Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 augustus 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Edward Asner...
(1929 - 2021)
Legendarisch TV-acteur Edward Asner (Coach in 'Perfect Game') overleden
English

TARZANA, LOS ANGELES, California (USA) - De Amerikaanse veteraan-acteur Edward Asner, die een loopbaan van ruim zestig jaar had in televisie, is op zondag (29 augustus) op 91-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Tarzana, een buitenwijk in de San Fernando Valley-regio van Los Angeles.

Edward Asner was een televisie-legende en voor veel zal hij altijd bekend zijn (en blijven) als Lou Grant, het personage dat hij speelde in twee series, The Mary Tyler Moore Show en Lou Grant. Hij is ook bekend als de stem van Carl Fredricksen, het hoofdpersonage in de Oscar-winnende animatie-film Up.

Zijn binding met honkbal en daardoor dit In Memoriam op deze site, kwam in 2000, toen hij de rol van Little League honkbal-coach speelde in de film Perfect Game.

Yitzhak Edward Asner werd geboren op 15 november 1929 in Kansas City, Missouri in een gezin met een Joods-Russische achtergrond. Zijn vader werd geboren in Litouwen, zijn moeder in Rusland, die emigreerden naar de Verenigde Staten. Na zijn schooltijd, hij studeerde journalistiek op de University of Chicago, werkte Asner in verschillende baantjes. Eind jaren veertig werd Asner opgeroepen voor de US Army en voerde hoofdzakelijk admininstratieve taken uit toen hij werd gestationeerd in Frankrijk. Begin jaren vijftig meldde hij zich aan bij een theatergezelschap in Chicago.

Edward Asner maakte zijn acteerdebuut in 1957 in de TV-serie Studio One. Sinds de jaren zestig werd Asner een bekende verschijning op de televisie en werd ook bekend vanwege zijn bijzondere stem en zijn gedrongen gestalte. Hij speelden rollen in vele series, waaronder bekende reeksen als Alfred Hitchock Presents (één aflevering, 1962), The Untouchables (vier afleveringen, 1962, 1963), The Virginian (één aflevering, 1963), Dr. Kildare (twee afleveringen, 1962, 1963), Voyage to the Bottom of the Sea (één aflevering, 1965), Gunsmoke (twee afleveringen, 1964, 1966), The Fugitive (drie afleveringen, 1965, 1967), Mission: Impossible (één aflevering, 1969), The F.B.I. (drie afleveringen, 1966, 1968, 1969), Ironside (twee afleveringen, 1967, 1969), The Mod Squad (drie afleveringen, 1970, 1971, 1972) en Hawaii Five-O (één aflevering, 1975). Al deze series waren ook in ons land op televisie te zien.

...Edward Asner als Lou Grant...
...in TV-serie Lou Grant (1977)...
(© Publiciteitsfoto CBS Television)
Hij speelde ook in twee zeer bekende mini-series in de jaren zeventig. De eerste daarvan was Rich Man, Poor Man (1976), waarin hij de terugkerende rol van Axel Jordache speelde. In Nederland werd deze drama-reeks uitgezonden onder de titel De Jordaches. Hij speelde een andere terugkerende rol in de biografische en historische drama-reeks Roots (1977) als Captain Thomas Davies. Voor beide rollen won Asner een Emmy Award.

Zijn meest bekende rol kwam in 1970 toen hij voor het eerst in de huid kroop van het personage Lou Grant in de comedy-serie The Mary Tyler Moore Show. In deze reeks was Lou Grant een soms wat norse kranten-redacteur. In de acht jaar dat de reeks te zien was speelde Asner de rol in 166 afleveringen. In 1974 speelde hij de rol ook eenmaal in de serie Rhoda, wat een spin-off was van The Mary Tyler Moore Show. Tegen het einde van de MTM-Show promoveerde Lou Grant en werd hij de West Coast-editor voor een krant in Los Angeles. Dat was bet begin van een nieuwe serie (en een volgende spin-off) die werd opgezet rondom het personage Lou Grant. De drama-reeks Lou Grant (1977-1982) eindigde na vijf seizoenen en 114 afleveringen.

Vanaf het einde van de jaren tachtig bleef Asner terugkerende rollen spelen en verschillende TV-series. Daaronder was de drama-reeks The Bronx Zoo (1987-1988) waarin hij de rol speelde van hoofd-onderwijzer Joe Danzig, die leiding geeft op een high school in The Bronx (21 afleveringen) en de comedy-serie Thunder Alley (1994-1995) waain hij in 27 afleveringen was te zien als voormalig stock car racer Gil Jones. In 2003 speelde hij de rol van Dr. James McNulty in drie afleveringen van de ziekenhuis-serie ER. En hij speelde nog verschillende gastollen in nog veel meer series.

Edward Asner was voornamelijk actief in TV-series, maar soms was hij ook te zien in films. In 1962 acteerde hij in zijn eerste film in een niet genoemde kleine rol in Kid Galahad, een muziekfilm met in de hoofdrollen Elvis Presley, Gig Young en Charles Bronson.

In latere jaren speelde Asner in de western El Dorado (1966) tegenover John Wayne. Asner speelde ook in het misdaad-drama Fort Apache the Bronx (1981) met Paul Newman en het biografische drama JFK (1991) met Kevin Costner, Gary Oldman, Jack Lemmon and Walter Matthau.

In 2002 speelde Asner de rol van Kardinaal Angelo Roncalli, die zou worden gekozen tot Paus Johannes XXIII, in de Italiaanse biografische TV-film Papa Giovanni - Ioannes XXIII, ook bekend als John XXIII: The Pope of Peace.

