Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 juli 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Ad Hendrikse...
(1936 - 2023)
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Voormalig Oranje-Team Manager en Haarlemse Honkbal Week-bestuurslid Ad Hendrikse overleden
English

HEEMSTEDE - Ad Hendrikse, die eind jaren negentig de Business/Team Manager was van het Nederlands Honkbal Team, is op woensdag 7 juni op 86-jarige leeftijd overleden. Ad Hendrikse heeft ook deel uitgemaakt van het Organisatie-Comité van de Haarlemse Honkbal Week.

Ad Hendrikse werd geboren op 16 december 1936 in Den Helder. Al op jonge leeftijd kreeg Ad interesse in goochelen en hij begon optredens te geven tijdens feestjes. Hij bleef zijn (succesvolle) hobby zijn hele leven trouw en hij ontwikkelde zelfs zijn eigen nieuwe trucs. Ad nam zijn trucs altijd mee als hij weer eens op een zakenreis naar het buitenland moest voor zijn werk als organisatie-adviseur. In latere jaren maakte men ook in het honkbal kennis met zijn organisatorische talenten.

In juli 1995 nam het Nederlands Honkbal Team in Haarlem deel aan het Europees Kampioenschap en veroverde de titel. Een maand later werd Ad Hendrikse toegevoegd aan de begeleiding als Team Manager/Business Manager en begon aan de voorbereidingen voor de trip van de Nationale Ploeg naar Cuba, waar Oranje in oktober/november deelnam aan het toernooi om de Intercontinental Cup. Toen Hendrikse deze functie overnam was Jan Dick Leurs de Manager van de Oranje-ploeg en een goede vriend van Ad. Echter, vanwege werkverplichtingen was Leurs niet in de gelegenheid met de ploeg af te reizen naar Cuba. In zijn plaats nam Boudewijn Maat, die sinds 1992 deel uitmaakte van de coachingstaf, de functie van Manager waar tijdens de Intercontinental Cup. Helaas overleed Boudewijn Maat op 80-jarige leeftijd op 11 juni, vier dagen na Hendrikse. Andere coaches in de staf toen waren Steve Matthew en Mike Baker, terwijl Bart Seidel (toen Manager van Jong Oranje) werd toegevoegd als extra coach voor het toernooi in Cuba. Andere leden van de begeleiding waren Fysiotherapeut Maarten Koper, Teamarts Frank Nusse en Equipment Manager Willem van Geijlswijk, die ook de Team Scorer was. Van Geijlswijk overleed op 19 april op 84-jarige leeftijd. In 1997 werden Huub Kohl en Dave Daniels de opvolgers van Baker en Matthew. In 1998 volgde Leo Naaktgeboren Daniels op en werden Tom Petroff en Jim Hovorka toegevoegd als respectievelijk Bench Coach en Pitching Coach.

Ad Hendrikse was de Team Manager van het Nederlands Team tot en met 1999. In 1996 neemt hij met Oranje deel aan de Olympische Spelen in Atlanta (USA). In de periode van vier jaar tussen 1996 en 1999 nam de ploeg ook deel aan een Wereldkampioenschap (1998, Italië), twee Europese Kampioenschappen (1997, Frankrijk; 1999, Italië), twee Haarlemse Honkbal Weken (1996, 1998) en twee World Port Tournaments (1997, 1999). Nederland won de Haarlemse Honkbal Week in 1998 en het World Port Tournament in 1999. In 1999 wint Oranje met 3-0 van Italië in Bologna en verovert de titel op het Europees Kampioenschap, wat toen ook diende als Kwalificatie Toernooi voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney (Australië). Tegen het einde van 1999 stopt Hendrikse als Team Manager.

Eerder in 1999 nam Ad Hendrikse zitting in het Organisatie-Comité van de Haarlemse Honkbal Week. Tot en met 2001 verzorgde Hendrikse de Pers- en Publiciteitszaken samen met Marco Stoovelaar, die toen eveneens deel uitmaakte van het Organisatie-Comité en de auteur is van dit In Memoriam. Naast Hendrikse en Stoovelaar waren de andere leden van het Organisatie-Comité in deze jaren Paul Moerman (voorzitter), Frits Mulder (vice-voorzitter/toernooi-directeur), Rita Schrijber (secretaris), Rudolf Winkenius (penningmeester), Gerrit Ligtenberg (accomodatie) en Gerard van Eekhout (sponsoring).

...Ad Hendrikse viert de winst van de...
...Europese titel met Oranje in 1999 in Italië...
...Links en achter Ad staan...
...Maarten Koper (Fysiotherapeut), Frank Nusse...
...(Team-arts) en Tom Petroff (Bench Coach)...
...Rechts staat Coach Leo Naaktgeboren met...
...achter hem Coach Huub Kohl...
...Vooraan zit pitcher Michiel van Kampen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Tijdens de Haarlemse Honkbal Week van 2000 nam de Nationale Ploeg van Italië voor het eerst sinds 1972 weer deel. Doordat de terugkeer van Italië groot nieuws was en een publiekstrekker, voerde Ad in de aanloop naar het toernooi verschillende gesprekken met een aantal Italiaanse bedrijven en wist hij zo wat extra sponsoring binnen te halen.

