Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 november 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Voormalig Nederlands Team Manager Pat Murphy nieuwe Manager van Milwaukee Brewers
English

MILWAUKEE, Wisconsin (USA) - Pat Murphy is de nieuwe Manager van Milwaukee Brewers, zo maakte de club officiŽel bekend op woensdag (15 november) via X (het voormalige Twitter). Hij werd op donderdag officiŽel geÔntroduceerd als de 20e Manager van Milwaukee. Ook geÔntroduceerd werd Rickie Weeks, die is benoemd tot Associate Manager, als opvolger van Murphy. In 1987 en 2000 was Pat Murphy Manager van het Nederlands Honkbal Team en leidde de Oranje-ploeg toen tijdens een Europees Kampioenschap en een Olympische Spelen.

...De aankondiging van Milwaukee Brewers op X...
...dat Pat Murphy de nieuwe Manager is...
Murphy is de opvolger van Craig Counsell, die eerder deze maand de nieuwe Manager werd van Chicago Cubs in wat een verrassende aankondiging was. Counsell werd genoemd als mogelijke (serieuze) kandidaat bij New York Mets en Cleveland Guardians, maar ook werd bericht dat hij mogelijk gewoon bij Milwaukee zou blijven. Echter, nadat Chicago Manager David Ross op 6 november ontsloeg werd Counsell aangekondigd als zijn opvolger.

Bericht werd dat Pat Murphy, die op 28 november 65 jaar wordt, de enige kandidaat was voor de vacante positie. Dit seizoen bereikte Milwaukee voor de vijfde keer in de laatste zes seizoenen de Play-Offs en pakte voor de derde keer de titel in de National League Central Division onder leiding van Counsell.

Pat Murphy was Bench Coach van Counsell sinds november 2015. In mei van dat jaar werd Craig Counsell aangesteld als Manager van Milwaukee na het ontslag van Ron Roenicke. Counsell had gespeeld voor Murphy in het team van de University of Notre Dame en wilde zijn voormalige coach als zijn Bench Coach. Op dat moment was Murphy een Minor League Manager in de San Diego Padres-organisatie voor wie hij sinds 2010 werkzaam was. In 2015 was hij Manager van Tulsa Drillers, San Diego's Triple-A team en toen Milwaukee Murphy graag wilde aanstellen als Bench Coach, gaf de Padres-organisatie daar geen toestemming voor. De volgende maand (juni) werd Murphy aangesteld als interim Manager van San Diego's Major League-team nadat Bud Black was ontslagen. Onder leiding van Murphy was San Diego 42-54. Na afloop van het seizoen werd aangekondigd dat Murphy niet zou terugkeren als Manager. Kort daarna werd hij benoemd tot Bench Coach van Milwaukee.

Murphy honkbalde in het team van Florida Atlantic University, waarna hij vier jaar professioneel speelde als werper in de organisaties van San Francisco Giants (1982) en San Diego Padres (1983), in AustraliŽ (1984) en in een Independent League (1985-1986). Murphy was daarna honkbal en American football Hoofd Coach van Fighting Scots, de teams van Maryville College (1983) en Claremont-Mudd-Scripps (1985), een gezamenlijk college-programma tussen drie colleges in California, die speelden onder de naam Stags. De bekende Bill Arce was jarenlang de honkbal-coach van deze California Stags met wie hij deelnam aan de Haarlemse Honkbal Week. Hierna was Murphy de Hoofd Coach van Notre Dame Fighting Irish in 1988-1994 en Arizona State University Sun Devils in 1995-2009. Als college-coach was Murphy 947-400 met tweemaal een gelijkspel. Murphy leidde Arizona viermaal naar het kampioenschap in de Pac-10 Conference. Hij leidde Arizona ook viermaal naar de College World Series.

In mei 1987 werd Pat Murphy voor de eerste keer benoemd tot Manager van het Nederlands Honkbal Team en was hij met zijn 27 jaar ťťn van de jongste Manager ooit. In dat jaar werd Murphy geassisteerd door Harry van der Vaart (1B Coach) en Leen Volkerijk (Pitching Coach). Murphy maakte zijn debuut tijdens het World Port Tournament in Rotterdam, waar Oranje twee van de zes gespeelde wedstrijden won.

Kort na het WPT was de ploeg succesvoller tijdens het Europees Kampioenschap in Spanje. Daar bleef Nederland ongeslagen in de voorronde en plaatste zich voor de Finale tegen ItaliŽ in wat toen een best-of-five was. Nederland won de eerste twee wedstrijden, maar ItaliŽ won de volgende twee om een beslissende vijfde wedstrijd af te dwingen. In dat duel domineerde Nederland en boekte een grote en overtuigende 16-1 overwinning in 6 1/2 inning. Daarmee veroverde Nederland niet alleen de Europese titel, maar kwalificeerde zich ook voor deelname aan de Olympische Spelen van 1988 in Seoel (Zuid-Korea). Maar vanwege zijn verplichtingen bij Notre Dame was Murphy niet in de gelegenheid om in 1988 terug te keren en werd opgevolgd door Tom Petroff.

