Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 augustus 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal Heren
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
DVH, Hoofddorp Pioniers winnen Super Cup, ESF Cup
English
AMSTELVEEN - DVH en Hoofddorp Pioniers veroverden respectievelijk de Super Cup en ESF Cup op zaterdag 30 augustus op de slotdag van het European Super Cup Heren Softbal Toernooi, dat werd georganiseerd in Amstelveen. Het is voor het eerst dat deze twee bekers werden gewonnen door Nederlandse clubs sinds een nieuwe opzet werd geŪntroduceerd in 2012. Het betekende ook de eerste keer sinds 2006 dat beide Europese bekers (destijds de Europa Cup en Cup Winners Cup) werden gewonnen door twee Nederlandse clubs in hetzelfde jaar.

Het is een goed jaar geweest voor het Nederlandse mannensoftbal. Met het winnen van deze twee trofeeŽn beschikt Nederland weer over de twee beste mannensoftbal-ploegen in Europa. Eerder dit jaar won het Nederlands Heren Softbal Team het brons tijdens het Europees Kampioenschap in HavlŪčkův Brod (TsjechiŽ) om zich te kwalificeren voor het Wereldkampioenschap van volgend jaar in Whitehorse (Canada).

Nederlandse Europa Cup Winnaars
JaarLocatieWinnaar
1990Praag (TsjechiŽ)Hilversum
1991Hilversum (Ned.)Antillian Stars
1992Hilversum (Ned.)Antillian Stars
1993Uithoorn (Ned.)Antillian Stars
1994La Force (Frankrijk)Alphians
1995Alphen a/d Rijn (Ned.)Alphians
1997Uithoorn (Ned.)Alphians
1998Forlž (ItaliŽ)Alphians
2002Chomutov (TsjechiŽ)Storks
2006Praag (TsjechiŽ)Storks
Na het seizoen 2011 besloot de European Softball Federation (ESF) de Europa Cup en Cup Winners Cup te combineren in ťťn groot toernooi wat de naam Super Cup kreeg. In de nieuwe opzet nemen zo'n 18 ploegen deel in verschillende groepen. Na de voorronde vormen de beste ploegen een nieuwe poule die speelt om de Super Cup, terwijl de overige teams in een groep spelen om de ESF Cup.

In 2012 werd de eerste editie van het nieuwe toernooi gehouden in Praag (TsjechiŽ) met vier poules van vier ploegen elk. Hørsholm Hurricanes (Denemarken) veroverde de Super Cup na 7-2 winst in de finale tegen Lupi Roma (ItaliŽ). De Nederlandse ploegen Spikes en Storks volgden op de derde en vierde plaats, terwijl DVH toen zevende werd. De ESF Cup werd ook gewonnen door een Deense ploeg, Amager Vikings, wat met 5-3 te sterk was voor Chicaboo's (BelgiŽ) in de finale.

Vorig jaar, in Castions di Strada (ItaliŽ), was het Lupi Roma (ItaliŽ) dat de Super Cup won na 6-4 winst in de finale tegen Hørsholm Hurricanes (Denemarken). Twee Nederlandse ploegen namen deel, namelijk DVH en Storks, die respectievelijk op de vijfde en zesde plaats eindigden. Chicaboo's (BelgiŽ) won de ESF Cup, door met 7-5 in de finale te winnen van Tempo Praha (TsjechiŽ). Veertien ploegen namen toen deel en die waren verdeeld over twee poules.

Dit jaar, in de derde editie, namen er 18 ploegen deel, waaronder vier uit TsjechiŽ. De deelnemers waren Ballerup Vandals, Hørsholm Hurricanes, Stenløse Bulls (allen Denemarken), Borgerhout Squirrels, Brasschaat Braves, Chicaboo's (allen BelgiŽ), Cavigal Nice (Frankrijk), Czech Team Under 23, HavlŪčkův Brod, RadotŪn Praha, Spectrum Praha (allen TsjechiŽ), DVH, Hoofddorp Pioniers, Quick Amersfoort (allen Nederland), Magos de Tenerife (Spanje), MRKI Medvedi, Span (beide KroatiŽ) en Pro Roma (ItaliŽ). Die waren verdeeld over drie groepen van elk zes ploegen. De top-3 van elke groep plaatste zich voor de Super Cup, de rest vormde de poule voor de ESF Cup.

