Grand Slam
Honkbal & Softbal Headlines
December 2005
Compiled and Copyright © 1997-2005 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief DECEMBER 2005

Honkbal
Oranje genomineerd voor Sportploeg van het Jaar. (7 december)
Van 't Klooster MVP; Cordemans Beste Werper; meer awards. (10 december)
Geen 'Fanny' voor Ensermo. (21 december)
Nederlands Honkbalteam geen Sportploeg van het Jaar! (22 december)
Eenhoorn uitgeroepen tot Rotterdams Coach van het Jaar. (24 december)
Dave Draijer in TV-Kwis. (30 december)

Softbal Dames
Kluijskens MVP; Soumeru Beste Werpster; meer prijzen. (10 december)

Softbal Heren
Veeris MVP; Moyo Beste Werper; meer prijzen. (10 december)

Nieuws Archief 2005
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November


Honkbal
Oranje genomineerd voor Sportploeg van het Jaar
English
ARNHEM - Het NOC*NSF heeft de nominaties bekend gemaakt voor de jaarlijkse Jaap Eden Sportprijzen, die worden uitgereikt op 22 december in Amsterdam. De uitreiking wordt rechtstreeks door de NOS uitgezonden. Studio Sport Anchor Mart Smeets zal wederom de gastheer zijn.
Prijzen worden uitgereikt aan de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en Gehandicapte Sporter van het Jaar. De nominaties zijn gedaan door de Nederlandse sportjournalisten, de winnaars worden gekozen door de sporters, die tijdens de uitreiking aanwezig zijn.

Het Nederlands Honkbalteam is genomineerd voor Sportploeg van het Jaar.
In 2005 veroverde Oranje de Europese titel en was de meest indrukwekkende deelnemer aan het Wereldkampioenschap, dat in september in Nederland plaatsvond. De Nederlandse ploeg won in de voorronde zevenmaal op rij en werd uiteindelijk uitgeschakeld in de bronzen medaille-wedstrijd en eindigde op de vierde plaats, de hoogste klassering ooit.
Ook genomineerd voor Sportploeg van het Jaar zijn PSV, de voetbal landskampioen en bekerhouder, die de halve finale van de Champions League bereikte en zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout, die de wereldtitel wonnen in de 470-klasse.

Genomineerd voor Sporter van het Jaar zijn:
Rens Blom (polsstokspringen), Yuri van Gelder (ringen, turnen) en Dennis van der Geest (judo), die allen wereldkampioen werden.

Genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar zijn:
Edith van Dijk (lange afstand zwemmen), Edith Bosch (judo) en Marit van Eupen (roeien), die allen eveneens een wereldtitel veroverden.

Genomineerd voor Gehandicapte Sporter zijn:
Esther Vergeer (rolstoeltennis), Toon van der Ploeg (waterskien) en Pieter Gruiters (speerwerpen, discuswerpen, kogelstoten).
(7 december)


Van 't Klooster MVP; Cordemans Beste Werper; meer prijzen
English
ROTTERDAM - Dirk van 't Klooster is uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2005. Rob Cordemans kreeg de prijs voor de Beste Werper.
Eerder was al bekend dat Van 't Klooster de Beste Slagman is geworden van het afgelopen seizoen met een gemiddelde van .403 (71-uit-176) en dat Ivanon Coffie (Instant Holland Almere) de Homerun King was met 8 en dat Jefferson Muzo (Konica Minolta Pioniers) de prijs zou krijgen voor de Meeste Gestolen Honken met 19.
De jaarlijkse prijzen voor de beste honkballers en softbalsters/softballers werden zaterdagavond uitgereikt tijdens de Europese Honkbal & Softbal Clinic in Rotterdam.


....Dirk van 't Klooster...
...MVP 2005...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Dirk van 't Klooster (DOOR Neptunus) won de MVP Trofee ondermeer voor zijn uitstekende aanvallende resultaten. Behalve dat hij de beste slagman was voerde de Outfielder ook de ranglijsten aan van de Gescoorde Punten (44), Honkslagen (71), Doubles (15), Totaal Honken (105) en Slugginggemiddelde (.597). Met 34 RBI's eindigde hij op de tweede plaats en dat deed hij ook met vijf homeruns. Volgend seizoen zal Van 't Klooster het shirt dragen van Kinheim.
Ook genomineerd voor de MVP-prijs waren Catcher Mark Duursma (Konica Minolta Pioniers) en Pitcher Satoru Fujii (Sparta/Feyenoord).

Rob Cordemans (DOOR Neptunus) was de Beste Werper met een 13-1 record en het laagste ERA in de Hoofdklasse met 0.77. De rechtshander gooide in 104 2/3 inning, had 89 strikeouts en gooide een No-Hitter.
Ook genomineerd voor de werpersprijs waren Richard Orman (Konica Minolta Pioniers) en Satoru Fujii (Sparta/Feyenoord).

