Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar

(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Dick Bliek...
(1946 - 2021)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Voormalig KNBSB-bestuurder en Trail Blazers-oprichter Dick Bliek overleden
English

ČELADNŃ (TsjechiŽ) - Dick Bliek, die negen jaar lang de softbalzaken behartigde in het Bestuur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB), is op zondag (21 februari) overleden op 75-jarige leeftijd. Dick Bliek is ook honkbal-umpire geweest, was nauw betrokken bij het Honkbal Promotie Team Trail Blazers en is actief geweest voor de European Softball Federation (ESF) en de International Softball Federation (ISF). Hij is bovendien vele jaren werkzaam geweest in hoge functies in het hotelwezen in Oost-Europa. De heer Bliek, die woonachtig was in TsjechiŽ, was al enige tijd ziek.

Dirk Richard (Dick) Bliek werd geboren op 4 januari 1946 in Terneuzen. Hoewel hij werd geboren in de zuidelijke provincie Zeeland raakte Dick Bliek betrokken in honkbal in de noordoostelijke provincie Drenthe. Het was daar dat hij in Hoogeveen de honkbalvereniging The Caps oprichtte in 1976. Bliek honkbalde zelf kort voor The Caps, maar in een interview met de auteur van dit artikel zei hij dat hij niet zo'n goede speler was. ,,Ik kwam er al snel achter dat ik beter was in het regelen en organiseren van zaken dan op het veld te staan als speler'', aldus Bliek. En zo werd hij bestuurslid van The Caps, die hij enige jaren leidde als voorzitter en waarvan hij ook secretaris is geweest. The Caps werd een zeer actieve vereniging in het noordoostelijk deel van het land.

In 1979 begon Dick Bliek als scheidsrechter in het toenmalige Rayon Het Noorden. Een jaar later promoveerde hij naar de landelijke afdeling en leidde ondermeer wedstrijden in de Eerste Klasse, wat toen de tweede hoogste afdeling was.

Een paar jaar later breidde Dick Bliek zijn bestuurlijke en administratieve activiteiten uit. Hij was enige tijd de interim-voorzitter van Rayon Het Noorden, dat de verenigingen uit de drie noordelijke provincies (Friesland, Groningen, Drenthe) vertegenwoordigde, en maakte twee jaar (1982-1983) deel uit van de Strafcommissie van de KNBSB. In deze jaren stond de commissie onder voorzitterschap van Martin Bremer met Ron Voerman als secretaris. De andere leden waren Leo van den Boomgaard, Teun Gaartman, Hans Geesink, Nico Heynemann, Loek Imhof en Hans Schotel.

Bliek's bestuurlijke kwaliteiten werden opgemerkt en in 1984 werd hij gekozen als bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Toen hij werd gekozen stopte Bliek als honkbal-scheidsrechter, iets dat hij in de voorgaande vijf jaar had gedaan. ,,Ik vond dat het niet mogelijk en niet goed was om deze dingen te combineren'', aldus Bliek over zijn beslissing om te stoppen als umpire.

Dick Bliek was negen jaar bestuurslid van de KNBSB (1984-1992). In de eerste zes jaar was hij ondermeer verantwoordelijk voor schoolsport, maar werkte toen ook nauw samen met de leden van de Propaganda-commissie, waaronder Freek Bos, Cees Goedhart, Ido de Groot, Gerda Krabbendam en Rob van Tuyl.

...Dick Bliek onder het publiek tijdens het...
...Wereldkampioenschap Mannen Softbal...
...1992 in Manilla (Filippijnen)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Toen Bliek lid werd van het Bondsbestuur stond het onder leiding van voorzitter Guus van der Heijden met Theo Vleeshhouwer als secretaris en Dries de Zwaan als penningmeester. Andere bestuursleden in die jaren waren Frans van Aalen (1984), Aad van der Elst, Rob Hoogkamer, Jules de Pierre, Truus Ruiter, Wil Soolsma (1984), Nico van der Vlugt en Frank Voskuilen (1984). Na het onverwachte overlijden van Guus van der Heijden in januari 1987 werd Peter Laanen de nieuwe KNBSB-voorzitter, terwijl Wim Kerkhoven een paar maanden later de opvolger werd van Dries de Zwaan.

In dezelfde periode (1985-1989) was Dick Bliek voorzitter van het Sectiebestuur Softbal van de KNBSB. De andere leden hiervan waren Rob Kruijk, Olga Lablans, Henk Leeflang en Gonnie Sijmons. Johan Kluijskens was lid van dit bestuur in 1988-1989. Het Sectiebestuur overzag alle softbal-activiteiten, zoals ondermeer de structuur en opzet van de landelijke competities.

