaam van 'Señor Jonrón' (Mister Homerun) opleverde.

Op zondag (14 februari), de dag van zijn begrafenis, was er een minuut stilte voor aanvang van de wedstrijd tussen Cocodrilos de Matanzas en Elefantes de Cienfuegos in Sancti Spíritus ter nagedachtenis aan Pedro José Rodríguez. Dit was de tweede wedstrijd van hun uitgestelde best-of-five Kwartfinale van de Serie Nacional de Béisbol.

Pedro José Rodríguez Jiménez werd geboren op 26 november 1955 in Sandino (Pinar del Río). Hij groeide op in een honkbalfamilie en ging zelf op jonge leeftijd spelen, waarbij al vroeg zijn talent en aanvallende kracht toonde. Als speler van een Nationaal U16 Team tijdens een internationaal evenement sloeg Rodríguez vijf homeruns in elf wedstrijden.

In 1974, op 18-jarige leeftijd, speelde Rodríguez voor het eerst in de Cubaanse Nationale Ploeg. In dat jaar nam hij met de sterke Cubaanse ploeg deel aan de tweejaarlijkse internationale Haarlemse Honkbal Week in Haarlem. Cuba nam toen voor de tweede keer deel en won de achtste editie van het toernooi door alle acht gespeelde wedstrijden in winst om te zetten. In zijn eerste wedstrijd van het evenement sloeg Rodríguez een homerun.

Voor Rodríguez was dat het begin van een succesvolle internationale loopbaan met de Nationale Ploeg van Cuba. Een jaar later, op 19-jarige leeftijd, maakt Rodríguez zijn debuut in de Nationale Ploeg tijdens een groot regionaal of mondiaal evenement, de Pan American Games in 1975. In deze Juegos Panamericanos, gehouden in Mexico, leidde hij het team in homeruns en binnengeslagen punten en sloeg 3-uit-5 in de Finale die door Cuba werd gewonnen. Met zijn 19 jaar was Rodríguez de jongste speler ooit in een Cubaanse Nationale Ploeg tijdens een groot internationaal toernooi. Dat record werd zo'n tien jaar later geboren toen Omar 'El Niño' Linares zijn debuut maakte.

In 1976 won Rodríguez de eerste van zijn vier Gouden Medailles op een Wereldkampioenschap, dat toen werd georganiseerd in Colombia.

In 1978 nam Rodríguez deel aan zijn tweede Haarlemse Honkbal Week in Nederland. Dit keer sloeg hij vijf homeruns. Teamgenoot Antonio Muñoz was de Homerun King van he toernooi met zes. Tijdens het evenement, op 15 augustus, sloegen zowel Rodríguez als Muñoz twee homeruns in één wedstrijd tegen de Nationale Ploeg van Australië. Cuba eindigde op de derde plaats met een 4-3-1 'record'.

...Pedro José Rodríguez...
...4 Wereldkampioenschap-titels...
...2 Pan American-titels...
...2 Central American-titels...
...2 Intercontinental Cup-titels...
...1 Haarlemse Honkbal Week-titel...
Onder zijn teamgenoten tijdens de twee Haarlemse Honkbal Weken, maar ook tijdens andere evenementen in deze jaren, bevonden zich aantal van de beste Cubaanse spelers ooit, zoals Rey Vicente Anglada Ferrer, Armando Capiró Laferté, Luis Giraldo Casanova Castillo, Rogelio García Alonso, Félix Isasi Mestre, Pedro Jova Pérez, Fermín Laffita Pelipiche, Augustín Marquetti Moinelo, Antonio Muñoz Hernández, Juan Pérez Pérez, Rodolfo Puente Zamora, Wilfredo Sánchez González, Alfonso Urquiola Crespo and Braudilio Vinent Serrano. Manager in deze succesvolle periode was de legendarische coach Servio Borges Tulio, die Cuba naar het goud leidde op 17 verschillende toernooien, waaronder acht opeenvolgende titels op een Wereldkampioenschap tussen 1969-1980.

Later in 1978 maakte Rodríguez deel uit van de ploeg die de titel ververde op de Central American and Caribbean Games in Colombia en het Wereldkampioenschap in Italië. Tijdens de Juegos Centroamericanos y del Caribe sloeg Rodríguez .556 en zorgde voor records met 15 homeruns, 37 binnengeslagen punten en 23 gescoorde punten. En dat in slechts tien wedstrijden! Hij deelde het punten-record met Armando Capiró.

