Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Opnieuw vijf oefenwedstrijden gespeeld; Sulbaran op de heuvel bij RCH
English

HOOFDDORP / ROTTERDAM / SOEST (Ned.) / BONN / KEULEN (Duitsland) - Hoewel het vandaag een stuk kouder was dan gisteren, konden op zondag (19 maart) alle geplande oefenwedstrijden worden gespeeld. En dus kwamen zeven Hoofdklasse-teams in actie in vijf wedstrijden, waarvan twee in Duitsland. En er was een verrassende nieuwkomer op de heuvel voor RCH Memorie Sieraden.

In Hoofddorp won Hoofddorp Pioniers nipt met 7-6 van RCH Memorie Sieraden in een 8-inning wedstrijd. In één inning stond voor RCH op de heuvel Juan Carlos Sulbaran, die vorige week één van de werpers was van het Nederlands Team tijdens de World Baseball Classic. De rechthander voegde zich op zaterdag bij de Heemsteedse ploeg, maar gooide toen niet. Ga na het verslag hieronder voor meer details.

HCAW en Amsterdam Pirates sloten hun reis naar Duitsland af. Landskampioen HCAW reisde naar Bonn waar werd gespeeld tegen de Duitse kampioen Bonn Capitals. Vandaag eindigde het tweede duel tussen de twee teams in een 6-6 stand na een wedstrijd van negen innings. In Keulen won Amsterdam Pirates met 15-4 in een 7-inning wedstrijd tegen Cologne Cardinals.

In Rotterdam stonden Curaçao Neptunus en DSS/Kinheim voor de tweede keer tegenover elkaar. DSS/Kinheim won met 6-4 in een 7-inning wedstrijd. En in Soest ontmoette UVV het Duitse Hamburg Stealers en won met 11-5 in een 7½ inning wedstrijd.

Komend weekeinde staan de eerste jaarlijkse toernooien op de agenda die traditioneel worden georganiseerd in de weken voor aanvang van het nieuwe seizoen.

Amsterdam Pirates, HCAW en RCH Memorie Sieraden zijn de drie deelnemende ploegen aan het Ringvaart Toernooi op het complex van RCH-Pinguïns in Heemstede.

DSS/Kinheim is het enige Hoofdklasse-team dat deelneemt aan het Wim Oosterhof Toernooi, dat door de Haarlemse club wordt georganiseerd. De andere deelnemers zijn het tweede team van DSS/Kinheim 2, Omron Pioniers en Sparks Haarlem, die allemaal uitkomen in de Eerste Klasse.

Twins Oosterhout reist naar het Belgische Antwerpen en zal daar deelnemen aan het Johan Veraghtert Tornooi op de velden van Borgerhout Squirrels en Deurne Spartans. Dinsdagavond speelt Twins nog een wedstrijd tegen hun tweede team.

De overige vier Hoofdklasse-teams nemen niet deel aan toernooien. Curaçao Neptunus ontmoet Bonn Capitals uit Duitsland op zaterdag en zondag in Rotterdam. Hoofddorp Pioniers speelt tegen Eerste Klasser Euro Stars. Zaterdag thuis in Hoofddorp, zondag in Capelle a/d IJssel. UVV en Quick Amersfoort spelen tegen elkaar. Zaterdag op het UVV-complex in Vleuten, zondag in Amersfoort.

(19 maart)Hoofddorp Pioniers vs. RCH Memorie Sieraden
Hoofddorp Pioniers boekte de tweede oefenwinst in het weekeinde, een 7-6 in een 8-inning wedstrijd tegen RCH Memorie Sieraden, dat zaterdag hun eerste duel had gewonnen tegen het Duitse Hamburg Stealers. Pioniers speelde op zaterdag tegen Wassenaar.

Vandaag nam Pioniers een vroege voorsprong en scoorde vier punten in de eerste drie innings op starter Mike van den Berg, die vorig seizoen speelde voor Silicon Storks.

In de vierde inning werd Van den Berg opgevolgd door Juan Carlos Sulbaran, die op zaterdag voor het eerst bij de ploeg was, maar toen niet gooide. Een paar dagen geleden arriveerde de rechtshander in Nederland na met het Nederlands Team te hebben deelgenomen aan de World Baseball Classic in Taiwan. Daar werd Oranje uitgeschakeld in de Eerste Ronde.

