Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 mei 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates opent series vs. Quick Amersfoort met mercy-rule winst
English

AMSTERDAM - Amsterdam Pirates boekte een 12-2 mercy-rule overwinning tegen Quick Amersfoort in de series-opener op woensdagavond (26 april).

Deze week begint de nieuwe 3-game series op woensdag, in plaats an op donderdag, wat normaal de eerste speeldag is van een nieuwe reeks. Op donderdag 27 april is het Koningsdag, de dag waarop Koning Willem-Alexander jarig is en op die dag zijn er dit jaar geen wedstrijden vastgesteld.

Amsterdam Pirates begon de wedstrijd niet goed en keek halverwege de derde inning tegen een 3-2 achterstand aan. De ploeg hernam daarna de leiding, nam ook meer afstand en bereikte een verschil van tien punten in de zevende inning.

Pirates verzamelde zeventien honkslagen, waaronder vier van Denzel Richardson en drie van Roelie Henrique en Alex Madera. Richardon scoorde ook vier punten en sloeg er eveneens vier binnen, waardoor hij verantwoordelijk is voor acht van de twaalf Pirates-punten.

Quick Amersfoort kwam niet erder dan slechts vier honkslagen.

...Caroline Theunissen...
...debuterend Official Scorer...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de wedstrijd van vanavond maakte de eerste voormalige Hoofdklasse-softbalster en ook eerste voormalige Hoofdklasse-softbalcoach haar debuut als Official Scorer. Caroline Theunissen speelde in de hoogste softbal-afdeling voor DSC '74 en Amsterdam Pirates. In 1994 was Caroline, terwijl ze speelster was, in twee wedstrijden de interim Hoofd Coach van het Hoofdklasse-team van Amsterdam Pirates. In 2003 en 2005 was Caroline een Assistent Coach van het Hoofdklasse-team van Pirates en in 2006 had ze dezelfde positie bij DSC '74. In 2013 was ze de Hoofd Coach van Centrals in de eerste twee wedstrijden van het seizoen. Caroline Theunissen heeft ook deel uitgemaakt van het bestuur van de KNBSB.

Caroline had al een eerdere aanstelling op donderdag 13 april in Hoofddorp, maar dat duel verregende. En zo debuteerde ze als Official Scorer in de wedstrijd van vanavond. Dit seizoen is Caroline één van de vijf nieuwe Official Scorers in de Hoofdklasse honkbal/softbal. De anderen zijn Sven Dobbe, Ingrid Ooms, Vinze Otten en Colinda de Vries.

Vanavond was Caroline in gezelschap van veteraan Official Scorer Marco Stoovelaar, die de play-by-play verzorgde en bezig is aan zijn 47e seizoen als Official Scorer. Hierdoor werden twee voormalige Olympische deelnemers herenigd. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China) maakten beiden deel uit van de begeleiding van het Nederland Softbal Team. Caroline Theunissen was toen de Team Manager en Marco Stoovelaar was de Media Officer en Team Scorer van Oranje.

(26 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsAmsterdam Pirates stond halverwege de derde inning met 3-2 achter, draaide het duel daarna om en had een 7-2 voorsprong na vier slagbeurten. Zes van deze zeven Amsterdamse punten waren onverdiend. In het restant van de wedstrijd voegde Pirates nog eens vijf punten voor en eindigde de wedstrijd via de mercy-rule. De ploeg had twee 4-run rallies.

Amsterdam Pirates scoorde het eerste punt in de tweede helft van de eerste inning op starter Jack Wagner. Roelie Henrique opende met een honkslag, kwam in scoringspositie na een doorgeschoten bal en stal het derde honk. Met één uit scoorde hij na een honkslag van Denzel Richardson, die zelf op het tweede honk strandde.

Pirates-starter Sven van de Sanden kreeg drie nullen op rij in de eerste twee innings, maar moest twee punten toestaan in de derde. Luca Muller begon met een tweehonkslag, maar werd uitgeschakeld bij het derde honk op een hiernavolgende stootslag van Lars Visser. Van de Sanden volgde met een strikeout, maar kreeg vervolgens de honken vol na een honkslag van Amar van Zwieten en vier wijd voor Joshbert José Ponte Manganiello. Pascal Zegwaard volgde met een honkslag. Op de honkslag scoorde Visser het gelijkmakende punt en Van Zwieten wist het leidende punt te scoren, omdat er een outfield-fout op volgde.

