Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 maart 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

HCAW wint tweemaal en bereikt Finale Ringvaart Toernooi
English

HEEMSTEDE - HCAW heeft de eerste twee wedstrijden gewonnen van de zevende editie van het Ringvaart Toernooi op zaterdag (23 maart) en verzekerde zichzelf daarmee van een plek in de Finale op zondag.

Vorig jaar, toen er slechts drie ploegen deelnamen aan wat de zevende editie had moeten worden, kreeg het toernooi te maken met veel regen en daardoor was het veld in Heemstede op het complex van het organiserende RCH-Pingu´ns twee dagen onbespeelbaar. Vier van de zes geplande wedstrijden werden verplaatst naar het complex van HCAW in Bussum. EÚn daarvan werd toen op zaterdag gespeelde, de overige drie op zondag. RCH-Pinguins beschouwt die wedstrijden als onderdeel van hun toernooi-opzet van vorig jaar en dus werden die ontmoetingen gewone oefenwedstrijden.

Maar vandaag was het toernooi weer terug in Heemstede. Met een nieuwe zevende editie.

Hoewel er ook voor vandaag weer regen werd verwacht. Er waren inderdaad twee korte regenbuitjes, plus ook nog een korte hagelbui. In de loop van de dag klaarde de bewolking op en werd het zelfs wat zonniger, maar wel was er een koude wind. Desondanks en met een gemiddelde temperatuur van 8 graden konden allevier geplande wedstrijden worden gespeeld.

In de eerste wedstrijd vandaag stond gastheer RCH-Pingu´ns tegen landskampioen Amsterdam Pirates in een 6-inning wedstrijd, die eindigde met een 2-2 stand. In de volgende wedstrijd (4½ inning) was HCAW te sterk voor DSS/Kinheim, 10-0. In de derde wedstrijd vandaag (5 innings) won HCAW met 3-1 van Pirates. De eerste toernooi-dag eindigde met een 6-3 winst voor RCH-Pingu´ns in een 3-inning wedstrijd tegen DSS/Kinheim.

Op zondag speelt RCH-Pingu´ns eerst tegen HCAW, waarna Amsterdam Pirates DSS/Kinheim ontmoet. Deze wedstrijden worden gevolgd door de wedstrijd om de derde en vierde plaats en de Finale.

HCAW plaatste zich vandaag al voor de Finale. Wanneer HCAW hun laatste voorronde-duel tegen RCH-Pingu´ns op zondagochtend wint en Amsterdam Pirates DSS/Kinheim verslaat zal er een gelijke stand volgen op de tweede plaats. RCH-Pingu´ns en Pirates zullen die tweede plek dan delen. Echter, doordat het onderlinge duel met een 2-2 stand eindigde zullen de toernooi-regels dan moeten bepalen wie de tweede finalist wordt. De eerst tie-breaker is het runsaldo en dat betekent dat de uitslagen van de wedstrijden op zondag beslissend zullen zijn. Na vandaag heeft RCH-Pingu´ns acht punten gescoord en er vijf moeten toestaan. Pirates scoorde drie punten en kreeg er vijf tegen, zodat het runsaldo op dit moment in het voordeel van RCH-Pingu´ns is.

(23 maart)

Compleet Programma & Uitslagen

(met dank aan Luc Fliervoet en Rob Schuurman voor de scorekaarten)RCH-Pingu´ns vs. Amsterdam Pirates

In de openingswedstrijd van het toernooi verspeelde gastheer RCH-Pingu´ns een 2-0 voorsprong tegen Amsterdam Pirates. De regerend landskampioen kwam langszij, maar kon het duel niet in eigen voordeel omdraaien. En zo eindigde de 6-inning wedstrijd met een 2-2 stand.

Orlando Yntema maakte zijn heuveldebuut voor RCH-Pingu´ns. De ervaren rechtshander voegde zich in januari bij de ploeg. Na in 2011 en 2012 te hebben gegooid door UVV, speelde Yntema in de volgende elf seizoenen voor Curašao Neptunus. Vanwege een blessure speelde de voormalige Nederlands Team-pitcher vorig jaar in slechts twee wedstrijden en miste hij het gehele seizoen 2022. Aanvanjelijk werd na afloop van vorig seizoen bericht dat Yntema zou stoppen. Maar niet lang daarna volgde een bericht dat Yntema dit seizoen toch weer zou terugkeren en ook weer zou gaan gooien voor Neptunus. Echter, in januari maakte RCH-Pingu´ns bekend dat Yntema zich bij de ploeg had gevoegd als Pitching Coach en dit seizoen ook ÚÚn van de werpers zal zijn.

