Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 juni 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: World Port Tournament, Kitty Dirksen & Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Lex Looijen...
(1959 - 2022)
(© Foto: World Port Tournament 2017)
Langdurig Neptunus Scoreboard Operator Lex Looijen overleden
English

ROTTERDAM - Bijzonder triest nieuws komt uit Rotterdam, want Lex Looijen, die zeer langdurig de Scoreboard Operator was bij de honkbalwedstrijden van Curaçao Neptunus, is op maandagochtend (27 juni) volledig onverwacht overleden op de veel te jonge leeftijd van 62 jaar. Niets wees er op dat er iets aan de hand was, want de dag ervoor, afgelopen zondag, deed Lex wat hij zoveel jaar heeft gedaan en waarvan hij genoot, het bijhouden van het scorebord tijdens de thuiswedstrijd van het Hoofdklasse-team van Neptunus tegen HCAW vanaf zijn vaste plek in de scorebox. Bericht werd dat Lex op maandagochtend overleed tijdens wat hij meestal deed, zitten achter zijn computer, bezig met het updaten van de informatie van het Neptunus honkbalteam ter voorbereiding op de komende reeks die aanstaande donderdagavond begint. Informatie over de afscheidsplechtigheid is nog niet beschikbaar.

Het is de tweede keer dit seizoen dat Neptunus afscheid moet nemen van een geliefd clublid. Op 26 april overleed Jan Kok op 82-jarige leeftijd. Hij leverde eveneens vele jaren de nodige bijdragen voor Neptunus, maar ook het World Port Tournament.

Alexander (Lex) Looijen werd geboren op 29 oktober 1959 in Rotterdam. Al op jonge leeftijd raakte Lex geïnteresseerd in zowel honkbal als softbal. Hij ging zelf ook spelen, maar dat deed hij niet zo heel lang. In plaats daarvan werd Lex scheidsrechter en begon ook met het coachen van vrouwen softbalteams en een aantal jeugdteams. En zo raakte Lex nauwer en nauwer betrokken bij honkbal- en softbalvereniging Neptunus, waar hij zijn coaching deed. Eén van zijn speelsters in de jaren zeventig was Anita Heilker, die een paar jaar later een stuk bekender werd als één van de leden van de populaire meidengroep Dolly Dots. Bij Neptunus was hij ook actief als club-scheidsrechter en dat bleef hij tot en met dit seizoen doen. De ouders van Lex waren eveneens vele jaren hardwerkende vrijwilligers bij verschillende activiteiten van Neptunus. Vader Lex Sr. (Lex was vernoemd naar zijn vader, die eveneens Alexander heette), die in 2013 overleed, is jeugdcoach geweest, teambegeleider van de juniorenploeg en maakte in het verleden deel uit van de groundscrew. Moeder Vera was vele jaren kantine-medewerkster.

Lex scheidsrechterde zowel competitie-wedstrijden als oefenwedstrijden voor teams die op een lager niveau speelde. En hij trok ook dit seizoen nog regelmatig zijn umpire-spullen aan voor het leiden van softbal-wedstrijden. Meestal voor lagere teams, maar op 19 maart van dit jaar was Lex één van de twee umpires tijdens een oefen double-header van de softbal-hoofdmacht van Neptunus tegen Roef! op het thuisveld van Neptunus in Rotterdam. Lex stond de ene wedstrijd achter de plaat, de andere in het veld. Het softbalteam van Neptunus debuteert dit seizoen in de Hoofdklasse.

Lex is ook altijd geïnteresseerd geweest in computers en het programmeren daarvan. Zo vertelde hij dat ooit de volledige software heeft moeten ontwerpen voor een gerenommeerd Rotterdams bedrijf. Later was hij mede-eigenaar van een computerzaak in zijn woonplaats Oud-Beijerland.

...Lex in zijn bekende hoekje in de scorebox van het...
...Neptunus-stadion tijdens het seizoen 2014...
...Omringd door screens en toetsenborden...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Doordat zijn kennis van het programmeren en het maken van computer-software groeide, raakte Lex ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de scoreborden op het Neptunus-complex. Het was ergens in de jaren tachtig dat hij advies gaf en betrokken was bij de totstandkoming van een nieuw electronisch scorebord, dat werd geïnstalleerd achter de linksveld-omheining. Dat nieuwe scorebord werd destijds in gebruik genomen toen het World Port Tournament in 1985 voor het eerst werd georganiseerd op het veld van Neptunus. Vanaf dat moment werkte Lex aan verbeteringen van het scorebord.

