Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 januari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Vaqueros wint nipt van Caimanes in opener Colombiaanse Finale
English

BARRANQUILLA (Colombia) - Titelverdediger Vaqueros de Montería won met 4-3 van Caimanes de Barranquilla op zaterdag (16 januari) in de opener van de best-of-seven Kampioensfinale van de Liga Profesional Colombiana de Béisbol. Game 2 van de Finale, die zonder publiek wordt gespeeld, staat op de agenda voor zondag.

De vier teams die de profafdeling vormen in Colombia openden het reguliere seizoen op 28 november, uiteraard ook in dit land later dan gepland vanwege de coronavirus-pandemie. De ploegen speelden één maand (afsluiting op 28 december) en stonden acht keer tegenover elkaar, goed voor elk 24 wedstrijden. Hierna speelden de drie beste teams in een Halve Finale Ronde. Gigantes de Barranquilla werd in de competitie uitgeschakeld. In de Halve Finale speelden de teams nog eens viermaal tegen elkaar. Vaqueros en Caimanes eindigden op de eerste en tweede plaats om zich te plaatsen voor de eindstrijd.

Op zaterdag openden de twee finalisten in Estadio Édgar Rentería in Barranquilla, dat het decor is voor de gehele best-of-seven. Het stadion, dat het thuisveld is van zowel Caimanes als Gigantes, is vernoemd naar Édgar Rentería, de meest succesvolle Colombiaanse speler in de Major League. De korte stop speelde in 16 Major League-seizoenen (2.152 wedstrijden) voor Florida Marlins (1996-1998), St. Louis Cardinals (1999-2004), Boston Red Sox (2005), Atlanta Braves (2006-2007), Detroit Tigers (2008), San Francisco Giants (2009-2010) en Cincinnati Reds (2011). In 1997 sloeg hij een 'walk-off single' in de elfde inning in Game 7 van de World Series tegen Cleveland Indians. Hierdoor won Florida met 3-2 en pakte voor het eerst de World Series-titel. In 2010 won hij de World Series met San Francisco Giants en werd toen gekozen tot Meest Waardevolle Speler. Rentería speelde ook in vijf All Star Games.

In 1998 creëerden Rentería en zijn broer Edinson Team Rentería, dat in 1999 de nieuwe professionele Colombiaanse honkbal-league oprichtte in 1999. Eerder was er al een prof-competitie in het land in 1948-1958, 1979-1988 en 1994-1999. In 1997 ontving Édgar Rentería de hoogste Colombiaanse onderscheiding uit handen van toenmalig President Ernesto Samper, want hij werd benoemd tot Knight in the Order of San Carlos Cross (Caballero de Orden de San Carlos). Deze onderscheiding wordt sinds 1954 uitgereikt aan Colombiaanse burgers die uitmuntende bijdragen leverden aan het land Colombia.

Caimanes nam een snelle 2-0 voorsprong in de tweede helft van de eerste inning op starter Edinson Frias. Het eerste punt kwam snel tot stand. Tito Polo opende met vier wijd en Harold Ramirez volgde met een honkslag. Jhonatan Galvez sloeg daarna ook een honkslag en bracht het eerste punt binnen. Met twee uit werd het tweede punt gescoord toen Dilson Herrera op het honk kwam na een fout.

Vaqueros pakte een punt terug in de vijfde, maar dat hadden er meer kunnen zijn. Meybri Viloria begon met vier wijd en Andres Angulo bereikte het honk met een stootslag-honkslag. Een foute aangooi tijdens een pick-off richting tweede honk stelde Viloria in staat te scoren. Hierna sloeg José Brizuela een honkslag, maar Angulo werd uitgeschakeld toen hij daarop het derde honk probeerde te bereiken. De honken kwamen vervolgens vol te staan na vier wijd voor Alberto Callaspo en een honkslag van Brallan Perez. Dat leidde tot een werperswissel, want Luis De Avila nam het over van starter David Holmberg. De inning eindigde toen Yonni Hernandez met een line drive in een dubbelspel sloeg.

Vaqueros nam de leiding over in de achtste toen het tweemaal scoorde op twee pitchers. Nieuwe pitcher Hector Garcia gooide vier wijd op Yonni Hernandez, die opschoof via een opofferingsstootslag. Na een opzettelijke vrije loop kreeg Vaqueros lopers op het tweede en derde honk toen er geen actie werd ondernomen in wat een double steal leek te zijn. De lopers kregen geen gestolen honk op hun naam, want Official Scorer José Luis Vergara beoordeelde het opschuiven namelijk op velderskeus ('fielder's indifference'). Het was een cruciaal moment, want Vaqueros had nu twee lopers in scoringspositie. Jhon Romero nam hierna de pitching over. Hij begon met een strikeout, maar kreeg de honken vol na vier wijd, waarna hij een 2-run double moest incasseren van Andres Angulo, die Vaqueros een 3-2 voorsprong opleverde.

Een 'insurance run' werd toegevoegd in de negende dankzij een opofferingsslag van Silva Rubi.

Met een 4-2 achterstand wist Caimares dit nog terug te brengen naar 4-3 in de 2e9 na een fout.

(16 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.