Tijdens het Wereldkampioenschap van 1978 in Italië sloeg Rodríguez vier homeruns. Hij sloeg toen 12 punten binnen en deelde daarmee de vijfde plaats met Il-kwon Kim (Zuid-Korea), achter teamgenoot Antonio Muñoz, Tim Wallach (USA), Hiromitsu Ochiai (Japan) en Ben Richardson (Nederland). Tijdens het evenement besliste hij de wedstrijd tegen Japan met een honkslag, resulterend in een 3-2 winst. Later in het toernooi homerde hij om de stand in balans te brengen tegen de USA. Cuba won dat duel met 5-3 en bleef ongeslagen in het evenement (10-0).

Rodríguez won weer twee Gouden Medailles met Cuba in 1979. In dat jaar pakte de ploeg de titel tijdens de Pan American Games in Puerto Rico en de Intercontinental Cup in Cuba. Rodríguez leidde beide evenementen in homeruns, respectievelijk vijf en zeven. Tijdens de Intercontinental Cup sloeg hij drie homeruns in de wedstrijd tegen Panama en twee tegen de USA. Hij leidde de Intercontinental Cup met 17 RBI's, 18 honkslagen en 15 gescoorde punten en werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler. Later in het jaar werd Rodríguez gekozen in de top-10 van meest uitmuntende atleten uit Cuba en Latijns-Amerika.

Rodríguez veroverde zijn volgende Gouden Medaille met Cuba in 1980 tijdens het Wereldkampioenschap in Japan.

In 1982, voor eigen publiek, verloor Cuba de Finale van de Central American and Caribbean Games tegen de Dominicaanse Republiek. Dit was de enige keer in de internationale loopbaan van Rodríguez dat hij geen Goud won met Cuba tijdens een regionaal of mondiaal toernooi.

Hierna volgden weer drie Gouden Medailles.

In 1983 speelde Rodríguez voor de ploeg die de Intercontinental Cup won in België. Tijdens dat evenement in Antwerpen sloeg hij .378. Er was dat jaar ook weer een Gouden Medaille tijdens de Pan American Games in Venezuela.

In 1984 nam Rodríguez deel aan zijn laatste toernooi met het team van Cuba. Dat was het Wereldkampioenschap, dat in eigen land werd gespeeld. Hij sloeg toen elf punten binnen en had zes homeruns, waarmee hij het toernooi aanvoerde met teamgenoot Luis Casanova en Roberto Bianchi (Italië).

In zijn internationale loopbaan sloeg Pedro José Rodríguez 57 homeruns en werd hij zevenmaal gekozen in een All Star Team tijdens internationale toernooien.

...Pedro José Rodríguez is Rookie of the Year...
...en Antonio Muñoz Meest Waardevolle...
...Speler van de Serie Nacional 1973-1974...
Pedro José Rodríguez speelde 15 seizoenen in de Serie Nacional de Béisbol, het reguliere seizoen waarin wordt gespeeld van november tot en met februari. In deze jaren speelde hij ook in de Serie Selectiva. Dat was een competitie tussen 1975 en 1995, waarin acht regionale All Star Teams in een competitie speelden vanaf het voorjaar tot en met de zomer.

Rodríguez maakte zijn debuut in de Serie Nacional de Béisbol tijdens het seizoen 1973-1974 als speler van Azucareros de Las Villas. Hij toonde onmiddellijk zijn kwaliteiten, want hij sloeg elf homeruns om daarmee op de derde plaats te eindigen en een 27-jaar oud rookie-record brak. Rodríguez werd een populaire speler bij de fans en na het seizoen werd hij gekozen tot Rookie of the Year. 27 jaar later won ook zijn zoon Pedro José Rodríguez Junior de Rookie of the Year Award. Eén van zijn teamgenoten bij Las Villas was de legendarische eerste honkman Antonio Muñoz, die in 1974 werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler.

Aanvankelijk speelde Rodríguez voor Azucareros de Las Villas, dat na het seizoen 1976-1977 werd ontbonden. Hierna kwam hij uit voor Elefantes de Cienfuegos.

In 1978 zorgde Rodríguez voor een record in de Serie Selectiva met 28 homeruns, waarmee hij het oude record van 22 brak, dat in 1973 was gerealiseerd door Armando Capiró. In het seizoen 1978 sloeg Rodríguez een memorabele homerun op ster-werper Rogelio García van Pinar del Río om het kampioenschap te beslissen. Het homerun-record van 28 werd in 1986 gebroken door Orestes Kindelán, die er toen 30 sloeg.

Tijdens het seizoen 1979-1980 sloeg Rodríguez 18 homeruns en had 55 binnengeslagen punten in de Serie Nacional en werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler.