Vanaf de tweede helft van de jaren negentig, toen het nieuwe (huidige) stadion werd gebouwd, begon Lex zelf het scorebord te bedienen. Enige jaren geleden werd weer een nieuw scorebord geïnstalleerd. Dat scorebord was volledig computer-gestuurd en het was Lex die de lay-out ontwierp en verschillende aanpassingen en toevoegingen maakte. Het toonde niet de gebruikelijke line score, slag, wijd en uit, want Lex creëerde ook een deel om daar foto's te kunnen tonen van de speler die aan slag stond met wat statistische informatie, zoals een slaggemiddelde. En Lex toonde de slag-wijd-pitch-volgorde, maar ook geanimeerde teksten om aan te geven wat een slagman deed (honkslag, fout, enz.) of informatie wanneer een werperswissel plaatsvond. Het scorebord werd (en wordt) ook gebruikt voor berichten, aankondigingen, sponsor-logos tijdens het World Port Tournament en de Europa Cup-toernooien die op het veld van Neptunus werden georganiseerd. Het leverde hem de bijnaam 'Mr. Scoreboard' op.

Tegelijkertijd ontwikkelde Lex een eigen play-by-play systeem, waaraan hij verschillende ondersteunende geluiden toevoegde, zoals de 'strike' en 'out'-call van een umpire. Sinds 2009 gebruikte Lex zijn play-by-play systeem voor elke thuiswedstrijd van Neptunus en tijdens het World Port Tournament, maar ook tijdens de Europa Cup-toernooien die Neptunus organiseerde in 2012, 2015 en 2018. Uiteraard bouwde hij een speciale website waarop zijn play-by-plays konden worden gevolgd.

Lex reisde nooit met Neptunus mee naar uitwedstrijden, maar hij was er altijd wanneer de ploeg op eigen veld speelde. Lex was altijd ruim vantevoren op het veld, want hij vond het leuk hier en daar een praatje te maken met vrienden en bekenden van binnen de club, maar ook met kennissen van daarbuiten. Hij genoot er van om op het veld van Neptunus te zijn.

Voor elke thuiswedstrijd van het honkbalteam reisde Lex vanaf zijn huis in Oud-Beijerland naar het veld in Rotterdam op zijn fiets, volgepakt met computer-apparatuur voor het scorebord en zijn play-by-play systeem. Regelmatig duurde het reisje vanaf zijn huis naar het veld zo'n anderhalf uur. Na afloop maakte hij dezelfde trip weer huiswaarts. En dat deed Lex niet alleen wanneer het honkbalteam van Neptunus thuis speelde. Hij reisde ook heen-en-weer wanneer het Neptunus-stadion in de voorbije jaren werd gebruikt door andere teams tijdens de competitie. Bijvoorbeeld door Storks, dat geen licht-installatie heeft op het thuisveld in Den Haag. Of door Twins Oosterhout toen die club nog geen licht had. Hij maakte dezelfde reis ook dagelijks tijdens toernooien, maar een aantal keer kreeg hij ook wel eens een lift aangeboden en werd hij naar huis gebracht.

...Lex kijkt toe in 2011 tijdens een duel van het World Port...
...Tournament met Official Scorer Francis Speters...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Maar hij reisde ook regelmatig van zijn huis in Oud-Beijerland naar zijn in Rotterdam wonende moeder Vera om haar te verzorgen of boodschappen te doen wanneer ze herstellende was van gezondheidsproblemen. In de voorbije maanden logeerde Lex voornamelijk bij zijn moeder, nadat ze eerder dit jaar thuis was gekomen na een ziekenhuisopname.

Op wedstrijddagen was Lex altijd aanwezig in de bestuurskamer voor aanvang en na afloop van een wedstrijd. Daar bevond hij zich vrijwel altijd in gezelschap van club-voorzitter/bestuurslid Frans van Aalen, public address announcers Karin van Aalen en Hélène van Eijk-Kloos, team-scorers Jan van der Sande (ook vele jaren team manager) en Judith de Heide, team manager (en voormalig coach) Paul van den Oever, club-secretaris Karel van Ispelen en uiteraard An Kok en Jacqueline Minning, die alles regelden binnen de bestuurskamer. Allemaal medewerkers die zich al vele jaren inzetten voor de club en die altijd aanwezig waren en zijn in de bestuurskamer waar de wedstrijd-officials (umpires, official scorers, commissioners) worden ontvangen voor en na een wedstrijd. In meer recente jaren bevond ook de (nieuwe) team media officer Michel Streur zich in dat gezelschap. En vele jaren waren ook voormalig krantenverslaggevers Chris Mast en Loet van Schellebeek vaak aanwezig. Een andere regelmatige bezoeker tijdens deze bijeenkomsten voor en na een wedstrijd was oud-umpire Theo Jansen, die deel uitmaakt van de groundscrew, maar ook regelmatig de scorebord-bediener is tijdens wedstrijden van Tridents, het tweede team van Neptunus. Lex genoot er altijd van om daar aan tafel te zitten en voor aanvang en na afloop over de wedstrijd te praten of honkbal in het algemeen. Zodoende kende Lex vrijwel alle wedstrijd-officials en vrijwel alle wedstrijd-officials kenden Lex.

