Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

RCH-Pingu´ns wint ruim van Storks in Promotie/Degradatie-opener
English

HEEMSTEDE - RCH-Pingu´ns begon de best-of-three Promotie/Degradatie Series tegen Silicon Storks op zaterdag (16 oktober) met een ruime 16-6 overwinning in acht innings. De ploeg uit Heemstede kwam tweemaal tot een rally van zes punten. De tweede wedstrijd wordt op zondag in Den Haag gespeeld. Indien nodig wordt de derde wedstrijd komende woensdag in Heemstede gespeeld.

Aanvankelijk stond de opener op het programma voor afgelopen woensdagavond, maar die werd verschoven naar vandaag. Afgelopen weekeinde werd RCH-Pingu´ns het hoogst geŰindigde standaardteam in de Eerste Klasse na een nipte 1-0 winst tegen Sparks Haarlem op zaterdag. Hiermee plaatste de ploeg zich voor de Play-Off tegen Storks. RCH-Pingu´ns won daarna op zondag ook van Sparks Haarlem (2-1).

Echter, het tweede team van Amsterdam Pirates kwam op gelijke hoogte met RCH-Pingu´ns op de eerste plaats door niet alleen in de slotronde van de reguliere competitie tweemaal te winnen van UVV (8-6 en 2-0), maar daarna ook het inhaalduel tegen Neptunus Tridents op maandagavond (5-4) winnend af te sluiten. Hierdoor was een beslissingswedstrijd nodig om te bepalen wie van de twee teams kampioen zou worden in de Eerste Klasse. Dat Kampioensduel werd vastgesteld voor afgelopen woensdagavond. Op het neutrale veld van Onze Gezellen in Haarlem won Amsterdam Pirates 2 de beslissingswedstrijd tegen RCH-Pingu´ns met 10-7 om de titel te veroveren in de Eerste Klasse.

Storks eindigde op de laatste plaats in de Degradatie-poule van de Hoofdklasse na verlies van de laatste inhaalwedstrijd (7-6) tegen Quick Amersfooort op 7 oktober.

De winnaar van de Promotie/Degradatie Series komt volgend seizoen uit in de Hoofdklasse, de verliezer speelt in de Eerste Klasse.

In het Eerste Klasse-seizoen dit jaar had RCH-Pingu´ns een aantal spelers op het roster staan met Hoofdklasse-ervaring, namelijk Jesse Aussems, Ties van der Beeke, Gianni Frolijk, Rossini Frolijk, Maickel Rietel, Ferd van Stekelenburg, Dion Steijl, Koen Werkman en Lars Werkman. Gianni Frolijk miste recentelijk een aantal wedstrijden vanwege werkverplichtingen in het Duitse Mainz, maar hij reisde terug naar Nederland om dit weekeinde bij de ploeg te zijn. Zijn broer Rossini was vanwege een blessure niet inzetbaar, maar zat wel in de dug-out. Zodoende werd veteraan-speler Ferd van Stekelenburg voor dit weekeinde aan het roster toegevoegd. Van Stekelenburg speelt in het derde team van RCH-Pingu´ns, samen met een aantal andere voormalige Hoofdklassers, zoals oud-Orange-werper Dave Draijer, Remco Draijer en Reggie Valpoort. In september maakte Dave Draijer zijn rentree op de heuvel in de hoofdmacht, want hij gooide toen tegen Wassenaar. Het derde team van RCH-Pingu´ns staat momenteel op de eerste plaats in Poule A van de Vierde Klasse.

(16 oktober)In de opener van vandaag keek RCH-Pingu´ns aanvankelijk tegen een 3-0 achterstand aan halverwege de derde inning, maar kwam daarna tot een 6-run rally. Storks kwam kwam langszij in de 1e5, maar de thuisploeg hernam onmiddellijk de leiding door eenmaal te scoren in hun vijfde slagbeurt. In de zevende inning brak RCH-Pingu´ns de 6-6 stand door driemaal te scoren, waarna het mercy-rule verschil van tien punten werd bereikt in de 2e8 via een tweede 6-run rally.

