Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 juni 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Selectie Nederlands Honkbal Team bekend voor Honkbal Week Haarlem
English

NIEUWEGEIN - Het roster van het Nederlands Honkbal Team voor de komende 30e editie van de Honkbal Week Haarlem is op donderdag (30 juni) officiëel bekend gemaakt. Het Kingdom of the Netherlands, zoals de ploeg wordt genoemd tijdens internationale toernooien, is één van de zes deelnemende ploegen aan het tweejaarlijkse toernooi. De anderen zijn Nationale Teams uit Cuba, Curaçao, Italië, Japan en de USA. Het toernooi begint op vrijdag 8 juli en eindigt op vrijdag 15 juli.

Nederland komt voor het eerst in actie op vrijdagavond (8 juli) en ontmoet dan gelijk de Europese aartsrivaal Italië vanaf 19:30 uur. Eerder op de dag wordt de eerste wedstrijd gespeeld tussen Curaçao en Japan, vanaf 15:30 uur. Er zijn dagelijks wedstrijden om 15:30 en 19:30 uur. Op vier dagen (10, 12, 13 en 14 juli) staan er drie wedstrijden op het programma. De eerste wedstrijd begint dan om 12 uur.

Compleet speelschema Honkbal Week Haarlem

Het Nederlands Team staat weer onder leiding van Evert-Jan 't Hoen, die sinds 2018 de Manager is. Behalve tijdens de Premier12 in 2019 en de Global Olympic Qualifier van vorig jaar toen Hensley Meulens de Manager was. Tijdens deze evenementen was 't Hoen de Bench Coach.

Onder de 24 spelers op het Oranje-roster is powerhitter Wladimir Balentien, die elf seizoenen speelde in Nippon Professional Baseball (NPB), de Japanse Major League, voor Tokyo Yakult Swallows en Fukuoka SoftBank Hawks. In 2013 schreef Balentien geschiedenis, want toen brak hij het seizoen homerun-record van de legendarische Sadaharu Oh. In 1964 zorgde Oh voor een record met het slaan van 55 homeruns. Dat record werd in 2001 geëvenaard toen Tuffy Rhodes er eveneens 55 sloeg. Maar in 2013 zorgde Balentien voor een nieuw record met 60 homeruns.

In 2007-2009 speelde Balentien in de Major League voor Seattle Mariners en Cincinnati Reds. Balentien is één van de twee spelers in het Oranje Team met Major League-ervaring. De andere is rechtshandige pitcher Shairon Martis, die in delen van drie seizoenen speelde voor Washington Nationals en Minnesota Twins. Sinds 2020 is Martis één van de werpers van regerend landskampioen L&D Amsterdam Pirates. Balentien beëindigde zijn Japanse loopbaan in januari.

...Wladimir Balentien...
(© Foto: Henk Seppen)
Het is de eerste keer dat Balentien te zien zal zijn tijdens een evenement in Nederland. Hij speelde voor het laatst in de Nationale Ploeg tijdens de World Baseball Classic in 2017. Balentien debuteerde in 2004, eerst tijdens een Pré-Olympisch Toernooi in Nettuno (Italië) en vervolgens in de hiernavolgende Olympische Spelen in Athene (Griekenland).

Met betrekking tot Balentien zegt Rick van den Hurk, de nieuwe Technisch Directeur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB), in een donderdag verspreid persbericht: ,,Hij is natuurlijk één van de meest succesvolle slagmensen die ooit voor het Koninkrijksteam uitgekomen is en om hem toe te voegen aan deze selectie is een enorme eer. Hij heeft geweldig gepresteerd in Japan en heeft over de hele wereld gespeeld. Wij kijken er enorm naar uit om hem hier te verwelkomen.''

In hetzelfde persbericht stelt Nederland Manager Evert-Jan 't Hoen dat het bereiken van de Finale van de Honkbal Week uiteraard het doel is. Maar hij wil ook zoveel mogelijk spelers in actie zien, omdat de Honkbal Week voor deze spelerrs als showcase fungeert op weg naar de World Baseball Classic, die volgend jaar weer zal worden georganiseerd.

L&D Amsterdam Pirates en Curaçao Neptunus, die vorig jaar tegenover elkaar stonden in de Holland Series, hebben allebei acht spelers op het huidige Oranje-roster staan. Drie spelers zijn afkomstig van HCAW, één van Twins Oosterhout. Twee spelers spelen in het buitenland: RHP Mike Bolsenbroek (Duitsland) en IF Kevin Josephina (Italië). Twee spelers kwamen dit jaar in Mexico in actie, maar zijn momenteel zonder club. In februari tekende outfielder Wladimir Balentien een contract in Mexico en speelde voor Saraperos de Saltillo, maar hij werd op 25 mei 'released'. Infielder Juremi Profar tekende in februari eveneens een contract in Mexico. Hij speelde vervolgens voor Bravos de Léon, maar werd op 3 mei 'released'.