Nederlandse Cup Winners Cup Winnaars
JaarLocatieWinnaar
2004Praag (TsjechiŽ)Thamen
2006Haarlem (Ned.)EHS
2007Liberec (TsjechiŽ)EHS
2008HavlŪčkův Brod (TsjechiŽ)EHS
2011Praag (TsjechiŽ)Spikes
De twee winnaars van vorig jaar, Lupi Roma en Chicaboo's (en finalisten van het jaar ervoor) stonden dit keer met lege handen. Beide ploegen plaatsten zich voor de Super Cup-poule, maar eindigden respectievelijk op de zevende en achtste plaats.

In de voorronde bleven Brasschaat Braves (Groep A) en Hørsholm Hurricanes (Groep B) ongeslagen met een 5-0 'record'. In Groep C deelden Spectrum Praha en Chicaboo's de eerste plaats met een 4-1 'record'. Spectrum werd eerste, omdat het met 4-0 had gewonnen vs. Chicaboo's.

De drie groepswinnaars kregen in de Super Cup-poule gezelschap van Pro Roma, RadotŪn (Groep A), DVH, HavlŪčkův Brod (Groep B), Chicaboo's en Bulls (Groep C).

Het organiserende DVH eindigde op de tweede plaats in Groep B met een 4-1 'record' en verloor alleen van Hørsholm. De ploeg van Hoofd Coach Norman Ames boekte vier comfortabele shutout-overwinningen in de eerste vier wedstrijden, maar verloor daarna met 3-2 na twee fouten in de tweede helft van de zevende inning van Hørsholm in de slotwedstrijd van de voorronde.

Hoofddorp Pioniers eindigde op de vijfde plaats in Groep C met een 2-3 'record', terwijl Quick Amersfoort op 1-4 stond en op de vijfde plaats eindigde in Groep A. In Groep B werd Magos de Tenerife vijfde met een 1-4 'record'. Toch waren het deze teams die de tweede ronde van het evenement domineerden in de ESF Cup-poule.

Vanaf donderdag (Dag 4) werden de ploegen gesplist in de twee nieuwe groepen. DVH opende de tweede ronde (Super Cup) met een 7-0 winst vs. Chicaboo's, waarna 's avonds een 14-0 shutout volgde tegen Brasschaat om de halve finale op vrijdag te bereiken. Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort begonnen beide met een shutout-verlies. Hoofddorp verloor met 7-0 van Vandals, terwijl Quick met 12-6 verloor van Magos.

Eindstand Super Cup 2014
#Team (land)
1DVH (Nederland)
2Hørsholm Hurricanes (Denemarken)
3Stenløse Bulls (Denemarken)
4HavlŪčkův Brod (TsjechiŽ)
5Brasschaat Braves (BelgiŽ)
6Spectrum Praha (TsjechiŽ)
7Pro Roma (ItaliŽ)
8Chicaboo's (BelgiŽ)
Op vrijdag won Quick met 6-1 vs. Squirrels en kwam tot een 10-0 shutout tegen MRKI, terwijl Hoofddorp met 13-3 won vs. Span en met 6-4 te sterk was voor het Czechs U23 team op weg naar de halve finale voor de ESF Cup. Magos de Tenerife, dat zich aanvankelijk had teruggetrokken voor het evenement, werd de eerste finalist door met 8-4 te winnen van Vandals. Hoofddorp Pioniers schakelde Quick uit door met 4-1 te winnen en moest het zaterdag opnemen tegen Vandals in de bronzen wedstrijd. Hoofddorp scoorde toen tweemaal in de eerste inning. Jarrod McDonnald opende met een tweehonkslag en scoorde toen Glennsig Polonius het honk bereikte na een fout. Een driehonkslag van Eldrick Dijkhoff maakte er daarna 2-0 van. Quick pakte een punt terug in de derde inning, dankzij een honkslag van Niek Nieuwenhuizen, maar Hoofddorp voegde twee runs toe in de vijfde slagbeurt toen Glennsig Polonius en Eldrick Dijkhoff back-to-back homeruns sloegen op twee opeenvolgende worpen van starter Ondřej Nemeć.

In de Super Cup-ronde won DVH vrijdagavond met 3-1 vs. Hørsholm om de finale te bereiken. Na verlies tegen de Denen in de voorronde verliet DVH dit keer het veld als overwinnaar. DVH opende de score in de eerste inning toen Jerome Haretuku met een tweehonkslag James Harris over de plaat bracht. Twee runs werden toegevoegd in de derde slagbeurt. Met ťťn uit sloeg Anthony Beaumont een driehonkslag en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van TomŠš Benda, die even later zelf scoorde na een doorgeschoten bal. Winnende werper Adam Folkard kwam tot 15 strikeouts en stond maar vijf hits toe aan Hørsholm, dat het enige punt scoorde in de vijfde inning.