...Dion Steijl als pitcher in de Hoofdklasse...
...voor Hoofddorp Pioniers in 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
RCH-Pingu´ns kwam in het duel van vandaag tot 21 honkslagen, waaronder vier van Gianni Frolijk en twee homeruns van Koen Werkman. Alle elf spelers die door Hoofd Coach Marlon Frolijk werden ingezet sloegen minimaal ÚÚn honkslag.

Voormalig Hoofdklasse-pitcher Dion Steijl startte voor RCH-Pingu´ns en gooide het hele duel. In de seizoenen 2012 en 2013 gooide de linkshander in relief in respectievelijk twaalf en dertien wedstrijden voor Kinheim. Steijl speelde daarna voor RCH-Pingu´ns, maar hij maakte zijn rentree in de hoogste afdeling in 2017 toen hij gooide in zeven wedstrijden voor Hoofddorp Pioniers in de Kampioenspoule en was toen 1-3. Steijl gooide daarna ook voor Pioniers, kwam uit in tien wedstrijden (negen starts) en was 3-5 met een 5.70 ERA. Na het seizoen 2018 keerde de linkshander terug naar RCH-Pingu´ns. In het duel van vandaag kwam Steijl tot driemaal drie slag en kreeg acht honkslagen tegen, maar stond ook tweemaal achter.

De eerste vijf innings behoorden min-of-meer toe aan Storks. De ploeg kwam in scoringspositie en nam tweemaal de leiding, maar vanaf de 2e5 draaide het duel om.

Storks kreeg hun eerste loper in scoringspositie in de eerste heft van de eerste inning. Met twee uit sloeg Ibrahin Redan de bal terug naar Dion Steijl voor een infield-hit. Toen de werper volgde met een foute aangooi schoof hij op naar het tweede honk, maar strandde daar.

Storks sloeg daarna toe met drie punten in de 1e3. Met ÚÚn uit kreeg Kelvin Knape vier wijd en scoorde het eerste punt toen Brendly Martina volgde met een driehonkslag. Even later scoorde Martina na een honkslag van Joran Berkhout. Die kwam daarna in scoringspositie toen Ibrahin Redan na een fout het honk bereikte en scoorde na een honkslag van Sheadion Jamanika. Hierna leek het alsof Storks nog meer tot scoren zou komen, want de ploeg kreeg de honken vol na vier wijd voor Yurdion Martie. Maar de inning eindigde toen Kevin van Veen in een dubbelspel sloeg.

RCH-Pingu´ns antwoordde met een 6-run rally op drie pitchers. Darryl Williams opende met een tweehonkslag, waarna Koen Werkman de bal over de linksveld-omheining dreunde voor een homerun. Daan Groenewoud volgde met een honkslag en scoorde de gelijkmaker na een tweehonkslag van volgende slagman Jesse Aussems. Met de stand nu op 3-3 nam Obed Hernandez de pitching over voor Storks. Hij begon met drie slag voor veteraan Ferd van Stekelenburg, maar kreeg daarna een RBI-double tegen van Brett Thompson en een puntscorende honkslag van Gianni Frolijk. Hernandez volgde met drie slag voor Ties van der Beeke, maar moest daarna weer een tweehonkslag toestaan van Donny Hamelink. Renaigel Martis nam de pitching over, maar hij kreeg de honken vol na vier wijd voor Darryl Williams. Een volgend punt werd hierna gescoord toen Martis ook tot vier wijd kwam op Koen Werkman. Met de honken nog altijd vol sloot een grounder de slagbeurt af, maar de thuisploeg stond met 6-3 voor.

Nadat Storks op rij was uitgeschakeld in de vierde kreeg RCH-Pingu´ns de honken weer vol in de 2e4. Met ÚÚn uit sloeg Ferd van Stekelenburg een honkslag en Brett Thompson een tweehonkslag. Met het eerste honk open kreeg Gianni Frolijk opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten. Met de honken vol nam Jiairo Samboe de pitching over. Het creŰren van een gedwongen loop werkte, want volgende slagman Ties van der Beeke sloeg in een inning-afsluitend dubbelspel.

