Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Hoofddorp Pioniers 'comes-from-behind' en wint ook tweede duel vs. Quick Amersfoort
English

AMERSFOORT - Hoofddorp Pioniers keek opnieuw tegen een achterstand aan in de tweede wedstrijd tegen Quick Amersfoort op zaterdag (8 april). Maar net als in de opener op vrijdagavond lukte het Pioniers om terug te komen, de wedstrijd om te draaien en met 6-4 te winnen om de tweede overwinning te boeken. Op vrijdagavond won de ploeg met een 10-6 stand.

Als je naar de line score kijkt zijn er een paar opmerkelijke cijfers. De Pioniers-verdediging maakte vijf fouten, Quick maakte er nul. En de Quick-aanval 'outhitte' Pioniers met 12-6. Desondanks was het Pioniers dat het veld als winnaar verliet.

Quick's lead-off hitter Amar van Zwieten sloeg drie honkslagen en scoorde eenmaal.

Voor aanvang van de wedstrijd was er een Opening Day-ceremonie met daarbij het gooien van de ceremoniële eerste bal door Ben van Koningsveld, de sportwethouder van de Gemeente Amersfoort.

(8 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsGame 2 tussen Quick Amersfoort en Hoofddorp Pioniers bleef in de eerste vier innings puntloos. De twee linkshandige starters, Jhan Rifaela (Quick) en Maarten Smit (Pioniers) stonden honkslagen toe, kregen honklopers, maar stonden geen punten toe.

Het was Pioniers dat een grote mogelijkheid kreeg de score te openen in de 1e2 toen het de honken vol kreeg. Daan Terstall begon met een honkslag en met één uit kreeg Michael Dumitrescu vier wijd en sloeg Andreas Meijer een honkslag. Maar ze bleven achter, want twee vangballen volgden.

In de derde inning kreeg Pioniers opnieuw een loper op het derde honk. Lead-off hitter Bodhi de Vreede werd geraakt door een worp, schoof op na een grounder van Terrance Heemskerk en stal het derde honk met twee uit. Jhan Rifaela sloot de slagbeurt daarna af met drie slag voor Daan Terstall.

Maarten Smit, die zijn Hoofdklasse-debuut maakte, kreeg een lead-off single tegen van Amar van Zwieten in de tweede helft van de eerste inning, maar kwam daarna tot drie slag op de volgende twee slagmensen. Een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt.

In de tweede inning kreeg Smit opnieuw een lead-off single tegen, een comeback infield-hit van Marvin Jakobus. Smit volgde ook nu met een strikeout, waarna een dubbelspel de inning afsloot.

Quick kreeg voor het eerst een loper in scoringspositie in hun derde slagbeurt. Met één uit sloegen Jordy Burger en Amar van Zwieten een honkslag. Even later schakelde Smit Burger op het tweede honk via een pick-off, waarna een gedwongen uit de afsluiting vormde.

Smit was opnieuw succesvol in de 2e4. Dit keer kreeg hij wederom een lead-off single tegen, geslagen door Pascal Zegwaard, en gooide vier wijd op volgende slagman Ibrahin Redan. Nadat een vangbal voor de tweede uit had gezorgd, sloot Smit af met drie slag voor Irving Redan en Kai Berkel wat zijn totaal op zes bracht.

Vanaf de vijfde inning lukte het beide teams eindelijk om de thuisplaat te passeren.

Pioniers opende de score in de 1e5. Met twee uit sloeg Bodhi de Vreede een honkslag en scoorde toen Terrance Heemskerk volgde met een tweehonkslag.

Maar in de 2e5 antwoordde Quick met drie punten en dit keer was Smit minder succesvol, ook omdat de verdediging twee fouten maakte. Voor de vierde keer in vijf innings kreeg de linkshander een lead-off single tegen, geslagen door Lars Visser. Jordy Burger volgde met een stootslag-honkslag. Volgende slagman Amar van Zwieten leverde ook een honkslag af en toen dat werd gevolgd door een outfield-fout kon Visser scoren. Met lopers op het tweede en derde honk leek poging tot een opofferingsstootslag van Joshbert José Ponte Manganiello te eindigen in een gedwongen uit op het derde honk. Maar er werd een fout gemaakt en de honken raakten vol. Door de fout op de gedwongen actie kreeg Ponte geen OSS op zijn naam. Even later scoorde Burger toen Ponte gedwongen uitging op het tweede honk op een grounder van Pascal Zegwaard. Er volgde een derde 'force play'-situatie op een grounder van volgende slagman Ibrahin Redan. Dit zorgde voor de uitsschakeling van Zegwaard op het tweede honk, maar Van Zwieten scoorde en bracht de stand op 3-1. De inning was nog niet afgelopen, want Marvin Jakobus sloeg daarna een honkslag en Quick kreeg nog lopers op het tweede en derde honk na een wilde worp. Maarten Smit sloot daarna af met zijn zevende strikeout.

