Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 augustus 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Vin Scully...
(1927 - 2022)
(Publiciteitsfoto Los Angeles Dodgers)
Legendarisch commentator Vin Scully, de 'Voice of the Dodgers', overleden
English

HIDDEN HILLS, California (USA) - Vin Scully, de legendarische commentator die 67 jaar lang 'The Voice of the Dodgers' is geweest, is op dinsdagavond (2 augustus) op 94-jarige leeftijd overleden. Scully werd de langdurige TV/Radio-commentator van de Dodgers in 1950 toen de ploeg nog in Brooklyn speelde. Hij verhuisde met de club mee naar Los Angeles na het seizoen 1957. Daar nam hij na het seizoen 2016 afscheid op 88-jarige leeftijd, nadat hij verslag had gedaan in een record-aantal van 67 jaar.

Vincent Edward Scully werd geboren op 29 november 1927 in The Bronx, New York. Daar groeide Scully op en werd op jonge leeftijd fan van de New York Giants. Het gezin Scully woonde in de buurt van de befaamde Polo Grounds, het stadion van de Giants, waar hij vele wedstrijden bekeek.

Scully studeerde journalistiek op Fordham University. Daar richtte hij het radio-station van de school op, WFUV. Hij speelde ook in het honkbalteam van de University en deed radio-verslag van de honkbal-, football- en basketbal-wedstrijden van de school.

Vin Scully ging werken voor CBS Radio Network in Washington, DC. Terwijl hij verslag deed van een college football-game onder winterse omstandigheden in Fenway Park in Boston maakte de jonge Scully veel indruk bij zijn baas, Red Barber, die toen zelf een legendarisch sportverslaggever was, voornamelijk van honkbal. Barber was de 'play-by-play announcer' van Cincinnati Reds (1934-1938), Brooklyn Dodgers (1939-1953) en New York Yankees (1954-1966). Barber werd de mentor van Scully en leerde hem de fijne kneepjes van het omroep-vak.

Vin Scully werd in 1950 één van de radio/TV-announcers van de Brooklyn Dodgers. In dat jaar deed hij verslag samen met Barber en Connie Desmond. Drie jaar later volgde Scully Barber op bij NBC-TV voor de verslaggeving van de World Series. In dat jaar werd Scully de jongste persoon ooit die commentaar deed bij een World Series, een record dat nog altijd overeind staat.

Nadat het Dodger-team verhuisde naar Los Angeles deed Vin Scully veel van zijn commentaarwerk voor radio en TV samen met Jerry Doggett (1956-1987). Vin Scully werd enorm populair en een favoriet van de fans. In 1964 sloeg Scully een aanbod af om 'play-by-play announcer' te worden bij New York Yankees. Scully bleef bij de Dodgers en bleef dat doen tot en met 2016. In latere jaren deed Scully zonder co-commentator verslag van de Dodger-wedstrijden en deed toen zowel de play-by-play als het zogenoemde 'color-commentaar'. In zijn 67 jaar als commentator van de Dodgers groeiden vele generaties op met het luisteren naar Scully's stem. Over het algemeen wordt Vin Scully omschreven als de beste commentator ooit.

In de jaren zeventig en tachtig was Vin Scully ook commentator voor CBS Sports en deed toen ook verslag van de National Football League (NFL). Hij verzorgde ook commentaar voor tennis en golf en hij deed honkbalwedstrijden voor NBC-TV, voor wie hij ook verschillende World Series versloeg.

In deze jaren was Scully de commentator tijdens de befaamde World Series van 1986 tussen New York Mets en Boston Red Sox, waarin Game 6 werd beslist door de 'fameuze' fout van Boston's eerste honkman Bill Buckner.

In 1988 was het Scully die memorabele woorden uitsprak toen Kirk Gibson (Dodgers) zijn beroemde homerun sloeg in Game 1 van de World Series. In dat duel tegen Oakland A's was Gibson geblesseerd toen hij werd ingezet als pinch-hitter met twee uit in de negende inning. Gibson sloeg toen een 2-run, walk-off homerun op Dennis Eckersley en Los Angeles won met 5-4. Het was Gibson's enige slagbeurt in de Series, maar Los Angeles won in vijf wedstrijden om de kampioenstitel te pakken.

Op 8 april 1974 zat Scully ook achter de microfoon toen Hank Aaron zijn record-zettende 715e homerun sloeg en het record brak van Babe Ruth, toen hij met Atlanta Braves speelde tegen de Dodgers. Hij was ook de commentator toen Don Larsen van New York Yankees zijn Perfect Game gooide tijdens de World Series 1956.