Drie spelers op het roster maken hun debuut in Nederlands Team, dat zijn werpers Ryan Huntington en Chris Stuart en infielder Kevin Josephina.

Linkshandige werper Ryan Huntington debuteerde vorig jaar in de Nederlandse Hoofdklasse als speler van Hoofddorp Pioniers. Dit seizoen speelt de op Aruba geboren Huntington voor Twins Oosterhout.

...Dennis Burgersdijk maakt zijn rentree...
...In 2012 gooide hij voor het Oranje Team...
...tijdens St. Petersburg International Baseball...
(© Foto: Henk Seppen)
De op Curaçao geboren infielder Kevin Josephina speelde zeven seizoenen (2014-2019, 2021) professioneel. Hij kwam uit in de Rookie League en Single-A in de organisatie van Atlanta Braves. Dit jaar speelt Josephina in de Italiaanse Serie A1 voor UnipolSai Fortitudo Bologna. Daar slaat hij momenteel .406 (28-uit-69) met acht doubles en twee triples en 23 binnengeslagen punten.

Chris Stuart gooide voor San Jacinto Gators in het college-seizoen van dit jaar. Het team van San Jacinto College speelt in Region XIV van de National Junior College Athletic Association (NJCAA). De linkshander had een goed seizoen en was 11-3 met een 3.10 ERA. Stuart gooide in 17 wedstrijden (allemaal starts) en had 106 strikeouts in 78 1/3 inning. Met San Jacinto plaatste Stuart zich voor de NJCAA D1 Baseball World Series, maar de ploeg werd uitgeschakeld in de Elimination Round.

In 2019 speelde Stuart in drie wedstrijden voor L&D Amsterdam Pirates in de Hoofdklasse. Hierna speelde hij voor HCAW in 2020 en 2021 en kwam respectievelijk in actie in één en acht wedstrijden. Dit seizoen staat hij opnieuw op het roster van de Bussume ploeg, maar hij heeft nog niet voor het team gespeeld.

Tijdens de Honkbal Week maken Huntington, Josephina en Stuart dus ook hun interland-debuut, net zoals pitcher Dennis Burgersdijk. Maar die maakte in 2012 al zijn Nederlands Team-debuut toen hij deelnam aan het St. Petersburg International Baseball Tournament in Florida (USA). Echter, tijdens dat evenement werden geen interlands gespeeld.

Drie spelers op het huidige roster maakten vorig jaar hun debuut. Pitcher Mike Groen en outfielder Jiandido Tromp namen toen deel aan het Olympic Qualifying Tournament in Mexico en het Europees Kampioenschap in Italië. Tijdens het EK debuteerde ook pitcher Aaron de Groot. Eerder deze maand liep Tromp een blessure op tijdens het toernooi om de European Champions Cup in Duitsland, waaraan hij deelnam met Curaçao Neptunus. Sindsdien heeft hij niet gespeeld in de competitie.

Zeventien van de 24 spelers op het roster zullen deelnemen aan hun eerste Honkbal Week Haarlem.

Het roster ziet er als volgt uit:

Pitchers (11):
Mike Bolsenbroek (Heidenheim Heideköpfe, Duitsland), Dennis Burgersdijk, Lars Huijer, Chris Stuart (allen HCAW), Mike Groen, Shairon Martis, Franklin Van Gurp (allen L&D Amsterdam Pirates), Aaron de Groot, Kevin Kelly, Juan Carlos Sulbaran (allen Curaçao Neptunus) en Ryan Huntington (Twins Oosterhout).

Catchers (2):
Sicnarf Loopstok (L&D Amsterdam Pirates) en Dashenko Ricardo (Curaçao Neptunus).

Infielders (6):
Kevin Josephina (Fortitudo Bologna, Italië), Dwayne Kemp, John Polonius (beiden Curaçao Neptunus), Juremi Profar (geen club), Sharlon Schoop en Delano Selassa (beiden L&D Amsterdam Pirates).

Outfielders (5):
Wladimir Balentien (geen club), Roger Bernadina, Jiandido Tromp (beiden Curaçao Neptunus), Denzel Richardson en Kalian Sams (beiden L&D Amsterdam Pirates).

Coachingstaf:
Evert-Jan 't Hoen (Manager), Wim Martinus (1B Coach), Ben Thijssen (3B Coach), Tjerk Smeets (Hitting Coach), Robin van Doornspeek (Pitching Coach).

Begeleiding:
Harmen Bakker (Strength & Conditioning Coach), Quintijn van der Roest (Fysiotherapeut), Louie-Jay Sienders (Bullpen Catcher), Niels van Weert (Team Manager), Seb Visser (Media Officer).

(30 juni)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.