Storks kwam terug in de 1e5 en bracht de stand weer in balans. Brendly Martina opende met een stootslag-honkslag, waarna Joran Berkhout werd geraakt door een worp. Martina scoorde vervolgens na een honkslag van Ibrahin Redan. Sheadion Jamanika volgde met een stootslag-honkslag, zodat de lopers opschoven. Toen dat werd gevolgd door een foute aangooi schoven alle lopers een extra honk op en dat betekende dat Berkhout scoorde. Hierna liet Redan de gelijkmaker aantekenen via een opofferingsslag van Yurdion Martie. Twee grounders maakten een einde aan de slagbeurt en Jamanika bleef achter op het derde honk.

RCH-Pingu´ns brak de 6-6 stand in de 2e5. Jiairo Samboe kreeg snel de honken vol. Hij gooide vier wijd op Donny Hamelink en Darryl Williams, waarna een stootslag-honkslag werd geplaatst door Koen Werkman. Er volgde weer een werperswissel, want Kevin van Veen nam het over en werd deze middag de vijfde werper voor Storks. Hij kreeg een double play-grounder van Daan Groenewoud, maar daardoor kon Hamelink wel scoren en dat zette de thuisploeg op een 7-6 voorsprong.

Ondanks twee productieve slagbeurten stopte het scoren van Storks na de vijfde inning. De ploeg kreeg nog maar twee lopers in scoringspositie in de volgende drie innings. In de zesde opende Roy Winkel met een honkslag. Met twee uit (op een strikeout) stal Winkel het tweede honk en bereikte het derde honk na een foute aangooi, maar bleef achter.

Na twee lopers te hebben achtergelaten in de 2e6 nam RCH-Pingu´ns meer afstand door driemaal te scoren met twee uit in de zevende. Na een strikeout en een vangbal kreeg Kevin van Veen de honken vol toen Daan Groenewoud een honkslag sloeg en Jesse Aussems en Ferd van Stekelenburg beiden vier wijd kregen. Teun van der Meer volgde met een 2-run single en Gianni Frolijk voegde een RBI-single toe om de voorsprong op te voeren naar 10-6.

In de 1e8 gooide Dion Steijl vier wijd op Storks lead-off hitter Kevin van Veen en vervolgens ook op Kelvin Knape met twee uit, maar zij bleven achter.

In de 2e8 kwam RCH-Pingu´ns tot een rally van zes punten op vijf extra-basehits om tot een verschil van tien punten te komen en het duel af te sluiten! Donny Hamelink begon met een tweehonkslag en met ÚÚn uit sloeg Koen Werkman zijn tweede homerun in de wedstrijd. Werkman speelde in de Hoofdklasse voor HCAW (2017) en DSS (2018-2019). Volgende slagman Daan Groenewoud bereikte het honk na een fout en scoorde op een hiernavolgende driehonkslag van Jesse Aussems, die daarna zelf scoorde op een tweehonkslag van Joey Kuijsten. Met twee uit sloeg Gianni Frolijk een RBI-triple en scoorde het 16e punt toen Ties van der Beeke een walk-off single afleverde.


RCH-Pingu´ns - Silicon Storks 16-6 (8 inn.)
123456789RHE
Silicon Storks00303000 -682
RCH-Pingu´ns00601036 -16214
(twee uit toen een verschil van 10 punten werd bereikt in de 8e inning)
pitchers Storksinn.SOBBHRER
Twan Naessens2 (*)12544

Obed Hernandez0.22-322

Renaigel Martis0.2-32--

Jiairo Samboe, L (0-1)0.2 (**)-2-11

Kevin van Veen3.2321196

(*) - Naessens gooide op vier slagmensen in de derde inning
(**) - Samboe gooide op drie slagmensen in de vijfde inning

pitcher RCH-Pingu´nsinn.SOBBHRER
Dion Steijl, W (1-0)835865

Homeruns: RCH-Pingu´ns: Koen Werkman 2 (2)(3e,2-run,0 uit,op Naessens; 8e,2-run,1 uit,op Van Veen).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Olav Steijger, 1B-Jeroen Rekveld, 3B-Jacques Krutzen.
Official Scorer-Muriel van de Wateringen.
Play-by-Play Scorer-Rob Schuurman.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Chris de Vries.
Scoreboard Operators-Luc Fliervoet & Wim Timmer.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:59 uur.
Locatie-Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Game 1, best-of-three Promotie/Degradatie Series 2021.
RCH-Pingu´ns leidt Series met 1-0.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 14° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 16 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 62%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.