Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal Heren
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Rose Pieter)

Pioniers opnieuw landskampioen bij herensoftballers
English
DIEMEN - Hoofddorp Pioniers is opnieuw landskampioen geworden in het mannensoftbal. Zaterdag (17 oktober) kwam de ploeg tot een 'sweep' tegen BioSilk Quick Amersfoort in de best-of-three Holland Series op het complex van TIW-Survivors in Diemen.

In de opener won Pioniers met 13-9 en zag Randy Reiph 'for-the-cycle' slaan.

In de tweede wedstrijd kwam Pioniers terug van een achterstand op de kampioenstitel te veroveren. Aanvankelijk stond Quick met 8-0 voor in de tweede inning en leek daardoor een derde duel af te dwingen. Echter, de Amersfoortse ploeg slaagde er niet in de comfortabele en ruime voorsprong vast te houden. Met nog altijd een voorsprong van 8-2 in de vijfde slagbeurt draaide Pioniers het duel in eigen voordeel om met een 7-run rally en won met 10-8 om de kampioenstitel te prolongeren.

(17 oktober)

(Een speciaal dankjewel voor Ben Goorts die de scorekaarten van deze wedstrijden invulde)
Game One

In de eerste wedstrijd had Pioniers een productieve start en leidde met 7-0 na afloop van de eerste helft van de zevende inning. In de eerste slagbeurt bereikten de eerste vier slagmensen veilig het honk op starter Niek Nieuwenhuizen. De Deense international Valdemar Terkelsen opende met een tweehonkslag, waarna een fout volgde op een opofferingsstootslag van Glennsig Polonius. Een tweehonkslag van Randy Reiph leidde daarna tot het eerste punt. Even later scoorden Polonius en Reiph beiden op een honkslag van Enio Kwas om Pioniers op een snelle 3-0 voorsprong te zetten.

In de eerste helft van de tweede inning opende Jesus Flores met een homerun. Jefferson Delfina volgde met een honkslag en schoof op na een fout. Met één uit scoorde hij het volgende Pioniers-punt op een honkslag van Glennsig Polonius en dat leidde tot een werperswissel. De Tsjechische werper Andrej Nemec nam het over van Nieuwenhuizen, maar die zag het volgende punt gescoord worden toen een uithaal van Randy Reiph werd gemist in het outfield. Reiph kwam hierdoor zelf op het derde honk, waarna hij even later zelf scoorde op een tweehonkslag van Enio Kwas om er een 7-0 stand van te maken.


...Randy Reiph...
...4-uit-4, 'cycle', HR, 6 RBI's in Game 1...
...3x 4 wijd, HR, RBI in Game 2...
(© Foto: Rose Pieter)
Valdemar Terkelsen startte voor Pioniers en begon met drie strikeouts in de eerste inning. Maar hij kwam in de problemen in de volgende twee slagbeurten en moest zes punten toestaan, waarvan er slechts één verdiend was. In de tweede Quick-slagbeurt werden drie punten gescoord. Jerome Wouters begon met een honkslag en schoof op na een wilde worp. Met twee uit volgde een fout op een grounder van Davy van Venrooy en dat zorgde voor het eerste punt. Hierna kreeg Merlijn Brink vier wijd en sloeg Wesley Bernardus een honkslag. Omdat er een foute aangooi volgde op deze honkslag konden ook Van Venrooy en Brink tot scoren komen en verkleinden de achterstand naar 7-3.

Pioniers pakte de drie punten gelijk weer terug in de eerste helft van de derde inning. Lead-off hitter Idelgardo Raap kreeg drie slag, maar kwam na een wilde worp op het honk, waarna hij opschoof via een opofferingsstootslag van Jesus Flores. Volgende slagman Jefferson Delfina kreeg vier wijd, waarna tweede honkman Wesley Bernadus een fraaie vangbal maakte op een line drive van Valdemar Terkelsen. Maar hierna sloeg Glennsig Polonius een puntscorende honkslag, waarna Randy Reiph een 2-run triple toevoegde om er een 10-3 stand van te maken.

