Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Sparks Haarlem prolongeert Nederlandse titel!
English

...De kampioensbeker...
(© Foto: Fred Versluis)
SANTPOORT - Oolders Omaco Sparks Haarlem won op zaterdag 8 oktober met 11-3 in zes innings vs. Iber Lengua Terrasvogels om een 3-game sweep te completeren en voor de tweede keer op rij landskampioen te worden.

Sparks Haarlem verzuimde aanvankelijk een 3-0 voorsprong vast te houden, want Terrasvogels kwam langszij, maar hierna volgde een rally van vijf punten na een regen-onderbreking van een kwartier in de vijfde inning en volgden nog eens drie runs in de zesde, zodat het duel voortijdig werd afgesloten vanwege het puntenverschil. Het kampioenschap is de 19e in de historie van de club, waaronder 11 door voorganger HHC.

De Holland Series van dit jaar was de tiende in de geschiedenis tussen Sparks Haarlem en Terrasvogels en de eerste sinds 2007. Vier jaar geleden had Terrasvogels via een 3-0 'sweep' van Sparks Haarlem gewonnen. Met de winst van dit jaar hebben Sparks Haarlem en Terrasvogels nu elk vijfmaal gewonnen in Series tegenover elkaar. Terrasvogels won 18 van de 34 Holland Series-wedstrijden die tegen Sparks Haarlem werden gespeeld.

Het was het achtste kampioenschap dat Sparks Haarlem veroverde via de Holland Series, die in 1982 voor het eerst werd gehouden. De ploeg won zes van deze titels in een uitwedstrijd. De enige titels die de ploeg op eigen veld veroverde kwamen in 2006 en 2010.


...Debby Connor wordt uitgeroepen tot MVP...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Debby Connor werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van de Holland Series en dat zorgde voor een uniek moment. Op 11 september werd haar broer Wesley Connor namelijk uitgeroepen tot MVP van de honkbal Holland Series toen hij landskampioen werd met L&D Amsterdam Pirates. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat twee familieleden in hetzelfde seizoen werden uitgeroepen tot Holland Series MVP.

Een ander uniek feit gebeurde vandaag, want Areke Spel maakte voor het vierde jaar op rij deel uit van een kampioensploeg! In 2008 en 2009 won de titel met Computer SOS Tex Town Tigers, waarna ze vorig jaar en dit seizoen de titel pakte met Sparks Haarlem. Voor Marloes Fellinger, die tijdens de Play-Offs haar rentree maakte, was dit het zevende kampioenschap met de ploeg sinds haar eerste seizoen in Haarlem in 2002. Rebecca Soumeru vierde haar vijfde kampioenschap als speelster van Sparks Haarlem. Ze miste het kampioenschap in 2006, omdat ze in dat seizoen in Italië speelde.

Aanvankelijk leek het er op dat de wedstrijd niet gespeeld zou kunnen worden vandaag. Op vrijdag regende het lang en hevig in de omgeving, waardoor het veld onbespeelbaar werd. Maar omdat het tijdens de voorgaande nacht droog werd kon er aan het veld worden gewerkt en kon dat weer speelbaar worden gemaakt. Echter, kort voor aanvang van de wedstrijd leek een korte, maar hevige regenbui alsnog roet in het eten te gaan gooien voor het duel van vandaag. Maar de regen passeerde snel en de wedstrijd kon op tijd beginnen. In de vijfde inning, toen Sparks Haarlem de honken vol had en de stand met 3-3 in evenwicht was, werd het duel stilgelegd door de regen. Na een onderbreking van 15 minuten werd de wedstrijd weer hervat en daarna kwam Sparks Haarlem tot een rally van vijf punten en nam definitief de leiding.


...De afscheid nemende umpire Carolien Stadhouders...
...met collega's Peter Vonk (links) en Rob Veldkamp...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De wedstrijd van vandaag stond onder leiding van Home Plate Umpire Carolien Stadhouders, die hiermee voor het laatst actief was op topniveau. De ervaren scheidsrechter, die in 1995 en 1999 werd uitgeroepen tot Umpire of the Year, zal echter niet helemaal het veld verlaten. Ze gaat zich vanaf nu richten op de begeleiding van nieuwe en talentvolle umpires en dat kan betekenen dat ze hen kan vergezellen als umpire in wedstrijden op een lager niveau. In 18 seizoenen in de Hoofdklasse leidde Carolien Stadhouders honderden wedstrijden en werd een zeer gewaardeerde en gerespecteerde umpire.