De Holland Series MVP Award werd zaterdagavond ook uitgereikt en ging naar LHP Diegomar Markwell van DOOR Neptunus.

Linkshandige werper Alexander Smit, die professioneel gooit in de organisatie van de Minnesota Twins, won de Guus van der Heijden Memorial Trophy voor de Beste International onder de 23 jaar.

De Roel de Mon Award voor de beste juniorenwerper ging naar Kevin Heijstek (DOOR Tridents), terwijl de Ron Fraser Award voor de beste juniorenspeler werd uitgereikt aan Sidney Ensermo (Amsterdam Pirates), die volgend seizoen uitkomt voor Almere.

De Coachingstaf van het Nederlands Honkbal Team, onder leiding van Manager Robert Eenhoorn won de Coach of the Year Award, niet alleen voor het veroveren van de Europese titel, maar ook voor de uitmuntende prestatie van de nationale ploeg tijdens het Wereldkampioenschap, dat resulteerde in een honkbalkoorts en een historische vierde plaats.

De I.M. Leen Volkerijk Award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan personen die zich onderscheiden op het gebied van opleidingen, werd postuum uitgereikt aan Reinhold Jahn, die in september overleed. Reinhold Jahn was jarenlang actief in de regio Apeldoorn voor ondermeer zijn club Robur '58 en was één van de initiatiefnemers van de jaarlijkse en succesvolle Apeldoorn Baseball & Softball Series.
(12 december)


Geen 'Fanny' voor Ensermo
English
AMSTERDAM - Infielder Sidney Ensermo was één van de drie genomineerden voor de jaarlijkse prijs van het Amsterdamse Talent van het Jaar, maar dinsdagavond ging die eer en de Fanny (vernoemd naar atlete Fanny Blankers-Koen) naar Ajax-voetballer Hedwiges Maduro. Ook genomineerd was Nick van der Meer (tennis).
Derde honkman Ensermo debuteerde dit jaar in de Hoofdklasse als speler van Amsterdam Pirates. Hij maakte ook deel uit van Jong Oranje, dat in Spanje de Europese titel veroverde. Op dat evenement werd Ensermo uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler, was de Homerun King en had ook de meeste RBI's. Op 12 december, toen de KNBSB de jaarlijkse prijzen uitreikte aan de beste honkballers en softbalsters won Ensermo de Ron Fraser Award voor de talentvolste juniorenhonkballer. Volgend jaar komt Ensermo uit voor Instant Holland Almere.
De voordracht voor de nominaties werd gedaan door de sportredacties van kranten De Telegraaf en Het Parool, de weekkrant De Echo en regionale TV-zenders AT5 (Amsterdam) en TV Noord-Holland. Het publiek had een zesde stem bij de nominaties.

Overige Amsterdamse prijzen:
Sportman van het Jaar: Guillaume Elmont, die in Egypte de wereldtitel judo veroverde in de categorie onder de 81 kg.
Sportvrouw van het Jaar: Marit van Eupen, die in Japan wereldkampioen skiff (roeien) werd.
Sportploeg van het Jaar: de mannenhockeyploeg van Amsterdam.
Sportcoach van het Jaar: Josy Verdonkschot, de coach van Marit van Eupen.
(21 december)


Nederlands Honkbalteam geen Sportploeg van het Jaar!
English
AMSTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team is niet gekozen tot Sportploeg van het Jaar 2005. De nationale ploeg was (opnieuw) één van de drie genomineerde ploegen voor deze eer. Donderdagavond werden de jaarlijkse Jaap Eden Sportprijzen uitgereikt door het NOC*NSF in het Amsterdam RAI Theater in Amsterdam.
De gala-avond werd rechtstreeks uitgezonden door de NOS met Studio Sport Anchor Mart Smeets als gastheer. Prijzen en gasten werden ook geïntroduceerd door Studio Sports-presentatoren Toine van Peperstraten, Tom Egbers, Jack van Gelder en Dione de Graaff. Het Sportgala wordt herhaald op zaterdag 24 december vanaf 16:20 uur op Nederland 2.
Prijzen werden ook uitgereikt aan de Sportman, Sportvrouw en Gehandicapte Sporter van het Jaar. De nominaties zijn gedaan door de Nederlandse sportjournalisten, de winnaars worden gekozen door de sporters, die tijdens de uitreiking aanwezig zijn.