...Vin Scully herinnert door MLB Network...
In zijn lange loopbaan deed Vin Scully verslag van vele memorabele momenten. Naast de hierboven genoemde momenten deed hij ook verslag van 25 World Series, 12 All Star Games, 18 No-Hitters, drie Perfect Games en uiteraard van de loopbaan van de legendarische Jackie Robinson, de eerste Afro-Amerikaan in de Major League. Robinson speelde voor de Dodgers in 1947-1956.

Vin Scully was altijd enorm gedreven en gepassioneerd in zijn verslaggeving van de Dodger-wedstrijden en was altijd goed voorbereid. Tijdens veel van zijn wedstrijden was Scully in gezelschap van zijn vrouw Sandra (Sandi), die in januari 2021 overleed. Sinds 2005 ging Scully het wat rustiger aan doen en beperkte zijn seizoen tot ongeveer 100 wedstrijden, wat hij zou blijven doen tot zijn laatste seizoen in 2016. Hij werkte tijdens de meeste thuiswedstrijden, maar ook bij Dodger-wedstrijden in San Francisco, San Diego en Anaheim. Scully kondigde in januari 2016 aan dat hij na afloop van het seizoen zou stoppen. En dat deed hij ook inderdaad, nadat hij commentator was geweest in meer dan 9.000 Dodger-wedstrijden. Joe Davis, die ook al verslag deed van wedstrijden tijdens het seizoen 2016, volgde Scully in 2017 op als full-time announcer. Davis doet zijn commentaar in gezelschap van voormalig pitcher Orel Hershiser.

Na te zijn gestopt bleef Vin Scully een regelmatig bezoeker van Dodger Stadium, maar keerde niet meer terug achter de microfoon, ondanks dat vele Dodger-fans om zijn rentree vroegen. Maar nadat Los Angeles Dodgers de World Series won in 2020 verzorgde Vin Scully het commentaar voor de kampioens-documentaire.

Zijn 67 seizoenen als commentator is de langste periode voor welke verslaggever dan ook in de professionele sporthistorie. Ondanks zijn illustere loopbaan bleef Scully altijd vriendelijk tegenover iedereen en voelde zich nooit boven anderen verheven. Met zijn 67-jarige verbintenis met de Dodgers was Scully tweede achter een andere club-legende, Tommy Lasorda. De langdurige speler/coach/manager/adviseur, die in januari vorig jaar overleed, werkte twee jaar langer voor de Dodger-organisatie.

Tijdens zijn loopbaan werd Vin Scully vele malen gehuldigd. In 1982 ontving hij de Ford C. Frick Award van de National Baseball Hall of Fame. In 1991 werd Scully opgenomen in de Hall of Fame van de National Sports Media Association. Een jaar later volgde verkiezing in de American Sportscasters Association Hall of Fame. In 1995 kreeg hij de Lifetime Achievement Emmy Award voor sportverslaggeving. In datzelfde jaar werd Scully ook opgenomen in de National Radio Hall of Fame. Nog twee Halls of Fame-verkiezingen volgden in 2008 en 2009, respectievelijk in de California Sports Hall of Fame en de NAB Broadcasting Hall of Fame. Hij werd ook vele malen gekozen tot commentator van het jaar. En in 2017 werd Vin Scully's naam toegevoegd aan de Dodger Stadium Ring of Honor.

Vin Scully heeft ook een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame en de press box in Dodger Stadium is naar hem vernoemd. In januari 2016 werd het officiële adres van Dodger Stadium gewijzigd naar 1000 Vin Scully Avenue. In november van dat jaar ontving Scully uit handen van toenmalig President Barack Obama de Presidential Medal of Freedom.

...Los Angeles Dodgers herinneren Vin Scully...
Tijdens Vin Scully's lange loopbaan bij de Dodgers speelden vele bekende spelers voor de club. Om er een paar te nemen, wat te denken van Dusty Baker, Cody Bellinger, Adrián Beltré, Ralph Branca, Roy Campanella, Roy Cey, Tommy Davis, Willie Davis, Don Drysdale, Carl Erskine, Carl Furillo, Éric Gagné, Steve Garvey, Kirk Gibson, Jim Gilliam, Pedro Guerrero, Orel Hershiser, Gil Hodges, Burt Hooton, Steve Howe, Kenley Jansen, Tommy John, Eric Karros, Matt Kemp, Clayton Kershaw, Sandy Koufax, Davey Lopes, Ramón Martínez, Don Mattingly, Andy Messersmith, Rick Monday, Raúl Mondesí, Manny Mota, Don Newcombe, Hideo Nomo, Claude Osteen, Wes Parker, Ron Perranoski, Mike Piazza, Johnny Podres, Yasiel Puig, Pee Wee Reese, Jerry Reuss, Jackie Robinson, John Roseboro, Bill Russell, Steve Sax, Mike Scioscia, Corey Seager, Reggie Smith, Duke Snider, Don Sutton, Justin Turner, Fernando Valenzuela, Bob Welch, Maury Wills, Jimmy Wynn en Steve Yeager. En natuurlijk, langdurige Managers Walter Alston en Tommy Lasorda. Toen Vin Scully in 1950 bij de Dodgers kwam was Walter O'Malley net de nieuwe eigenaar van de club geworden. O'Malley was de eigenaar tot in 1979 en verhuisde de ploeg van Brooklyn naar Los Angeles. Toen Walter O'Malley in 1979 overleed werd zijn zoon Peter O'Malley de nieuwe eigenaar. Hij leidde de club tot en met 1998.