In de tweede helft van de derde inning scoorde Quick Amersfoort wederom drie punten. Manuel Bouwman en Anthony Hosé kregen vier wijd, waarna Jerome Wouters volgde met een puntscorende honkslag. Later in deze slagbeurt gingen Hosé en Wouters beiden scoren na een doorgeschoten bal en dat bracht de stand op 10-6.

In de vierde verkleinde Quick de achterstand naar 10-7. Erik van der Horst stond op het honk met één uit toen Manuel Bouwman en Anthony Hosé vier wijd kregen. Hierna nam veteraan Arjan Baanen het werpen over van de Deense starter. Hij kreeg twee grounders om de inning af te sluiten. Maar de eerste grounder van Jerome Wouters leverde wel een punt op.

In de vijfde inning nam Pioniers meer afstand. Met twee uit kreeg Glennsig Polonius vier wijd, waarna Randy Reiph volgde met een 2-run homerun om de voorsprong op te voeren naar 12-7.

In de puntrijke wedstrijd scoorde Quick weer twee punten in hun zesde slagbeurt. Wesley Bernardus begon met een honkslag, waarna hij later scoorde op een doorgeschoten bal. Hierna kreeg Erik van der Horst vier wijd en sloeg Manuel Bouwman een honkslag. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Jerome Wouters via een fout het honk bereikte. Een werd vervolgens gescoord op een grounder van Serge Artsen, maar Quick liet twee lopers achter.

In de eerste helft van de zevende inning kwam Pioniers nog eenmaal tot scoren om de stand op 13-9 te brengen. Met één uit kwam Valdemar Terkelsen na een fout op het honk en stal het tweede honk. Met twee uit scoorde hij op een honkslag van Randy Reiph, die hiermee een 'cycle' completeerde en zes binnengeslagen punten op zijn naam kreeg.

Arjan Baanen kreeg drie nullen op rij in de 2e7 om de winst te bezegelen.Game One
BioSilk Quick Amersfoort - Hoofddorp Pioniers 9-13
RHE
Hoofddorp Pioniers3430201-13125
BioSilk Quick Amersfoort0331020-955
Hoofddorp PioniersABRHRBIAVG Quick AmersfoortABRHRBIAVG
Valdemar Terkelsen, p-1b521-.200Erik van der Horst, lf32--.000
Glennsig Polonius, 2b3422.667Manuel Bouwman, 3b211-.500
Randy Reiph, rf5346.800Anthony Hosé, rf21--.000
Enio Kwas, dp5-23.400Jerome Wouters, ss4222.500
Randy Lo-A-Tjong, ss3-1-.333Serge Artsen, cf4--1.000
Griffith Cathalina, 3b3---.000Revin Brooks, 1b4---.000
Idelgardo Raap, cf41--.000Davy van Venrooy, dp31--.000
Jesus Flores, c3111.333a-Ron Dix, ph1---.000
Jefferson Delfina, lf321-.333Merlijn Brink, c21--.000
Theomar Gel, 1b b-Ricardo Bryson, ph1---.000
Arjan Baanen, p Wesley Bernardus, 2b312-.667
Niek Nieuwenhuizen, p
Andrej Nemec, p

2B-Terkelsen, Reiph, Kwas.
3B-Reiph.
HR-Flores (2e inn, 0 lopers, 0 uit, op Nieuwenhuizen),
Reiph (5e inn, 2 uit, 1 loper, op Nemec).
SH-Polonius, Flores, Cathalina.
BB-Delfina, Polonius, Lo-A-Tjong.
SO-Cathalina, Raap 2, Delfina.

SB-Terkelsen, Reiph.
LOB-6.

E-Lo-A-Tjong 2 (FE, SS), Gel (TE, 1B),
Flores (TE, C), Polonius (TE, 2B).