Vorig jaar speelde Sulbaran voor Curaçao Neptunus na in de voorgaande twee seizoenen te hebben gegooid voor L&D Amsterdam Pirates met wie hij landskampioen werd in 2021. Sulbaran gooide ook in de Hoofdklasse voor Silicon Storks (2018) en DSS (2019). Na vorig seizoen gingen Sulbaran en Neptunus uit elkaar en was het niet duidelijk of hij dit jaar wel of niet in de Hoofdklasse zou terugkeren. Een paar dagen geleden werd bekend gemaakt dat Sulbaran een contract had getekend bij Lexington Counter Clocks, een Amerikaanse ploeg die speelet in de professionele Independent Atlantic League. Lexington opent het nieuwe seizoen op 28 april. Het is op dit moment nog niet bekend of Sulbaran alleen bij RCH-Pinguïns zal zijn tijdens het oefenseizoen (dat eindigt op 2 april) of dat hij ook voor de ploeg zal uitkomen in de reguliere competitie, die begint op 6 april.

In de vierde inning werd Sulbaran (hij gooide veertien pitches) begroet met een tweehonkslag van Bodhi de Vreede en moest het vijfde Pioniers-punt toestaan. Nick Andringa nam het van Sulbaran over in de vijfde en kreeg nog eens twee punten tegen in de twee innings die hij gooide. Jesse Aussems sloot het duel voor RCH af en gooide twee puntloze innings. In de zevende werd Aussems gesteund met een fraaie verdedigende actie van korte Sebastiaan van der Horst.

Intussen gooiden Kaien Oukes, Just van den Ouweelen en Sem Nijman allemaal twee puntloze innings voor Pioniers. Samen stonden ze maar één honkslag toe.

RCH-Pinguïns kwam terug in de wedstrijd in de zevende inning op twee relievers in wat een lastige inning was voor Pioniers, want de ploeg moest zes punten incasseren. Eerst kreeg Jesse van Es een paar honkslagen en punten tegen, terwijl ook de verdediging een paar fouten maakte in de 1/3 inning die hij gooide. Nick Loos nam het over, zag RCH nog een paar keer scoren, maar sloot de inning af en gooide daarna een puntloze achtste inning.

Met uitzondering van Loos waren alle door Pioniers ingezette werpers nieuwkomers, die vorig jaar allemaal speelden in de Eerste Klasse. Oukes, Van den Ouwelen en Nijman speelden vorig seizoen allemaal in een tweede team. Oukes bij DSS/Kinheim, Van den Ouweelen bij Hoofddorp Pioniers en Nijman bij Neptunus. Van Es speelde vorig jaar voor Euro Stars.

Pioniers kwam tot verschillende honkslagen, waaronder twee tweehonkslagen van nieuwkomer Daan Terstall, die vorig seizoen speelde voor UVV. Ook Michael Dumitrescu en Dani Heiligers, beiden herstellende van blessures, droegen bij met een honkslag.

,,Ik ben bijzonder tevreden met mijn pitching, ze gooiden maar twee of drie keer vier wijd'', stelde Pioniers Pitching Coach Tom van Limburg na afloop. ,,En die achtste inning, dat kan gebeuren, geen probleem, we herstelden, dat is een leermoment.''

,,Het was de eerste keer dit weekend dat we speelden en vandaag was het een stuk kouder dan gisteren. Maar ik heb dit weekend positieve dingen gezien en daar ben ik trots op'', aldus Joshua Zara, de nieuwe Hoofd Coach van RCH-Pinguïns.UVV vs. Hamburg Stealers
UVV speelde vandaag voor de tweede keer een oefenwedstrijd in Soest, omdat het eigen thuisveld in Vleuten nog niet beschikbaar is. Op zaterdag speelde UVV tegen Omron Pioniers en won nipt met 5-4 van het tweede team van Hoofddorp Pioniers.

Vandaag ontmoette UVV het Duitse Hamburg Stealers in een ochtendwedstrijd op het veld van Knickerbockers. Na afloop reisde de Duitse ploeg huiswaarts na vijf wedstrijden in Nederland te hebben gespeeld. De eerste vier daarvan werd gespeeld op het complex van Amsterdam Pirates. Daar speelde Hamburg tegen de hoofdmacht van Pirates, tweemaal tegen het tweede team van de club en ook tegen RCH Memorie Sieraden.

Vandaag kwam UVV tot een 11-5 overwinning in een 7½ inning wedstrijd tegen Hamburg, dat één van hun spelers een homerun zag slaan.

Aaron Isenia startte voor UVV en hij werd op de heuvel opgevolgd door Sam van der Meer, Sean Wout en Stefan Kuipers. Van der Meer speelde vorig seizoen voor Euro Stars.

