Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Hoofddorp Pioniers)

Jong team Hoofddorp Pioniers verslaat Quick Amersfoort in seizoen-opener
English

HOOFDDORP - De seizoen-opener tussen Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort was een puntrijk duel, want er werden totaal zestien punten gescoord. De jonge en onervaren ploeg van Pioniers won de opener met 10-6.

In de andere twee wedstrijden van vanavond waren de punten aanvankelijk schaars. Zowel de wedstrijd van HCAW tegen Amsterdam Pirates in Bussum als Curaçao Neptunus tegen DSS/Kinheim bleef in de eerste vijf innings puntloos.

Bovendien werden Neptunus en Pirates allebei lange tijd hitloos gehouden. Neptunus kwam tot de eerste honkslag met één uit in de zesde inning en won uiteindelijk met 7-0. Pirates liet de eerste honkslag noteren met één uit in de achtste. HCAW deed al het scoren in de zesde en won met 5-0.

De vierde wedstrijd van vanavond, RCH Memorie Sieraden tegen UVV, werd voor de tweede dag op rij afgelast en staat nu op het programma voor komende dinsdagavond.

(7 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsIn de openingswedstijd van vanavond stond Quick Amersfoort halverwege de derde inning met 3-1 voor, maakte een 4-3 achterstand ongedaan en had weer een 5-4 voorsprong halverwege de zevende inning, maar stond uiteindelijk met lege handen, want Hoofddorp Pioniers voegde daarna zes punten toe op weg naar een 10-6 overwinning.

...Daan Terstall...
...3 hits, HR, 5 RBI's...
(© Foto: H.Pioniers)
De wedstrijd was er ook één tussen twee debuterende Hoofd Coaches, Jasper de Jong bij Pioniers en Elton Koeiman bij Quick. In de voorgaande seizoenen is Koeiman actief geweest als Pitching Coach bij Neptunus en Twins Oosterhout, maar vanavond debuteerde hij als Hoofd Coach. Na afloop van vorig seizoen werd De Jong de opvolger van Mervin Gario, die dit seizoen de Hoofd Coach is van Amsterdam Pirates. Koeiman is de opvolger van Marlon Frolijk.

Veel spelers verlieten Pioniers na vorig seizoen. Zodoende heeft de ploeg veel jonge en soms onervaren spelers op het roster staan voor dit seizoen. De jonge ploeg van Hoofddorp Pioniers kwam vanavond tot dertien honkslagen, waaronder drie van nieuwkomer Daan Terstall, die ook homerde en vijf punten binnensloeg. Terstall kwam naar Hoofddorp van UVV. In 2020 speelde de eerste honkman in zes wedstrijden voor DSS/Kinheim.

Quick produceerde vanavond zeven honkslagen. Maar de ploeg scoorde ook het eerste punt van dit seizoen in de Hoofdklasse en sloeg ook de eerste homerun.

Met twee uit in de eerste helft van de eerste inning scoorde Quick tweemaal op Pioniers-starter Sem Lauf. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Amar van Zwieten, maar een strikeout en vangbal volgden. Hierna schoof Van Zwieten op naar een doorgeschoten bal, waarna hij scoorde op een tweehonkslag van Ibrahin Redan. Daarmee (om 19:35 uur) scoorde Van Zwieten het eerste punt in het Hoofdklasse-seizoen van 2023. Volgende slagman Marvin Jakobus sloeg ook een tweehonkslag, bracht daarmee Redan binnen en maakte er een 2-0 stand van.

Pioniers, dat op rij werd uitgeschakeld in de eerste slagbeurt door starter Jack Wagner, halveerde de achterstand in de tweede inning, maar liet ook twee lopers achter. Met één uit sloeg de debuterende Vincent Mevissen een tweehonkslag in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt. Hij schoof daarna op naar het derde honk na een honkslag van Michael Dumitrescu. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Daniel Heiligers, maar dat stelde ook Mevissen in de gelegenheid te scoren. Hierna was het de ook debuterende Max Vonk, die een honkslag sloeg in zijn eerste slagbeurt. Maar met lopers op het eerste en tweede honk eindigde een vangbal de slagbeurt.

In de 1e3 voegde Quick weer een punt toe toen Joshbert José Ponte Manganiello opende met een homerun en dat was de eerste die werd geslagen in het Hoofdklasse-seizoen 2023. For-the-record, Ponte maakte contact om 20:01 uur. De volgende drie slagmensen werden op rij uitgeschakeld.

In de 2e3 kwam Pioniers langszij, eveneens dankzij een homerun. Bodhi de Vreede, één van de weinige overgebleven spelers van vorig seizoen, begon met een tweehonkslag en bereikte het derde honk na een opofferingsstootslag van rookie Terrance Heemskerk. Met twee uit maakte Daan Terstall goed contact en sloeg een 2-run homerun, zodat de stand op 3-3 kwam.