Quick's voorsprong was van korte duur, want Pirates antwoordde met twee onverdiende punten in de 2e3, die werden gescoord met twee uit. Met één uit zorgden Denzel Richardson en Alex Madera met honkslagen voor lopers 'op de hoeken'. Even later ging Madera uit bij een steelpoging, maar met twee uit kreeg Kenny Berkenbosch vier wijd. Een klap in het outfield van volgende slagman Oliver van der Wijst Severino eindigde daarna in een fout. Richardson scoorde de gelijkmaker en Berkenbosch eindigde op het derde honk. In wat niet echt een double-steal situatie was werd het volgende punt gescoord. Van der Wijst stal het tweede honk en het was niet voordat de aangooi werd gemaakt dat Berkenbosch vanaf het derde honk vertrok en zo het leidende punt wist te scoren.

Vanaf dat moment behoorde de wedstrijd toe aan Amsterdam Pirates. Quick Amersfoort werd puntloos gehouden en de thuisploeg voegde nog eens negen punten toe.

Sven van de Sanden kwam op de heuvel niet in de problemen en gooide niet alleen zijn eerste complete wedstrijd van het seizoen, maar ook de eerste in zijn Hoofdklasse-loopbaan. De rechtshander gooide driemaal drie slag in de vierde inning. Quick kwam het dichtst bij een volgend punt in de 1e5. Met één uit bereikte de debuterende Abel Kramer het honk na een fout en volgde Amar van Zwieten met een honkslag. Maar de laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Joshbert Ponte, die later het tweede honk stal. De lopers strandden op het tweede en derde honk.

In de 1e6 begon Ibrahin Redan met vier wijd en schoof op na een wilde worp met één uit, maar bleef achter op het tweede honk. Van de Sanden schakelde weer drie slagmensen op rij uit in de zevende.

Intussen had Pirates meer afstand genomen op weg naar een verschil van tien punten.

De ploeg scoorde vier punten in de 2e4, waarvan er drie onverdiend waren. Rookie Ilyas van den Bos begon met zijn tweede honkslag in de wedstrijd, waarna Roelie Henrique volgde met een stootslag-honkslag. Toen die werd gevolgd door een foute aangooi wist Van den Bos op te schuiven naar het derde honk. Hij scoorde daarna op een honkslag van Duco Nuijten. Een double-steal bezorgde de thuisploeg lopers op het tweede en derde honk en beiden scoorden op een hiernavolgende foute aangooi op een grounder van Denzel Richardson. Die stal vervolgens het tweede honk, schoof op naar het derde honk na een vangbal en scoorde na een wilde worp.

Pirates scoorde het volgende punt in de 2e6 op de debuterende pitcher Jay van de Horik. Hij werd verwelkomd in de Hoofdklasse met een lead-off triple van Denzel Richardson en die scoorde op een hiernavolgende honkslag van Alex Madera.

Met één uit in de 2e7 kwam Pirates opnieuw tot een 4-run rally om het verschil van tien punten te bereiken. Eerst kwam Van de Horik tot zijn eerste Hoofdklasse-strikeout toen hij lead-off hitter Ilyas van den Bos uitschakelde. Maar de rechtshander gooide daarna vier wijd op Jason Jakobus en kreeg een honkslag tegen van Roelie Henrique. Drie puntscorende honkslagen volgden. Eerst leverde pinch-hitter Jules Cremer een RBI-double af, waarna Denzel Richardson en Alex Madera RBI-singles toevoegden, wat de stand opvoerde naar 11-2. Voor Richardson was dit zijn vierde honkslag in de wedstrijd. De honken raakten even later vol na vier wijd voor Kenny Berkenbosch. Het verschil van tien punten werd daarna bereikt toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Oliver van der Wijst.


Amsterdam Pirates - Quick Amersfoort 12-2 (7 inn.)
123456789RHE
Quick Amersfoort0020000 -244
Amsterdam Pirates1024014 -12172
(één uit toen een verschil van 10 punten werd bereikt in de tweede helft van de zevende inning)
pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Jack Wagner, L (1-2)5631071

Jay van de Horik1.112755

pitcher Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Sven van de Sanden, W (3-1)782421

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Olav Steijger, 1B-Jeffrey Bentsnijder, 3B-Elvin Englentina.
Official Scorer-Caroline Theunissen.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Astrid Maengkom.
Aanvangstijd-19:29 uur.
Speeltijd-2:14 uur.
Locatie-Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Abel Kramer en Jay van de Horik (beiden Quick Amersfoort) debuteren in de Hoofdklasse.
Official Scorer Caroline Theunissen debuteert in de Hoofdklasse.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 9° C; windrichting noord-noordoost; windsnelheid 14 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 53%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.