,,It's Time For Dodger Baseball!''
Dat was de karakteristieke openingszin wanneer Vin Scully zijn verslag begon van wedstrijden van Los Angeles Dodgers. Dat werd onmiddellijk gevolgd door de volgende zin: ,,Hi, everybody, and a very pleasant good afternoon/evening to you, wherever you may be''.

Wanneer je luisterde of keek naar een wedstrijd van de Dodgers en Vin Scully deed de play-by-play werd je altijd getracteerd op iets bijzonders. Niet alleen deed Scully uitstekend verslag van wat er op het veld gebeurde met een uitmuntende woordenschat, hij vertelde ook vele historische verhalen, anecdotes en bijzondere momenten. Over de Dodgers, spelers, tegenstanders en honkbal in het algemeen. Als honkbal/softbal-historicus genoot ik altijd van Vin Scully's uitstekende commentaar en zijn zeer herkenbare (en betrouwbare) stem. In de jaren zeventig en tachtig, naast zijn werk voor de Dodgers, was Scully ook commentator voor CBS Radio als verslaggever van de World Series. Het was in die jaren dat ik voor het eerst kennismaakte met het commentaar van Scully. Sinds de jaren zeventig heb ik naar vele uitzendingen via radio of TV geluisterd met Vin Scully als één van de commentatoren tot en met zijn laatste seizoen 2016. Nog regelmatig kijk ik oude wedstrijden terug, alleen maar om te luisteren naar de briljante verhalen van Mr. Scully.

Major League Baseball Commissioner Rob Manfred, gaf na het overlijden van Vin Scully de volgende verklaring uit:
,,Vandaag rouwen we om het verlies van een legende in onze sport, Vin was een buitengewone man wiens gave voor commentaar generaties van Dodger-fans vreugde bracht. Bovendien speelde zijn stem een gedenkwaardige rol op enkele van de grootste momenten in de geschiedenis van onze sport. Ik ben er trots op dat Vin synoniem was met honkbal, omdat hij het allerbeste van ons nationale tijdverdrijf belichaamde. Zo groot als hij was als commentator, zo groot was hij ook als persoon. Namens Major League Baseball betuig ik mijn diepste medeleven aan Vin's familie, vrienden, Dodger-fans en zijn bewonderaars overal''.

Stan Kasten, President en CEO van Los Angeles Dodgers, zei:
,,We hebben een icoon verloren. De Dodgers' Vin Scully was één van de beste stemmen in alle sporten. Hij was een reus van een man, niet alleen als commentator, maar ook als weldoener. Hij hield van mensen. Hij hield van het leven. Hij hield van honkbal en de Dodgers. En hij hield van zijn familie. Zijn stem zal altijd gehoord en voor altijd in onze gedachten gegrift worden. Ik weet dat hij ernaar uitkeek om zich bij de liefde van zijn leven te voegen, Sandi. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar zijn familie in deze zeer moeilijke tijd. Vin zal echt gemist worden''.

Jane Forbes Clark, Voorzitter van de National Baseball Hall of Fame, zei in een verklaring:
,,Vin Scully's stem verbond generaties fans gedurende een onvergelijkbare 67 jaar achter de microfoon en is synoniem met ons nationale tijdverdrijf. Het museum had de eer om hem de 1982 Ford C. Frick Award voor uitmuntend commentaarwerk uit te reiken. Namens onze Hall of Fame-leden en wij allemaal in Cooperstown, zijn onze oprechte gedachten bij zijn familie, vrienden en de miljoenen fans over de hele wereld die van hem hielden en toegewijd waren aan zijn uitzendingen''.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie en vrienden van Vin Scully en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(3 augustus)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.