Doordat er voor deze wedstrijd geen scheidsrechters waren aangesteld nam UVV's Hoofd Coach Frank Koene de taak van Home Plate Umpire op zich. En zo speelde UVV hun eerste twee wedstrijden in Soest. ,,Met dank aan de organisatie van Knickerbockers'', aldus Koene.Curaçao Neptunus vs. DSS/Kinheim
DSS/Kinheim won vandaag met 6-4 in een 7-inning wedstrijd tegen Neptunus na op zaterdag ook al te hebben gewonnen met 3-1 in een 8-inning wedstrijd. Vandaag waren twee voormalige teamgenoten de startende werpers, Shairon Martis en Donny Breek, die vorig jaar speelden voor L&D Amsterdam Pirates.

Aanvankelijk keek DSS/Kinheim tegen een vroege 4-0 achterstand aan. Neptunus scoorde tweemaal in de eerste twee innings op starter Donny Breek. De ploeg voegde het derde punt in de derde slagbeurt op nieuwe pitcher Bas Timmer, waarna nogmaals een punt werd gescoord op Finn Blokker, die de vierde en vijfde inning gooide voor DSS/Kinheim.

Shairon Martis gooide de eerste drie innings voor Neptunus en kwam niet in de problemen. Een week geleden was Martis één van de werpers van het Nederlands Team tijdens de World Baseball Classic.

In de vierde inning werd Martis opgevolgd door Kevin Kelly, die tijdens de Classic eveneens werper van Oranje was. De twee keerden een paar dagen geleden terug, nadat het Nederlands Team afgelopen zondag werd uitgeschakeld in de Eerste Ronde.

Kelly moest drie punten incasseren in de vijfde inning. Amarensio Franka en Nick Hofer scoorden toen beiden op een driehonkslag van Julian Toppen. De laatste scoorde even later zelf op een hiernavolgende grounder van Koen Halderman. Franka speelde vorig jaar voor Tridents, het tweede team van Neptunus.

DSS/Kinheim kwam in de zesde inning langszij op Ryan Hoogendoorn. De gelijkmaker werd binnengeslagen door Marcel Tolenaars.

In de zevende voegde DSS/Kinheim nog eens twee punten toe op Hoogendoorn om de leiding te nemen. Eerst scoorde Matis Crouwel op een tweehonkslag van Urving Kemp, die daarna zelf scoorde na twee doorgeschoten ballen. Vorig jaar speelde Kemp voor Twins Oosterhout, maar hij is ook een voormalig Neptunus-speler.

Rick Timmermans gooide de zesde inning voor DSS/Kinheim en werd de winnende werper. Robyn Clara gooide daarna de zevende inning en kreeg een save op zijn naam.

,,Dit waren twee goede wedstrijden, dit was pas het eerste weekeinde en hoewel ze nog niet compleet waren, dit was nog altijd Neptunus. De uitslagen zeggen nog niet veel, maar het viel zeker niet tegen'', stelde DSS/Kinheim Hoofd Coach Etienne Meijer na afloop.Cologne Cardinals vs. Amsterdam Pirates
Amsterdam Pirates sloot het verblijf in Keulen af met een 15-4 winst in een 7-inning wedstrijd tegen gastheer Cologne Cardinals. De twee ploegen speelden ook twee 7-inning wedstrijden op zaterdag, die beide door Pirates werden gewonnen (5-1, 17-0). Zodoende heeft Pirates nu vijf wedstrijden gespeeld, die allemaal werden gewonnen.

Echter, nieuwe Hoofd Coach Mervin Gario onderstreept dat de resultaten op het moment niet echt belangrijk zijn. Gario: ,,Dit weekeinde ging het niet om de resultaten, het ging er om als team bij elkaar te zijn en beter te worden. Maar de resultaten waren er wel en dat is mooi natuurlijk. We hebben plezier gehad en worden meer-en-meer een team''.

In de wedstrijd van vandaag was het duidelijk dat de vermoeidheid bij een aantal spelers toesloeg. Afgelopen donderdag speelde de ploeg ook een wedstrijd, waarna op vrijdag werd afgereisd naar Keulen, waar zaterdag twee wedstrijden werden gespeeld. ,,Maar dat is geen excuus, we begonnen vandag even wat stroever'', aldus Gario.

Met een 1-0 voorsprong kwam Pirates-starter Finn Kragt was in de problemen en moest vier punten toestaan in de eerste inning. Echter, de Duitse voorsprong was van korte duur, want Pirates draaide het duel weer snel om, kwam tot een rally in de tweede slagbeurt en stond na afloop daarvan met 8-4 voor.

