Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 januari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Geen spelers gekozen in Major League Hall of Fame
English

NEW YORK, New York (USA) - Voor het eerst sinds 2013 zijn er geen spelers gekozen in de National Baseball Hall of Fame. Het resultaat van de jaarlijkse stemming door de Base Ball Writers' Association of America (BBWAA) werd op dinsdagavond (26 januari) bekend gemaakt. In december stond de verkiezing op het programma van de Eras Committee van de Hall of Fame, maar die werd een jaar uitgesteld vanwege de coronavirus-pandemie. Dat betekent dat er voor het eerst sinds 1960 in 2021 geen nieuwe Hall of Fame Class zal zijn.

...Andruw Jones...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de BBWAA-verkiezing in januari vorig jaar ontvingen >Derek Jeter en Larry Walker het telefoontje dat ze waren gekozen in de Hall of Fame. Zij zouden officiëel worden opgenomen in juli, samen met oud-catcher Ted Simmons en voormalige MLB Players Association-voorman Marvin Miller, die in december 2019 waren gekozen door de Modern Baseball Era Committee. Echter, ook deze ceremonie werd uitgesteld naar juli van dit jaar. Zodoende zal dit jaar dus alleen de 2020 Class worden opgenomen.

Spelers hebben 75% nodig van de stemmen uitgebracht door de daarvoor gerechtigde leden van de BBWAA om gekozen te worden in de Hall of Fame. Pitcher Curt Schilling kwam het dichtst in de buurt, want hij kreeg 71 procent. In 2020 ontving hij 70 procent van de stemmen. In zijn loopbaan won Schilling, die voor de negende keer verkiesbaar was, 216 wedstrijd en kwam tot 3.116 strikeouts. Later werd bericht dat Schilling een brief heeft geschreven aan de Hall of Fame met het verzoek zijn naam te verwijderen van de kieslijst van volgend jaar.

Derde honkman Scott Rolen kreeg een flink aantal meer stemmen dan in zijn eerste drie jaar van verkiesbaarheid. Vorig jaar kreeg hij 35.3 procent, dit jaar 52.9 procent.

Andruw Jones was eveneens verkiesbaar voor de vierde keer en hij klom van 19.4 procent vorig jaar naar 33.9 dit jaar. De op Curaçao geboren outfielder speelde in 17 Major League-seizoenen voor vijf clubs, waaronder twaalf bij Atlanta Braves. Jones nam met het Nederlands Honkbal Team deel aan de World Baseball Classic.

Curt Schilling kreeg dit jaar de meeste stemmen. Hij werd gevolgd door outfielder Barry Bonds en pitcher Roger Clemens. Beiden kregen wat meer stemmen dan een jaar geleden. In 2020 kreeg Bonds 60.7 procent en Clemens 61 procent. Dit keer kreeg Bonds 61.8 procent en Clemens 61.6 procent. Beiden waren voor de negende keer verkiesbaar en hebben allebei Hall of Fame-statistieken. Maar hun klim op de lijst was bescheiden en dat heeft te maken met hun mogelijke gebruik van prestatiebevorderende middelen. De twee zijn volgend jaar voor het laatst verkiesbaar. In de daarnavolgende jaren kunnen de Veterans Committees zich nog over de twee buigen.

Spelers hebben minimaal vijf procent nodig om ook volgend jaar terug te kunnen keren op de kieslijst. Acht spelers (allemaal voor het eerst verkiesbaar) kregen te weinig stemmen en komen daardoor te vervallen.

Er stond dit jaar elf nieuwkomers op de kieslijst. Drie van hen kregen wel meer dan vijf procent, namelijk Mark Buehrle (11.0%), Torii Hunter (9.5%) en Tim Hudson (5.2%).

Het is de negende keer in de historie dat de BBWAA geen speler heeft gekozen. En het is pas de zevende keer sinds de eerste verkiezing in 1936 dat er geen nieuwe Hall of Fame-class is. Sinds 2014 tot en met vorig jaar zijn er 22 spelers gekozen.

(26 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.