Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 november 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Hans Slaap...
(1947 - 2023)
Voormalig Hoofdklasse-speler Hans Slaap (ABC) overleden
English

AMSTERDAM - Hans Slaap, die voornamelijk als infielder in de Hoofdklasse speelde voor het Amsterdamse ABC in zes seizoenen, is op maandag 30 oktober op 76-jarige leeftijd overleden. Behalve dat hij een solide verdedigende infielder was, werd hij ook regelmatig ingezet als werper in de ploeg van ABC, voor wie hij zijn hele loopbaan speelde.

Johan Lucas (Hans) Slaap werd geboren op 1 september 1 1947 in Amsterdam.

In 1957 begon Hans Slaap te voetballen bij AFC, één van de toonaangevende voetbalverenigingen in Amsterdam, waar zijn broer Ben al voetbalde. Hun vader Ben Sr. was al sinds het begin van de jaren vijftig actief voor de club. Later ging Hans ook honkballen bij ABC, de honkbal-afdeling van multi-sport club AFC. In de jaren zestig was ABC één van de vele honkbalclubs in Amsterdam. Andere verenigingen in de hoofdstad in die jaren waren Ajax, AMVJ, Blauw-Wit, DCG, Energia, De Geuzen, HCTIW, HVA, KNSM, De Meteoor, NDSM, OVVO, Quick, Rap, Shell, De Spartaan, Thor-Twins, TWM, De Volewijckers, VVGA en Watergraafsmeer. ABC behoorde op dat moment tot de meer leidende verenigingen en kwam uit in de tweede hoogste afdeling.

Als een solide infielder toonde Hans Slaap onmiddellijk aan dat hij getalenteerd was. Hierdoor werd Slaap, tijdens het seizoen 1964, toen hij net pas 16 jaar was, toegevoegd aan de hoofdmacht van ABC, dat toen in de Eerste Klasse speelde. Na afloop van het seizoen 1963 was een aantal ervaren spelers, waaronder verschillende die in de Hoofdklasse hadden gespeeld, overgekomen naar ABC, zoals Dick Ausma, Nol Houtkamp, Wil Meijer, Albert Peters en Hugo Walker (die later een overbekende honkbal/voetbal-commentator zou worden). In een constructie die tegenwoordig ondenkbaar zou zijn, was Houtkamp in 1963 al als coach actief geweest van ABC, terwijl hij tegelijkertijd zelf speelde in de Hoofdklasse bij EHS. Vanaf 1964 zou Houtkamp spelen voor ABC, dat toen werd gecoached door Henk Knol. Andere ervaren spelers in het ABC-team in 1964 waren Rob Elst, Ad Kraal en Doby Peters.

Ondanks zijn jonge leeftijd hield Hans Slaap zich keurig staande tussen de ervaren spelers en kreeg hij ruimte om zich te ontwikkelen door ingezet te worden in verschillende wedstrijden. Eén van deze wedstrijden is een belangrijk duel tegen HCK (Kinheim) uit Haarlem, dat op de eerste plaats was geëindigd in de B-Poule van de Eerste Klasse. ABC had de titel gepakt in de A-Poule en dus moesten de twee ploegen tegen elkaar spelen in een beslissingswedstrijd om het algehele Eerste Klasse-kampioenschap en de daaraan verbonden promotie naar de Hoofdklasse. Op 12 september 1964, in een vol Haarlems Pim Mulier Stadion, zagen honderden toeschouwers ABC met 5-1 winnen. De wedstrijd bleef vijf innings lang puntloos. Dankzij de prima verdediging van ABC en sterke pitching van Doby Peters (die slechts drie honklagen toestond) kreeg HCK pas in de vijfde inning de eerste honkloper. Hans Slaap, die net 17 jaar was geworden, was de derde honkman en had een aantal fraaie acties. In de zesde inning brak ABC de puntloze wedstrijd open met een 4-run rally. Wil Meijer scoorde het eerst punt op een honkslag van Rob Elst. Hierna werden twee punten gescoord na succesvolle stootslagen van Dick Ausma en Hans Slaap. Een honkslag van Ad Kraal zorgde voor het vierde punt. ABC voegde het vijfde punt toe in de achtste na een honkslag van Slaap. HCK scoorde het enige punt in de negende na een fout.