WP-Terkelsen 3.
PB-Flores 3.

a-Dix kreeg 3 slag voor Van Venrooy in 7e inning.
b-Bryson grounded out voor Brink in 7e inning.

BB-Brink, Bouwman 2, Hosé 2, Bernardus,
Van der Horst.
SO-Van der Horst, Bouwman, Hosé 2, Artsen 2,
Brooks, Van Venrooy 2, Brink 2, Dix.

LOB-6.

E-Bernardus 2 (FE, 2B), Brink 2 (TE, C),
Artsen (FE, CF).

WP-Nemec.

pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Valdemar Terkelsen3.186371
Arjan Baanen, W (1-0)3.24122-
pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Niek Nieuwenhuizen, L (0-1)1.12-665
Andrej Nemec5.233675
Homeruns: Pioniers: Jesus Flores (1)(2e,solo,op Nieuwenhuizen), Randy Reiph (1)(5e,2-run,op Nemec).
Umpires: HP-Peter Vonk, 1B-Carolien Stadhouders, 3B-Bert Loggen.
Official Scorer-Ben Goorts.
Public Address Announcer-Ben Goorts.
Speeltijd-0:00 uur.

Game Notes:
Box Score samengesteld door Marco Stoovelaar.
Game One best-of-three Holland Series Softbal Heren.
Wedstrijd gespeeld op het veld van TIW-Survivors in Diemen.
Game Two

De tweede wedstrijd leek vanaf het begin de kant van Quick Amersfoort op te gaan, want de ploeg stond na afloop van de eerste helft van de tweede inning reeds met 8-0 (!) voor. Vijf innings later stond Quick met lege handen en verloor met 10-8!

In de vijfde inning draaide Pioniers het duel in eigen voordeel om met een 7-run rally. Een belangrijke bijdrage in de winst van deze wedstrijd kwam van Valdemar Terkelsen. Hij leverde een 2-run double af die de achterstand verkleinde naar 8-7, maar ook het gelijkmakende punt opleverde, waarna hij zelf de 'go-ahead run' scoorde. Daarnaast nam hij de pitching over in de tweede inning, stond nog slechts één honkslag toe in het restant van de wedstrijd en schakelde 14 slagmensen met drie slag uit. Daarmee verhoogde hij zijn strikeout-totaal naar 22 in beide wedstrijden. Na afloop van de wedstrijd werd de Deense werper uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de finale.


...Winnende werpers Arjan Baanen (links)...
...en Valdemar Terkelsen...
(© Foto: Rose Pieter)
Maar laten we bij het begin beginnen, want Quick Amersfoort had aanvankelijk een zeer comfortabele voorsprong en scoorde vier punten in zowel de eerste als de tweede inning op startende werper Arjan Baanen. Overigens was slechts één van deze acht punten verdiend!

In de eerste helft van de eerste inning, Quick was in dit duel de bezoekende ploeg, sloeg Manuel Bouwman een tweehonkslag met één uit. Hij scoorde even later het eerste punt toen Anthony Hosé volgde met een honkslag. Een 'force play-grounder' van Jerome Wouters eindigde vervolgens in een fout en zorgde voor lopers op het tweede en derde honk. Een hierna volgende honkslag van Serge Artsen bracht beide lopers binnen en verhoogde de stand naar 3-0. Met twee uit sloeg Ricardo Bryson een tweehonkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen Merlijn Brink vier wijd kreeg. Artsen scoorde daarna toen Ron Dix werd geraakt door een worp, maar daarna liet Quick drie lopers achter. En dat zou niet de eerste keer zijn in dit duel.