In de volgende slagbeurt was het Pioniers dat voor het eerst de leiding nam. Michael Dumitrescu begon toen met een honkslag, schoof op na een grounder, bereikte het derde honk na een honkslag van Max Vonk en scoorde op een opofferingsslag van Miquel Willem om Pioniers op een 4-3 voorsprong te zetten.

Dit keer was het Quick dat terugkwam en de stand weer in balans bracht in de vijfde inning. Met één uit bereikte Amar van Zwieten het honk na een fout en met twee uit kreeg Pascal Zegwaard vier wijd, waarna Ibrahin Redan volgde met een puntscorende honkslag.

In de 1e7 nam Quick voor de tweede keer de leiding. Met één uit kwam Amar van Zwieten dit keer op het honk via een infield-hit en kreeg Joshbert Ponte vier wijd. Even later stal Van Zwieten het derde honk, waarna hij scoorde op een hiernavolgende honkslag van Pascal Zegwaard. Met Quick nu op een 5-4 voorsprong werd Kaien Oukes ingezet als nieuwe werper voor Pioniers en hij sloot de slagbeurt af met drie slag voor de volgende twee slagmensen.

De voorsprong was van korte duur, want Pioniers antwoordde met een 4-run rally. Quick-reliever Joel Martis, die in de vorige inning op de heuvel was gekomen, kreeg de honken snel vol. Na vier wijd voor lead-off hitter Bodhi de Vreede kreeg Martis honkslagen tegen van Terrance Heemskerk en Duncan Beljaards. Met de honken vol sloeg Daan Terstall een grounder richting kort. Korte stop Josberth Ponte kwam naar binnen, fielde de bal en gooide die naar catcher Lars Visser, maar De Vreede gleed op tijd over de plaat om de gelijkmaker te scoren. En dat hield de honken ook vol. Vincent Mevissen volgde met een 2-run single om Pioniers voor de tweede keer op voorsprong te zetten. Met lopers op het eerste en derde honk kwam Martis tot drie slag op de volgende twee slagmensen, maar daarna scoorde Terstall op een foute aangooi, nadat Mevissen het tweede honk had gestolen. Martis sloot daarna af met zijn derde opeenvolgende strikeout, maar Pioniers stond nu met 8-5 voor.

Pioniers kwam daarna nog tweemaal tot scoren in de achtste inning op nieuwe werper Deef van Leersum. Met twee uit sloeg Terrance Heemskerk een tweehonkslag en kreeg Duncan Beljaards vier wijd. Beiden scoorden toen Daan Terstall volgde met een tweehonkslag.

Quick, dat een loper had achtergelaten in de 1e8, scoorde nog één punt in de negende. Josberth Ponte begon met vier wijd, schoof op na een wilde worp en een grounder, waarna hij scoorde op een opofferingsslag van Ibrahin Redan, maar een pop-fly maakte even later een einde aan de inning en de wedstrijd.


Hoofddorp Pioniers - Quick Amersfoort 10-6
123456789RHE
Quick Amersfoort201010101-672
Hoofddorp Pioniers01210042X-10131
pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Jack Wagner5.121844

Joel Martis, L (0-1)1.231343

Deef van Leersum1-1222

pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
Sem Lauf6.143754

Kaien Oukes, W (1-0)2.233-11

Homeruns: Quick: Josberth José Ponte Manganiello (1)(3e,solo,0 uit,op Lauf); Pioniers: Daan Terstall (1)(3e,2-run,2 uit,op Wagner).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Aad Otsen, 1B-Niek Elshof, 3B-Elvin Englentina.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Monique Hoogkamer.
Aanvangstijd-19:33 uur.
Speeltijd-2:47 uur.
Locatie-ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Opening Night 2023 Season.
Wedstrijd stond oorspronkelijk vastgesteld voor donderdag 6 april, maar werd toen in de namiddag afgelast wegens regen en veldcondities en opnieuw vastgesteld voor vanavond.
Jasper de Jong (Hoofd Coach Hoofddorp Pioniers), Luigi Anasagasti (Bench Coach Hoofddorp Pioniers), Wouter Heemskerk (3B Coach Hoofddorp Pioniers) en Eugene Arrindell (3B Coach Quick Amersfoort) maken hun coach-debuut in de Hoofdklasse.
Jasper de Jong (Hoofddorp Pioniers) en Elton Koeiman (Quick Amersfoort) maken hun debuut als Hoofd Coach in de Hoofdklasse.
Terrance Heemskerk, Vincent Mevissen en Max Vonk (allen Hoofddorp Pioniers) debuteren in de Hoofdklasse.
Vincent Mevissen (Hoofddorp Pioniers) sloeg een tweehonkslag in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt (2e inning).
Max Vonk (Hoofddorp Pioniers) sloeg een honkslag in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt (2e inning).
Amar van Zwieten (Quick Amersfoort) scoort het eerste punt in de Hoofdklasse-competitie 2023 (1e inning).
Josberth José Ponte Manganiello (Quick Amersfoort) slaat de eerste homerun in de Hoofdklasse-competitie 2023 (3e inning).

Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 8° C; windrichting noordwest; windsnelheid 11 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 86%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.