In 1989 werd Paul Moerman de nieuwe Bondsvoorzitter, nadat Peter Laanen was afgetreden. Begin 1990 werd besloten het Bestuur te reconstrueren met een uitbreiding en een aantal nieuwe posities. Henk den Duijn werd de nieuwe Bondsvoorzitter in 1991. In de nieuwe opzet was Dick Bliek de Vice-Voorzitter voor Softbalzaken. In die functie overzag hij alle softbalzaken, waaronder de Nationale Teams, competities en internationale contacten. Sinds 1989 was Bliek binnen het Bondsbestuur ook verantwoordelijk voor de 'ontwikkelingshulp' aan Oost-Europese landen.

Andere nieuwe bestuursleden sinds 1990 waren Wijnand Agbterberg, Ben de Brouwer, Frans Cleeren, Jan Esselman, Josephine Hofstť, Wil Kitslaar, Wil Koet, Rob Kruijk en Rolf Moll.

Als Vice-Voorzitter Softbal van de KNBSB reisde Dick Bliek mee met het Nederlands Mannen Softbal Team in 1992 toen de ploeg voor het eerst deelnam aan een Wereldkampioenschap, dat toen werd georganiseerd in Manilla en Pasig in de Filippijnen. In hetzelfde jaar vertegenwoordigde hij de KNBSB als gastheer ttoen het Europees Kampioenschap Softbal Vrouwen werd georganiseerd in Bussum.

Vanwege zijn activiteiten en contacten in Oost-Europa wordt Dick Bliek begin jaren negentig lid van de Development Committee van de International Softball Federation (ISF). Zo'n vier jaar lang maakt hij deel uit van deze commissie die ontwikkelings-activiteiten coŲrdineert in verschillende landen wereldwijd om spelers, speelsters, clubs en bonden te ondersteunen en de softbalsport te promoten.

Na te zijn afgetreden als Bondsbestuurder in november 1992 keert Dick Bliek een paar jaar later weer terug in een bondsfunctie, want hij is dan twee jaar lang de Honkbal Umpires Commissioner, een positie waarin hij alle zaken behartigde van de honkbal-scheidsrechters. Hij volgde Ben Lens op in maart 1999. In deze functie was Bliek de Umpire Commissioner tijdens de internationale Haarlemse Honkbal Week van 2000 in Haarlem. Na te zijn gestopt in mei 2001 werd Bliek tijdelijk opgevolgd door Gerben Hardeveld, die daarna twee maanden interim-commissioner was. Andrť Schrijber nam de taak over in juli 2001.

In februari 2004 werd Dick Bliek gekozen tot Vice-President in het Bestuur van de European Softball Federation voor een eenjarig termijn tot februari 2005. In die jaren werd de Europese Bond geleid door de Brit Mike Jennings (ESF-President in 2003-2009), terwijl Patrice Bienfait (Frankrijk) de Secretary-General was. Bliek vertegenwoordigde het ESF-Bestuur tijdens het het toernooi om de Europese Cup Winners Cup Softbal Vrouwen van 2004 in Moskou (Rusland).

...Dick Bliek met Jules de Pierre (KNBSB-bestuurder),...
...Enrico Bertirotti (interim-President ESF) and Aldo Notari...
...(President CEB) tijdens het Europees Kampioenschap...
...Softbal Vrouwen 1992 in Bussum (Nederland)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Op dat moment was Bliek de zesde uit Nederland afkomstige bestuurder die deel uitmaakte van het ESF-bestuur. Hij was voorgegaan door Wim Oosterhof (voor-1976), Willem de Ruiter (voor-1976), Dries de Zwaan (1976-1977), Theo Vleeshhouwer (1977-1991) en Jos Gieskens (1993-2003). In latere jaren hadden de Nederlandse bestuurders Ruud van Zetten (2005-2009), Andrť van Overbeek (2009-2017) en Petra Arends (sinds 2017) zitting in het ESF-bestuur.

In de jaren negentig verhuisde de familie Bliek naar het midden van het land. Daar leidde Dick Bliek de Utrechtse vereniging UVV als voorzitter in 1997-1999. Zijn zoon Jirka Bliek honkbalde voor UVV met wie hij uitkwam in de Hoofdklasse in 2011-2014. Dochter Dyonne Bliek softbalde voor UVV, maar was een aantal seizoenen ook de fysiotherapeut van de honkbalploeg toen die in de hoogste afdeling speelde. Het was ook in deze jaren dat Dick Bliek zijn zakelijke activiteiten meer en meer uitbreidde naar TsjechiŽ.

Door de jaren heen is Dick Bliek altijd bijzonder actief geweest in het verbeteren van honkbal/softbal-kwaliteiten van anderen en de sport te promoten in andere landen. Als voorzitter van de The Caps begon hij al met een uitwisselingsprogramma met spelers uit wat toen Tsjechoslowakije was (sinds januari 1993 TsjechiŽ en Slowakije). Hij begon ook steeds meer contacten te krijgen in het oostelijk deel van Europa. Niet alleen in Tsjechoslowakije, maar ook in andere landen.