Op zaterdag had Hoofddorp Pioniers twee verlengingen nodig om de ESF Cup te veroveren. Eerst stond de ploeg tegen Vandals in de bronzen wedstrijd en won met 6-5 in acht innings om de finale te bereiken. Pioniers nam aanvankelijk een 4-0 voorsprong in de eerste inning, maar Vandals kwam langszij door tweemaal te scoren in de eerste en tweede inning. Hoofddorp hernam de leiding in de vijfde inning toen Emeron Lourens scoorde op een fout, maar Vandals zorgde opnieuw voor een gelijke stand toen Jacob Mortensen de zevende inning opende met een homerun. In de eerste helft van de achtste inning nam Hoofddorp voor de derde keer de leiding toen tie-break loper Emeron Lourens opnieuw scoorde na een fout.

Eindstand ESF Cup 2014
#Team (land)
1Hoofddorp Pioniers (Nederland)
2Magos de Tenerife (Spanje)
3Ballerup Vandals (Denemarken)
4Quick Amersfoort (Nederland)
5Czech Under 23 (TsjechiŽ)
6MRKI Medvedi (KroatiŽ)
7Borgerhout Squirrels (BelgiŽ)
8Span (KroatiŽ)
In de ESF-finale won Hoofddorp opnieuw met 6-5, maar had dit keer tien innings nodig om Magos van zich af te schudden. Pioniers draaide een 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong in de vierde inning, dankzij een 2-run homerun van Eldrick Dijkhoff, maar Magos kwam langszij in de vijfde toen Carlos Javier Zarelli homerde op Angel Brunken. In de achtste en negende inning scoorde beide ploegen ťťn punt elk. In de achtste zorgde een honkslag van Glennsig Polonius voor 3-2 in het voordeel van Pioniers, maar zorgde Magos even later voor een nieuwe gelijke stand. In de negende nam Pioniers een 4-3 voorsprong via een honkslag van Randy Lo-A-Tjong, maar ook nu bracht de Spaanse tegenstander de stand weer in balans. Pioniers sloeg daarna met twee runs toe in de eerste helft van de 10e inning. Tie-break loper DŤ Flanegin schoof toen op na een doorgeschoten bal en scoorde toen een foute aangooi volgde toen Jeremy Regales drie slag kreeg. De laatste stal even later het tweede honk met twee uit en scoorde een 'insurance run' toen Jarrod McDonnald volgde met een driehonkslag. Magos wist nog maar eenmaal te scoren in hun tiende slagbeurt en dit keer hield Pioniers de voorsprong vast om de ESF Cup te winnen.

In de bronzen wedstrijd om de Super Cup won Hørsholm met 6-2 vs. Stenløse Bulls om de finale te bereiken en stond daardoor voor de derde keer in het toernooi tegenover DVH. En opnieuw was DVH de beste ploeg, dit keer in de finale. De Amstelveense ploeg scoorde alle punten in de derde inning op starter Martin Holmberg. Met ťťn uit kreeg Rien Smulders drie slag, maar bereikte het honk na een doorgeschoten bal. Juan Carlos Macias Jarnes sloeg daarna een honkslag en de honken kwamen vol te staan toen James Harris vier wijd kreeg. Een honkslag van Anthony Beaumont leverde vervolgens twee punten op en TomŠš Benda volgde met een nieuwe 2-run single die DVH een 4-0 voorsprong opleverde. De derde inning was de enige, waarin DVH echt productief was, want het sloeg ook alle honkslagen (drie) in dezes slagbeurt. Na Benda's honkslag nam Valdemar Terkelsen de pitching over en hield DVH in bedwang. De ploeg kwam echter wel nog dicht bij een punt in de vierde en vijfde inning. In de vierde begon Adam Folkard met vier wijd en bereikte het derde honk na twee wilde worpen, maar strandde daar. In de vijfde bereikte Benda het tweede honk na een fout met twee uit, maar ook hij bleef achter. Winnende werper Adam Folkard schakelde 14 slagmensen met drie slag uit en stond slechts twee honkslagen toen om zijn vijfde wedstrijd van het toernooi te winnen.

