Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

RCH-Pingu´ns wint ruim in home-opener tegen UVV
English

HEEMSTEDE - RCH Memorie Sieraden kwam tot een ruime 17-7 overwinning in zeven innings in hun thuis-opener tegen UVV op zondag (9 april). Aanvankelijk stond de home-opener voor donderdagavond op het programma, maar die verregende. De wedstrijd werd verplaatst naar vrijdag, maar werd toen opnieuw afgelast. Het duel staat nu voor komende dinsdagavond op de agenda. Op zaterdag won RCH-Pingu´ns met 3-0 in Vleuten.

In de wedstrijd van vandaag stond RCH achter en daarna met slechts 5-4 voor halverwege de vijfde inning, maar de ploeg kwam toen tot een rally van tien punten. RCH kwam tot veertien honkslagen, waaronder drie van Daan Groenewoud. Koen Werkman scoorde vier punten, Jeldwin Orman sloeg er drie binnen.

Quin Cotton tekende voor vier van UVV's elf honkslagen en scoorde drie punten. J'mar Calliste sloeg vier punten binnen.

Voor de wedstrijd was er een Opening Day-ceremonie met cheerleaders en de introducties van spelers, coaches en officials. De ceremoniŰle eerste bal werd gegooid door de Heemsteedse Burgemeester Astrid Nienhuis, die vandaag ook nog eens haar verjaardag vierde. Overigens was ook UVV's Hoofd Coach Frank Koene vandaag jarig.

(9 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsDe wedstrijd van vandaag ging aanvankelijk bijzonder traag. Na zo'n anderhalf uur stonden er slechts drie innings in de boeken. Het bezoekende UVV-team had tweemaal de leiding, maar RCH-Pingu´ns wist beide keren te komen. En toen moest de lange 10-run rally van de thuisploeg nog komen.

In de eerste helft van de eerste inning was het UVV dat de score opende op de Australische starter Jeremy Young, die dit seizoen ook RCH's Pitching Coach is. Met twee uit kreeg de rechtshander een honkslag tegen van Quin Cotton, die scoorde toen Jorge Luis Espinal Ventura volgde met een tweehonkslag. Young sloot af met een strikeout.

RCH-Pingu´ns antwoordde met twee punten in hun eerste slagbeurt op Aaron Isenia, die in zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijd speelde sinds 2018 toen hij uitkwam voor Quick Amersfoort. Aanvankelijk zou Isenia de startende werper zijn in de opener op donderdagavond, maar toen die verregende verhuisde zijn start naar het duel van vandaag. De aangekondigde starter voor vandaag Allard Helms werd verplaatst naar de inhaalwedstrijd op vrijdag, maar ook die werd afgelast. Helms zal nu komende dinsdagavond beginnen (als het weer tenminste meewerkt).

Isenia begon met vier wijd voor lead-off hitter Koen Werkman, die in scoringspositie kwam toen een pick-off poging in een fout eindigde. Met ÚÚn uit schooff hij op naar het derde honk op een doorgeschoten bal, waarna Jesse Aussems werd geraakt door een worp. Een hiernavolgende pop-fly van Aldrich Guzman leverde de tweede nul op. Uiteraard was dat geen binnenhoog, want alleen het eerste en derde honk waren bezet, in plaats van het eerste en tweede (of volle honken). Maar met twee uit scoorde Werkman de gelijkmaker na een wilde worp. Even later scoorde Aussems op een honkslag van Denzel Brooks en dat zette RCH op een 2-1 voorsprong.

Nadat UVV een loper op het tweede honk had achtergelaten in de 1e2 scoorde RCH een onverdiend punt in de eigen tweede beurt. Lead-off hitter Geoffrey Verhoef bereikte het honk na een fout en schoof of na een grounder en daarna een infield-hit van Koen Werkman. De laatste ging uit bij een steelpoging, maar Verhoef scoorde toen Jeldwin Orman volgde met een honkslag. Dat leidde ook tot een werperswissel. Gijs van den Brink, eveneens een linkshander, nam het over en sloot af met drie slag voor Jesse Aussems.