Vandaag liet Yntema een goede eerste indruk achter in het pak van RCH-Pingu´ns. Hij gooide twee hitloze en puntloze innings en schakelde drie slagmensen met drie slag uit. Yntema kreeg wel twee honklopers in de eerste inning. Met ÚÚn uit kwam Roelie Henrique na een fout op het honk, maar ging gedwongen uit op een grounder van Oliver van der Wijst Severino, die daarna achterbleef op het eerste honk. In de tweede inning gooide Yntema driemaal drie slag. In de 1e3 nam T'sean Martina de pitching over en gooide het duel verder uit.

Nelmerson Angela startte voor Pirates. RCH-Pingu´ns liet een loper achter op het eerste honk in de eerste inning en een ander op het tweede honk in de tweede slagbeurt. De Heemsteedse ploeg opende daarna de score met twee punten in de 2e3. Met twee uit sloeg Raul Jacobs een honkslag en werd Tijani Dunlop geraakt door een worp. Nadat de twee waren opgeschoven na een wilde worp leverde Jeldwin Orman een puntscorende honkslag af. Doordat er een foute aangooi volgde na de honkslag kon RCH-Pingu´ns nog een ander punt scoren.

Nadat Pirates op rij was uitgeschakeld in de 1e4 nam rookie Jensely Keyzer de pitching over van Angela in de 2e4. Hij zag de thuisploeg een loper achterlaten op het tweede honk. Keyzer is ÚÚn van de spelers uit het tweede team van Pirates, die voor het oefenseizoen zijn toegevoegd aan het roster.

In de 1e5 kwam Pirates langszij. T'sean Martina raakte lead-off hitter (en Pirates-nieuwkomer) Urving Kemp (voormalig DSS/Kinheim) met een worp. Met ÚÚn uit kreeg Martina een honkslag tegen van Jason Jakobus, waarna de honken vol raakten nadat ook Tommy van de Sanden een honkslag sloeg. Met twee uit produceerde Oliver van der Wijst Severino een 2-run single. Een grounder eindigde de slagbeurt.

In de zesde (en laatste) inning opende Alex Madera voor Pirates met een tweehonkslag en stal het derde honk. Een opzettelijke vrije loop werd daarna uitgedeeld aan Yurdion Martie. Maar met lopers 'op de hoeken' volgden een pop-fly en een dubbelspel.

RCH-Pingu´ns kreeg ook nog een mogelijkheid om weer een punt toe te voegen in de eigen vijfde en zesde slagbeurt op nieuwe pitcher Yassir Lachkar. In de vijfde strandden lopers op het eerste en tweede honk. Met twee uit in de zesde sloeg Aldrich Guzman een tweehonkslag en schoof op na een doorgeschoten bal. Nieuwkomer Edvin Yrausquin (ex-Quick Amersfoort) kreeg daarna vier wijd en stal het tweede honk. Maar zij bleven achter op het tweede en derde honk, want Lachkar sloot af met een strikeout.


RCH-Pingu´ns - Amsterdam Pirates 2-2 (6 inn.)
123456789RHE
Amsterdam Pirates000020 -262
RCH-Pingu´ns002000 -251
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Nelmerson Angela34-321

Jensely Keyzer111---

Yassir Lachkar2122--

pitchers RCH-Pingu´nsinn.SOBBHRER
Orlando Yntema23----

T'sean Martina421622

Umpires: HP-Peter de Haan, 1B-Edwin Louisa.
Scorer-Riccarda van der Horst (RCH-Pingu´ns).
Public Address Announcer-Geen.
Scoreboard Operator-Wim Timmer (RCH-Pingu´ns).
Aanvangstijd-10:30 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Game 1, 7e Ringvaart Toernooi 2024.HCAW vs. DSS/Kinhem

HCAW had een productieve wedstrijd tegen DSS/Kinheim en kreeg ook solide pitching. De ploeg sloeg acht honkslagen en boekte een 10-0 shutout-winst in een 4½ inning wedstrijd. Pitchers Sedley Karel en Nathan Diaby gooiden beiden vijfmaal drie slag en stonden samen slechts twee honkslagen toe.

Echter, het was DSS/Kinheim dat de score leek te gaan openen in de eerste helft van de eerste inning, want de Haarlemse ploeg kreeg de honken vol met nul uit op Karel. De ervaren rechtshander gooide vier wijd op de eerste twee slagmensen die hij tegenover zich kreeg, Amarensio Franka en Julian Toppen, waarna hij een honkslag tegen kreeg van nieuwkomer Ibrahin Redan. Maar met de honken vol schakelde Karel de volgende twee slagmensen met drie slag uit en maakte de laatste uit zelf op een comeback-grounder.

