Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 mei 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates boekt zeer ruime shutout-winst tegen Quick Amersfoort
English

AMERSFOORT - Amsterdam Pirates kwam opnieuw tot een mercy-rule overwinning tegen Quick Amersfoort op zaterdag (29 april) en won dit keer met 21-0 in zeven innings. De shutout is de grootste dit seizoen in de Hoofdklasse. Pirates opende de 3-game series op woensdagavond met een 12-2 mercy-rule winst.

Behalve met 21-0 te winnen kwam Amsterdam Pirates ook dicht bij een No-Hitter, want Quick Amersfoort wist slechts één honkslag te slaan. Pirates kwam tot twintig honkslagen, waaronder vier van Oliver van der Wijst Severino en drie van Alex Madera, Duco Nuijten, Jorrit Penseel en Denzel Richardson. Madera en Richardson homerden allebei. Madera, die een grand slam homerun sloeg, had zeven binnengeslagen punten, het meeste dit seizoen door een speler in een wedstrijd. Hij miste de driehonkslag om for-the-cycle te slaan. Drie spelers scoorden drie punten. Alle negen startende spelers scoorden minstens één punt.

Voor de tweede keer op rij gooide de startende werper van Pirates een complete 7-inning wedstrijd.

Het was vandaag een bijzondere dag in de Hoofdklasse, want geen van de vier wedstrijden eindigde in negen innings en dat is zeer uniek. Eindigde het duel tussen Quick en Pirates met een 7-inning, mercy-rule uitslag, de overige drie wedstrijden hadden allemaal een verlenging nodig. HCAW won met 3-2 tegen RCH Memorie Sieraden in tien innings. Curaçao Neptunus en Twins Oosterhout kwamen tot 3-3 in twaalf innings. De wedstrijd tussen Hoofddorp Pioniers en UVV eindigde met een 4-4 stand in twaalf innings in een wedstrijd die ruim 4½ uur duurde.

(29 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsAmsterdam Pirates zette de toon vandaag met een 7-run rally in de eerste helft van de eerste inning. De ploeg stond al met 20-0 voor na vier slagbeurten, waarna nog slechts één punt werd toegevoegd in de volgende drie innings van dit mercy-rule duel. Pirates had drie dubbele innings in de wedstrijd, vanwege drie ruime rallies.

Pirates-linkshander Nelmerson Angela had een sterk optreden vandaag en kwam dicht bij een No-Hitter, want hij stond slechts één honkslag toe. Angela kreeg maar drie honklopers, waarvan twee in de zevende inning.

Angela schakelde de eerste dertien slagmensen op rij uit, waarvan vier met drie slag. Maar met één uit in de 2e5 eindigden Angela's Perfect Game en No-Hitter toen Emeron Lourens de bal het midveld in sloeg voor een honkslag. Even later werd Lourens uitgeschakeld in een 'unassisted double play', nadat eerste honkman Jules Cremer een line drive ving van Irving Redan.

Angela kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de zesde inning. In de 2e7 begon Angela met vier wijd voor lead-off hitter Amar van Zwieten, maar hij volgde met zijn zesde strikeout in de wedstrijd. Van Zwieten werd vervolgens gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Pascal Zegwaard. Een pop-fly van Marvin Jakobus maakt daarna een einde aan de inning en de wedstrijd, want Pirates stond op dat moment met 21-0 voor.

Quick Amersfoort had vandaag een verrassende startende werper. Eerder in de week had Quick alleen de starters bekend gemaakt voor de eerste wedstrijd (op woensdag) en derde wedstrijd (morgen), maar niet voor de tweede wedstrijd (vandaag). De starter vandaag was veteraan-rechtshander Elton Koeiman, die dit seizoen de Hoofd Coach is van Quick, zijn eerste als Hoofd Coach in de hoogste afdeling. Hoewel hij al werd genoemd als mogelijke reliever in een paar eerdere wedstrijden dit seizoen, was het de eerste keer dat hij ook daadwerkelijk op de heuvel kwam. Vorig seizoen was Koeiman de Pitching Coach van Twins Oosterhout, maar gooide toen ook in vijf competitie-wedstrijden en eenmaal in het 'postseason'. Hij had vorig jaar ook één start en gooide vier innings in een 7-2 nederlaag tegen Curaçao Neptunus. Vandaag gooide Koeiman 2 1/3 inning en stond hij twaalf honkslagen en veertien punten toe.