...De ploeg van ABC in 1967...
...Hans Slaap zit vooraan helemaal links...
...Andere spelers zijn Arnoud Blom (achter, 2e van links), Ruud Zijlstra,...
...Hugo Walker, Peter van 't Klooster (achter, 4e, 5e, 6e van links),...
...Doby Peters (achter, 2e van rechts), Nol Houtkamp (achter, rechts)...
...Nol Beenders (voor, 2e van links), Hans Buiskool (voor, 3e van rechts)...
(Onbekende fotograaf)
Door de promotie van ABC heeft Amsterdam in 1965 vijf ploegen in de hoogste afdeling (van de acht). De andere zijn Ajax, HVA, OVVO en VVGA. De niet-Amsterdamse ploegen zijn Haarlem Nicols en Schoten uit Haarlem en Sparta uit Rotterdam.

In het seizoen 1965 is ABC gelijk één van de mededingers voor de koppositie in de hoogste afdeling, want het heeft alleen Haarlem Nicols en Sparta voor zich in de top van de ranglijst. In juli dient ABC VVGA een gevoelige 11-9 nederlaag toe. Door het verlies is het lot van VVGA bezegeld, want hierdoor degradeert de ploeg na 35 jaar op rij in de hoogste afdeling te hebben gespeeld. Aanvankelijk staat VVGA na vier innings met 6-0 voor. ABC scoort driemaal in de vijfde na honkslagen van Jan Meijer en Ruud Zijlstra. ABC neemt in de zevende inning een 8-6 voorsprong na een honkslag van Hugo Walker en een grand slam homerun van Doby Peters. Echter, VVGA weet langszij te komen, dankzij klappen van Martin Gaus (homerun) en Eef Treurniet. Maar even later herneemt ABC de leiding. Hans Slaap, Hans Buiskool en Hugo Walker krijgen vier wijd en scoren allemaal op een uithaal van Jan Meijer.

Eén van de teamgenoten van Hans Slaap in het seizoen 1965 is Jules de Pierre, die drie weken geleden overleed. De Pierre was na het seizoen 1964 naar ABC overgekomen, nadat hij had gespeeld voor Haarlem Nicols. Na afloop van het seizoen 1965 keerde De Pierre weer terug naar Nicols.

In 1966, met Nol Houtkamp als coach, had ABC een nieuwigheid, want als eerste ploeg stond de spelersnaam achter op de rug van het uniform. Nog steeds maar 18 jaar was Hans Slaap (één van de weinige spelers die met een bril op speelde) nu de vaste derde honkman voor ABC. En tijdens het seizoen is hij niet alleen een prima verdedigende speler, hij toont ook over aanvallende kracht te beschikken. Half mei speelt ABC tegen Ajax, dat sterker is en in de achtste inning met 6-4 op voorsprong staat. Met twee uit en Dick Ausma op het honk is Slaap de volgende slagman en hij slaat zijn eerste Hoofdklasse-homerun om de stand in balans te brengen, 6-6. In de 1e9 laat Ajax drie lopers achter. In de 2e9 begint Frank Bouman voor ABC met een honkslag en met één uit bereikt Ruud Zijlstra het honk na een fout, die een 'inning-ending double play' had kunnen opleveren. Doby Peters volgt met een walk-off 3-run homerun en ABC wint met 9-6.

In het seizoen 1967 levert Slaap wederom een belangrijke homerun af. In een duel tegen Storks kijkt ABC tegen een 4-0 achterstand aan, maar komt langszij. In de achtste inning slaat Slaap een homerun en zet ABC op een 5-4 voorsprong, waarna nog een punt volgt op een honkslag van Rob Elst, waardoor ABC met 6-4 wint. De volgende dag is Slaap minder succesvol als startende pitcher en moet al vroeg de heuvel verlaten. Storks wint uiteindelijk slechts met 6-5 in elf innings.

