Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederlands Team opent oefenreeks in Arizona met verlies
English

SCOTTSDALE, Arizona (USA) - Het Nederlands Team speelde op zondag (19 februari) de eerste in een reeks van oefenwedstrijden als opening van de voorbereidingen op de komende World Baseball Classic, die op 8 maart begint. Op die dag speelt Nederland de openingswedstrijd van het mondiale evenement tegen Cuba in Taichung (Taiwan).

De spelers, coaches en overige begeleiding van het Nederlands Team reisden op vrijdag (17 februari) naar Scottsdale (Arizona). Sommigen kwamen vanuit Nederland, anderen reisden naar Arizona vanaf Curaçao of Aruba en anderen waren al in de States, omdat zij deelnamen aan Spring Training ter voorbereiding op de Major League of Minor League-seizoenen. Het 30-man roster werd op 9 februari bekend gemaakt. Van dit roster zijn pitcher Derek West (Houston Astros), catcher Chadwick Tromp (Atlanta Braves), infielders Xander Bogaerts (San Diego Padres) en Jonathan Schoop (Detroit Tigers) en outfielder Richie Palacios (Cleveland Guardians) niet bij de ploeg in Arizona, want zij zijn in Spring Training. Allemaal bij een Major League, behalve West, die op het Minor League-complex actief is.

Voor het trainingskamp in Arizona zijn negen spelers toegevoegd aan het Oranje-roster, waaronder drie uit de zogenoemde Designated Pitching Pool. Pitchers uit deze groep (van acht pitchers) mogen werpers op het WBC-roster vervangen in geval van blessures. De drie toegevoegde werpers zijn Dennis Burgersdijk, Arij Fransen en Scott Prins. Ook toegevoegd zijn catcher Yurdion Martie, infielders John Polonius en Denzel Richardson en outfielders Ademar Rifaela en Jiandido Tromp. De negende toegevoegde speler op het roster is Dwayne Kemp. Hij was al aangekondigd als reserve-speler en zal de hele trip bij de ploeg blijven en als bullpen-catcher fungeren. In geval van een blessure kan hij tijdens de Classic aan het actieve roster worden toegevoegd. De vijf spelers die in Spring Training zijn zullen zich op 1 maart bij de ploeg voegen als wordt afgereisd naar Taiwan.

In Scottsdale traint en speelt het Nederlands Team op Salt River Fields at Talking Stick, het Spring Training-complex van Colorado Rockies and Arizona Diamondbacks. Dit seizoen is Oranje-Manager Hensley Meulens voor het eerst de Hitting Coach van het Major League-team van Colorado. Vorig jaar was hij één van de Assistant Hitting Coaches bij New York Yankees, waar hij ondermeer samenwerkte met Mike Harkey, die de Bullpen Coach was. In de staf van het Nederlands Team zal Harkey dezelfde rol vervullen tijdens de Classic.

In de eerste oefenwedstrijd speelde Nederland tegen Hanwha Eagles, één van de ploegen uit de Korean Baseball Organization (KBO), de hoogste profcompetitie in Zuid-Korea. Vorig jaar eindigde de ploeg uit Daejon op de tiende en laatste plaats in de KBO League met een 46-96 'record'. De Zuid-Koreaanse ploeg won vandaag met 4-1.

Nederland keek tegen een snelle 3-0 achterstand aan in de tweede inning en stond met 4-0 achter toen het enige punt werd gescoord. Het lukte de ploeg niet het duel om te keren en er werden slechts vier honkslagen genoteerd op zes werpers. Opmerkelijk genoeg werden twee van deze vier honkslagen geslagen door twee van de toegevoegde spelers.

In de eerste inning werd Oranje-starter Lars Huijer gesteund met een dubbelspel, maar hierna moest hij drie punten toestaan in de tweede slagbeurt. Eun-Seong Chae opende met een honkslag, waarna In-Hwan Kim vier wijd kreeg. Nadat de twee waren opgeschoven scoorde Chae het eerste punt op een grounder van Jin-Young Lee, die werd uitgeschakeld via een fraaie actie van tweede honkman John Polonius. Even later scoorde Kim op een honkslag door de rechterkant van het infield van volgende slagman Jin-Hyuk Jang. Hierna sloeg Jung-Hyun Park de bal diep het linksveld over linksvelder Zander Wiel, één van de spelers die zijn Nederlands Team-debuut maakte. De bal raakte de top van de omheining, maar aanvankelijk gaf de 3B Umpire het homerun-teken. Die beslissing werd teruggedraaid, maar Jang scoorde het derde punt in de inning op Park's tweehonkslag.

Huijer werd opgevolgd door Mike Bolsenbroek, die de derde en vierde inning gooide. De rechtshander, die nu alweer vele seizoenen in de Duitse 1.Bundesliga gooit, kreeg drie nullen op rij (één strikeout) in de derde. In de vierde moest hij twee honkslagen toestaan, maar geen punten.

De Oranje-aanval werd tot zwijgen gehouden in de eerste vier innings door Dong-Ju Moon en Ji-Min Nam, die beiden twee innings gooiden. De hardgooiende Moon kreeg drie nullen op rij in de eerste inning, waarin hij Didi Gregorius en Wladimir Balentien met drie slag uitschakelde. In de tweede inning opende Roger Bernadina met een line drive, maar die werd gevangen in het rechtsveld. Moon kreeg opnieuw drie opeenvolgende nullen, net zoals zijn opvolger Nam in de derde inning.

