Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Hoofddorp Pioniers 'sweeps' Quick Amersfoort in Opening Series met shutout-winst
English

HOOFDDORP - Hoofddorp Pioniers kwam tot een 4-0 shutout tegen Quick Amersfoort op zondagmiddag (9 april) en completeerde daarmee een 3-game 'sweep' in hun Opening Series van het seizoen 2023. In de eerste twee wedstrijden kwam Pioniers terug van een achterstand. Op vrijdagavond opende de ploeg met een 10-6 winst en op zaterdag won Pioniers met 6-4.

Niet veel mensen zullen hebben voorspeld dat Pioniers het nieuwe seizoen zal openen met drie overwinningen. Na afloop van vorig seizoen zag de ploeg liefst 26 spelers vertrekken. Tien daarvan verhuisden naar Amsterdam Pirates, zeven kozen te gaan spelen voor RCH-Pinguïns. Dit seizoen speelt Pioniers met een jonge en onervaren ploeg onder leiding van een rookie Hoofd Coach, Jasper de Jong. Hij werd de opvolger van Mervin Gario, die dit seizoen de Hoofd Coach is van Amsterdam Pirates.

Voor Pioniers is het de eerste keer sinds 2015 dat de ploeg het seizoen begint met een '3-game sweep'. Destijds opende het team met driemaal winst tegen The Hawks.

Voor aanvang van de wedstrijd had Hoofddorp Pioniers hun traditionele Opening Day-ceremonie waarbij de spelers werden geïntroduceerd en het veld opkwamen in gezelschap van jeugdspelers van de vereniging. De ceremoniële eerste bal werd gegooid door Kaylee van Seggelen namens Pioniers-sponsor For The Future.

(9 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streams...Kaylee van Seggelen van sponsor...
...For The Future gooit de...
...ceremoniële eerste bal...
(© Foto: Henk Seppen)
Vandaag was het niet alleen een 'low-scoring game', het was ook een 'low-htting game', want beide ploegen sloegen maar drie honkslagen. Een wedstrijd zonder echt veel spektakel.

Bovendien verscheen Quick Amersfoort met een wel hele krappe groep spelers in Hoofddorp. Zo'n 20 minuten voor aanvang werd een line-up wissel aangekondigd, omdat één van de spelers (die in de startende line-up stond) nog niet in Hoofddorp was. Doordat er geen andere positie-spelers beschikbaar waren werd Jack Wagner, de startende werper van de opener op vrijdag, ingevuld als designated hitter. Later in het duel werd hij vervangen door pinch-hitter Joel Martis, één van de relief-pitchers.

Hoofddorp Pioniers opende de score in de eerste inning op starter Brian van Laar. De linkshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Bodhi de Vreede en gaf ook een vrije loop aan volgende slagman Terrance Heemskerk. Na een binnenhoog volgde een succesvolle double-steal. De Vreede scoorde vervolgens op een grounder van Daan Terstall.

Pioniers verdubbelde de voorsprong in de tweede inning. Opnieuw gooide Van Laar vier wijd op de eerste twee slagmensen, Vincent Mevissen en Max Vonk. Net als in de eerste slagbeurt volgde een binnenhoog. Hierna schoven de twee op na een wilde worp. Dit keer was het Mevissen die scoorde op een grounder, geslagen door Miquel Willem.

In de volgende drie innings kwam Van Laar niet in de problemen en kreeg slechts één honkloper. Met één uit in de vierde inning sloeg Vincent Mevissen een honkslag, maar hij werd daarna uitgeschakeld in een dubbelspel.

Quick Amersfoort sloeg slechts één honkslag in de eerste zes innings op twee werpers, maar liet wel vier lopers achter in scoringspositie.

In de eerste inning werd de ploeg op rij uitgeschakeld (één strikeout) door de debuterende rookie Just van den Ouweelen. In de tweede slagbeurt kreeg de rechtshander een lead-off single tegen van Irving Redan, die het tweede honk stal terwijl een strikeout de tweede uit opleverde, maar hij bleef daarna achter.

Met een 2-0 achterstand kreeg Quick een loper op het derde honk in de 1e3. Met één uit kreeg Jordy Burger vier wijd en met twee schoof hij op na een doorgeschoten bal en kreeg hij het derde honk na schijn. Een grounder eindigde de slagbeurt.

In de 1e4 kreeg Quick weer een kans de achterstand ongedaan te maken, want het kreeg de honken vol. Met één uit (strikeout) gooide Van den Ouweelen vier wijd op Irving Redan, maar volgde met een strikeout. Redan stal even later het tweede honk en Jurian Hansen kreeg vier wijd. Nadat de twee lopers waren opgeschoven via een wilde worp kreeg Quick de honken vol nadat Lars Visser werd geraakt door een worp. Met drie lopers op de honken kwam Van den Ouweelen tot drie slag op Luca Muller, zijn derde strikeout in deze inning en en zijn zesde totaal.