De jaarlijkse prijs voor de Sportploeg ging naar zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout, die de wereldtitel veroverden in de 470-klasse.
Ook genomineerd was PSV, de voetbal landskampioen en bekerhouder, die de halve finale van de Champions League bereikte. PSV en de Oranje-honkballers deelden samen de tweede plaats.
In 2005 veroverde Oranje de Europese honkbaltitel en was de meest indrukwekkende deelnemer aan het Wereldkampioenschap, dat in september in Nederland plaatsvond. De Nederlandse ploeg won in de voorronde zevenmaal op rij en werd uiteindelijk uitgeschakeld in de bronzen medaille-wedstrijd en eindigde op de vierde plaats, de hoogste klassering ooit.

Overige winnaars:
Gehandicapte Sporter van het Jaar: Esther Vergeer (rolstoeltennis), die ongeslagen bleef in 50 wedstrijden en 15 internationale toernooien.
Sportvrouw van het Jaar: Edith van Dijk (lange afstand zwemmen), die in Canada wereldkampioen werd op de 10 en 25 km.
Sportman van het Jaar: Yuri van Gelder (turnen), die de wereldtitel ringen veroverde, wat hem de bijnaam 'Lord of the Rings' opleverde.
Voor de eerste keer werden Fanny Blankers-Koen Carrière Award uitgereikt. De eerste ontvangers waren Sjoukje Dijkstra (kunstrijden), Ard Schenk (schaatsen), Nico Rienks (roeien), Anton Geesink (judo) en Johan Cruyff (voetbal).
(22 december)


Eenhoorn uitgeroepen tot Rotterdams Coach van het Jaar
English
ROTTERDAM - Nederland Honkbal Team Manager Robert Eenhoorn is vrijdagavond gekozen tot Rotterdams Sportcoach van het Jaar tijdens Finish 2005, de jaarlijkse bijeenkomst waarop sportprijzen worden uitgereikt aan sporters, coaches en ploegen in de Rotterdamse regio.
Met de nationale ploeg veroverde Eenhoorn in juli de Europese titel en eindigde op de vierde plaats tijdens het Wereldkampioenschap in september, de hoogste klassering ooit.
Ook genomineerd voor Rotterdamse Coach van het Jaar waren: Peter Blangé (ORTEC Rotterdam.Nesselande volleybal) en Adri van Tiggelen (Sparta Rotterdam voetbal). Deze prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.
Nominaties kwamen tot stand op voordracht van vertegenwoordigers van de volgende media: AD/Rotterdams Dagblad, Havenloods, Maasstad Weekbladen, Metro, editie Rotterdam, Rotterdam United, Rotterdams TOPsport Magazine, Radio Rijnmond en TV Rijnmond.

Honkbal landskampioen DOOR Neptunus was genomineerd voor Rotterdamse Sportploeg van het Jaar, maar die eer ging naar het volleybalteam van ORTEC Rotterdam.Nesselande, dat landskampioen werd, de Nederlandse beker won en de Europa Cup-finale bereikte. Nesselande won de prijs voor het tweede jaar op rij en derde keer in totaal.
Het voetbalteam van Sparta Rotterdam was ook genomineerd.

Kevin Heijstek, werper van DOOR Tridents en Jong Oranje, was genomineerd voor Rotterdams Sporttalent van het Jaar, maar viel ook buiten de prijzen.
De prijs voor het grootste talent ging naar golfer Joost Luiten, die de amateur Open Toernooien won in Spanje en Duitsland.
Ook genomineerd waren: Moreno Sheppard (karate) en Jonathan de Guzman (voetbal).

Overige Rotterdamse Prijzen:
Sportman van het Jaar: Robert Doornbos, die dit jaar debuteerde in de Formule 1 autoracen.
Sportvrouw van het Jaar: Elisabeth Willeboordse, die Europees kampioen judo werd onder de 63 kg en de World Cup won in Bulgarije.
Prijs Sportpers: Mario Kadiks.
(24 december)


Dave Draijer in TV-Kwis
English
HILVERSUM - Dave Draijer, de rechtshandige closer van Hoofdklasser Konica Minolta Pioniers en het Nederlands Team, is één van de tien deelnemers aan Lotto Weekend Miljonairs Sport van SBS 6.
Het populaire kwisprogramma wordt deze dagelijks uitgezonden dinsdag tot en met zaterdag 27 - 31 december in een reeks specials betreffende aangesloten sportbonden van sportkoepel NOC*NSF.
Dave Draijer is in de kwis de vertegenwoordiger van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond en zal proberen zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden om zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen met een maximum van 1 miljoen Euro. Alle deelnemende bonden ontvangen in elk geval 2500 Euro om hun projecten te kunnen financiëren.
In de eerste vier shows heeft Dave Draijer de stoel tegenover presentator Robert ten Brink nog niet bereikt. Maar de alle programma's zijn inmiddels opgenomen en het zou wel eens mogelijk kunnen zijn dat Dave de voornaamste kandidaat is in de laatste show op zaterdag (31 december), die wordt uitgezonden tussen 22:00 en 22:45 uur op SBS 6.
(30 december)