In 1984 leidde zijn interesse in de Oost-Europese landen, maar ook zijn intentie om de honkbalsport daar te promoten, tot de oprichting van het Honkbal Promotie Team Trail Blazers. Bliek werd voorzitter en binnen een paar maanden werden de eerste activiteiten opgezet. Dat waren clinics in Tsjechoslowakije van coaches Cees Santifort en Piet Ferwerda en scheidsrechter Hans Schotel. Later in het jaar wordt een honkbalteam samengesteld en volgt een eerste trip naar Tsjechoslowakije, maar ook naar ItaliŽ. In de daaropvolgende jaren maakt de ploeg meer trips, niet alleen naar Tsjechoslowakije, maar ook naar het voormalige JoegoslaviŽ, Polen, Rusland, Hongarije, Bulgarije, RoemeniŽ, ItaliŽ en het voormalige West-Duitsland. Alle deelnemers aan de Trail Blazers-trips betalen hun eigen kosten. In de organisatie van Trail Blazers werkte Dick Bliek nauw samen met ondermeer Rinus Paardekooper, die vele jaren werkzaam was op het Bondsbureau van de KNBSB. Ook hij reisde regelmatig met Trail Blazers naar Oost-Europa. De vroege clinics en de trips leidden tot een groei van het honkbal in Tsjechoslowakije en vervolgens de oprichting van een landelijke bond. Vooral ook doordat honkbal een officiŽle Olympische Sport was geworden. Honkbal werd gespeeld tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles (USA) en 1988 (Seoel, Zuid-Korea), waarna het een OfficiŽle Medaille-sport was in 1992 (Barcelona, Spanje).

...Dick Bliek met VŠclav Havel, die de...
...President was van Tsjechoslowakije...
...(1989-1992) en TsjechiŽ (1993-2003)...
(© Privť-foto)
In een interview met Marina van Huissteden in Play Off Magazine in februari 1988 kijkt Bliek vooruit naar een komende trip richting Polen. Zoals altijd was Bliek zeer enthousiast over zijn ambitieuze plannen. ,,Ik ben vast van plan een uitgebreid hulpprogramma op te zetten'', zo vertelde hij. ,,Een groot probleem zijn de materialen. Daar moet een oplossing voor komen, want het enthousiasme is enorm.'' In de daaropvolgende weken organiseerde Bliek een club-actie, waarbij Nederlandse verenigingen materiaal konden doneren. Hij stelde ook een uitwisseling voor tussen spelers en teams. En uiteraard zou het Trail Blazers-team een reis gaan maken naar Polen.

Door de jaren heen maakten vele spelers uit verschillende afdelingen (waaronder de Hoofdklasse) deel uit van het team. Zij reisden naar Oost-Europa, gaven clinics en speelden wedstrijden tegen lokale teams. Eťn of meerdere umpires vergezelden de ploeg en verzorgden eveneens clinics. Daarnaast gaven de leden van Trail Blazers instructies en adviezen met betrekking tot materiaal en blessures.

Aanvankelijk was Dick Bliek werkzaam in de fotografie, maar na een jaar of tien begon hij zijn eigen reisbureau. Minder dan twee jaar later opende hij twee eigen hotels in Tsjechoslowakije in hoofdstad Praag en in Špindlerův Mlżn, een kleine stad met een ski-gebied bij de Poolse grens. Later werd hij de general manager van het viersterren Imperial Hotel in Ostrava en verhuisde zelf naar TsjechiŽ waar hij gaat wonen in ČeladnŠ, ten zuiden van Ostrava. Hij is ook enige tijd President van het Management Board van Suncani Hvar (KroatiŽ) van de Orco Property Group.

In de jaren negentig is Bliek de oprichter van Comenius Ltd., dat tegenwoordig gevestigd is in zowel TsjechiŽ als GeorgiŽ. Dick Bliek is de CEO van dit 'hospitality'-adviesbureau, dat prestigieuze ondernemingen in Centraal- en Oost-Europa adviseert en exploiteert, waaronder een groep van 11 hotels in KroatiŽ. Het bedrijf organiseert ook regelmatig seminars over communicatie en kwaliteiten in het hotelwezen en heeft meer dan 2000 managers en andere hotel-medewerkers uit twintig landen opgeleid. Het bedrijf heeft verschillende onderscheidingen en prijzen gekregen.

Dick Bliek sprak altijd met veel plezier over de honkbal-hulp die hij bood aan de Oost-Europese landen. En hij hield enorm van TsjechiŽ, dat zijn tweede vaderland werd. Zijn enthousiaste, opgewekte en optimistische karakter zal door velen worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Dick Bliek's vrouw Monika, dochter Dyonne, zoons Jirka, Michael en Dirk Gabriel en overige familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(23 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.