Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 januari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jan Kruijdenberg & Henk Seppen)

Gigantes pakt kampioenstitel in Nicaraguaanse Finale
English

RIVAS / CHINANDEGA (Nicaragua) - Gigantes de Rivas heeft de kampioenstitel gepakt in Nicaragua. Op 19 januari boekte de ploeg een overtuigende 16-2 winst tegen Tigres de Chinandega in Game 6 om de best-of-seven Finale te winnen van het zestiende profseizoen van de Liga de Béisbol Profesional Nacional (LBPN) in Nicaragua. Voor Gigantes was dit de kampioenstitel, maar de eerste die op eigen veld werd gewonnen. De ploeg, onder leiding van de Puerto Ricaanse Manager Joel Fuenes, veroverde de titel ook in de seizoenen 2013-2014 en 2015-2016. Vijf jaar stond het team onder leiding van de Cubaan Germán Mesa.

De reguliere competitie in Nicaragua ging op 13 november van start met vijf teams. De vier beste ploegen ging vervolgens verder in een round-robin om te bepalen welke twee teams naar de finale gingen.

In de competitie domineerde Tren del Norte de Estelí en eindigde op de eerste plaats met een 24-8 'record'. De ploeg werd gevolgd door de kampioen van vorig seizoen Leones de León (18-14), Tigres de Chinandega (16-16), Gigantes de Chinandega (13-19) en Indios del Bóer (9-23), dat werd uitgeschakeld.

In de volgende rond eindigde Tigres op de eerste plaats met een 8-4 'record', gevolgd door Gigantes (7-5). Leones en Tren del Norte deelden de derde plaats (4-7). Deze ronde begon op 26 december en werd op 8 januari afgesloten.

Gigantes was voor aanvang van het seizoen de favoriet, maar had wat tijd nodig om succesvol te zijn. Na een vierde plaats in de reguliere competitie en een tweede plek in de tweede ronde sloeg het team toe in de Finale.

...Roger Bernadina speelde voor...
...Quick Amersfoort in 2020...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
Op 14 december, een maand na de start van de competitie, voegde de Nederlandse outfielder Roger Bernadina zich bij het team van Leones de León. Hierdoor nam de 36-jarige op Curaçao geboren Bernadina deel aan zijn derde seizoen in Nicaragua. Hij speelde er voor het laatst in de seizoenen 2005-2006 en 2006-2007, waarin hij toen uitkwam voor Fieras del San Fernando.

Bernadina speelde in zijn eerste wedstrijd voor Leones op 17 december en sloeg toen 1-uit-4 met een RBI in een 3-2 winst tegen Tigres. De outfielder, die met rugnummer 50 in actie kwam, speelde daarna in nog eens vier wedstrijden voor Leones in de competitie en sloeg in al deze wedstrijden een honkslag. Op 20 december sloeg Bernadina een homerun. In de vijf wedstrijden sloeg hij .273, scoorde tweemaal en sloeg zes punten binnen.

In de volgende ronde speelde Bernadina in 11 wedstrijden en sloeg 13-uit-38 (.342) met twee homeruns. Hij scoorde acht punten en sloeg er zeven binnen voor Leones, maar zijn team werd uitgeschakeld voor de Finale-reeks. Leones stond onder leiding van Manager Sandro Guido, die tussen 2001 en 2016 uitkwam voor de Nationale Ploeg van Nicaragua.

Roger Bernadina speelde in 548 Major League-wedstrijden voor Washington Nationals (2008-2013), Philadelphia Phillies (2013), Cincinnati Reds (2014) en Los Angeles Dodgers (2014). Hierna kwam hij uit voor Kia Tigers (2017-2018) in Zuid-Korea. Vervolgens tekende de outfielder bij Ishikawa Million Stars (april 2019) dat speelt in een Japanse independent league, maar minder dan drie weken daara tekende Bernadina bij Lamigo Monkeys (2019) in Taiwan. Door de jaren heen speelde Bernadina ook in Winter Leagues in Venezuela en Mexico. Na te zijn 'released' door zijn Taiwanese ploeg in juni 2019 ging hij spelen voor Algodoneros de Guasave in Mexico. Daar werd hij in februari vorig jaar 'released'. Bernadina keerde daarna terug naar Nederland waar hij voor het laatst had gespeeld in 2001-2002 voor Sparta-Feyenoord. In 2020 speelde de outfielder in zeven wedstrijden voor Quick Amersfoort in de Hoofdklasse, sloeg .286 (8-uit-28) met één homerun, scoorde vijf punten en sloeg er drie binnen. Hij kwam daarna niet in actie voor de ploeg in de hiernavolgende Bottom-4 Poule, vanwege een blessure.