In de tweede slagbeurt verdubbelde Quick de voorsprong met het scoren van vier onverdiende punten. Met twee uit sloegen Jerome Wouters en Serge Artsen een honkslag. Volgende slagman Revin Brooks kreeg drie slag, maar bereikte het honk na een doorgeschoten bal en dat had de derde nul in deze inning kunnen zijn. Hierna volgde Ricardo Bryson met een 2-run single. Baanen werd hierna opgevolgd door Valdemar Terkelsen. Met lopers op het eerste en derde honk creëerde hij een gedwongen loop via opzettelijk vier wijd voor Merlijn Brink. Maar hierna leverde Ron Dix een puntscorende honkslag af en bracht Erik van der Horst het volgende punt binnen via vier wijd om de stand op te voeren naar 8-0. Vervolgens liet Quick opnieuw drie lopers achter. De honkslag van Dix zou de enige zijn die Terkelsen nog toestond. In het restant van het duel gaf hij negen vrije lopen weg, maar kwam ook tot 14 keer drie slag en hield Quick puntloos!

Dankzij de negen keer vier wijd en twee 'force play-grounders' zou Quick nog regelmatig het honk bereiken in het restant van de wedstrijd. In totaal liet Quick echter 14 lopers achter!

Na twee lopers te hebben achtergelaten in de eerste inning en met een 8-0 achterstand in de tweede scoorde Pioniers twee punten in de tweede helft van de tweede slagbeurt. Met één uit homerde Idelgardo Raap, waarna Jesus Flores een honkslag sloeg en opschoof na een wilde worp. Een fout volgde op een grounder van Jefferson Delfina, die later het tweede honk stal. Flores scoorde het volgende punt op een opofferingsslag van Valdemar Terkelsen.

In de derde inning bleven weer twee Pioniers-lopers achter en in de vierde strandde nog een loper.


...Pioniers viert het tweede opeenvolgende kampioenschap...
(© Foto: Rose Pieter)
En zo ging de tweede helft van de vijfde inning van start terwijl Pioniers nog altijd op een 8-2 achterstand stond! Maar toen kwam Pioniers tot een rally van zeven punten op drie werpers, die de slagzone niet meer konden vinden. Eerst opende Randy Reiph met zijn tweede homerun van de dag. Met één uit kregen Randy Lo-A-Tjong en Griffith Cathalina vier wijd. Dat leidde tot een werperswissel, want starter Andrej Nemc werd afgelost door Niek Nieuwenhuizen. Hij begon met vier wijd voor Idelgardo Raap, waardoor de honken volkwamen. Nieuwenhuizen raakte daarna Jesus Flores met een worp en gooide vier wijd op Jefferson Delfina, resulterend in twee punten en dat verkleinde Pioniers' achterstand naar 8-5, maar hield ook de honken vol. Het bracht ook weer een nieuwe werper naar de cirkel, want veteraan Henk van Zijtveld nam het over. Hij moest het opnemen tegen Valdemar Terkelsen en die dreunde de bal het rechtsveld in voor een tweehonkslag. Die bracht Raap en Flores binnen, maar toen er een fout op volgde kon ook Delfina de thuisplaat passen en dat zorgde voor een gelijke stand! Terkelsen was op de aangooi opgeschoven naar het derde honk, waarna hij het leidende punt scoorde toen Glennsig Polonius volgde met een opofferingsslag op fout gebied. De wedstrijd was geheel omgedraaid en Pioniers stond nu met 9-8 voor!

In de 2e6 voegde Pioniers nog een punt toe. Randy Lo-A-Tjong opende met een tweehonkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Griffith Cathalina en scoorde op een opofferingsslag van Idelgardo Raap.