Ook internationaal verdiende ze haar sporen. Ze werd aangesteld voor drie Olympische Kwalificatie Toernooien, was een umpire tijdens het Wereldkampioenschap Softbal Heren in 2000 en de Wereldkampioenschappen Dames in 2002 (Canada) en 2010 (Venezuela). Tijdens het laatste Wereldkampioenchap werden haar internationale kwaliteiten onderstreept, want ze werd aangesteld als de Home Plate Umpire in de finale in Caracas (Venezuela). Carolien was ook actief op zes Europese Kampioenschappen (drie dames, drie heren), negen Europa Cup-toernooien en een WK Junioren.

Na afloop van de wedstrijd, en tussen de uitreiking van de zilveren en gouden medailles, werd Carolien Stadhouders in het zonnetje gezet door bestuursleden van zowel Terrasvogels als Sparks Haarlem.

De uitreiking van de medailles werd verzorgd door Oranje Hoofd Coach Craig Montvidas en Pitching Coach Karen Marr. Na de wedstrijd en tijdens de prijsuitreiking was er wel alom verbazing dat er geen bestuurslid van de KNBSB aanwezig was om de kampioensbeker uit te reiken. Umpire Commissioner Bert Loggen nam de honneurs waar en dat deed hij uitstekend.
...Kort voor de wedstrijd...
...regende het kort maar hevig...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Sparks Haarlem nam een vroege 3-0 voorsprong in de eerste inning op starter Kate Vanderham, die slechts één honkslag toestond, maar dat combineerde met vier vrije lopen en dat leidde tot de punten. Met haar eerste worp raakte ze lead-off hitter Chantal Versluis, die daarna het tweede honk stal. Volgende slagvrouw Saskia Kosterink leek hierna op het eerste honk te worden uitgeschakeld met haar opofferingsstootslag, maar werd safe gegeven door 1B Umpire Peter Vonk, die stelde dat tweede honkvrouw Meike Witteveen geen contact met het honk had op het moment dat ze de bal ontving. Versluis bereikte het derde honk op de OSS en daarna kwamen de honken vol toen ook Areke Spel werd geraakt door een worp. Vervolgens bracht Debby Connor met een honkslag twee punten en zette Sparks Haarlem dus op een 2-0 voorsprong. Een vrije loop volgde voor Julie Owen, waardoor de honken weer vol kwamen te staan en toen kregen de drie loopsters allen het volgende honk toen een 'illegal pitch' werd geconstateerd. Een nieuwe volle-honken-situatie volgde toen ook volgende slagvrouw Virginie Anneveld vier wijd kreeg. Ginger de Weert werd ingebracht als vervangster van Vanderham en sloot de inning met drie nullen af. Eerst ging Connor gedwongen uit op thuis na een grounder van Shannah van der Kaaij, waarna Michelle van Driel drie slag kreeg en Celine van Roon een vangbal sloeg.


...Solange Starrenburg steelt het 2e...
...honk in de eerste inning...
(© Foto: Henk Seppen)
Terrasvogels reageerde onmiddellijk met twee punten op Sparks-starter Dagmar Bloeming. Meike Witteveen opende met vier wijd en bereikte het derde honk na een honkslag van Marisèla de Wind, die zelf opschoof na een fout in het outfield. Witteveen scoorde daarna het eerste punt via een doorgeschoten bal en De Wind scoorde toen Solange Starrenburg volgde met een honkslag. Hierna stal Starrenburg het tweede honk, maar kon daarna niet opschoven op een infield-hit van Kate Gentile. De inning kwam hierna ten einde toen Anouk van den Heuvel in een dubbelspel sloeg en Mariëlle Vleugels een grounder.

Na het werpen overgenomen te hebben in de eerste inning gooide Ginger de Weert drie prima innings. Met de drie nullen tijdens haar pitching in de eerste slagbeurt schakelde De Weert 12 van de 13 slagvrouwen uit die ze tegenover zich kreeg toen en met de vierde inning. Ze stond alleen een 2-out single toe van Virginie Anneveld in de derde inning. Maar daarna veranderde het snel in de vijfde slagbeurt.


...Kate Vanderham's HR...
...landt op een dug-out...
(© Foto: Henk Seppen)
Na het toestaan van de twee runs in de eerste inning kreeg Dagmar Bloeming nog eens vier honkloopsters in de volgende drie slagbeurten. In de tweede inning gooide ze vier wijd op Eva de Bruin met één uit en kreeg een honkslag met twee uit tegen van Meike Witteveen, maar de twee loopsters bleven beide achter. In de derde inning opende Solange Starrenburg met een honkslag en stal het tweede honk, maar daarna volgden drie nullen. Maar toen, in de vierde inning, opende Kate Vanderham met een 'towering homerun' over de midveld-omheining, waarna de bal het dak raakte van de dug-out van het veld achter het softbalveld. Met de homerun bracht Terrasvogels de stand in evenwicht, 3-3, maar de volgende drie slagvrouwen werden vervolgens uitgeschakeld.

