Grand Slam * Stats & News
Updated: 31 januari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Tomateros verovert titel in Mexicaanse Finale
English

HERMOSILLO / CULIACÁN (México) - Tomateros de Culiacán is de kampioen van de Liga Mexicana del Pacifico (LMP), maar had zeven wedstrijden nodig om de Finale-reeks te winnen. Op zaterdag (30 januari) won Tomateros Game 7 tegen Naranjeros de Hermosillo met een 7-6 score in tien innings. Voor Tomateros is dit de 13e titel in de clubhistorie en als kampioen zal de ploeg nu México vertegenwoordigen in de Serie del Caribe, die zondag begint in de Mexicaanse stad Mazatlán.

De best-of-seven Finale in de Mexicaanse Winter League begon op 22 januari. In Estadio Sonora in Hermosillo won het thuisspelende Naranjeros nipt met 2-1 van Tomateros in de openingswedstrijd. De volgende dag kwam Tomateros tot een 6-1 overwinning.

De Kampioensreeks verhuisde hierna naar Estadio Tomareros in Culiacán waar het bezoekende Naranjeros met 5-4 won in de derde wedstrijd op 25 januari. De ploeg won daarna slechts met 1-0 in Game 4 om een 3-1 voorsprong te nemen.

Maar hierna draaide Tomateros de reeks om in eigen voordeel door de volgende drie wedstrijden te winnen. In Game 5 won het team met 4-3. Hierna, weer terug in Hermosillo bracht Tomateros de Finale in balans (3-3) door op vrijdag met 6-2 te winnen en dwong zo een zevende en beslissende wedstrijd af.

In het zevende duel, op zaterdag, opende Naranjeros de score in de tweede helft van de eerste inning op starter Edgar Arredondo. Norberto Obeso González begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag en een grounder, waarna hij scoorde op een honkslag van Víctor Hugo Mendoza.

Tomateros antwoordde met vier punten in de 1e2. Joey Meneses begon met vier wijd en scoorde de gelijkmaker toen Efren Navarro en Michael Wing volgden met honkslagen. Nadat de honken vol kwamen te staan na vier wijd voor Jesús Castillo Montaño nam de ploeg de leiding op een hiernavolgende honkslag van Alexis Wilson Delgado. Startende pitcher César Vargas werd vervangen door Marcelo Martínez, maar die werd begroet met een 2-run single van Cubaan Yoelkis Guibert. De honken raakten weer vol toen José Guadelupe Chávez Martínez en (met twee uit) Sebastián Elizalde Ramos beiden vier wijd kregen. Dit keer bleven de drie lopers achter, want een vangbal beëindigde de slagbeurt. Maar Tomateros stond met 4-1 voor.

De thuisploeg pakte een punt terug in hun tweede slagbeurt. Rolando Acosta begon met vier wijd en Julián León sloeg een tweehonkslag, waarna de eerste scoorde op een opofferingsslag van Jasson Atondo. Met León op het derde honk volgden twee grounders.

Tomateros scoorde weer een punt in de derde toen Jesús Castillo Montaño homerde met twee uit.

De bezoekers verhoogden de voorsprong naar 6-2 in de vijfde inning. Er werd eenmaal gescoord, maar dat had meer kunnen zijn. Nieuwe pitcher Wilmer Ríos begon met drie slag voor lead-off hitter Joey Meneses, maar die bereikte het eerste honk nadat de derde slagbal in een doorgeschoten bal eindigde. De honken vol te staan na een honkslag van Efren Navarro en vier wijd voor Michael Wing. Met drie honklopers en nul uit werd Ozzie Mendez ingezet als nieuwe pitcher en die zag Jesús Castillo Montaño in een sacrifice fly-double play slaan. Castillo werd uitgevangen, Meneses scoorde (opofferingsslag), Navarro schoof op naar het derde honk, maar Wing werd uitgeschakeld op het tweede honk (dubbelspel). Navarro standde op het derde honk.

...Jesse Castillo werd gekozen tot MVP...
Naranjeros wist weer tot scoren tekomen in de 2e5. Jasson Atondo begon met vier wijd en dat werd gevolgd door een werperswissel. Carlos Vázquez nam het over en kreeg een one-out double tegen van José Alejandro Cardona. Even later scoorde Atondo op een grounder van Cubaan Yadiel Hernández, waarna weer een volgende werperswissel werd toegepast. Nieuwe pitcher Jesús Adrian Castillo kreeg een inning-afsluitende vangbal.

Naranjeros kwam vervolgens langszij met twee uit in de 2e7. Nieuwe pitcher Carlos Torres gooide vier wijd op Norberto Obeso González met één uit, waarna hij een honkslag moest toestaan van José Alejandro Cardona. De twee schoven op na een grounder, waarna ze scoorden toen Isaac Paredes volgden met een homerun. Dat bracht nieuwe pitcher Sasagi Sánchez naar de heuvel. Hij kreeg een honkslag tegen, raakte de volgende slagman met een worp, maar een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.

Naranjeros kreeg lopers op het eerste en tweede honk met één uit, maar daarna zorgden een binnenhoog en een strikeout voor het einde van de inning. En zodoende volgde een verlenging.

In de 1e10 sloeg Jesús Castillo Montaño zijn tweede homerun in de wedstrijd met één uit en bezorgde Tomateros een nieuwe voorsprong. Hierna sloeg Alexis Wilson Delgado nog een tweehonkslag en Yoelkis Guibert een honkslag, maar zij bleven achter.

In de 2e10 kreeg Alberto Louis Baldonado, die de pitching in de negende had overgenomen, drie nullen op rij. De Panamese linkshander begon met twee strikeouts, waarna een grounder een einde maakte aan de wedstrijd en de finalereeks.

Jesús 'Jesse' Castillo Montaño werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de Kampioensfinale.

(30 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.