Even later scoorde HCAW het eerste punt in de eigen eerste slagbeurt. Julian Goins begon met een tweehonkslag, schoof op naar het derde honk na een doorgeschoten bal met twee uit en scoorde na een honkslag van Koen Werkman.

Nadat DSS/Kinheim op rij was uitgeschakeld in de 1e2 kwam HCAW tot een rally van vier punten in de 2e2. Nadat lead-off hitter Denzel Brooks het honk had bereikt na een fout kreeg HCAW de honken vol toen Jair van Borkulo en Delano Selassa beiden vier wijd kregen. Met ÚÚn uit leverde Bob van der Meer een 2-run double af. Julians Goins volgde met een puntscorende honkslag en het vierde punt werd toegevoegd via een opofferingsslag van Daan Verpaalen.

In de 1e3 liet DSS/Kinheim lopers achter op het eerste en derde honk. Met Amarensio Franka (vier wijd) op het eerste honk sloeg Julian Toppen de bal het midveld in, maar daar maakte Koen Werkman een fraaie vangbal. Franka schoof op naar het derde honk toen Ibrahin Redan zijn tweede honkslag sloeg. De veteraan-speler is ÚÚn van de vele spelers die na vorig seizoen vertrok bij Quick Amersfoort. Vandaag tekende Redan voor beide honkslagen van zijn nieuwe ploeg. Maar met lopers 'op de hoeken' volgden een strikeout en groundout.

HCAW voegde twee punten toe in de eigen derde beurt, maar beide waren onverdiend. Vijf van HCAW's tien punten waren overigens onverdiend. Lead-off hitter Koen Werkman kwam na een fout op het honk en bereikte het derde honk na een wilde worp. Met ÚÚn uit scoorde hij op een grounder van Denzel Brooks. Met twee uit kreeg Jair van Borkulo vier wijd en schoof op naar het derde honk na een honkslag van Delano Selassa. Van Borkulo scoorde daarna in een double steal-situatie. Met Selassa op het derde honk sloot Rick Rizvić af met een strikeout, maar HCAW stond nu met 7-0 voor.

In de vierde inning nam Nathan Diaby de HCAW-pitching over. Hij schakelde alle zes slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit, waarvan vijf met drie slag (driemaal in de vierde).

HCAW scoorde nog eens drie punten in de 2e4 op nieuwe pitcher Finn Blokker. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Bob van der Meer, die scoorde op een daarna volgende tweehonkslag van Julian Goins. Nadat volgende slagman Daan Verpaalen een honkslag had geslagen, scoorde Goins toen ook Kevin Wiegers tot een honkslag kwam. Verpaalen bereikte daarna het derde honk na een vangbal en scoorde toen Wiegers gedwongen uitging op een grounder van Brendly Martina, wat de stand opvoerde naar 10-0.

Een vangbal zorgde voor de eerste uit in de 1e5. Nathan Diaby schakelde daarna de volgende twee slagmensen met drie slag uit om een einde aan de wedstrijd te maken.


HCAW - DSS/Kinheim 10-0 (4½ inn.)
123456789RHE
DSS/Kinheim00000 -023
HCAW1423X -1080
pitchers DSS/Kinheiminn.SOBBHRER
Rick Rizvić, L (1-1)343572

Finn Blokker111333

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sedley Karel, W (1-0)3532--

Nathan Diaby25----

Umpires: HP-Efrem Silvania, 1B-Olav Steijger.
Official Scorer-Rob Schuurman.
Public Address Announcer-Carla Cornelisse (DSS/Kinheim).
Scoreboard Operator-Wim Timmer (RCH-Pingu´ns).
Aanvangstijd-12:29 uur.
Speeltijd-1:17 uur.
Locatie-Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Game 2, 7e Ringvaart Toernooi 2024.Amsterdam Pirates vs. HCAW

In de derde wedstrijd vandaag brak HCAW een 1-1 stand tegen Amsterdam Pirates in de vierde inning en won met 3-1 om de tweede winst van vandaag binnen te halen.

HCAW opende de score in de eerste helft van de eerste inning op starter Kimi Verkruijssen, ÚÚn van de rookie-werpers die momenteel op het roster staan voor het oefenseizoen. Twee andere rookies gooiden ook nog voor Pirates in dit duel.