...Als korte stop van ABC dekt Hans Slaap een hoge...
...aangooi naar 2e honkman Peter van 't Klooster, terwijl...
...Jan Dick Leurs (Haarlem Nicols) het 2e honk bereikt...
...in Amsterdam tijdens het seizoen 1968...
(© Foto: ANP Photo/Flip Martens)
Een andere beslissende homerun en honkslag van Slaap volgen in het seizoen 1968 als ABC in juli tweemaal tegenover HCK (Kinheim) staat in Amsterdam. Beide wedstrijden worden gespeeld op het gezellige thuisveld van ABC op Sportpark 'Goed Genoeg', wat helaas niet meer bestaat. In het duel op zaterdag heeft HCK, onder leiding van Coach Arie van Driel Krol, een 7-3 voorsprong halverwege de negende inning. In de 2e9 pakt ABC twee punten terug als Peter van 't Klooster een homerun slaat. Van 't Klooster (die in 2020 overleed) is de vader van huidig Amsterdam Pirates-coach en all-time honkslagen recordhouder Dirk van 't Klooster. Nu met een 7-5 achterstand bereiken Ruud Kramer en Franklin Lindesey (die vorig jaar overleed) het honk met twee uit. Hierna, met een 3-wijd-2-slag (full count) stand, slaat Hans Slaap een walk-off, 3-run homerun en wint ABC met 8-7. Op zondag leidt HCK met 3-1, dankzij een tweehonkslag van Bert Paalman en een homerun van Frank Breek. In de zesde inning komt ABC langszij. Eerst wordt een punt gescoord na een pinch-hit single van Henk Vissers, die vervolgens de gelijkmaker scoort op een honkslag van Hans Slaap. ABC wint met 5-3.

Hans Slaap blijft ook een onvoorspelbare slagman in het seizoen 1969 als korte stop en derde honkman, maar ook werper, voor ABC. Begin juni speelt ABC, dat dan op de laatste plaats staat, tegen koploper Haarlem Nicols. Nadat de eerste wedstrijd wordt afgelast wegens regen neemt ABC een snelle 5-1 voorsprong in het duel op zondag op starter Ton Terneuzen, die in de tweede inning wordt afgelost door Jan Dick Leurs. In de zesde inning krijgt ABC-pitcher Nol Beenders de honken vol (tweemaal vier wijd en een fout van Slaap) en Leurs volgt daarna met een grand slam homerun om de stand op 5-5 te brengen. Echter, ABC reageert met drie punten en wint met 8-5.

Een paar weken later speelt ABC ook een prima duel tegen HCAW. In de eerste wedstrijd wint HCAW met 6-4 in Amsterdam. De volgende dag in Bussum scoort ABC zeven punten in de derde en vierde inning samen op pitcher Ade Fijth. Na zeven innings staat ABC met 7-3 voor. Hierna worden nog zes homeruns geslagen. In de 2e8 brengt HCAW de achterstand terug naar 7-6 als Ade Fijth, Maurice Cranston en Peter de Grave allemaal een homerun slaan. ABC antwoordt met vier punten in de 1e9, dankzij homeruns van Henk Vissers, Hans Slaap en Peter van 't Klooster. ABC wint met 11-6.

In 1970 heeft ABC een zwaar seizoen, vanwege een aantal blessures en werkverplichtingen van verschillende spelers. Hierdoor spelen sommige spelers op onbekende posities of moet het team worden aangevuld met onervaren spelers uit lagere teams. Verdedigend maakt ABC dan ook teveel fouten. In deze jaren is de bekende scheidsrechter Bert Staller zowel voorzitter als secretaris van de Amsterdamse club. ABC deelt regelmatig de laatste plaats met Terrasvogels, dat debuteert in de hoogste afdeling. Aan het einde van het seizoen degraderen beide teams naar de Eerste Klasse.

In 1971 strijdt ABC, dat als bijnaam 'Reds' heeft en wordt gecoached door Dick Ausma, om de eerste plaats met Rap (het huidige Amsterdam Pirates). Hans Slaap is nog altijd een productieve slagman. Zo slaat hij bijvoorbeeld twee homeruns in een wedstrijd tegen Donar uit Hilversum. Hoewel hij pas 24 jaar is stopt Hans Slaap na afloop van het seizoen.

In 1972 komt ABC wederom uit in de Eerste Klasse, nu onder leiding van coach Frans Vrenegoor. Het is opnieuw een zwaar seizoen, want de ploeg staat vanaf het begin op de laatste plaats. In een poging om degradatie te voorkomen wordt een aantal gestopte spelers gevraagd terug te keren en zo maken Hans Slaap, Frank Bouman, Ruud Kramer, Jan Meijer en Cas Tromp hun rentree. En dat blijkt succesvol.