Nederland kreeg de eerste honklopers in de 2e4. Andrelton Simmons begon met een honkslag en met twee uit kreeg Roger Bernadina, maar een vangbal eindigde de slagbeurt.

...Denzel Richardson sloeg één van de...
...vier Oranje-honkslagen vandaag...
(© Foto: Henk Seppen)
Hanwha Eagles voegde het vierde punt toe in de 1e5 op Dennis Burgersdijk, één van de werpers die aan het roster is toegevoegd voor het trainingskamp in Arizona. Lead-off hitter Jung-Hyun Park bereikte het tweede honk na een foute aangooi van Dwayne Kemp, die net in het duel was gekomen als nieuwe derde honkman als vervanger van Andrelton Simmons. Even later scoorde Park na een honkslag van Eun-Won Jung.

In de 2e5 pakte Nederland een punt terug op nieuwe pitcher Seung-Ju Han. Josh Palacios, die vandaag eveneens zijn Oranje-debuut beleefde, begon met een honkslag. Han volgde met drie slag voor Zander Wiel en Sicnarf Loopstok, maar stelde Palacios in staat in scoringspositie te komen via een wilde worp. Hij scoorde hierna op een honkslag van John Polonius. Dit zou vandaag het enige Nederlandse punt blijven.

Na het tegen krijgen van het onverdiende punt in de vijfde inning schakelde Burgersdijk drie slagmensen op rij uit in de zesde inning. In de zesde Nederlandse slagbeurt opende pinch-hitter Denzel Richardson met een tweehonkslag, maar de volgende drie slagmensen werden op rij uitgeschakeld, waaronder strikeouts voor Wladimir Balentien en Ray-Patrick Didder.

Kevin Kelly werd de vierde Oranje-werper in de zevende inning en hij kreeg lopers op het tweede en derde honk. Ook nam Yurdion Martie de catching over en hij maakte eveneens zijn Nederlands Team-debuut. Vorig seizoen speelde Martie in de Hoofdklasse voor RCH Memorie Sieraden. Dit jaar zal hij uitkomen voor Twins Oosterhout. Met één uit bereikte Hyun-Bin Moon het honk nadat Dwayne Kemp opnieuw een fout maakte. Met twee uit kreeg Sang-Bin Yoo vier wijd. De twee voerden een double-steal uit, maar een grounder maakte daarna een einde aan de slagbeurt.

Nederland kreeg nog een honkloper in de 2e7 op nieuwe pitcher Jae-Young Kim. Met één uit kreeg pinch-hitter Ademar Rifaela vier wijd, maar hij werd uitgeschakeld toen Yurdion Martie in een dubbelspel sloeg.

Kevin Kelly kreeg drie nullen op rij in de achtste inning, net zoals Arij Fransen in de negende. Fransen, eveneens toegevoegd aan de ploeg, schakelde de eerste twee slagmensen met drie slag uit, waarna hij een comeback line drive zelf ving.

Nederland werd op rij uitgeschakeld in de achtste en negende inning door twee relievers.

De volgende spelers kwamen voor Nederland in actie:
Andrelton Simmons (3B, 1-uit-2), Dwayne Kemp (3B, 0-uit-2), Didi Gregorius (1B, 0-uit-2), Denzel Richardson (PH/1B, 1-uit-2), Wladimir Balentien (DH, 0-uit-4), Roger Bernadina (CF, 0-uit-1), Jiandido Tromp (CF, 0-uit-2), Ray-Patrick Didder (SS, 0-uit-3), Josh Palacios (RF, 1-uit-3), Zander Wiel (LF, 0-uit-2), Ademar Rifaela (PH/LF, 0-uit-0), Sicnarf Loopstok (C, 0-uit-2), Yurdion Martie (C, 0-uit-2), John Polonius (2B, 1-uit-3) en pitchers Lars Huijer, Mike Bolsenbroek, Dennis Burgersdijk, Kevin Kelly en Arij Fransen.

(19 februari)


Nederland - Hanwha Eagles 1-4
123456789RHE
Hanwha Eagles030010000-470
Nederland000010000-142
pitchers Hanwha Eaglesinn.SOBBHRER
Dong-Ju Moon, W (1-0)23----

Ji-Min Nam, H (1)2-11--

Seung-Ju Han24-311

Jae-Young Kim, H (1)1-1---

Dae-Kyung Yun, H (1)1-----

San-Heum Yun, SV (1)1-----

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lars Huijer, L (0-1)2-1433

Mike Bolsenbroek21-2--

Dennis Burgersdijk22111-

Kevin Kelly2-1---

Arij Fransen12----

Umpires: .
Official Scorer-.
Technical Commissioner-.
Aanvangstijd-00:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Salt River Fields at Talking Stick, Scottsdale, Arizona (USA).

Game Notes:
Josh Palacios, Zander Wiel en Yurdion Martie debuteren in het Nederlands Honkbal Team.
Eerste oefenwedstrijd als onderdeel van de voorbereidingen op de World Baseball Classic.
Eerste van vier oefenwedstrijden tijdens de voorbereidingen in Arizona (USA).Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.