Jair van Borkulo opende de wedstrijd voor HCAW met een tweehonkslag, schoof op na een grounder van Delano Selassa en scoorde daarna na een honkslag van Shurman Marlin. Volgende slagman Bob van der Meer sloeg ook een honkslag, maar hierna volgden een strikeout en pop-fly.

In de volgende twee innings hield Verkruijssen HCAW puntloos. In de tweede bereikte Koen Werkman het honk na een fout met ÚÚn uit, maar twee vangballen volgden. Met ÚÚn uit in de derde sloeg Delano Selassa een honkslag. Dit keer volgde een dubbelspel op een grounder van Shurman Marlin.

Pirates bereikt eveneens het honk in elk van de eerste drie slagbeurten op Lars Huijer. Jason Jakobus opende met een honkslag in de eerste inning, maar hij ging uit bij een steelpoging. In de tweede was het Roelie Henrique die begon met een honkslag, maar hij werd uitgeschakeld in een 'inning-ending double play' op een klap van Oliver van der Wijst Severino. Maar Pirates scoorde daarna in de derde inning met een 1-0 achterstand. Met ÚÚn uit homerde Alex Madera en bracht de stand op 1-1. Hierna sloeg Urving Kemp een honkslag. Wederom volgde een 'inning-ending double play', dit keer op een grounder van rookie (en tweede team-speler) Mihai Bracacescu.

HCAW hernam de leiding met twee uit in de 1e4 door tweemaal te scoren op rookie Wesley Jansen, de zoon van meerjaig Hoofdklasse- en Nederlands Team-pitcher Eelco Jansen, die een pitching instructor is bij Pirates. Met ÚÚn uit gooide Jansen vier wijd op Julian Goins en met twee uit kreeg de linkshander een honksalg tegen van rookie Kevin Wiegers. Hierna volgde Koen Werkman met een RBI-single. Vervolgens kreeg HCAW de honken vol na vier wijd voor Brendly Martina. En nieuw punt werd daarna gescoord toen ook Denzel Brooks vier wijd kreeg. Drie lopers bleven achter na een grounder van Jair van Borkulo, maar HCAW stond nu met 3-1 voor.

In de 2e4 liet Pirates een loper achter op het tweede honk op nieuwe pitcher Nick Keur. Met ÚÚn uit kreeg hij een honkslag tegen van Tommy van de Sanden, die het tweede honk kreeg na schijn. Van de Sanden kon daarna niet opschuiven op een grounder van Denzel Richardson, waarna een strikeout de slagbeurt afsloot.

In de vijfde inning gooide rookie Casper Urbanus voor Pirates. Hij gooide vier wijd op Shurman Marlin met ÚÚn uit, maar Bob van der Meer sloeg daarna in een dubbelpel. Overigens is Urbanus geen familie van voormalig Pirates-speler Nick Urbanus en voormalig coach Charles Urbanus.

Met een 3-1 achterstand kreeg Pirates een kans het duel in eigen voordeel om te draaien toen het de honken vol kreeg. Met ÚÚn uit sloeg Oliver van der Wijst Severino een honkslag. Nick Keur kreeg daarna de honken vol na vier wijd op (voormalig HCAW-speler) Quintin de Cuba en Alex Madera. Maar met drie lopers op de honken schakelde Keur de volgende twee slagmensen met drie slag uit om een einde te maken aan de inning en de wedstrijd.


Amsterdam Pirates - HCAW 1-3 (5 inn.)
123456789RHE
HCAW10020 -360
Amsterdam Pirates00100 -161
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Lars Huijer, W (1-0)33-411

Nick Keur, SV (1)2322--

pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Kimi Verkruijssen32-411

Wesley Jansen, L (1-1)1-3222

Casper Urbanus1-1---

Homerun: Pirates: Alex Madera (1)(3e,solo,1 uit,op Huijer).
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Peter de Haan.
Official Scorer-Rob Schuurman.
Public Address Announcer-None.
Scoreboard Operator-Ronald van de Graaf (RCH-Pingu´ns).
Aanvangstijd-14:10 uur.
Speeltijd-1:28 uur.
Locatie-Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Game 3, 7e Ringvaart Toernooi 2024.DSS/Kinheim vs. RCH-Pingu´ns

In de slotwedstrijd van vandaag brak RCH-Pingu´ns een 2-2 stand in de tweede inning met het van vier onverdiende punten en won met 6-3 van DSS/Kinheim, dat hierdoor werd uitgeschakeld voor de Finale en na de voorronde op de vierde plek zal eindigen.

