Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Cuba 'Postseason': Eerste Halve Finale gestart; Laatste Kwartfinale over week hervat
English

SANCTI SPÍRITUS (Cuba) - Met drie Kwartfinales beslist in het 'postseason' van de 60e editie van de Cubaanse Serie Nacional de Béisbol, is nu besloten door de National Baseball Commission om te beginnen met de eerste Halve Finale. Op zaterdag (20 februari) speelden Alazanes de Granma en Vegueros de Pinar del Río hun eerste wedstrijd in hun best-of-seven Halve Finale. Granma won de opener met 9-2.

Regerend kampioen Cocodrilos de Matanzas bereikte ook de Halve Finale na het completeren van een 'sweep' afgelopen dinsdag (16 februari). Hun tegenstander komt uit de vierde en laatste Kwartfinale tussen Avispas de Santiago de Cuba en Leñadores de Las Tunas, maar die reeks is momenteel onderbroken. Echter, er is nu bekend gemaakt dat deze Kwartfinale zal worden hervat op zondag 28 februari.

Op 31 januari plaatste Vegueros de Pinar del Río zich als eerste ploeg voor de Halve Finale na een 'sweep' in hun best-of-five tegen Gallos de Sancti Spíritus. Drie dagen later won Alazanes de Granma hun reeks tegen Leones de Industriales met 3-2 om ook de Halve Finale te bereiken.

De Kwartfinale tussen Matanzas en Elefantes de Cienfuegos werd uitgesteld na een aantal positieve gevallen van het coronavirus (COVID-19) in het team van Cienfuegos. Op 9 februari werd aangekondigd dat de reek zou beginnen op 12 februari, omdat alle leden van beide teams negatief waren in recente tests.

In de vierde Kwartfinale opende Santiago de Cuba met een 7-4 overwinning tegen Las Tunas op 26 januari, maar hierna werd deze reeks stilgelegd, vanwege een aantal positieve gevallen in het team van Santiago de Cuba. In de voorbije weken werd bericht dat er ongeveer 20 gevallen (spelers, coaches, team-management, begeleiding) waren vastgesteld in de team-delegatie, maar dat er ook een paar gevallen waren in het team van Las Tunas. Volgens de protollen verbleef iedereen in quarantaine, maar er was ook goed nieuws omdat niemand van de betrokkenen ernstig ziek is geworden. Op dit moment zijn de meeste betrokken personen weer in orde en spelers zouden hun trainingen kunnen hervatten op hun respectievelijke thuisveld om weer in vorm te komen. Er is aangekondigd dat de tweede wedstrijd van de best-of-five nu op het programma staat voor zondag 28 februari. De resterende wedstrijden in deze reeks worden gespeeld in Camagüey met telkens een vrije dag tussen elke wedstrijd. Op de derde dag na de beslissende wedstrijd in deze series speelt de winnaar vervolgens tegen Matanzas in de tweede Halve Finale, die eveneens in Camagüey zal worden gespeeld. De best-of-seven Kampioens Finale begint drie dagen nadat deze Halve Finale is beslist op een nog nader aan te kondigen locatie.Granma vs. Pinar del Río

...Roel Santos sloeg twee hits (één double),...
...scoorde 2x en had 2 RBI's voor Granma...
...Op de foto staat Santos aan slag voor Cuba...
...tijdens de World Baseball Classic 2017...
...in Tokyo (Japan)...
(© Foto: Henk Seppen)
Pinar del Río stond halverwege de vierde inning met 2-0 voor, maar slaagde er niet in dat vast te houden. De ploeg opende de score in de eerste helft van de eerste inning. Juan Carlos Arencibia Echeverria en Reinaldo Lazaga Hernández begonnen met honkslagen op startende werper Lázaro Blanco Matos. Arencibia schoof op naar het derde honk via een 'force play-grounder' van Lázaro Emilio Blanco Hernández, waarna hij scoorde in een double steal-situatie.

Pinar del Río verdubbelde de voorsprong in de derde inning toen William Saavedra Valdés homerde met twee uit.

Granma kwam tot een rally van vier punten met twee uit in de 2e4 op starter Erlis Casanova Callava. Iván Prieto González begon met een honkslag, waarna twee 'force play-grounders' volgden. Met twee uit raakten de honken vol toen Yulián Rafael Milán Santos werd geraakt door een worp en Alexquemer Sánchez Sánchez vier wijd kreeg. Hierna volgden Roel Santos Martínez en Osvaldo Abreu Sánchez met back-to-back 2-run doubles om het duel om te draaien in het voordeel van Granma.

Granma voegde twee punten toe in de 2e6. Sánchez begon met een tweehonkslag, maar werd uitgeschakeld nadat volgende slagman Santos via een infield-hit op het honk was gekomen. Even later bereikte Santos het derde honk na een honkslag van Abreu en scoorde toen daar een fout op volgde. Abreu scoorde het vervolgens op een hiernavolgende tweehonkslag van Raico Santos Almeida.

Granma verhoogde de voorsprong naar 9-2 in de 2e8 door nog eens driemaal te scoren. De ploeg kreeg de honken snel vol. Abreu begon met vier wijd, waarna Raico Santos een tweehonkslag sloeg. Om een gedwongen loop te creëren kreeg Carlos Benítez Pérez opzettelijk vier wijd, maar dat werd gevolgd door een vrije loop voor Prieto. Met de honken nog altijd vol en nul uit werd Andrés Camilo Castro Calero ingezet als nieuwe pitcher. Hij werd gesteund met een dubbelspel, want een grounder van Darién Miguel García García eindigde in een gedwongen 3-2 actie en daarna een 2-3 op het eerste honk. Pinch-runner Miguel Antonio González Puente (voor Benítez) en Prieto schoven op, waarna ze beiden scoorden toen volgende slagman Miguel Rafael Pita Bejerano een honkslag sloeg.

Granma-starter Lázaro Blanco Matos gooide acht sterke innings, waarin hij zes slagmensen met drie slag uitschakelde. Carlos René Santana Santiesteban maakte het karwei daarna af met het gooien van de negende inning.

(20 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.