Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederland opent Olympische Qualifier met verlies tegen Venezuela
English

PUEBLA (Mexico) - Het Nederlands Honkbal Team is de WBSC Baseball Final Qualifier in Puebla (Mexico) op woensdagavond (23 juni) begonnen met een 9-3 nederlaag tegen Venezuela. Op dinsdag verloor Venezuela hun eerste wedstrijd met 10-7 tegen de Dominicaanse Republiek.

Oranje speelt de volgende wedstrijd op donderdag tegen de Dominicanen.

De ploeg die op de eerste plaats eindigt plaatst zich voor de allesbeslissende Finale op zaterdag. De andere twee teams spelen op vrijdag tegen elkaar in een Play-Off, waarvan de winnaar de tweede finalist wordt.

De winnaar van het toernooi wordt het zesde en laatste land dat zich plaatst voor de Olympische Spelen die volgende maand worden georganiseerd in Japan.

(23 juni)Venezuela sloeg al snel toe met twee punten in de eerste helft van de eerste inning op starter Diegomar Markwell, die in zijn 100e interlandwedstrijd speelde voor Nederland. De linkshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Alexis Amarista, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Hernán Pérez. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Danry Vasquez en beiden scoorden toen Alexander Palma volgde met een tweehonkslag.

Vanaf dat moment breidde Venezuela de voorsprong uit, terwijl hun pitching Nederland puntloos hield in de eerste vijf innings.

Venezuela voegde een punt toe in de 1e2. Met één uit kreeg Alexis Amarista opnieuw vier wijd. Hij schoof op naar het derde honk toen er een outfield-fout volgde op een honkslag van Hernán Pérez, waarna hij scoorde op een opofferingsslag van Danry Vasquez.

Venezuela voerde de voorsprong op met nog eens twee punten in de vijfde inning op Mike Bolsenbroek, die Markwell was opgevolgd in de derde inning. Met één uit bereikte Luis Sardiñas het honk toen eerste honkman Juremi Profar een fout maakte op zijn grounder. Hij scoorde vervolgens op een tweehonkslag van Diego Rincones, wat zorgde voor de volgende werperswissel. Kevin Kelly nam het over, maar hij werd begroet met een RBI-double van Gorkys Hernández, wat er een 5-0 stand van maakte.

Venezuela gebruikte acht pitchers. Jhonathan Díaz startte en kreeg drie nullen op rij in de eerste inning. Henry Centeno nam het hierna in de volgende inning over. Hij kreeg een 2-out single tegen van Calten Daal, maar sloot daarna af met een strikeout.

De derde Venezolaanse werper beklom de heuvel in de derde inning. Hij kreeg een lead-off double tegen van Sicnarf Loopstok en daarna een one-out single van Jiandido Tromp, die in zijn eerste interland speelde voor Oranje. Maar met lopers op het eerste en derde honk eindigde de inning toen Roger Bernadina in dubbelspel sloeg.

In de vierde kreeg Nederland weer een honkloper toen Sharlon Schoop een honkslag sloeg met twee uit, maar hij strandde op het eerste honk.

Er volgde weer een werperswissel in de vijfde. Danny Rondón nam het over en kreeg drie nullen op rij. Maar met Venezuela op een 5-0 voorsprong kreeg Rondón het eerste Oranje-punt tegen in de zesde. Jiandido Tromp en Roger Bernadina openden met honkslagen wat zorgde voor lopers 'op de hoeken'. Tromp scoorde even later op een opofferingsslag van Juremi Profar. Hierna eindigde de inning opnieuw met een dubbelspel, dit keer op een grounder van pinch-runner Ademar Rifaela.

Venezuela werd puntloos gehouden in de zesde, zevende en achtste eighth inning. Eerst door Kevin Kelly in de zesde, daarna door Juan Carlos Sulbaran in de zevende en achtste.

Maar in de 1e9 besliste Venezuela het duel met een 4-run rally om de voorsprong op te voeren naar 9-1. Shairon Martis werd de nieuwe werper voor Nederland. De rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Danry Vasquez, maar die werd uitgeschakeld toen hij er een tweehonkslag van probeerde te maken. Hierna kwam Martis in de problemen. Hij gooide vier wijd op Alexander Palma, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Luis Sardiñas. Palma scoorde kort erna toen korte stop Calten Daal een fout maakte op een mogelijke 'double play-grounder' van Diego Rincones. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Gorkys Hernández een honkslag sloeg en een punt werd gescoord nadat Martis vier wijd gooide op volgende slagman Dennis Ortega. Met de honken nog altijd vol en één uit werd Arij Fransen ingezet als nieuwe pitcher. Hiermee maakte de jonge rechtshander zijn debuut in het Nederlands Team. Fransen raakte Cristian Pérez met een worp wat het volgende punt opleverde, waarna een opofferingsslag van Alexis Amarista voor het vierde punt zorgde.

In de 2e9 wist Nederland weer tweemaal tot scoren te komen. Arcenio León werd de zevende werper voor Venezuela, maar hij kreeg een lead-off single tegen van Ademar Rifaela. Zijn pinch-runner John Polonius scoorde toen volgende slagman Sharlon Schoop homerde. Maar daar bleef het bij. Calten Daal kreeg vier wijd en schoof op na een grounder van Denzel Richardson. Met twee uit kreeg ook Curt Smith vier wijd. Met twee lopers op de honken werd Kender Villegas de achtste Venezolaanse pitcher. Hij maakte met drie slag voor Jiandido Tromp een einde aan de wedstrijd.


Nederland - Venezuela 3-9
123456789RHE
Venezuela210020004-9130
Nederland000001002-394
pitchers Venezuelainn.SOBBHRER
Jhonathan Díaz11----

Henry Centeno12-1--

Eduardo Paredes, W (1-0)2--3--

Danny Rondón21-211

Freddy Pacheco1.2211--

Harold Chirinos0.1-----

Arcenio León0.212222

Kender Villega0.11----

(Paredes winnende werper op basis van Regel 9.17 b)

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, L (0-1)2 (*)13432

Mike Bolsenbroek2.1--321

Kevin Kelly1.2--2--

Juan Carlos Sulbaran2-11--

Shairon Martis0.1-2342

Arij Fransen0.2-----

(*) - Markwell gooide op één slagmman in de derde inning

Homerun: Nederland: Sharlon Schoop (1)(9e,2-run,0 uit,op León).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Edgar Estivison (Panama), 1B-Ruben Ramos (Puerto Rico),
2B-Edgar Huerta (Mexico), 3B-Angel Campos (USA).
Clock Operator-Ramiro Alfaro (Colombia).
Official Scorer-Luis Matsuo (Mexico).
Play-by-Play Scorer-Gabriel Almaraz (Mexico).
Technical Commissioners-Enrique Burgos (Panama), Frank Marcos (USA).
Aanvangstijd-17:00 uur.
Speeltijd-3:17 uur.
Locatie-Estadio de Béisbol Hermanos Serdán, Puebla (Mexico).

Game Notes:
Diegomar Markwell speelt in zijn 100e interland voor het Nederlands Team.
859e interlandwedstrijd van het Nederlands Honkbal Team.
18e wedstrijd van Nederland tegen Venezuela.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 23° C; windrichting zuid-zuidwest; windsnelheid 18 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 56%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.