...Het bestuur van AFC in 1982...
...Hans Slaap staat achteraan in het midden...
...vlnr: Otto van Rijn (penningmeester), Sal van Gelder (commissaris),...
...Rein Akkerman (vice-voorzitter), Cor van Gastel (2e secretaris),...
...Jan van Dijk (voorzitter), Hans Slaap (2e penningmeester),...
...Dick van der Klaauw (commissaris), Fred van Soomeren (secretaris),...
...Hans de Wijs (commissaris) en Marcel Koster (commisssaris)...
(© Foto: AFC Archief)
Op 19 en 20 augustus 1972 speelt ABC tegen Rap, dat om de eerste plaats strijdt met UVV. ABC speelt twee sterke wedstrijden en wint met 10-9 en 14-13. Beide wedstrijden worden gespeeld op Sportpark Jan van Galen, het voormalige complex van Amsterdam Pirates. In de wedstrijd op zaterdag scoort ABC het beslissende punt in de negende inning en breekt dan een 9-9 stand. Op zondag scoort ABC viermaal in de eerste inning van het puntrijke duel. Nadat Rap twee punten terugpakt na een homerun van Marten Walsma in de eigen eerste slagbeurt voegt ABC twee runs toe als Jan Adriaans een homerun slaat in de tweede inning. Dit keert reageert Rap met een 5-run rally in de 2e2 om een 7-6 voorsprong te nemen. Die is van korte duur, want ABC scoort vier punten in de derde, waarvan drie op een homerun van Hans Slaap. Met ABC nu op een 10-7 voorsprong scoren beide teams tweemaal in de vierde, waarna Rap weer een punt toevoegt in de zesde als Kurt Lourens een homerun slaat. ABC scoort weer twee punten in de zevende en die blijken beslissend. Met een 14-10 achterstand scoort Rap nog twee punten in de 2e7 dankzij een homerun van José Faneyte, de vader van toekomstig speler en coach Rikkert Faneyte, die ook zou gaan uitkomen in de Amerikaanse Major League voor San Francisco Giants en Texas Rangers. Rap weet nog eenmaal tot scoren te komen in de achtste, maar verliest met 14-13. Door de dubbele overwinning stelt ABC de plaats in de Eerste Klasse veilig. Door de dubbele nederlaag wordt Rap uitgeschakeld voor de eerste plaats.

In zijn eerste seizoenen bij ABC tot in het begin van de jaren zeventig, waarvan zes in de Hoofdklasse (1965-1970) speelt Hans Slaap samen met onder meer Jan Adriaans, Dick Ausma, Fred Ausma, Nol Beenders, Hans Beijer, Arnoud Blom, Frank Bouman, Leandro Briessen, Rob de Bruyn, Hans Buiskool, Rob Elst, Ruud Geestman, Edwin Geluk, Kick Hoek, Roel Hopman, Nol Houtkamp, Roel Kloeten, Peter van 't Klooster, Henk Knol, Ad Kraal, Ruud Kramer, Franklin Lindesey, Jan Meijer, Wil Meijer, Kenneth Milton, Arie Numan, Gé Oosterbaan, Albert Peters, Doby Peters, Jules de Pierre, Henk Ras, Ab Slaman, Jack Smit, Frans Sodekamp, Cas Tromp, Henk Vissers, Hugo Walker en Ruud Zijlstra.

Maar in 1975 kan het honkbalteam van ABC degradatie naar de Tweede Klasse niet voorkomen. In hiernavolgende jaren bleef Hans Slaap regelmatig honkballen, net zoals Doby Peters. Samen met Edwin Geluk spelen ze met onder meer oud-international Wim Crouwel in een ploeg die wordt gecoached door Bob van den Bergh. Na een paar jaar keert ABC weer terug naar de Eerste Klasse.

Door de jaren heen is Hans Slaap ook heel actief gebleven voor de voetbal-afdeling van AFC. In 1981-1990 maakt hij als tweede penningmeester deel uit van het verenigingsbestuur. Andere bestuursleden zijn onder meer Dick van der Klaauw en Johan de Bie. In 1989 wordt Hans Slaap benoemd tot Lid van Verdienste van AFC.

In 1985 neemt Hans Slaap deel aan een uniek schaats-evenement. Voor het eerst sinds 1963 wordt de befaamde Elfstedentocht weer georganiseerd in Friesland, met een afstand van bijna 200 km de grootste schaatstocht over natuurijs ter wereld. Hans is één van de meer dan 16.000 deelnemers en rijdt de tocht samen met Wim Crouwel en Kees Gehring een ander bekend lid van AFC.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Hans' partner Ria, dochter Sylvia, zoon Frank, overige familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(7 november)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.