UVV maakte de 3-1 achterstand ongedaan in de 1e3 en nam voor de tweede keer de leiding door driemaal te scoren. Met ÚÚn uit kreeg UVV de honken vol via Roy Winkel (vier wijd), Quin Cotton (infield-hit) en Jorge Luis Espinal Ventura (honkslag). Volgende slagman J'mar Calliste sloeg een line drive terug richting werper Jeremy Young. Hij reikte naar de bal, maar die ketste van zijn handschoen richting de korte stop-regio. 3B Umpire Richard Wessel sprong uit de weg, terwijl korte stop Jesse Aussems probeerde de bal te stoppen, reikte en neerviel. De bal ging er doorheen en twee lopers scoorden. Intussen lag Aussems op de grond met wat leek een blessure aan zijn linkerbeen. Hij werd verzorgd en na een onderbreking van drie minuten kon hij het duel voortzetten. Met lopers 'op de hoeken' sloeg volgende slagman Stefan Kuipers de bal in de grond. Die sprong de lucht in, werd opgevangen door de rennende Young, die vervolgens omdraaide (terwijl hij het eerste honk naderde) en de bal gooide naar catcher Luis Enrique Gonzalez Garay in een poging loper Espinal uit te schakelen. Maar de bal kwam voor de catcher terecht, zodat de loper scoorde en UVV nu lopers op het eerste en tweede honk had. Na een vangbal schoven de lopers op na een doorgeschoten bal. Maar met lopers op het tweede en derde honk eindigde de slagbeurt met een foute pop-fly, gevangen door de catcher.

In de 2e3 kreeg RCH-Pingu´ns lopers op het tweede en derde honk met ÚÚn uit, maar wist niet te scoren. Aldrich Guzman (honkslag) en Sebastiaan van der Horst (vier wijd) voerde een double-steal uit met ÚÚn uit, maar een pop-fly in kort midveld (net achter de infield-grens bij het tweede honk) en een vangbal richting eerste honk volgden.

RCH-Pingu´ns scoorde daarna wel in de 2e4, waarin driemaal vier wijd, drie wilde worpen, twee doorgeschoten ballen en een schijn te zien waren. Lead-off hitter Daan Groenewoud sloeg een honkslag en schoof op na een wilde worp en doorgeschoten bal, waarna hij de gelijkmaker scoorde op een grounder van Jeldwin Orman. Voor die grounder had Koen Werkman vier wijd gekregen. Hij schoof op na de grounder, bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal en scoorde het leidende punt na een wilde worp, tijdens de slagbeurt van Aldrich Guzman. Even later kreeg Guzman vier wijd en daarna het tweede honk via schijn. Volgende slagman Denzel Brooks ontving daarna de derde vier wijd in deze slagbeurt. De twee lopers schoven op na de derde wilde worp in deze inning van Gijs van den Brink, maar die sloot vervolgens de slagbeurt af met drie slag voor Sebastiaan van der Horst. Maar RCH had wel weer de leiding genomen, 5-4.

In de 1e5 was het UVV dat weer een scoringskans kreeg. Quin Cotton en Jorge Luis Espinal Ventura begonnen met honkslagen, maar Jeremy Young volgde met drie slag voor J'mar Calliste. Met ÚÚn uit bereikte Cotton het derde honk na een wilde worp. Met lopers 'op de hoeken' mislukte een double-steal, wat Cotton werd op de plaat uitgeschakeld. Met Espinal op het tweede honk eindigde een grounder de slagbeurt.