RCH-Pingu´ns opende de score met twee punten met twee uit in de eerste helft van de eerste inning op DSS/Kinheim-starter Donny Breek. Met ÚÚn uit kreeg de rechtshander de honken vol na vier wijd voor Tijani Dunlup en Jeldwin Orman en geraakt werper voor Tilsaimy Melfor. Hierna eindigde een pop-fly van Ruendrick Piternella in een binnenhoog en zorgde dus voor de tweede uit. Echter, Dunlop en Orman scoorden daarna op twee opeenvolgende wilde worpen. Nadat volgende slagman Aldrich Guzman ook een vrije loop kreeg nam Mathijs Oosterbeek de pitching over. Hij kreeg een 'inning-ending pop-fly'.

DSS/Kinheim kwam onmiddellijk langszij in de 2e1 toen RCH-Pingu´ns starter Joel Martis eveneens in de probemen kwam met twee uit. Met ÚÚn uit sloeg Julian Toppen een honkslag en kreeg Ibrahin Redan vier wijd. Met twee uit scoorde Toppen na een honkslag van Marcel Tolenaars, waarna Redan scoorde na een wilde worp. Hierna kreeg DSS/Kinheim de honken vol, nadat Amarensio Franka en Jesse van den Berg beiden vier wijd kregen. Een vangbal eindigde de slagbeurt, drie lopers bleven achter, maar de stand was nu 2-2.

RCH-Pingu´ns antwoordde met vier punten met twee uit in de 1e2. Alle punten waren onverdiend, want de DSS/Kinheim-verdediging maakte vier fouten. Met ÚÚn uit kreeg nieuwkomer Malcom Marlin (ex-UVV) vier wijd en kwam in scoringspositie na een grounder van Paris Aguilera Zayas en bereikte het derde honk op een 2-out single van Raul Jacobs. Nadat de laatste het tweede honk stal, volgde daar een foute aangooi op en dat stelde Marlin in staat te scoren. Hierna vollgden drie fouten. Eerst leidde een fout op een grounder van Tijani Dunlup tot lopers 'op de hoeken'. Hierna scoorde Jacobs toen er een foute aangooi werd gemaakt op een grounder van Jeldwin Orman, wat RCH-Pingu´ns ook lopers op het tweede en derde honk opleverde. En zij gingen beiden scoren toen een pop-fly van Tilsaimy Melfor eindigde in een vangfout. Een honkslag van Ruendrick Piternella volgde. Mathijs Oosterbeek sloot hierna af met een strikeout, maar RCH-Pingu´ns had een beslissende 6-2 voorsprong genomen.

Met twee uit in de 2e2 kreeg DSS/Kinheim twee honklopers op nieuwe pitcher Pascal Moll. De rookie kreeg toen een honkslag tegen van Julian Toppen en gooide vier wijd op Ibrahin Redan, maar sloot af met een strikeout.

RCH-Pingu´ns kwam dicht bij een volgend punt in de 1e3, Met ÚÚn uit kreeg nieuwkomer Dion Frank (ex-HCAW) vier wijd en sloeg Malcolm Marlin een honkslag, maar zij strandden op het tweede en derde honk.

DSS/Kinheim scoorde nog eenmaal in de tweede helft van de derde (en laatste) inning van de trage wedstrijd. Met ÚÚn uit werd Moreno Vork ingezet als nieuwe werper voor RCH-Pingu´ns. Hij werd begroet met een tweehonkslag van Amarensio Franka, die opschoof naar het derde honk na een wilde worp en vervolgens scoorde toen Jesse van den Berg volgde met een honkslag. Nadat de laatste het derde honk had bereikt na een grounder en wilde worp kreeg Bodie Eskes vier wijd. De inning en de wedstrijd eindigden daarna toen Eskes uitging bij een steelpoging.


DSS/Kinheim - RCH-Pingu´ns 3-6 (3 inn.)
123456789RHE
RCH-Pingu´ns240 -630
DSS/Kinheim201 -354
pitchers RCH-Pingu´nsinn.SOBBHRER
Joel Martis, W (1-0)113222

Pascal Moll1.1311--

Moreno Vork0.2-1211

pitchers DSS/Kinheiminn.SOBBHRER
Donny Breek0.2-3-22

Mathijs Oosterbeek, L (0-1)2.13234-

Umpires: HP-Olav Steijger, 1B-Efrem Silvania.
Scorer-Riccarda van der Horst (RCH-Pingu´ns).
Public Address Announcer-None.
Scoreboard Operator-Ronald van de Graaf RCH-Pingu´ns).
Aanvangstijd-15:55 PM.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Game 4, 7e Ringvaart Toernooi 2024.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.