Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 augustus 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates pakt 1e plaats in Top-4 Poule; Gaat naar Wild Card Top Series & Play-Offs
English

BUSSUM - L&D Amsterdam Pirates verzekerde zich als eerste ploeg van een plek in de best-of-three Wild Card Top Series en de best-of-five Play-Offs door op donderdagavond (4 augustus) met 2-1 te winnen in elf innings tegen HCAW. De wedstrijd was de opener van de laatste 3-game series in zowel de Top-4 Poule als het reguliere seizoen.

Naast plaatsing voor de Wild Card Top Series en de Play-Offs kwalificeerde Amsterdam Pirates zich ook voor deelname aan het toernooi om de European Champions Cup van volgend jaar door op de eerste plaats te eindigen in de Top-4 Poule.

Pirates en HCAW ontmoeten elkaar opnieuw op zaterdag in Amsterdam, waarna ze op zondag afsluiten in Bussum.

Door op de eerste plaats te eindigen gaat Amsterdam Pirates naar de Wild Card Top Series, die begint op donderdag 11 augustus. In die best-of-three ontmoet de titelverdediger Curaçao Neptunus of HCAW. Neptunus won vanavond hun opener tegen Twins Oosterhout met een 5-1 stand en staat momenteel op de tweede plaats, twee punten voor op HCAW. Na afloop van de wedstrijden van zondag is een gelijke stand mogelijk tussen Neptunus en HCAW. In dat geval zal Neptunus doorgaan, want het heeft de twee onderlinge 3-game series tegen HCAW gewonnen in de Top-4 Poule. Van de zes gespeelde wedstrijden won Neptunus er vier en verloor eenmaal, terwijl het zesde duel met een gelijke stand eindigde.

(4 augustus)Eerder vandaag wijzigde Amsterdam Pirates Hoofd Coach Ronald Jaarsma zijn werpersrotatie voor deze reeks. Aanvankelijk was rechtshander Scott Prins aangewezen als starter voor het duel van vanavond, maar het was Shairon Martis, eveneens een rechtshander, die in zijn plaats startte. Prins zal nu waarschijnlijk de starter zijn in de wedstrijd van zaterdag, maar dat is nog niet bevestigd.

Een week geleden was het tegenstander HCAW dat hun aangekondigde rotatie wijzigde. In plaats van linkshander Jim Ploeger startte rechtshander Lars Huijer toen in de opener op donderdag tegen Curaçao Neptunus. Huijer was ook vanavond de starter voor HCAW.

De opener van de slotreeks van de competitie werd een werpersduel tussen Huijer en Martis. Beiden stonden maar één punt toe in de eerste zeven innings en ook de hit-productie van beide teams was vrijwel gelijk.

Het was Pirates dat een kans kreeg de score te openen in de eerste helft van de eerste inning. Rachid Engelhardt begon met een tweehonkslag, maar werd daarna uitgeschakeld bij het derde honk toen hij probeerde op te schuiven op een grounder richting kort van volgende slagman Delano Selassa. De laatste kwam in scoringspositie op een grounder van Denzel Richardson, maar Huijer sloot daarna af met een strikeout.

Martis kreeg drie nullen op rij in de tweede helft van de eerste inning, maar moest vervolgens een punt toestaan in de tweede slagbeurt. Kevin Dirksen opende met een tweehonkslag en scoorde op een one-out single van Jules Cremer. Martis schakelde hierna drie slagmensen op rij uit in de volgende drie slagbeurten.

Pirates kreeg weer een honkloper in de derde toen Rashid Gerard een honkslag sloeg met één uit, maar dit keer schakelde Lars Huijer de volgende twee slagmensen met drie slag uit. Hij kreeg daarna ook drie opeenvolgende nullen in de hiernavolgende twee slagbeurten.

...Shairon Martis...
...negen solide innings...
(© Foto: Henk Seppen)
Amsterdam Pirates kwam langszij in de 1e6, maar verzuimde de leiding te nemen en liet drie lopers achter. Met één uit kreeg Huijer drie opeenvolgende honkslagen te verwerken. Rachid Engelhardt en Delano Selassa sloegen eerst een honkslag, waarna Denzel Richardson volgde met een puntscorende honkslag en dat maakte er een 1-1 stand van. Selassa en Richardson schoven op na een grounder van Sharlon Schoop, waarna Pirates de honken vol kreeg na vier wijd voor Sicnarf Loopstok. De drie lopers bleven achter toen volgende slagman Kalian Sams werd uitgevangen, want dat eindigde de slagbeurt.

In de 2e6 was het HCAW dat dicht bij een punt kwam, want de ploeg liet ook twee lopers achter in scoringspositie. Met één uit kreeg Victor Draijer vier wijd en sloeg Brendly Martina een tweehonkslag. Jeandro Tromp volgde met een line drive, maar die werd gevangen door korte stop Sharlon Schoop. Een foute pop-fly eindigde daarna de slagbeurt.

Beide teams kwamen weer in scoringspositie in de zevende inning. Voor Pirates begon Tommy van de Sanden met vier wijd en schoof op naar het tweede honk via een opofferingsstootslag van pinch-hitter Roelie Henrique. Met een loper op het tweede honk sloot Huijer weer af met twee strikeouts.

