Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederlands Under-23 Team op weg naar Mexico voor World Cup
English

SCHIPHOL - Het Nederlands Under-23 Honkbal Team is op weg naar Mexico waar de ploeg zal deelnemen aan de derde editie van de Under-23 World Cup, die zal plaatsvinden in de Staat Sonora en aanstaande donderdag van start gaat. De meeste leden van de ploeg vertrokken op maandag en arriveerden vandaag (dinsdag 21 september) in Hermosillo, waar Oranje in actie zal komen. Drie jaar geleden, in Colombia, veroverde Mexico de titel. Nederland eindigde toen op de tiende plaats.

...Sidney de Jong & Evert-Jan 't Hoen...
(© Foto: Henk Seppen)
Op dinsdagavond vertrokken de resterende negen leden na op maandag te zijn teruggekeerd uit ItaliŰ waar ze met het Nederlands Honkbal Team op zondag in Torino de titel veroverden op het Europees Kampioenschap. Dat zijn coaches Sidney de Jong, Evert-Jan 't Hoen en Robin van Doornspeek, spelers Raf Cocu, Jayden Gonesh, Aaron de Groot Junior Martina en Julian Rip en Fysiotherapeut Quintijn van der Roest. In ItaliŰ was 't Hoen de Manager van de Oranje-ploeg die de 24e Europese titel pakte na een 9-4 winst in de Finale tegen IsraŰl. De Jong was de Bench Coach en Hitting Coach van de ploeg. In Mexico is hij de Manager met 't Hoen als Bench Coach. Van Doornspeek is de Pitching Coach.

Cocu, Gonesh, De Groot en Rip maakten ook deel uit van het Nederlands Under-23 Team dat vorige maand Europees kampioen werd in ItaliŰ. Aanvankelijk keerden achttien van de twintig spelers die op het roster stonden voor het Europees Under-23 Kampioenschap terug in de ploeg die in Mexico in actie zal komen. De enige uitzonderingen waren infielder Diamond Silberie en outfielder Ruendrick Piternella. Echter, Silberie werd in het weekeinde alsnog toegevoegd als invaller. Afgelopen vrijdag werd het Oranje-roster bekend gemaakt.

Het 24-man roster werd gecompleteerd met zes spelers die professioneel spelen in de Minor Leagues: pitchers Jiorgeny Casimiri, Cal Maduro en Eric Mendez, infielders Junior Martina en Jonathan Willems en outfielder Shean Michel.

De 20-jarige rechtshandige pitcher Jiorgeny Casimiri begon het seizoen bij FCL Blue Jays (Rookie League, Toronto Blue Jays), maar promoveerde op 7 september naar Dunedin Blue Jays (Low-A). Sinds eind juli speelde Casimiri ook al voor Dunedin, maar hij keerde op 3 augustus terug naar het Rookie League-team. Voor deze twee teams samen gooide hij in 24 wedstrijden in relief en is 3-3 met een 6.68 ERA en 36 strikeouts in 31 innings. Vorig seizoen speelde de in Den Haag geboren Casimiri in de Hoofdklasse voor Curašao Neptunus.

De 19-jarige op Aruba geboren Cal Maduro gooide in 21 wedstrijden als reliever in de Rookie League-teams van Kansas City Royals (ACL Royals Blue en ACL Royals Gold). In deze 21 wedstrijden is de rechtshander 1-4 met ÚÚn save, een 4.76 ERA en 35 strikeouts in 34 innings.

De 21-jarige op Aruba geboren Eric Mendez speelt professioneel sinds 2018. De rechtshander werd in juni ingedeeld bij ACL Diamondbacks (Rookie League). Half juli promoveerde Mendez naar Visalia Rawhide (Low-A). Ook Mendez is een reliever. Hij gooide in 24 wedstrijden en is 3-1 met drie saves en een 2.70 ERA en schakelde 41 slagmensen met drie slag uit in 30 innings.

De 22-jarige op Curašao geboren tweede/derde honkman Jonathan Willems speelde dit seizoen voor drie teams, Dayton Dragons (High-A, 37 wedstrijden), Chattanooga Lookouts (Double-A, 3 wedstrijden) en Louisville Bats (Triple-A, 19 wedstrijden). Voor deze drie ploegen samen speelde hij in 59 wedstrijden en slaat hij .219 met twee homeruns en twaalf binnengeslagen punten. Willems speelt sinds 2016 professioneel in de Cincinnati Reds-organisatie. Dit jaar begon hij in High-A, waarna hij eind juni promoveerde naar Triple-A. Op 6 augustus werd hij ingedeeld in het Double-A team en vijf dagen later keerde hij terug naar het High-A team. Afgelopen zaterdag werd hij op de blessurelijst geplaatst.