Individuele Prijzen Super Cup 2014
PrijsWinnaarTeam
Beste SlagmanFrederik Terkelsen BraskHørsholm
Beste PitcherAdam FolkardDVH
Meest Waardevolle SpelerJerome HaretukuDVH
Individuele Prijzen ESF Cup 2014
PrijsWinnaarTeam
Beste SlagmanCťsar LopezMagos
Beste PitcherAngel BrunkenHoofddorp
Meest Waardevolle SpelerHuemul Mata CarbajalMagos
Adam Folkard was ťťn van de topwerpers die deelnam aan het evenement. De snelheid van de rechtshander is gemeten op 136,79 km per uur en hij staat wereldwijd bekend als de hardst gooiende werper in het fastpitch softbal. Vorig jaar won hij het brons met AustraliŽ op het Wereldkampioenschap in Auckland (Nieuw-Zeeland). Folkard, die de beste werper ter wereld is, gooide tijdens het evenement 85 keer drie slag in 35 innings.

Het toernooi bood nog meer topwerpers, waaronder de Argentijn Roman Godoy Herbel (Brasschaat), die in juli de titel veroverde op het Wereldkampioenschap Junioren in Canada, de Argentijn SebastiŠn Gervasutti (Roma), die heeft gespeeld in ArgentiniŽ, Nieuw-Zeeland, AustraliŽ, Guatemala, USA, Venezuela, Mexico, Dominicaanse Republiek en in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, de Tsjech Roman Matuska (RadotŪn), die een aantal seizoenen in de Nederlandse Hoofdklasse gooide, de Deen Martin Holmberg (Hørsholm), die ook in Nederland heeft gespeeld, Jorge Segura Bonilla (Chicaboo's) uit Guatemala, die in mei deelnam aan de Central American and Caribbean Games in Colombia, Jeremy Manley (Hørsholm), die vorig jaar wereldkampioen werd met Nieuw-Zeeland en Jarrod McDonald (Hoofddorp) uit Nieuw-Zeeland.

Naast de beste spelers uit Europa beschikten de ploegen ook over andere topspelers vanover de hele wereld, zoals Campbell Gibson (Nieuw-Zeeland, HavlŪčkův Brod), Jerome Haretuku (Nieuw-Zeeland, DVH), James Harris (AustraliŽ, DVH), Joshua King (Nieuw-Zeeland, HavlŪčkův Brod), Alexis Marquez (Venezuela, Chicaboo's), Huemul Mata Carbajal (ArgentiniŽ, Magos), Maximiliam Montero (ArgentiniŽ, Roma), Bruno Motroni (ArgentiniŽ, Roma), Joshua Niu (Nieuw-Zeeland, HavlŪčkův Brod) en Andy Rosario Sejas (Dominicaanse Republiek, Roma).

De Nederlandse ploegen die deelnamen aan het toernooi

...DVH (Amstelveen)...

...Hoofddorp Pioniers (Hoofddorp)...

...Quick Amersfoort (Amersfoort)...

De Umpires

...De Umpires...
...Pavel Vychodsky (TsjechiŽ), Peter Vonk (Nederland), Harald Schmidt (Duitsland),...
...Arjan de Wever (Nederland), Ian Brown (Canada), Franck Lautier (Frankrijk),...
...Mariana Atanasova (Bulgarije), Bob Milosavljevic (KroatiŽ), Giuseppe Laudani (ItaliŽ),...
...Sabrina Fabrizi (ItaliŽ), Louis Rohan (Nederland), Roberto Valentinis (ItaliŽ),...
...Richard Silva (USA), Jens Jakobsen (Denemarken), Louis Vischschoonmaker (BelgiŽ),...
...JiřŪ DostŠl (TsjechiŽ) en Joeri Tobback (BelgiŽ, Asst. Umpire-in-Chief)...
...Niet op de foto staan FranÁois Mays (Frankrijk) en Angelo Nearco (ItaliŽ)...


...Idelgardo Raap aan slag voor Hoofddorp...

...De Belgische umpire Louis Vischschoonmaker...

...De Tsjechische umpire JiřŪ DostŠl heeft een onderonsje...
...met Randy Lo-A-Tjong van Hoofddorp Pioniers...

...De Italiaanse umpire Sabrina Fabrizi achter catcher...
...Krystof Effenbeck van Ballerup Vandals...

...Brasschaat-pitcher Roman Godoy Herbel...

...Brasschaat Braves (BelgiŽ) vs. Stenløse Bulls (Denemarken)...

...Daniel Cernż aan slag voor Czech Under 23...
...Catcher is Gaetan Uyersprot; Umpire is Angelo Nearco...