In de 2e7 kreeg ook HCAW de lead-off hitter op het honk, want Quintin de Cuba begon met een honkslag. Zijn pinch-runner Linoy Croes bereikte daarna het tweede honk, dankzij een opofferingsstootslag van Jules Cremer. Croes schoof op naar het derde honk na een grounder, maar bleef daar achter.

In de achtste inning kreeg alleen Pirates een honkloper. Met twee uit sloeg Sharlon Schoop een honkslag en stal het tweede honk, maar bleef achter. HCAW werd daarna op rij uitgeschakeld in hun achtste beurt.

In de 1e9 ging HCAW naar de bullpen en Jasper Elfrink nam het over van Lars Huijer. De linkshander werd begroet met een lead-off single van Kalian Sams. Met één uit stal de veteraan het tweede honk, maar een vangbal en strikeout volgden.

In de 2e9 keerde Shairon Martis terug op de heuvel voor Pirates. Met twee uit gooide hij vier wijd op Linoy Croes, maar sloot daarna af met zijn vijfde strikeout.

En zo kreeg dit snelle duel een verlenging met nog meer dan 45 minuten te gaan voordat de curfew-tijd zou worden bereikt.

Nick Keur werd HCAW's nieuwe pitcher in de 1e10. De linkshander kreeg drie nullen op rij. In de 2e10 maakte ook Pirates een werperswissel, want Mike Groen nam het over van Shairon Martis. De rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Max Draijer, maar herstelde sterk en volgde met driemaal drie slag.

Amsterdam Pirates kreeg de volgende honkloper in de 1e11 toen Sharlon Schoop begon met vier wijd. Dat werd gevolgd door de volgende werperswissel voor HCAW, want Stijn van der Schaaf nam het heuvelwerk over van Nick Keur. Met één uit gooide de rechtshander een wilde worp op zijn eerste worp naar Kalian Sams en dat bracht Schoop naar het tweede honk. Na op een 3-1 count te zijn gekomen werd besloten om Sams opzettelijk vier wijd te geven om een gedwongen loop op te zetten, maar uiteraard ook om de powerhitter te ontwijken. Dat bracht Tommy van de Sanden in het slagperk en hij bereikte het honk via een infield-hit naar korte stop Bob van der Meer, die de bal niet onder controle kon krijgen en dus ook geen uit kon maken. Dat zorgde voor volle honken. Kort daarna scoorde Schoop op een grounder van Roelie Henrique om Pirates op een 2-1 voorsprong te zetten. Kort ervvoor dreunde Henrique de bal diep het rechtsveld in, maar eindigde in fout gebied. Met lopers nu op het tweede en derde honk sloeg volgende slagman Rashid Gerard een pop-fly boven de thuisplaat-cirkel. Daar kwam catcher Julian Goins omhoog, draaide zich om en leek de bal te vangen. Hij reikte, terwijl hij in de catcher's box (wat in fout gebied ligt), maar de bal sprong vanuit zijn handschoen op goed gebied. Sams rende naar de plaat om te scoren, maar er werd foutbal afgeroepen. Pirates Hoofd Coach Ronald Jaarsma ging in discussie over de beslissing, maar nadat de drie umpires met elkaar in overleg waren gegaan werd de foutbal bevestigd. Twee pitches later sloeg Gerard een grounder en eindigde de inning.

In de 2e11 raakte Mike Groen Jeandro Tromp met één uit. Tromp kwam in scoringspositie na een grounder van Kevin Dirksen. Op het tweede honk werd Tromp vervangen door pinch-runner Nathan Berkel, maar die strandde, want Groen sloot de inning en de wedstrijd af met een strikeout.

En met deze 2-1 overwinning eindigde Amsterdam Pirates op de eerste plaats in de Top-4 Poule. Hiermee verzekerde Pirates zich ook als eerste ploeg van een plek in zowel de best-of-three Wild Card Top Series als de best-of-five Play-Offs. De tweede plaats zal naar Curaçao Neptunus of HCAW gaan.


HCAW - L&D Amsterdam Pirates 1-2 (11 inn.)
1234567891011RHE
L&D Amsterdam Pirates00000100001-283
HCAW01000000000-140
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Shairon Martis952411

Mike Groen, W (2-0)241---

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Lars Huijer882611

Jasper Elfrink11-1--

Nick Keur, L (0-3)1 (*)11-11

Stijn van der Schaaf1-11--

(*) - Keur gooide op één slagman in de elfde inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Jacques Krutzen, 3B-Ric Zwanenberg.
Official Scorer-Karin Pieneman.
Play-by-Play Scorer-Brigitta Zaal.
Technical Commissioner-Geen.
Public Address Announcer-Han Monsees.
Scoreboard Operator-Nico van de Luitgaren.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-3:04 uur.
Locatie-Rob Hoffmann Vallei, Sportpark Zanderijweg, Bussum.

Game Notes:
Amsterdam Pirates eindigt op de eerste plaats in de Top-4 Poule.
Door in de top-2 te eindigen van de Top-4 Poule gaat Amsterdam Pirates naar de best-of-three Wild Card Top Series en de best-of-five Play-Offs.
Door op de eerste plaats te eindigen in de Top-4 Poule plaatst Amsterdam Pirates zich voor deelname aan het toernooi om de European Champions Cup in 2023.
Weersomtandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 23° C; windrichting noordwest; windsnelheid 18 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 55%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.