Zo'n dertig jaar geleden begon Lex met het verzamelen van Major League honkbalplaatjes. Door de jaren verzamelde hij vele plaatjes van Nederlandse spelers die uitkwamen in zowel de Minor als de Major League. En doordat hij toch altijd met computers in de weer was en om zijn liefde voor deze hobby te onderstrepen bouwde hij een website om zijn collectie te tonen.

Even een persoonlijk bericht, in 2011 begonnen Lex en ik (webmaster Marco Stoovelaar) samen aan een nieuw project. We houden allebei van de historie van de sport en onze plannen waren om een uitgebreide website op te zetten met veel (historisch) statistische informatie. Marco leverde de inhoud, Lex bouwde de site en zorgde voor de lay-out. Toen we dit project gingen opzetten begon het met een simpel idee en de planning was om de site een paar jaar later te lanceren. Maar dat duurde langer dan gedacht. Simpelweg doordat we regelmatig met nieuwe ideeën kwamen voor de site en dat betekende dat er meer research moest worden gedaan (en werd gedaan). En zo, na een paar jaar, werd het oorspronkelijke concept en site-opzet geheel opnieuw opgezet en omgebouwd. En hoewel we al veel informatie hadden verzameld is de site op dit moment nog altijd onder constructie. Sinds 2011 hadden Lex en Marco regelmatig contact met elkaar om te praten over de mogelijkheden voor de site of te discussiëren over nieuwe ideeën voor de site.

...Lex is de home plate umpire tijdens een oefenduel...
...van het Neptunus softbal-team in maart van dit jaar...
(© Foto: Kitty Dirksen)
Lex Looijen was één van die hardwerkende club-vrijwilligers en club-mensen die er altijd zijn. Door de jaren heen werd Lex zeer waardevol voor Neptunus vanwege zijn kennis van het operating-system en bediening van het scorebord in het stadion. Indien nodig kon hij het bord zelfs bedienen van huis uit.

En hoewel hij bekend en geliefd was bij velen binnen de club en uiteraard de wedstrijd-officials, stond Lex nooit op de voorgrond. Zo hield hij er ook niet echt van om op de foto te gaan, maar gelukkig zijn er wel verschillende foto's van Lex.

Maar uiteraard vond Lex het natuurlijk wel leuk dat hij vele complimenten kreeg met betrekking tot 'zijn' scorebord. Regelmatig werd het bord genoemd als één van de meest informatieve, niet alleen in onze Hoofdklasse, maar ook in Europa. En ja, hij bevestigde dat hij trots was op deze prestatie.

Zoals de Official Scorers in de Hoofdklasse weten was Lex altijd prominent aanwezig in de scorebox. De rechterkant van de box behoorde toe aan Lex. Dat was simpelweg zijn domein. Daar zat hij achter minimaal twee screens en verschillende toetsenborden, omringd door kabels en draden.

Wanneer hij op het veld was droeg Lex altijd een honkbalpet, of van Neptunus, of van zijn favoriete Major League-club New York Yankees. Bij de meeste wedstrijden droeg Lex een t-shirt of polo-short met een honkbal-opdruk (vaak van de Yankees, maar uiteraard ook van Neptunus). En altijd met korte mouwen, zelfs op koude dagen, want hij scheen nooit last te hebben van koude temperaturen, zelfs niet als anderen een dikker shirt of jack aantrokken.

En ja, tijdens een wedstrijd (of daarna) gaf hij soms zijn mening over een genomen scoring of umpiring beslissing. En natuurlijk hield hij er niet van wanneer Neptunus verloor. Echter, wanneer je hem een paar uur later sprak was hij het er wel altijd mee eens dat Neptunus simpelweg die dag niet goed had gespeeld wanneer een wedstrijd was verloren. Maar door de jaren heen verloor Neptunus niet zo heel veel wedstrijden. En zo kon Lex verschillende Kampioenstitels vieren met 'zijn' Neptunus-team.

Lex moedigde Neptunus altijd aan, was altijd optimistisch en lachte altijd met pretoogjes en was altijd goedgehumeurd. Het was dan ook plezierig om met Lex samen te werken tijdens een wedstrijd en om voor of na een wedstrijd met hem te praten.

Lex zal door velen van ons worden gemist. Niet alleen door de Neptunus-familie, maar zeker ook van buiten de vereniging.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Lex's moeder Vera, overige familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(28 juni)



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.