Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & WBSC)

Pitcher Tom de Blok tekent profcontract in Mexico
English

...Tom de Blok in actie voor L&D Amsterdam Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
PUEBLA (Mexico) / AMSTERDAM - Pitcher Tom de Blok, die uitkomt voor L&D Amsterdam Pirates en het Nederlands Honkbal Team, heeft een profcontract getekend in Mexico en zal in het restant van het seizoen actief zijn in de Liga Mexicana de Béisbol. De 25-jarige rechtshander werd gescout tijdens de WBSC Baseball Final Qualifier, die zaterdag (26 juni) werd afgesloten. De Blok gaat spelen voor Pericos de Puebla, dat de thuiswedstrijden speelt in het Estadio Hermanos Serdán, waar in de voorbije week ook de wedstrijden van de Qualifier werden gespeeld. De club maakte de komst van de werper op zondag (27 juni) bekend.

Dat betekent ook dat regerend landskampioen L&D Amsterdam Pirates het vanaf nu moet doen zonder hun heuveltroef in het restant van het seizoen, dat aanstaande donderdag wordt hervat. Na afloop van het Mexicaanse seizoen zou De Blok zich weer bij de Amsterdamse ploeg kunnen aansluiten voor het Nederlandse postseason. Tot nu toe dit seizoen was Tom de Blok 3-2 met een 1.64 ERA in ze wedstrijden (allen starts). Hij gooide 45 keer drie slag in 33 innings. Zijn ERA is het vierde beste in de Hoofdklasse. Zijn 45 strikeouts zijn goed voor de tweede plaats achter Lars Huijer (HCAW), die de competitie aanvoert met 52.

Op 13 mei gooide Tom de Blok een 7-inning Perfect Game voor Amsterdam Pirates tegen DSS/Kinheim. Dat was pas de vierde Perfect Game in de Hoofdklasse.

Tijdens de Baseball Final Qualifier had Tom de Blok een sterk optreden tegen de Dominicaanse Republiek in de tweede wedstrijd van Nederland tijdens het evenement. Oranje verloor met 9-3 in de opener tegen Venezuela, maar verloor daarna met slechts 4-3 in een thriller tegen de Dominicanen. De ploeg werd uitgeschakeld na verlies van de Halve Finale tegen Venezuela met 10-0.

Het was dankzij het heuvel-optreden van De Blok dat de wedstrijd tegen de Dominicanen vijf innings lang puntloos bleef. In deze inning stond De Blok slechts drie honkslagen toe en kreeg zes honklopers, waarvan er maar één in scoringspositie kwam. Hierdoor was de sterke Dominicaanse ploeg, dat bestond uit verschillende Minor League-spelers, maar ook een aantal voormalige Major Leaguers, niet in staat iets te doen. Met lopers op de honken sloot De Blok de eerste, tweede en derde inning af met een strikeout. In de vijfde kwam de enige Dominicaanse loper in scoringspositie, maar voor de vierde keer sloot De Blok af met een strikeout.

De Dominicanen sloegen daarna toe met drie punten in de zesde inning. Met twee uit moest De Blok een homerun incasseren, gevolgd door een tweehonkslag, wat een einde aan zijn verblijf op de heuvel maakte. Met een 3-0 achterstand kwam Nederland langszij door te scoren in de achtste en negende inning, maar de Dominincanen wonnen daarna in de 2e9 na een fout.

Met zijn sterke optreden trok Tom de Blok de aandacht van scouts en na afloop van het evenement werd hij gecontracteerd door Pericos de Puebla. Terwijl het Nederlands Team huiswaarts keerde bleek De Blok achter in Mexico om zich bij zijn nieuwe team te melden. Pericos de Puebla maakte de komst van De Blok zondag bekend en bevestigde dat hij is toegevoegd aan het actieve roster, waarop hij de plaats inneemt van de Dominicaan Gabriel Arias, die een schouderblessure heeft. De club maakte ook bekend dat De Blok aanstaande vrijdag de startende werper zal zijn in een thuiswedstrijd tegen Leones de Yucatán, wat de opener is van een 3-game series.