De 23-jarige op Curašao geboren outfielder Shean Michel speelt professioneel sinds 2015 in de organisatie van Atlanta Braves. Dit seizoen komt hij uit voor Rome Braves (High-A). In 75 wedstrijden slaat hij .205 (53-uit-258) met elf doubles, vier triples en vijf homeruns, scoorde 35 punten en sloeg er 28 binnen.

Junior Martina, die speelt in High-A (Washington Nationals), maakte ook deel uit van het Nederlands Team dat op zondag de Europese titel veroverde.

In het weekeinde werd bekend gemaakt Diamond Silberie de vervanger is van Jonathan Willems, die vanwege een blessure niet inzetbaar is.

In Mexico speelt Nederland in de Voorronde in Groep B en speelt de wedstrijden in Hermosillo. Oranje speelt de eerste wedstrijd op donderdagavond (23 september) tegen Venezuela om 19:30 uur lokale tijd (4:30 uur vrijdagochtend, Ned. tijd, 9 uur later).

Hierna ontmoet Nederland achtereenvolgens Zuid-Korea (vrijdag), Colombia (zaterdag), Panama (zondag) en Nicaragua (maandag) in de Voorronde.

Groep A bestaat uit Chinese Taipei, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Duitsland, Mexico en TsjechiŰ en speelt in Ciudad Obregon.

De Super Round begint op woensdag 29 september. De drie beste teams van de twee Groepen spelen daarin om de eerste tot en met zesde plaats in Hermosillo. De onderste drie teams spelen om de zevende tot en met twaalfde plaats in Ciudad Obregon. De Finale staat op het programma voor zaterdag 2 oktober in Hermosillo.

De Under-23 World Cup stond op het programma voor vorig jaar, maar werd naar dit jaar uitgesteld vanwege de coronavirus pandemie (COVID-19). Vanwege het uitstel mogen spelers van 24 jaar ook deelnemen. Aanvankelijk was Nederland niet geplaatst voor het WK, want alleen de twee finalisten van het EK 2019 kwalificeerden zich. Echter, afgelopen zomer trokken China, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zich terug van deelname. Kort voor aanvang van het Europees Under-23 Kampioenschap in ItaliŰ ontvingen Nederland, Colombia, de Dominicaanse Republiek en Panama een 'wild card' en een uitnodiging om in hun plaats deel te nemen.

Het roster ziet er als volgt uit:

Pitchers (12):
Kevin Bakker, Aaron de Groot (beiden Curašao Neptunus), Jiorgeny Casimiri (Dunedin Blue Jays, Low-A, Toronto Blue Jays-organisatie), Raf Cocu, Koen Postelmans (beiden Twins Oosterhout), Jasper Elfrink (HCAW), Jayden Gonesh (Silicon Storks), Gio de Graauw, Naut Kragt (beiden L&D Amsterdam Pirates), Cal Maduro (ACL Royals Blue, Rookie League, Kansas City Royals-organisatie), Eric Mendez (Visalia Rawhide, Low-A, Arizona Diamondbacks-organisatie), Scott Prins (Hoofddorp Pioniers).

Catchers (2):
Dave Janssen (Twins Oosterhout), Yurdion Martie (Silicon Storks).

Infielders (6):
Sheadion Jamanika (Silicon Storks), Tyriq Kemp, Diamond Silberie (beiden Twins Oosterhout), Junior Martina (Wilmington Blue Rocks, High-A, Washington Nationals-organisatie), Tommy van de Sanden (DSS/Kinheim), Delano Selassa (L&D Amsterdam Pirates).

Outfielders (4):
Max Kops (Twins Oosterhout), Shean Michel (Rome Braves, High-A, Atlanta Braves-organisatie), Julian Rip, Jeandro Tromp (beiden HCAW).

Coaching-staf:
Sidney de Jong (Manager), Evert-Jan 't Hoen (Bench Coach), Eugene Kingsale (1B Coach), Jeroen Sluijter (3B Coach), Robin van Doornspeek (Pitching Coach).

Begeleiding:
Quintijn van der Roest (Fysiotherapeut), Jeroen Sluijter fungeert ook als Team Manager.

(21 september)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.