Naast zijn activiteiten in het honkbal was Ad Hendrikse, zoals gezegd, ook een zeer ervaren goochelaar. Hij trad soms op onder de naam Mr. Magic. Hendrikse is mentor geweest van verschillende opkomende Nederlandse goochelaars en maakte hen wegwijs in de goochelwereld, maar leerde hen ook hoe ze trucs succesvol konden uitvoeren. Samen met Beer van Muiswinkel vormde hij het duo Magic Brothers en de twee verzorgden vele lezingen/optredens, waarin ze het publiek vertelden over de geschiedenis van het goochelen, de kunst van het vak en uiteraard verschillende magische trucs vertoonden.

Ad was een zeer geliefde en gewaardeerde persoonlijkheid in de Nederlandse goochelwereld. Door de jaren heen reisde Ad vaak naar congressen in Engeland. Hij werd een regelmatig bezoeker van goochelshops/dealers in zowel Engeland als Nederland om meer over het goochelvak te weten te komen en te leren, vooral het zogenoemde table magic of close-up magic. Zodoende bouwde Ad een grote collectie op van trucs en hoe die uit te voeren.

In het verleden heeft Ad een aantal keren samengewerkt met bekende goochelaars en illusionisten als Richard Ross, Tommy Wonder en Hans Klok. Ad was lid van de NBG (Noordhollandse Bond van Goochelaars) en de Fred Kaps Ring. Ross, die in 2001 op 55-jarige leeftijd overleed, was de winnaar van het Wereldkampioenschap in 1970 en 1973 en was de jongste ooit die deze titel veroverde. Wonder, die in 2006 overleed op 52-jarige leeftijd, eindigde op de tweede plek op het WK van 1979. Klok, die momenteel een zeer bekende illusionist is en regelmatig optredens heeft in Las Vegas (USA), werd tweede in 1997 in de categorie illusionisme. De Fred Kaps Ring is een goochelclub, gevestigd in Bennebroek en vernoemd naar de bekende Nederlandse goochelaar Kaps (die in 1980 overleed). Kaps is de enige goochelaar die driemaal Wereldkampioen werd tijdens de Fédération Internationale des Sociétes Magiques Grand Prix (1950, 1955, 1961).

Ad Hendrikse nam zijn trucs niet alleen mee tijdens een zakenreis, maar ook tijdens evenementen met het Nederlands Team. Tijdens zijn jaren als Team Manager van het Nederlands Team toonde Ad regelmatig zijn magische kwaliteiten. Aan spelers, coaches, begeleiders, in een hotel-lobby.

...Ad tijdens een optreden als goochelaar...
(© Promotiefoto)
Of zoals bijvoorbeeld tijdens het Wereldkampioenschap Honkbal in Italië in 1998 op het dakterras van het hotel in Palermo (Sicilië). Daar vertoonde Ad toen een aantal van zijn magische trucs voor het kleine groepje dat het Nederlands Team had vergezeld en in hetzelfde hotel verbleef. De auteur van dit In Memoriam, die toen van het WK verslag deed in De Telegraaf, was één van de toeschouwers. En hoewel iedereen dicht om Ad zat bleef hij je verbazen met zijn opmerkelijke trucs. En als echte goochelaar vertelde hij natuurlijk nooit hoe een truc in elkaar zat.

Persoonlijk kan ik zeggen dat ik tijdens onze jaren in het Organisatie-Comité van de Haarlemse Honkbal Week altijd met veel plezier met Ad heb samengewerkt. Tijdens die periode vertelde Ad me dat de wereldberoemde Tommy Cooper zijn favoriete goochelaar was. De Britse (Welsh) komiek (die in 1984 overleed) was zeer bekend vanwege zijn TV-shows en was gespecialiseerd in het ogenschijnlijk laten mislukken van zijn goocheltrucs. ,,Om dat soort optredens te kunnen doen moet je een hele grote zijn. Hij was echt een hele bedreven en goede goochelaar'', aldus Ad over Tommy Cooper.

In latere jaren bleef Ad een trouw bezoeker van de reünie-bijeenkomsten van voormalige Nederlands Team-spelers en -stafleden tijdens de Haarlemse Honkbal Week in Haarlem en het World Port Tournament in Rotterdam.

Ad Hendrikse was een charmante persoonlijkheid, die altijd een brede lach op zijn gezicht had en in staat was ook bij anderen een lach te laten verschijnen. Hij was altijd optimistisch, zelfs in moeilijke persoonlijke omstandigheden. Ad was in staat voor een goede sfeer te zorgen, ook binnen een groep, wat van hem een prima Team Manager maakte in een groep met verschillende persoonlijkheden. Daarnaast was Ad ook een soort vertrouwenspersoon binnen de ploeg. Iedereen kon altijd naar hem toe komen voor een praatje. Ad luisterde naar iedereen, ook buiten de ploeg, en probeerde het altijd iedereen naar de zin te maken. En daar slaagde hij altijd in.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Ad's vrouw Anneke, dochter Saskia, overige familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(6 juli)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.