Pirates kwam tot dertien honkslagen, waaronder zes tweehonkslagen en een homerun van Denzel Richardson. Verdedigend maakte derde honkman Oliver van der Wijst Severino een fraaie actie, waarna eerste honkman Jorrit Penseel zijn aangooi prima oppakte om een slagman uit te schakelen. Ook gooide rechtsvelder Lucas Vos een Duitse loper uit op de plaat. Van der Wijst en Penseel speelden vorig seizoen voor Hoofddorp Pioniers. Vos is een speler uit de zogenoemde Rookie-Plus groep die bestaat uit zes (talentvolle) jonge spelers, die dit seizoen in het tweede team zullen uitkomen, maar indien nodig kunnen aansluiten bij de hoofdmacht.

Kragt, die ook tot de Rookie-Plus groep behoort, gooide drie innings, waarna hij werd opgevolgd door Michael Bennett, die de volgende twee innings gooide. In de zesde gooide Sven van de Sanden voor Pirates.

Daarna, in de zevende, was het Dirk van 't Klooster die op de heuvel verscheen voor Pirates. Van 't Klooster is de all-time hit-leader in de Hoofdklasse, maar hij kwam vorig seizoen uit 'retirement' toen hij in een paar wedstrijden actief was voor Hoofddorp Pioniers, waar hij de 1B Coach en Hitting Coach was in de staf van Mervin Gario, die toen de Hoofd Coach van Pioniers was. Dit seizoen vervult Van 't Klooster dezelfde rol bij Pirates, waar hij ook nog de batting practice pitcher is. Gario: ,,Gewoon als grap en omdat er ruimte voor was, heeft Dirk één inning gegooid. Maar dit seizoen is hij gewoon één van de coaches. Het ging om het plezier en om zijn zoon, die in Amerika is, te laten zien dat papa ook nog steeds kan gooien''.

Dirk's zoon Koen van 't Klooster (vorig jaar Pioniers) is dit seizoen één van de werpers van Pirates, maar hij is momenteel in de USA. Daar studeert hij op Panola College in Carthage, Texas. Met Ponies, het honkbalteam van deze Junior College, speelt hij in Region 14 van de NJCAA. In het team spelen ook Pirates-spelers Luca Pastor en Raphael Smeenk en RCH Memorie Sieraden-speler Raydley Legito. Ze begonnen eind januari aan hun college-seizoen. Op het moment heeft Van 't Klooster in negen wedstrijden gegooid als reliever en hij is 2-1 met één save en 36 strikeouts. Smeenk speelde in 25 wedstrijden en slaat .295 (26 honkslagen, twee homeruns, 20 RBI's, 21 punten gescoord), Pastor speelde in 20 wedstrijden en slaat .178 (acht hits, vijf RBI's, acht punten) en Legito speelde in 14 wedstrijden en slaat .200 (acht hits, vier RBI's, zeven punten).Bonn Capitals vs. HCAW
HCAW sloot het verblijf in Bonn af waar tweemaal werd gespeeld tegen de Duitse kampioen Bonn Capitals. Op zaterdag won de Nederlandse kampioen met 9-2 in een 8½ inning wedstrijd.

Vandaag speelden de twee teams wederom een 9-inning wedstrijd, die dit keer eindigde met een 6-6 stand.

HCAW's Hoofd Coach Danny Rombley zette in het duel van vandaag drie werpers in. Nathan Diaby startte, waarna Ruben Dekker en veteraan Sedley Karel hem opvolgde. Ze gooiden allemaal drie innings.

Vorig seizoen gooide Diaby voor Hoofddorp Pioniers. Karel maakt dit seizoen zijn rentree in de Hoofdklasse. De rechsthander speelde vorig seizoen in het derde team van HCAW, maar in het verleden speelde hij ook al in de hoogste afdeling in de hoofdmacht van de Bussumse club, net zoals bij Hoofddorp Pioniers en UVV.

Nieuwkomers Shurman Marlin (Twins Oosterhout) en Delano Selassa (Amsterdam Pirates) speelden ook in hun eerste wedstrijden voor hun nieuwe club. Op zaterdag was Marlin de eerste honkman en Selassa de derde honkman. Vandaag was Marlin opnieuw de eerste honkman, maar nam ook de positie van designated hitter over toen startende DH Jair van Borkulo verhuisde naar het eerste honk. Selassa was vandaag de linksvelder.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.