...Eddy Russo als werper voor Borgerhout Squirrels...
...Links staat 3B Nicky cachard...

...De Deense umpire Jens Jakobsen...

...De Italiaanse umpire Angelo Nearco...

...De Bulgaars/Nederlandse umpire Mariana Atanasova...

...JiřŪ Korćak (Czech U23) steelt het 2e honk...

...SebastiŠn Gervasutti als pitcher bij Roma...

...De DVH-groundcrew deed het uitstekend deze week...

...Na regen werden de velden weer speelklaar gemaakt...

...De souvenir-stand van het toernooi...

...Arnold Whitfield met DVH-coach Cardy Brown...

...Bulls-pitcher Kim Hansen...

...Mike den Braven speelde voor de Hurricanes...

...3B Tim Verbrugge speelde voor de Bulls...

...De Nederlandse umpire Arjan de Wever...

...Kenny Dame speelde ook voor de Hurricanes...

...Jeremy Manley als werper voor Hørsholm Hurricanes...

...Hørsholm-catcher Anders Hansen & Ned-umpire Peter Vonk...

...Op de slotdag van het evenement waren er...
...in de ochtend donkere wolken...

...In de middag klaarde het op en scheen...
...de zon in een blauwe lucht...

...1B DŤ Flanegin, P Angel Brunken en 2B Glennsig Polonius...
...in actie voor Pioniers in de ESF-finale...

...Jarrod McDonald gooit in relief voor Pioniers...
...in de ESF-finale...

...Adam Folkard was de winnende werper voor DVH...
...in de Super Cup-finale...

...DVH viert de winst van de Super Cup...
...kort na afsluiting van de finale...

...De Super Cup en ESF Cup...


...Organisatie-voorzitter Caroline Theunissen spreekt...
...de teams en toeschouwers toe...

...Ami Baran, Secretary General van de ESF...
...bedankt de organiserende club...

...Beste Pitcher (ESF Cup) Angel Brunken krijgt zijn prijs...
...van Conny Chwojka (Chief Technical Commissioner)...

...Beste Slagman (ESF Cup) Cťsar Lopez (Majos)...
...ontvangt zijn prijs van Rienette Hamers (Scoring Director)...

...ESF Cup MVP Huemul Mata Carbajal (Magos)...
...met Pavel Prachař ((Umpire-in-Chief)...

...Ballerup Vandals (Denemarken) krijgt de Bronzen Medaille...
...uit handen van Joeri Tobback (Assistant Umpire-in-Chief)...

...Magos de Tenefire (Spain) ontvangt het Zilver van...
...Organisatie-secretaris Marjan de Groot...

...Meer medailles voor Magos...


...het Goud voor Hoofddorp Pioniers wordt uitgereikt...
...door Joost Comperen (KNBSB-bestuurslid) en Ami Baran...

...ESF Cup-winnaar Hoofddorp Pioniers...


...Conny Chwojka reikt de Beste Pitcher (Super Cup)...
...Prijs uit aan Adam Folkard van DVH...

...Rienette Hamers reikt de prijs voor Beste Slagman...
...(Super Cup) uit aan Frederik Terkelsen Brask van Hørsholm...

...Pavel Prachař reikt de MVP-Award (Super Cup)...
...uit aan Jerome Haretuku van DVH...

...Stenløse Bulls (Denemarken) ontvangt de Bronzen Medailles...

...die worden uitgereikt door Joeri Tobback...

...Meer medailles liggen te wachten...
...net als de Super Cup...

...Marjan de Groot en Caroline Theunissen reiken de...
...Zilveren Medailles uit aan Hørsholm Hurricanes (Denemarken)...

...Tijd om Super Cup-winnaar DVH te huldigen...

...Joost Comperen en Ami Baran reiken de medailles uit...

...Nog meer gouden plakken voor DVH...


...DVH Hoofd Coach Norman Ames bedankt de organisatie...
...de sponsors en de toeschouwers...

...Joost Comperen reikt de Super Cup uit aan DVH...

...Celebration time...

...Norman Ames krijgt een waterdouche...

...Maar zijn assistent Cardy Brown stond er ook middenin...

...Super Cup-winnaar DVH...

...Tijd voor de champagne...

...Meer feestvieringen...

...Norman Ames drinkt champagne uit de Super Cup...

...DVH en Hoofddorp Pioniers, winnaars van de Super Cup en ESF Cup...
...Twee Nederlandse winnaars voor het eerst sinds 2006...
(© Alle foto's: Marco Stoovelaar)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.