Zoals gezegd wordt Rodríguez beschouwd als één van de beste slagmensen van de jaren zeventig en tachtig. Op 28-jarige leeftijd werd hij de jongste speler ooit in de Serie Nacional met 1.000 honkslagen. Hij voerde de Serie Nacional viermaal aan in homeruns en tweemaal met binnengeslagen punten. Hij de was de homerun-leider tweemaal in de Serie Selectiva.

Rodríguez stond op het hoogtepunt van zijn loopbaan tijdens het seizoen 1984-1985 toen hij 29 jaar was en soms werd gezien als de Cubaanse Babe Ruth. Echter, hij werd toen levenslang geschorst omdat hij minder dan 100 Amerikaanse dollars in zijn bezit had, die hij tijdens een toernooi had gekregen van een Venezolaanse speler. In die jaren waren er straffen voor het bezit van Amerikaans geld. Toen zijn loopbaan werd afgebroken had hij 279 homeruns geslagen en zou makkelijk de 300 hebben bereikt en zelf veel meer. Op de all-time lijst stond hij op dat moment slechts 15 homeruns achter Antonio Muñoz.

De schorsing werd na 3½ jaar opgeheven. Rodríguez keerde terug, maar was niet meer dezelfde speler als daarvoor, want hij had zijn slagkracht en zijn conditie verloren. Na zijn schorsing was hij enorm teleurgesteld en keerde zich af van het honkbal. Hij bekeek geen wedstrijden op televisie en bezocht geen wedstrijden in stadions. Rodríguez speelde nog drie seizoenen, maar sloeg nog maar tien homeruns, waarna hij stopte in maart 1992. Op het moment dat hij stopte stond hij tweede op de all-time homerun-lijst en vierde met binnengeslagen punten.

...Pedro José Rodríguez...
...289 homeruns in 15 seizoenen...
In zijn 15 seizoenen in de Serie Nacional de Béisbol speelde Rodríguez in 1.179 wedstrijden. Hij sloeg 1.201 honkslagen, waaronder 289 homeruns. Rodríguez scoorde 704 punten, sloeg er 973 binnen en zijn slaggemiddelde was .287.

Met zijn 289 homeruns deelt Pedro José Rodríguez de tiende plaats met Oscar Macias Hernández op de All-Time Homerun-lijst van de Serie Nacional de Béisbol. De lijst wordt aangevoerd door Orestes Kindelán Olivares, die 487 homeruns sloeg in 21 seizoenen. Andere spelers in de top-5 zijn Lázaro Junco Nenínger (405), Omar Linares Izquierdo (404), Antonio Muñoz Hernández (370) en Romelio Martínez Hernández (370).

Na te zijn gestopt als speler werd Rodríguez later instructeur op de Academia Provincial de Béisbol de Cienfuegos. Op deze Academy gaf hij instructies over hitting en werkte met vele talentvolle Cubaanse spelers uit de provincie Cienfuegos. Daaronder Yasiel Puig Valdés en José Abreu Correa, die in de Major League zouden gaan spelen. Puig is momenteel Free Agent, Abreu speelt voor Chicago White Sox. Beiden namen ook deel aan de twee internationale toernooien in Nederland, de Haarlemse Honkbal Week en het World Port Tournament. In 2002 nam zijn zoon Pedro José Rodríguez Román eveneens deel aan de Haarlemse Honkbal Week.

In 2013 was Pedro José Rodríguez één van de coaches van de Nationale Ploeg van Cuba tijdens de World Baseball Classic.

In december was Rodríguez één van de vier spelers die als vijfde groep werd gekozen in de Salón de la Fama Palmar de Junco in Matanzas. Deze Hall of Fame bevindt zich in Estadio Palmar de Junco, het oudste nog gebruikte honkbal-stadion in de wereld. Het was hier dat op 27 december 1874 de eerste officiële honkbal-wedstrijd werd gespeeld in Cuba. Samen met Rodríguez werden ook gekozen korte stop Zoilo 'El Zorro' Versalles Rodríguez, die 12 seizoenen (1959-1969, 1971) in de Major League speelde, eerste honkman Julio Germán Fernández Tortolo, die 19 seizoenen uitkwam in de Serie Nacional en korte stop Roberto 'Chico' Barbón, die in 1955 de eerste Latijns-Amerikaanse speler was die speelde in de professionele Japanse competitie. Barbón speelde elf seizoenen in Nippon Professional Baseball.

Door veel van zijn voormalige teamgenoten, maar ook officials, wordt Pedro José Rodríguez omschreven als een voorbeeld voor velen. Ze zeggen dat hij een waar uithangbord was voor de kwaliteit van het Cubaanse honkbal. Een bescheiden man met waardigheid die altijd loyaal is gebleven aan het Cubaanse honkbal, zijn land en zijn team.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Pedro José Rodríguez en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(15 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.