Nu ineens aankijkend tegen een 10-8 achterstand kreeg Quick Amersfoort nog een laatste kans iets terug te doen in de eerste helft van de zevende inning. Anthony Hosé begon met vier wijd, waarna Valdemar Terkelsen volgde met een strikeout. Even later ging Hosé gedwongen uit op een grounder van Serge Artsen. Quick kreeg nog lopers op het eerste en tweede honk toen Wesley Bernardus vier wijd kreeg. Maar hierna bezegelde Terkelsen de winst met zijn 22e strikeout van de dag en completeerde een opmerkelijke 'come-from-behind' overwinning!Game Two
Hoofddorp Pioniers - BioSilk Quick Amersfoort 10-8
RHE
BioSilk Quick Amersfoort4400000-882
Hoofddorp Pioniers020071X-1062
Quick AmersfoortABRHRBIAVGHoofddorp PioniersABRHRBIAVG
Erik van der Horst, lf4--1.000Valdemar Terkelsen, 1b-p3123.667
Manuel Bouwman, 3b511-.200Glennsig Polonius, 2b3--1.000
Anthony Hosé, rf3111.333Randy Reiph, rf11111.000
Jerome Wouters, ss421-.250Enio Kwas, dp3---.000
Serge Artsen, cf5222.400Randy Lo-A-Tjong, ss321-.333
Revin Brooks, 1b4---.000Griffith Cathalina, 3b-1b21--.000
Wesley Bernardus, 2b----.000Idelgardo Raap, cf2212.500
Ricardo Bryson, dp-(a)ph(re)-dp4122.500Jesus Flores, c3211.333
1-Jacques Knopf, pr----.000Jefferson Delfina, lf11-1.000
Merlijn Brink, c----.000Arjan Baanen, p
Ron Dix, 2b-1b3-12.333Theomar Gel, 3b
Andrej Nemec, p
Niek Nieuwenhuizen, p
Henk van Zijtveld, p

a-Bryson (RE) kreeg 3-slag voor Knopf in 6e inning.
1-Knopf rende op 1B voor Bryson in 4e inning.

2B-Bouwman, Bryson.
BB-Brink 3, Van der Horst, Hosé 2, Bryson,
Wouters, Bernardus.
IBB-Brink (door Terkelsen).
HP-Dix (door Baanen).
SO-Brooks 4, Hosé 2, Bouwman 2, Wouters 2,
Artsen 2, Dix, Van der Horst 2, Bryson 2.
LOB-14.

E-Bouwman (FE, 3B), Brooks (FE, 1B).

WP-Nemec 2.
PB-Brink 2.

2B-Terkelsen 2, Lo-A-Tjong.
HR-Raap (2e inn., 1 uit, 0 lopers, op Nemec),
Reiph (5e inn., 0 uit, 0 lopers, op Nemec).
SH-Cathalina.
SF-Valdermar Terkelsen, Polonius, Raap.
BB-Reiph 2, Kwas, Delfina 2, Lo-A-Tjong,
Cathalina, Raap.
IBB-Reiph (door Van Zijtveld).
HP-Flores (door Nieuwenhuizen).
SO-Lo-A-Tjong, Raap, Polonius.
LOB-7.

SB-Delfina.

E-Polonius (FE, 2B), Cathalina (FE, 1B).
WP-Terkelsen 2.
PB-Flores 2.

pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Andrej Nemec4.136454
Niek Nieuwenhuizen- (*)-2-33
Henk van Zijtveld, BS (1), L (0-1)1.2-1222
(*) - Nieuwenhuizen gooide op drie slagmensen in de vijfde inning
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Arjan Baanen1.231781
Valdemar Terkelsen, W (1-0)5.11491--
Homerun: Pioniers: Randy Reiph (2)(5e,solo,op Nemec).
Umpires: HP-Carolien Stadhouders, 1B-Bert Loggen, 3B-Peter Vonk.
Official Scorer-Ben Goorts.
Public Address Announcer-Ben Goorts.
Speeltijd-0:00 uur.

Game Notes:
Box Score samengesteld door Marco Stoovelaar.
Game Two best-of-three Holland Series Softbal Heren.
Wedstrijd gespeeld op het veld van TIW-Survivors in Diemen.
Hoofddorp Pioniers wint best-of-three, 2-0, en is Nederlands Kampioen Softbal Heren.
Valdemar Terkelsen (PIO) Meest Waardevolle Speler van de Kampioensfinale.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.