Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Neptunus completeert 'sweep' vs. Hoofddorp Pioniers met late punten-productie
English

HOOFDDORP - Curaçao Neptunus won met 14-4 tegen Hoofddorp Pioniers in een inhaalwedstrijd op maandagavond (24 april) om daarmee een '3-game sweep' te completeren. In de opener op donderdagavond won Neptunus met 8-1. Op zondag kwam Neptunus tot een 12-0 shutout tegen Pioniers in een 7-inning wedstrijd.

De wedstrijd van vanavond stond op het programma voor afgelopen zaterdag, maar werd toen afgelast na een rain-delay van een uur.

Vanavond stond Neptunus aanvankelijk tweemaal achter, 2-1 na de eerste inning, daarna 3-2 na drie innings. Neptunus kwam daarna langszij in de vierde slagbeurt. Vanaf de vijfde inning nam Neptunus meer afstand via twee 3-run slagbeurten en een 5-run rally in de achtste inning. De wedstrijd eindigde na acht complete innings vanwege de 22:30 uur curfew-regel.

Neptunus kwam tot zestien honkslagen, waaronder vier van Christian Diaz en drie van zowel Roger Bernadina als Arthur Bonevacia. Bernadina en John Polonius sloegen drie punten binnen. Naast het tegen krijgen van zestien honkslagen gooiden de vijf Pioniers-werpers ook nog eens vijftien keer vier wijd.

Pioniers sloeg tien honkslagen, waaronder drie van Duncan Beljaards en rookie Vincent Mevissen.

(24 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsNeptunus besliste opnieuw een wedstrijd pas laat met wat 'late-inning' punten-productie. Neptunus stond tweemaal op achterstand en de stand stond op 3-3 na vier innings toen de ploeg niet alleen eindelijk in staat was voor de tweede keer de leiding te nemen, maar ook meer afstand kon nemen.

Neptunus opende score in de eerste helft van de eerste inning op starter Kaien Oukes. De linkshander kreeg een lead-off double tegen van Stijn van der Meer, die daarna scoorde op een one-out double van John Polonius, die zelf op het tweede honk strandde.

Hoofddorp Pioniers antwoordde met twee punten op vier honkslagen in de eigen eerste beurt op starter Kevin Kelly. Met één uit sloeg Michael Dumitrescu een tweehonkslag en scoorde de gelijkmaker op een hiernavolgende honkslag van Daan Terstall. Pioniers kreeg de honken vol nadat ook Duncan Beljaards een honkslag sloeg en Miquel Willem vier wijd kreeg. Kelly volgde met een strikeout, maar moest daarna een puntscorende honkslag incasseren van Vincent Mevissen. Met nog altijd drie lopers op de honken sloot Kelly af met een volgende strikeout.

Neptunus kwam langszij in de 1e2. Dit keer begon Christian Diaz met een tweehonkslag en hij zou gaan scoren op een 2-out single van Jayden Mohamed, die vanavond in het outfield speelde in plaats van basisspeler Rayshelon Carolina.

Opnieuw antwoordde Pioniers onmiddellijk en hernam de leiding in de 2e2. Met één uit kreeg Bodhi de Vreede drie slag, maar bereikte het honk na een wilde worp. Hij stal het tweede honk en scoorde op een 2-out single van Duncan Beljaards.

Deze voorsprong was ook van korte duur en hoewel Neptunus langszij kwam verzuimde de ploeg de leiding te nemen in de 1e4. Kaien Oukes schakelde de eerste twee slagmensen uit, maar kreeg daarna de honken vol na vier wijd voor Jayden Mohamed, Stijn van der Meer en Roger Bernadina. Dat leidde tot een werperswissel en Alden Stacie nam het over voor Pioniers. Hij begon met vier wijd voor John Polonius, wat het gelijkmakende punt opleverde. Een gedwongen uit eindigde de slagbeurt en dus bleven er drie lopers achter.

Vanaf de vijfde inning draaide Neptunus het duel om en scoorde elf punten in de volgende vier slagbeurten.

In de 1e5, met de stand op 3-3, scoorde Neptuns driemaal met twee uit nadat de eerste acht slagmensen de honken hadden bereikt. Arthur Bonevacia begon met een honkslag en Christian Diaz kreeg vier wijd. Een werperswissel volgde en Jesse van Es beklom de heuvel voor Pioniers als vervanger van Alden Stacie. Hij kreeg een grounder van Sheadion Jamanika, wat resulteerde in de gedwongen uitschakeling van Diaz op het tweede honk, terwijl Bonevacia opschoof naar het derde honk. Hierna raakten de honken na vier wijd voor Louie-Jay Sienders. Bonevacia probeerde vervolgens te scoren na een wilde worp, maar hij werd uitgeschakeld terwijl de overige twee lopers opschoven. De honken kwamen opnieuw vol te staan nadat ook volgende slagman Jayden Mohamed vier wijd kreeg. En zo hadden de eerste vijf slagmensen in deze slagbeurt nu allemaal het honk bereikt, maar er was nog steeds niet gescoord. Dat veranderde even later, want ook Stijn van der Meer kreeg vier wijd. Dat bracht Jamanika over de plaat, zette Neptunus op een 4-3 voorsprong en hield de honken vol. Roger Bernadina volgde met een 2-run single. De honken kwamen nogmaals vol te staan toen John Polonius de vijfde vrije loop kreeg in deze slagbeurt. Maar dit keer bleven drie lopers achter, want een vangbal eindigde de inning.