Quick's voorsprong was van korte duur, want Pioniers kwam langszij in de 1e6. Nadat Daan Terstall was begonnen met vier wijd nam Riley Gonesh de pitching over van Jhan Rifaela. Gonesh, die vorig seizoen in de Eerste Klasse uitkwam voor Wassenaar, kreeg de honken vol na vier wijd voor Vincent Mevissen en Michael Dumitrescu. Een 'force play-grounder' van Andreas Meijer volgde, Dumitrescu werd uitgeschakeld, maar Terstall scoorde. Hierna scoorde Mevissen de gelijkmaker op een grounder van Max Vonk.

Met de stand nu op 3-3 werd Alden Stacie de nieuwe werpers voor Pioniers in de 2e6. Stacie, die vorig seizoen uitkwam voor Quick, begon met vier wijd voor lead-off hitter Kai Berkel, maar die ging even later gedwongen uit.

In de 1e7 brak Pioniers de gelijke stand met een 3-run rally. Bodhi de Vreede begon met een honkslag en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Terrance Heemskerk. Nadat volgende slagman Duncan Beljaards was geraakt door een worp volgde een werperswissel. Joel Martis nam het over, maar hij werd begroet met een puntscorende honkslag van Daan Terstall, wat Pioniers op een 4-3 voorsprong zette. Martis volgde met een strikeout, maar zag Beljaards daarna scoren na een doorgeschoten bal. Hierna kwam Martis tot vier wijd op Michael Dumitrescu en kreeg de honken vol toen hij Andreas Meijer met een worp raakte. Er volgde nog een vrije loop, dit keer vier wijd voor Max Vonk en dat zorgde voor het derde punt in deze beurt. Drie lopers bleven achter, want een grounder eindigde de inning, maar Pioniers stond nu met 6-3 voor.

Quick pakte een punt terug in de 2e7 op nieuwe werper Daan Kuit. Die raakte lead-off hitter Pascal Zegwaard met een worp en hij stal vervolgens het tweede honk. Kort daarna scoorde Zegwaard op een honkslag van Ibrahin Redan, die zelf op het tweede honk terecht kwam na een fout in het outfield. Maar daar strandde hij, want de volgende drie slagmensen werden uitgeschakeld.

Dat maakte ook een einde aan het scoren in dit duel. Pioniers werd op rij uitgeschakeld in de achtste en negende inning door relievers Deef van Leersum en Jasper Popken. Kuit schakelde de Quick-kant op rij uit in de achtste, waarna de thuisploeg nog de honken vol kreeg in de 2e9 op closer Nick Loos. Met twee uit en Pascal Zegwaard (velderskeus) op het eerste honk, bereikte Marvin Jakobus het honk na een fout en kreeg Jurian Hansen vier wijd. Maar de wedstrijd kwam daarna ten einde toen Loos afsloot met drie slag voor Kai Berkel.


Quick Amersfoort - Hoofddorp Pioniers 4-6
123456789RHE
Hoofddorp Pioniers000012300-665
Quick Amersfoort000030100-4120
pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
Maarten Smit571931

Alden Stacie, W (1-0)111---

Daan Kuit, H (1)21-211

Nick Loos, SV (1)1211--

pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Jhan Rifaela5 (*)52422

Riley Gonesh, BS (1), L (0-1)1.1-2133

Joel Martis0.212111

Deef van Leersum11----

Jasper Popken11----

(*) - Rifaela gooide op één slagman in de zesde inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-John Beltman, 1B-Peter de Haan, 3B-Edwin Louisa.
Official Scorer-Rob Schuurman.
Play-by-Play Scorer-Sten Wessel.
Public Address Announcer-Henri Bruins Slot.
Scoreboard Operator-Niemand, scorebord was in onderhoud.
Aanvangstijd-13:55 uur.
Speeltijd-2:53 uur.
Locatie-XL Lease Park 'Dorrestein', Amersfoort.

Game Notes:
Opening Weekend Seizoen 2023.
Voor aanvang van de wedstrijd werd de ceremoniële eerste bal gegooid door Ben van Koningsveld, Wethouder Sport van de Gemeente Amersfoort.
Riley Gonesh (Quick Amersfoort) en Maarten Smit (Hoofddorp Pioniers) debuteren in de Hoofdklasse.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 12° C; windrichting noord-noordoost; windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 52%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.