Softbal Dames
Kluijskens MVP; Soumeru Beste Werpster; meer prijzen
English
ROTTERDAM - Kim Kluijskens is uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van het seizoen 2005. Rebecca Soumeru kreeg de prijs voor de Beste Werpster.
Eerder was al bekend dat Sandra Gouverneur (A4 Terrasvogels) Beste Slagvrouw is geworden van het afgelopen seizoen met een gemiddelde van .411 (37-uit-90) en dat Blake Hoorelbeke (Van der Peijl DSC '74) en Debby Connor (Twins) de Homerun Queens waren met 3. Ellen Venker (Van der Peijl DSC '74) won de prijs voor de Meeste Gestolen Honken met 12.
De jaarlijkse prijzen voor de beste honkballers en softbalsters/softballers werden zaterdagavond uitgereikt tijdens de Europese Honkbal & Softbal Clinic in Rotterdam.

Kim Kluijskens (New York Pizza Sparks Haarlem) won de MVP Trofee ondermeer voor haar prima seizoen, zowel aanvallend als verdedigend. Eerste honkvrouw Kluijskens voerde de ranglijsten aan van de Gescoorde Punten (31), Honkslagen (42), Doubles (9) en werd tweede met een slaggemiddelde van .400.
Ook genomineerd voor de MVP-prijs waren Infielder Sandra Gouverneur (A4 Terrasvogels) en Korte Stop Daisy de Peinder (Twins).

Beste Werpster Rebecca Soumeru (New York Pizza Sparks Haarlem) domineerde in het seizoen 2005 met een 19-3 record en nam deel aan 25 wedstrijden, waarin ze 133 2/3 innings gooide en de Hoofdklasse aanvoerde met 136 StrikeOuts en 9 ShutOuts. Ze had een ERA van 0.63.
Ook genomineerd voor de werpstersprijs waren Maaike Zijlstra (A4 Terrasvogels) en Andrea McNary (Twins).

De Holland Series MVP Award werd zaterdagavond ook uitgereikt en ging naar Outfielder Marloes Fellinger (New York Pizza Sparks Haarlem).

Saskia Kosterink (Tex Town Tigers, die in de wintermaanden in de USA studeert en speelt, won de Egbert van der Sluis Memorial Trophy voor de Beste International onder de 23 jaar.

De Riet Vermaat Trofee voor de beste juniorenwerpster ging naar Virginie Anneveld (Tex Town Tigers), terwijl de Bep van Beijmerwerdt Trofee voor de beste juniorenspeelster werd uitgereikt aan Meike Witteveen (Tex Town Tigers).

De Nol Houtkamp Award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan personen die zich onderscheiden op het gebied van opleidingen, werd uitgereikt aan bondscoach André Prins, die in het afgelopen seizoen, net als voorgaande jaren, wederom bijzonder actief was bij de ontwikkeling en opleiding van werpsters en catchers.

Er werd dit jaar geen Coach of the Year Award uitgereikt.
(12 december)


Softbal Heren
Veeris MVP; Moyo Beste Werper; meer prijzen
English
ROTTERDAM - Julius Veeris is uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2005. Tony Moyo kreeg de prijs voor de Beste Werper.
Eerder was al bekend dat Steven Ketting (Screenhouse Storks) Beste Slagman is geworden van het afgelopen seizoen met een gemiddelde van .451 (32-uit-71) en dat Veeris de Homerun King was met 13 en eveneens de prijs voor de Meeste Gestolen Honken in ontvangst zou nemen met 10.
De jaarlijkse prijzen voor de beste honkballers en softbalsters/softballers werden zaterdagavond uitgereikt tijdens de Europese Honkbal & Softbal Clinic in Rotterdam.

Julius Veeris (Kokolishi) won de MVP Trofee voor zijn dominerende aanvallende seizoen. Hij was niet alleen de beste slagman en de homerun king (13), maar stal ook de meeste honken (10 en voerde de Hoofdklasse aan in Gescoorde Punten (33), Honkslagen (36), Doubles (7) en Binnengeslagen Punten (37).
Ook genomineerd voor de MVP-prijs waren Infielder Michel Groenhart (DEMO EHS) en Outfielder Steven Ketting (Screenhouse Storks).

De Botswaanse werper Tony Moyo (Screenhouse Storks) was Beste Weroer met een 17-1 record en het beste ERA van 0.81. Hij leidde de Hoofdklasse met 120 2/3 innings en 214 StrikeOuts. Moyo gooide 17 complete wedstrijden en had 9 ShutOuts.
Ook genomineerd voor de werpersprijs waren Roberto Bahler en Glen Moreland (beiden DEMO EHS).

De Holland Series MVP Award werd zaterdagavond ook uitgereikt en ging naar RHP Tony Moyo (Screenhouse Storks).
(12 december)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 14 februari 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.