Asner was ook te zien in de familiefilm Elf (2003) met Will Ferrell, James Caan, Bob Newhart, Zooey Deschanel en Mary Steenburgen. In die film was Asner de Kerstman, een rol die hij in verschillende producties heeft gespeeld.

...De poster van...
...Perfect Game...
In 2000 speelde Edward Asner een hoofdrol in de rechtstreeks voor DVD gemaakte familiefilm Perfect Game. In deze film speelde Asner de rol van honkbal-coach Billy, die de 11-jarige Kanin Crosby helpt met het vinden van een manier om obstakels in zijn jonge leven te overwinnen. De jongen gaat spelen in een Little League honkbal-team en dankzij Coach Billy heeft de jongen de beste zomer in zijn leven. De ploeg staat aanvankelijk onder leiding van Coach Bobby Geiser, die een slechte invloed heeft en gokt. Met de hulp van Kanin's moeder Diane wordt Geiser vervangen door Coach Billy die de kinderen de fijne kneepjes van het honkbal leert, maar ook om plezier te hebben. Andere hoofdrollen in de film zijn voor Patrick Duffy, die de rol speelt van Coach Bobby Geiser, en Cameron Finley, die de rol van Kanin speelt, en Tracy Nelson als Kanin's moeder Diane. De film werd geregisseerd door Dan Guntzelman, die ook het verhaal schreef.

In zijn ruim 60-jarige loopbaan speelde Edward Asner in allerlei genres, waaronder drama, western, misdaad, avontuur, mysterie en comedy. Hij speelde meer dan 400 rollen, de meeste daarvan in TV-series. Hij speelde ook in hoorspelen op de radio en sprak verschillende documentaires in.

Sinds het einde van de jaren negentig had Asner ook een lange loopbaan als stemacteur in animatie TV-series. Onder de stemmen die hij deed was die van Jabba The Hutt in de radio-dramareeks Star Wars: Return of the Jedi (1996). Op televisie was hij de stem van kranten-hoofdredacteur J. Jonah Jameson in 35 afleveringen de animatie-reeks Spider-Man (1994-1998). Andere animatie-series waaraan hij meewerkte waren ondermeer Captain Planet and the Planeteers (1990-1995), Gargoyles (1994-1996), Batman: The Animated Series (1992-1994), Buzz Lightyear of Star Command (2000), Johnny Bravo (2000, 2001) en Family Guy (2001).

...De poster van Up...
In 2009 was hij de stem van Carl Fredricksen, het hoofdpersonage van de succesvolle Disney/Pixar-animatiefilm Up onder regie van Pete Docter en Bob Peterson. De film won de Oscar voor Beste Animatie Film van het Jaar en ook voor de Beste Muziek voor Michael Giacchino.

Vanaf 2016 reisde Edward Asner drie jaar door de Verenigde Staten in de toneelproductie The Soap Myth waarin hij de rol speelde van een overlevende van de Holocaust.

Asner had recentelijk werkzaamheden afgesloten aan acht verschillende projecten. Drie daarvan (twee series en een film) zijn gereed. Vijf anderen zijn momenteel in post-production. Zijn laatste acteer-rol was die van Max Perlmutter in de thriller Deadly Draw. De opnamen voor deze film zijn momenteel aan de gang en de vertoning wordt in april verwacht.

In zijn lange acteer-loopbaan won Edward Asner 38 prijzen en werd voor nog eens 27 anderen genomineerd. Asner won zeven Emmy Awards en werd in totaal 21 keer voor deze televisie-prijs genomineerd. Hij is de enige acteur die een Emmy won voor dezelfde rol in zowel een comedy-serie als een drama-serie. In 1971, 1972 en 1975 won hij de Emmy Award voor de Beste Mannelijke Bijrol voor zijn rol als Lou Grant in de comedy-serie The Mary Tyler Moore Show. In 1978 en 1980 won hij de Emmy Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol in een Drama Series voor zijn titelrol in Lou Grant. Met het winnen van zeven Emmy Awards is Asner de meest geëerde acteur in de historie van deze onderscheiding. Mary Tyler Moore won er eveneens zeven. De meeste Emmy Awards werden gewonnen door actrices Cloris Leachman en Julia Louis-Dreyfus, die er allebei acht wonnen. Asner won ook vijf Golden Globes.

In 1981-1985 was Edward Asner twee termijnen de President van de Screen Actors Guild. Door de jaren heen stond de acteur ook bekend als politieke activist. Asner had ook zitting in verschillende non-profit organisaties, waaronder het lidmaatschap van de Entertainment Board of Directors voor The Survivor Mitzvah Project, een organisatie die zich inzet voor het verlenen van noodhulp aan bejaarde en verarmde Holocaust-overleden in Oost-Europa. Hij was ook bestuurslid van Defenders of Wildlife, een organisatie voor natuurbehoud.

In 1992 kreeg Asner een Ster op de Walk of Fame in Hollywood.

In 1996 maakte Edward Asner deel uit van de twaalfde groep pesonen die werd opgenomen in de Television Hall of Fame, samen met schrijver/producer Steven Bochco (Hill Street Blues, NYPD Blue, L.A. Law), productie-duo Marcy Carsey en Tom Werner (The Cosby Show, Roseanne 3rd Rock from the Sun, That '70s Show), journalist Charles Kuralt (CBS News Sunday Morning), actrice Angela Lansbury (12 seizoenen Jessica Fletcher in Murder, She Wrote), producer Aaron Spelling (Charlie's Angels, The Love Boat, Dynasty, Beverly Hils, 90210, Melrose Place, Charmed) en talent agent/studio-bestuurder Lew Wasserman (MCA/Universal).

In 2002 ontving Edward Asner de Lifetime Achievement Award van de Screen Actors Guild.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Edward Asner en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(30 augustus)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.