Maar dertien jaar later krijgt Pat Murphy toch de gelegenheid om Nederland te coachen tijdens de Olympische Spelen. In april 2000 wordt Murphy voor de tweede keer Oranje-Manager als opvolger van Jan Dick Leurs. In augustus leidt hij de ploeg tijdens de Haarlemse Honkbal Week. De ploeg wint drie van de vijf wedstrijden. In een thriller tegen de USA verliest Nederland met 9-8 in 10 innings.

...Pat Murphy met Robert Eenhoorn (links) en...
...Hensley Meulens voor een oefenduel van het...
...Nederlands Team tegen San Diego Padres voor...
...de Halve Finale van de World Baseball Classic 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
In september neemt Nederland deel aan de Olympische Spelen in Sydney (AustraliŽ). In de week voor het evenement speelt de ploeg vier oefenwedstrijden. In die reeks wint Oranje met 4-3 van de USA, dat volledig bestaat uit profspelers en onder leiding staat van de legendarische Major League Manager Tom Lasorda (Los Angeles Dodgers). Eťn van de spelers op het Oranje-roster was Hensley Meulens, die later niet alleen eveneens Manager zou worden van het Nederlands Team, maar ook een Major League Coach werd. Als Hitting Coach en Bench Coach maakte Meulens deel uit van de staff van Manager Bruce Bochy bij San Francisco Giants in tien seizoenen (2010-2019) en won de World Series driemaal. Daarna was Meulens Bench Coach van New York Mets (2020) en Assistant Hitting Coach van New York Yankees (2022). Sinds dit jaar is hij de Hitting Coach van Colorado Rockies. Tijdens de Spelen in Sydney speelde Meulens een belangrijke rol in de wedstrijd tegen Cuba. Dankzij zijn tweehonkslag wint Nederlands met 4-2 en dient Cuba de alleereerste Olympische nederlaag toe.

Naast Meulens stonden op het Olympische roster van Nederland ook negen spelers die Hoofd Coach zouden worden in de Hoofdklasse, namelijk Johnny Balentina, Michael Crouwel, Robert Eenhoorn, Rikkert Faneyte, Evert-Jan 't Hoen, Eelco Jansen, Ferenc Jongejan, Raily Legito en Ralph Milliard. Eenhoorn, Faneyte en Milliard speelden in de voorgaande jaren in de Major League. Eenhoorn en Faneyte speelden ook voor Murphy tijdens het Europees Kampioenschap in 1987. Eenhoorn volgde Murphy op als Manager van het Nederlands Team en 't Hoen is de Manager sinds 2018. Meulens was Manager van de ploeg tijdens de World Baseball Classic in 2013, 2017 en 2023. Jongejan is de huidige Hoofd Coach van het Nederlands Softbal Team. Een andere speler in de ploeg van 2000 was Sharnol Adriana, die eveneens Minor League-coach werd.

Ook speelden toen voor Nederland twee toekomstige all-time recordhouders, namelijk Dirk van 't Klooster en Rob Cordemans, die respectievelijk de All-Time Honkslagen-leider en All-Time Strikeout-leider werden. Dit jaar was Van 't Klooster de 1B Coach en Hitting Coach in de staff van Hoofd Coach Mervin Gario van Amsterdam Pirates, dat op 22 oktober landskampioen werd. Eťn speler van het Olympische roster in 2000 is nog altijd actief en dat is pitcher Erik Remmerswaal, die al enige seizoenen speelt in het tweede team van Hoofddorp Pioniers in de Eerste Klasse. Volgend jaar zal hij ook weer op de heuvel terugkeren en zal dan ook de Pitching Coach zijn van de ploeg in de staff van Hoofd Coach Ronald Stoovelaar, die in 1987 ťťn van de spelers was in de voorselectie van Oranje en deelnam aan trainingen onder leiding van Murphy. Andere spelers uit de 1987 ploeg die later coach werden zijn Eric de Bruin, Gerlach Halderman, Marcel Joost, Hans Lemmink, Bart Volkerijk, Eric de Vries en Eenhoorn en Faneyte. De Bruin is de huidige langdurige Manager van het Nederlands Under-18 Team. In 1988 namen De Bruin, Eenhoorn, Faneyte, Halderman, Joost, Stoovelaar, Volkerijk en De Vries allemaal deel aan de Olympische Spelen. Sinds 2014 is Eenhoorn de algemeen directeur van profvoetbalclub AZ. Andere spelers uit de ploeg van 2000 die gingen coachen waren Patrick Beljaards, Ken Brauckmiller, Rob Cordemans, Percy Isenia en Orlando Stewart. In 2000 werd Murphy, die zelf bij het derde honk coachte, geassisteerde door Charles Urbanus (Bench Coach), Brian Farley (1B Coach) en Bernie Beckman (Pitching Coach). In 2011 was Farley de Manager van Nederland en coachte de ploeg naar de titel tijdens het Wereldkampioenschap in Panama, waar in de Finale werd gewonnen van Cuba.

(16 november)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.