Met zijn optreden van vandaag heeft Elton Koeiman, die op 8 mei 50 jaar wordt, nu gespeeld in 26 verschillende seizoenen in de Hoofdklasse in vier decennia voor zeven clubs.

Pirates opende de score met een 7-run rally in de eerste helft van de eerste inning. Lead-off hitter Roelie Henrique kwam na een fout op het honk, schoof op na een honkslag van Duco Nuijten en een vangbal van Denzel Richardson. Nadat Nuijten het tweede honk had gestolen, scoorden beiden na een tweehonkslag van Alex Madera, die vorig seizoen voor Quick speelde. Kenny Berkenbosch kreeg hierna vier wijd en Oliver van der Wijst Severino volgde met een puntscorende honkslag. De honken raakten daarna vol toen ook Jorrit Penseel een honkslag liet noteren. De drie lopers scoorden allemaal nadat er een foute aangooi volgde op een RBI-single van rookie Ilyas van den Bos. Die scoorde even later het zevende punt op een opofferingsslag van Jason Jakobus, de negende slagman in deze slagbeurt.

De volgende twee punten werden toegevoegd in de tweede inning. Duco Nuijten begon met een honkslag en scoorde toen Denzel Richardson zijn tweede homerun van het seizoen sloeg.

In de derde inning kreeg Pirates wederom alle slagmensen in het slagperk en dit keer werden zes punten gescoord. Met één uit raakten de honken vol via Jason Jakobus (honkslag), Roelie Henrique (vier wijd) en Duco Nuijten (honkslag). Denzel Richardson voegde een RBI-single toe en dat hield ook de honken vol. Hierna sloeg Alex Madera de bal over de linksveld-omheining voor een grand slam homerun en dat het aanvallende hoogtepunt in de wedstrijd van vandaag. Dat eindigde ook het verblijf op de heuvel voor Elton Koeiman, die werd opgevolgd door de debuterende Sven Bakker. De rookie gooide vier wijd op Kenny Berkenbosch, die later scoorde op een 2-out single van Jorrit Penseel.

Een 5-run rally volgde in de vierde inning. Bakker gooide vier wijd op Jason Jakobus en Roelie Henrique, waarna hij een puntscorende honkslag moest toestaan van Jules Cremer en de honken vol kreeg na vier wijd voor Denzel Richardson. Dat werd gevolgd door een RBI-single van Alex Madera, die met deze honkslag zijn zevende punt binnensloeg. De eerste uit werd genoteerd toen Cremer werd uitgeschakeld op een 'force play-grounder' van Kenny Berkenbosch. Het volgende punt kwam daarna tot stand na een honkslag van Oliver van der Wijst. Met de honken nog altijd vol werd Riley Gonesh de nieuwe Quick-pitcher. Hij werd begroet met een puntscorende honkslag van Jorrit Penseel. Met twee uit scoorde Pirates het twintigste punt van vandaag op een 'basesloaded walk' voor Jason Jakobus.

Gonesh hield Pirates puntloos in de volgende twee innings, maar kreeg het 21e punt tegen in de 1e7. Luca van Gorkum begon toen met vier wijd en scoorde later op een opofferingsslag van Kenny Berkenbosch.


Quick Amersfoort - Amsterdam Pirates 0-21 (7 inn.)
123456789RHE
Amsterdam Pirates7265001 -21200
Quick Amersfoort0000000 -014
pitcher Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Nelmerson Angela, W (2-1)7611--

pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Elton Koeiman, L (0-1)2.112121410

Sven Bakker1-4466

Riley Gonesh3.23241-

Homeruns: Pirates: Denzel Richardson (2)(2e,2-run,0 uit,op Koeiman), Alex Madera (1)(3e,grand slam,1 uit,op Koeiman).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Paul Timmermans, 1B-Peter de Haan, 3B-Edwin Louisa.
Official Scorer-Ronald van Langen.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Public Address Announcer-Henri Bruins Slot.
Scoreboard Operator-Henri Bruins Slot.
Aanvangstijd-14:57 uur.
Speeltijd-2:05 uur.
Locatie-XL Lease Park 'Dorrestein', Amersfoort.

Game Notes:
Sven Bakker en Olivier de Boer (beiden Quick Amersfoort) debuteren in de Hoofdklasse.
3B Umpire Edwin Louisa verliet de wedstrijd halverwege de tweede inning met een schouderblessure.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 15° C; windrichting noord; windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 53%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.