In de 1e5 nam Sem Nijman de Pioniers-pitching over met een 2-0 voorsprong. Doordat starter Just van den Ouweelen niet de vereiste vijf complete innings had gegooid kon hij niet de winnende werper worden. Nijman kreeg drie nullen op rij in de vijfde en zesde inning.

In de 2e6 scoorde Pioniers het volgende punt, maar liet ook drie lopers achter. Met één uit raakten de honken vol via Duncan Beljaards (geraakt werper), Daan Terstall (vier wijd) en Michael Dumitrescu (vier wijd). Een werperswissel volgde en Riley Gonesh nam het over van Brian van Laar. Hij kreeg een grounder van Vincent Mevissen, maar dat stelde ook Beljaards in staat te scoren. Een 'force play-grounder' eindigde daarna de slagbeurt.

In de 1e7 kreeg Quick wederom een scoringskans, maar bleef ook dit keer zonder punten. Jurian Hansen begon met een tweehonkslag, waarna Lars Visser na een fout op het honk kwam. Even later nam Hansen wat afstand van het tweede honk. Reliever Sem Nijman stapte van de plaat en kreeg Hansen in een rundown, waarin hij werd uitgeschakeld tijdens zijn steelpoging. Visser schoof in deze situatie op, maar bleef achter op het tweede honk, omdat een strikeout en grounder volgden.

In de 1e8 nam Kaien Oukes de Pioniers-pitching over. Hij kreeg een 2-out single tegen van Pascal Zegwaard, maar die strandde op het eerste honk.

Pioniers voegde daarna een 'insurance run' toe in de 2e8 op nieuwe pitcher Jasper Popken. Met één uit sloeg Michael Dumitrescu een tweehonkslag langs de linksveld-lijn en kreeg Vincent Mevissen vier wijd. Met twee uit leverde Andreas Meijer een RBI-double af en dat bracht de stand op 4-0.

In de 1e9 kreeg Quick nog een laatste loper in scoringspositie. Met één uit kregen Jurian Hansen en Lars Visser beiden vier wijd. Met deze twee lopers op de honken nam closer Nick Loos de pitching over. Hij kreeg eerst een vangbal, gevolgd door een comeback-grounder, wat het einde van de wedstrijd betekende. En daarmee kreeg Loos zijn tweede save van het weekeinde op zijn naam.


...Links: Home Plate Umpire Roy van de Wateringen schudt de hand van Quick-catcher Lars Visser...
...Rechts: Marwin Kleinmoedig was de Field Umpire in het duel van vandaag...
...In het verleden was Kleinmoedig in de Hoofdklasse actief als catcher en coach van Sparta...

...Just van den Ouweelen en Brian van Laar waren vandaag de startende werpers...

...Toekijken vanuit de dug-out...
...Links: Elton Koeiman, die dit seizoen debuteert als Hoofd Coach van Quick...
...Rechts: Pioniers Bench Coach Luigi Anasagasti, die dit seizoen debuteert als Hoofdklasse-coach...

...Links: Pitcher Jack Wagner was de designated hitter voor Quick Amersfoort...
...Rechts: Vincent Mevissen kreeg 2x vier-wijd, had een honkslag, scoorde 1x en had één RBI voor Pioniers...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)


Hoofddorp Pioniers - Quick Amersfoort 4-0
123456789RHE
Quick Amersfoort000000000-030
Hoofddorp Pioniers11000101X-431
pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Brian van Laar, L (0-1)5.136133

Riley Gonesh0.2-1---

Deef van Leersum1-1---

Jasper Popken121211

pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
Just van den Ouweelen4631--

Sem Nijman, W (1-0)33-1--

Kaien Oukes, H (1)1.1121--

Nick Loos, SV (2)0.2-----

(Nijman winnende werper op basis van Regel 9.17 b)

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Roy van de Wateringen, 1B-Marwin Kleinmoedig.
Official Scorer-Muriel van de Wateringen.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operators-Alessander Stroomer, Lesley Witvliet.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:41 uur.
Site-ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Opening Weekend Seizoen 2023.
Voor aanvang van de wedstrijd werd de ceremoniële eerste bal gegooid door Kaylee van Seggelen namens Pioniers-sponsor For The Future.
Just van den Ouweelen (Hoofddorp Pioniers) en Luca Muller (Quick Amersfoort) debuteren in de Hoofdklasse.
Official Scorer Marco Stoovelaar begint aan zijn 47e Hoofdklasse-seizoen, een record dat hij deelt met Ben Goorts en Feiko Drost.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 11° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 69%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.