...Wuillians Vásquez aan slag...
...voor HCAW in 2010...
(© Foto: Henk Seppen)
De 37-jarige Venezelaanse infielder Wuillians Vásquez speelde voor Gigantes in zijn tiende seizoen in Nicaragua. In 2010 speede Vásquez played in de Nederlandse Hoofdklasse voor HCAW. Hij speelde ook in de Minor Leagues voor New York Yankees in 2001-2004 (Rookie League, Single-A) en in Italië voor San Marino. In 2011 nam Vásquez met de Nationale Ploeg van Venezuela deel aan het Wereldkampioenschap 2011 in Panama. Hij was de Meest Waardevolle speler van het Nicaraguaanse seizoen 2016-2017 toen hij eveneens uitkwam voor Gigantes en de competitie aanvoerde aan slag (.407), homeruns (11) en binnengeslagen punten (55). In 2019 speelde hij in de Nationale Ploeg van Nicaragua tijdens de Pan American Games Qualifier 2019 in São Paulo (Brazilië) en daarna de Pan American Games in Lima (Peru).

Dit seizoen was Vásquez de beste slagman voor Gigantes in de competitie met een .322 slaggemiddelde. De tweede honkman scoorde 18 punten, sloeg er 13 binnen en produceerde zes homeruns.

De best-of-seven Finale tussen Gigantes en Tigres begon op 12 januari in Estadio Efraín Tijerino Mazariego in Chinandega. Tigres kwam tot een rally van vijf punten in de vijfde en vier in de zesde op weg naar een 12-4 overwinning. Jesús López sloeg vier punten binnen voor Tigres.

In Game 2, op 13 januari in Estadio Yamil Ríos Ugarte in Rivas, won het thuisspelende Gigantes met 5-2 na een 2-0 achterstand. De ploeg scoorde driemaal in de zevende en voegde twee runs toe in de achtste.

Twee dagen later, terug in Chinandega, won Tigres met 8-6. Tigres kwam tot een rally van vijf punten in de eerste inning, maar stond slechts met 5-4 voor halverwege de zevende. Tigres scoorde toen hun zesde punt, maar Gigantes kwam langszij door tweemaal te scoren in de achtste. Tigres reageerde met twee punten in hun achtste beurt om te winnen en een 2-1 voorsprong te nemen.

In de vierde wedstrijd, op 16 januari in Rivas, won Gigantes nipt met 6-5 van Tigres om de Finale in balans te brengen.

In Game 5, op 17 januari in Chinandega, sloeg Gigantes vroeg toe met drie punten in de eerste inning en daarna nog eens vijf in de tweede. De ploeg won met 11-7 op 15 honkslagen, waaronder vier van Isaac Benard, die drie punten binnensloeg. Wuillians Vásquez en Chris Roberson homerden beiden voor Gigantes. Ramón Flores homerde tweemaal voor Tigres.

Op 19 januari werd de zesde wedstrijd gespeeld in Rivas. Ook nu was Gigantes de betere ploeg en stond met 10-0 voor na zes innings. Gigantes kwam tot 15 honkslagen. Alle negen spelers sloegen er minimaal één, zes van hen sloegen er twee.

De ploeg scoorde driemaal in de tweede inning. Cheslor Cuthbert homerde, waarna twee punten werden gescoord met twee uit op honkslagen van Gustavo Pierre en Isaac Benard. Gigantes voegde vier runs toe in de vijfde slagbeurt. De eerste twee op een driehonkslag van Alexander Váldez, die daarna zelf scoorde op een triple van Denis Phipps en dat werd gevolgd door een puntscorende honkslag van Elmer Reyes. Een aantal fouten leidden tot nog eens drie punten in de zesde.

Voormalige Major Leaguer Yohan Flande was de startende pitcher voor Gigantes en won zijn tweede wedstrijd. De linkshander domineerde en hield Tigres zes innings puntloos. Hij kreeg daarna een pinch-hit homerun tegen van Juan Carlos González in de zevende inning. Flande werd met twee uit in de achtste inning vervangen. De 35-jarige Dominicaan gooide in 37 Major League-wedstrijden voor Colorado Rockies in 2014-2016 en was toen 3-9. Hij speelde ook in Zuid-Korea voor Samsung Lions (2016).

Gigantes scoorde weer een punt in de zevende toen Chris Roberson een homerun sloeg. Een 5-run rally volgde in de achtste met als hoogtepunt een 3-run double van Isaac Benard. Tigres scoorde nog tweemaal in de negende, maar daar bleef het bij.

Met het scoren van 16 punten evenaarde Gigantes een Finale-record. Op 19 januari 2014 scoorde Gigantes er ook 16 in Game 4 tegen Bóer. Op 11 januari vorig jaar scoorde Leones er 16 in de derde wedstrijd tegen Tigres. Het record is 19, dat werd gerealiseerd door Bóer op 20 januari 2008 tegen San Fernando.

Isaac Benard en Yohan Flande werden samen gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de Finale. Benard was de beste slagman met een .481 gemiddelde en zorgde voor een record met 13 honkslagen. Hij evenaarde ook het RBI-record met elf. Flande won twee wedstrijden kwam tot tienmaal drie slag.

(27 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.