Hoewel geen van de slagmensen die het honk hadden bereikt op Alden Stacie hadden gescoord, kreeg hij toch het eerste punt in de vijfde inning op zijn naam, waardoor hij de verliezende werper werd. Dat heeft te maken met de zogenoemde 'doorschuif-regel' in de score-regels. Sheadion Jamanika, de eerste slagman op nieuwe pitcher en rookie Jesse van Es, bereikte het honk via velderskeus, want zijn klap leidde tot de uitschakeling van loper Christian Diaz, die het honk had bereikt op Stacie. Hierdoor verschoof de verantwoordelijkheid (van de oude werper) van deze loper nu naar de slagman die via velderskeus op het honk was gekomen. Doordat Jamanika later scoorde schoof ook dat punt door en kwam op naam van Stacie.

Neptunus scoorde opnieuw drie punten in de 1e6. Arthur Bonevacia begon met vier wijd en Christian Diaz sloeg een honkslag, wat voor een werperswissel zorgde. Sem Nijman, die vorig seizoen uitkwam voor Tridents, het tweede team van Neptunus, nam het over en kreeg de honken vol na vier wijd voor Sheadion Jamanika. Nadat een binnenhoog voor de eerste uit had gezorgde zouden de drie lopers allemaal gaan soren op nog eens drie vrije lopen. Dit keer voor Jayden Mohamed, Stijn van der Meer en Roger Bernadina. En zo stonden de honken nog altijd vol, maar twee vangballen eindigden de slagbeurt en voor de derde keer op rij bleven er drie lopers achter.

Een 5-run rally in de 1e8 verhoogde de stand naar 14-3. Als gevolg van een fout waren alle vijf deze punten onverdiend. Lead-off hitter Louie-Jay Sienders kwam op het honk na een fout en met één uit sloegen Stijn van der Meer en Roger Bernadina allebei een honkslag. Sienders scoorde even later na een wilde worp en Van der Meer op een grounder van John Polonius, wat de derde nul had kunnen zijn. Maar nu ging de inning verder. Met twee uit leverde Dwayne Kemp een puntscorende honkslag af. Nadat volgende slagman <>Arhur Bonevacia ook een honkslag sloeg was het weer tijd voor een werperswissel. Dit keer werd rookie Jack van Gorkum ingezet en hij maakte zijn heuveldebuut in de Hoofdklasse. Hij kreeg RBI-singles tegen van Christian Diaz en Sheadion Jamanika, waarna hij de honken vol kreeg na vier wijd voor Sienders. Van Gorkum sloot hierna af met drie slag voor Jayden Mohamed.

En zo liet Neptunus voor de vierde keer drie lopers achter. In totaal liet de ploeg zestien lopers achter, waaronder tien in scoringspositie.

Met een 9-3 achterstand kreeg Pioniers een loper in scoringspositie in de 2e6 op nieuwe pitcher Ryan Huntington. De linkshander kreeg een lead-offf single tegen van Vincent Mevissen, die opschoof na een doorgeschoten bal. Huntington schakelde drie van de volgende vier slagmensen met drie slag uit.

In de zevende inning maakte Jayden Gonesh zijn eerste heuveloptreden van het seizoen voor Neptunus. Gonesh was de laatste paar maanden uitgeschakeld met een rugblessure, maar vanavond kreeg de rechtshander drie nullen op rij in zijn enige inning.

Veteraan-linkshander Diegomar Markwell gooide daarna de achtste inning voor Neptunus met een 14-3 voorsprong. Echter, Pioniers maakte het verschil van tien punten ongedaan door tweemaal te scoren. Met één uit sloeg Vincent Mevissen een honkslag en scoorde op een hiernavolgende driehonkslag van Thom Hoogkamer, die daarna zelf scoorde op een honkslag van Max Vonk. Markwell volgde met drie slag en een grounder eindigde de slagbeurt. Dat maakte ook een einde aan de wedstrijd, want de 22:30 uur curfew-tijd was inmiddels bereikt.


Hoofddorp Pioniers - Curaçao Neptunus 5-14 (8 inn.)
123456789RHE
Curaçao Neptunus11013305 -14160
Hoofddorp Pioniers21000002 -5101
(Wedstrijd na acht complete innings afgesloten wegens de 22:30 uur curfew-rule)
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Kevin Kelly, W (3-0)583633

Ryan Huntington1311--

Jayden Gonesh1-----

Diegomar Markwell11-322

pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
Kaien Oukes3.213633

Alden Stacie, L (1-2)0.1 (*)-2111

Jesse van Es1 (**)-5244

Sem Nijman2.224561

Jack van Gorkum0.1112--

(*) - Stacie gooide op twee slagmensen in de vijfde inning
(**) - Van Es gooide op twee slagmensen in de zesde inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Olav Steijger, 1B-Paul Timmermans, 3B-Elvin Englentina.
Official Scorer-Ronald van Langen.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Menno Daalder.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-3:18 uur.
Locatie-ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Wedstrijd afgesloten na acht complete innings vanwege de 22:30 uur curfew-rule.
Wedstrijd stond aanvankelijk op het programma voor zaterdag 22 april, maar toen afgelast wegens regen en veld-conditie en opnieuw vastgesteld voor vanavond.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 8° C; windrichting west-noordwest; windsnelheid 27 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 79%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.