...Tom de Blok als pitcher voor Nederland tegen...
...de Dominicanen tijdens de Olympische Qualifier...
(© Foto: WBSC)
Op dinsdag begint de ploeg uit Puebla een 3-game series tegen Tigres de Quintana Roo, de ploeg van de op Curaçao geboren Wendell Floranus, die vorig seizoen in de Hoofdklasse op de heuvel stond voor Quick Amersfoort. Volgende week speelt Puebla een 3-game series tegen Guerreros de Oaxaca, de ploeg waar de van Curaçao afkomstige pitcher Jair Jurrjens sinds 8 juni voor uitkomt. Floranus en Jurrjens gooiden ook voor het Nederlands Team tijdens de Olympische Qualifier.

Pericos de Puebla staat momenteel op de tweede plaats in de Zona Sur van de Liga Mexicana, oftewel de Zuidelijke Divisie. De ploeg staat achter koploper Diablos Rojos del México. Het seizoen in de Mexican League begon op 20 mei en wordt op 6 augustus afgesloten, gevolgd door het postseason dat de volgende dag van start gaat. De best-of-seven Series de Campeonato staat op de agenda voor 27 augustus tot en met 4 september.

Ook actief in de Mexican League is de 48-jarige voormalige Major Leaguer Bartolo Colón. De rechtshander is 4-1 en gooit voor Acereros de Monclova, dat de derde plaats inneemt in de Zona Norte. Van 1997 tot en met 2018 speelde Colón in 21 seizoenen in de Major League voor elf verschillende teams.

Als speler van een jeugdteam en het tweede team van Amsterdam Pirates tekende Tom de Blok op 17-jarige leeftijd zijn eerste profcontract op 26 augustus 2013 bij Seattle Mariners. Hij zou daarna zijn profdebuut maken in het volgende seizoen (2014), maar tijdens Minor League Spring Training keerde hij al na een hele korte periode weer huiswaarts. In plaats daarvan gooide hij voor HCAW in het seizoen 2014 en debuteerde in de Hoofdklasse. Na het seizoen 2014 keerde De Blok terug naar Amsterdam Pirates voor hij daarna gooide in 2015 en 2016.

Op 10 april 2017 werd De Blok gecontracteerd door Detroit Tigers. Kort daarna maakte de rechtshander zijn debuut en in het seizoen 2017 gooide hij voor West Michigan Whitecaps (Single-A) voor wie hij 4-2 was met een 2.87 ERA en 73 strikeouts in 78 1/3 inning in 23 wedstrijden (11 starts). Hij kwam ook uit in één wedstrijd van Connecticut Tigers (Single-A Short Season). In 2018 gooide De Blok opnieuw voor West Michigan in acht wedstrijden (allemaal starts) en was 1-2. Hij promoveerde naar Single-A Advanced en gooide in 11 wedstrijden (allemaal starts) voor Lakeland Flying Tigers voor wie hij 4-4 was. In het seizoen 2018 gooide De Blok 71 keer drie slag.

In 2019 speelde De Blok het hele seizoen voor Lakeland. Hij gooide in 21 wedstrijden (20 starts), maar was 2-13 met een 4.04 ERA en 85 keer drie slag in 111 1/3 inning.

Vorig jaar zou hij aanvankelijk weer uitkomen voor Lakeland, maar vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) werd het gehele Minor League-seizoen afgelast. In plaats daarvan gooide De Blok weer voor L&D Amsterdam Pirates in het ingekorte seizoen in de Hoofdklasse. Hij gooide toen in vijf wedstrijden in relief en was 1-0. In november vorig jaar werd hij Free Agent en omdat hij zonder contract was keerde hij dit jaar niet terug naar de USA. Zodoende bleef hij in Amsterdam en gooide weer voor L&D Amsterdam Pirates voor wie hij tot nu toe de Game 1 starter was in de 3-game series die de ploeg heeft gespeeld.

Behalve De Blok, Jurrjens en Floranus hebben nog drie andere huidige spelers van het Nederlands Team tijdens hun loopbaan in Mexico gespeeld, namelijk Roger Bernadina, Yurendell de Caster en Curt Smith. Oranje Manager Hensley Meulens speelde de laatste drie seizoenen van zijn profloopbaan (2000-2002) in Mexico. De Nederlandse speler met de langste loopbaan in Mexico is de van Curaçao afkomstige Sharnol Adriana, die veertien seizoenen in de Mexicaanse competitie uitkwam tussen 2000 en 2014.

(27 juni)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.