Even later, in de 2e5, brak RCH-Pingu´ns de wedstrijd compleet open en nam een beslissende voorsprong via een 10-run rally op drie pitchers. Met ÚÚn uit bereikte Geoffrey Verhoef het honk na een fout en sloeg Daan Groenewoud een honkslag, wat zorgde voor de eerste werperswissel. Sean Wout nam het over, terwijl Raul Jacobs werd ingezet als pinch-runner op het tweede honk voor Verhoef. Maar Wout kwam in de problemen. Hij kreeg eerst de honken vol na vier wijd voor Koen Werkman. Daarna scoorden de drie lopers allemaal na een infield-hit van Jeldwin Orman en vier wijd voor Jesse Aussems en Aldrich Guzman. Het volgende punt werd gescoord toen Wout ook vier wijd gooide op Denzel Brooks. Met de honken nog altijd vol en slechts ÚÚn uit volgde weer een werperswissel. Derde honkman Stefan Kuipers nam de pitching over, wat ook een aantal wijzigingen in het infield tot gevolg had en waardoor UVV de designated hitter verloor. Ook Kuipers wist het scoren van RCH niet te stoppen. Tijdens zijn eerste slagman werd schijn afgeroepen op zijn tweede worp, wat voor een punt zorgde en daarna kreeg hij een 2-run double tegen van Sebastiaan van der Horst. Dat werd gevolgd door een puntscorende honkslag van Luis Enrique Gonzalez Garay in zijn tweede slagbeurt in deze inning. Het scoren was nog niet afgelopen. Nadat volgende slagman Raul Jacobs op het honk was gekomen na een fout werden nog eens twee punten toegevoegd op honkslagen van Daan Groenewoud (hij sloeg twee honkslagen in deze inning) en Koen Werkman, wat de stand opvoerde naar 15-4. Twee vangballen maakten daarna tenslotte een einde aan deze lange slagbeurt.

UVV wist daarna driemaal tot scoren te komen in de 1e7 om zo het verschil van tien punten ongedaan te maken. Nieuwe pitcher T'sean Martina raakte lead-off hitter Malcolm Marlin met een worp. Met ÚÚn uit kreeg hij de honken vol toen Quin Cotton zijn vierde honkslag afleverde en Jorge Luis Espinal Ventura vier wijd kreeg. J'mar Calliste volgde met een 2-run single. Met twee uit scoorde Espinal na een honkslag van Jeret Adair.

In de 2e7 bereikte RCH-Pingu´ns alsnog een verschil van tien punten. Paris Aguilera Zayas opende met een tweehonkslag en kreeg het derde honk na schijn. Nadat volgende slagman Koen Werkman vier wijd had gekregen werd een punt gescoord toen een klap van Tijani Dunlop in een fout eindigde. Met lopers op het eerste en tweede honk en nul uit leverde Jesse Aussems een 'walk-off' puntscorende honkslag af. Werkman scoorde en dat bracht de eindstand op 17-7.


RCH Memorie Sieraden - UVV 17-7
123456789RHE
UVV1030003 -7116
RCH Memorie Sieraden21021002 -17140
(nul uit toen een verschil van tien punten werd bereikt in de 2e7)
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Aaron Isenia1.2--2332

Gijs van den Brink, L (0-1)2.234343

Sean Wout- (*)-4155

Stefan Kuipers1.2 (**)-1753

(*) -Wout gooide op vijf slagmensen in de vijfde inning
(**) - Kuipers gooide op vier slagmensen in de zevende inning

pitchers RCH-Pingu´nsinn.SOBBHRER
Jeremy Young, W (1-0)641844

T'sean Martina111333

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Peter de Haan, 1B-Jeffrey Bentsnijder, 3B-Richard Wessel.
Official Scorer-Sven Dobbe.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Technical Commissioner-Paul Bokern.
Public Address Announcer-Chip Bray.
Scoreboard Operator-Wim Timmer.
Aanvangstijd-14:04 uur.
Speeltijd-3:17 uur.
Locatie-Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Opening Weekend Seizoen 2023.
Voor de wedstrijd wordt de ceremoniŰle eerste bal gegooid door Astrid Nienhuis, Burgemeester van Heemstede.
Gijs van den Brink en Sean Wout (beiden UVV) debuteren in de Hoofdklasse.
Official Scorer Sven Dobbe maakt zijn debuut in de Hoofdklasse.
3-minuten 'injury delay' in 1e3 (RCH-Pingu´ns korte stop Jesse Aussems.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 11° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 68%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.