In de vijfde inning kreeg Sparks Haarlem de honken vol met één uit. Saskia Kosterink opende met een honkslag, waarna Areke Spel werd uitgevangen. Kosterink ging daarna uit bij een steelpoging, maar dat werd teruggedraaid, omdat slagvrouw Debby Connor vier wijd kreeg. Hierna eindigde een klap van Julie Owen in een outfield-fout. Connor passeerde daarbij bijna Kosterink, die wachtte bij het tweede honk, waarna Connor zelf ook bijna weer ingehaald door Owen die op weg was naar het tweede honk. Maar uiteindelijk wist Kosterink op tijd het derde honk te bereiken en Connor het tweede honk, terwijl Owen bijtijds terugkeerde naar het eerste honk. Na al deze actie zorgde de regen voor een onderbreking in het duel. Na een oponthoud van 15 minuten werd het duel hervat met pinch-runner Ardine Schemmekes op het tweede honk voor Connor en daarna hernam Sparks Haarlem de leiding toen Kosterink scoorde op een wilde worp.

...Winnende werpster Dagmar Bloeming...
(© Foto: Henk Seppen)
Virginie Anneveld volgde met een 2-run single die de stand op 6-3 bracht en dat leidde tot een nieuwe werpsterwissel. Kate Vanderham keerde terug als werpster, maar begon met het raken van Shannah van der Kaaij, waarna ze een honkslag langs de rechtsveldlijn tegen kreeg van Michelle van Driel die de honken volzette. Hierna sloeg ook pinch-hitter Marloes Fellinger een honkslag en bracht daarmee een punt binnen, gescoord door Silea BosMariëlle Vleugels werd hierna de derde werpster in deze slagbeurt en zag Chantal Versluis een opofferingsslag slaan die de stand opvoerde naar 8-3. Een nieuwe vangbal sloot de inning daarna af, maar Sparks Haarlem had een comfortabele voorsprong genomen.

In de zesde inning voegde Sparks Haarlem nog een drie punten toen op Vleugels. Areke Spel begon met een honkslag en Debby Connor volgde met een double. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Virginie Anneveld vier wijd kreeg. Shannah van der Kaaij volgde met een 'force play-grounder', maar Spel was de aangooi naar thuis te snel af. Honkslagen van Michelle van Driel en Celine van Roon bezorgden Sparks hierna nog eens twee runs en zorgden voor een 11-3 stand. Connor scoorde op Van Driel's honkslag en Anneveld op de klap van Van Roon, waarna de honken volbleven. Hierna sloeg Chantal Versluis de bal in kort linksveld waar het speeltuig leek te gaan vallen voor een honkslag. Op de klap vertrok Van der Kaaij richting thuis en scoorde, maar intussen maakte linksveldster Eva de Bruin een fraaie vangbal. Terrasvogels appèlleerde daarna accuraat op het derde honk, want Van der Kaaij was nooit teruggekeerd naar het honk toen de bal werd gevangen en werd dan ook uitgegeven door Rob Veldkamp.

Na de homerun in de vierde inning herstelde Dagmar Bloeming zich goed en schakelde de laatste negen slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg op rij uit. In de zesde inning maakte een line drive van Kate Vanderham naar eerste honkvrouw Shannah van der Kaaij een einde aan de wedstrijd, want de 'mercy-rule' werd effectief vanwege het puntenverschil.

De speelsters van Sparks Haarlem omhelsden daarna op het veld om het kampioenschap te vieren.


...Craig Montvidas en Karen Marr reiken de...
...Gouden Medailles uit aan de staf van Sparks Haarlem...
...Links naar rechts: Bench Coach Jacqueliene de Heer,...
...1B Coach Marcel Schippers, Hoofd Coach Juni Francisca...
...en Fysiotherapeut Sandra Nypels...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Hierna was het aan Umpire Commissioner Bert Loggen om de microfoon ter hand te nemen en de teams en toeschouwers toe te spreken en het Hoofdklasse-seizoen af te sluiten. Eerst ontvingen de speelsters en staf van Iber Lengua Terrasvogels de Zilveren Medaille. Uiteraard was er teleurstelling bij de ploeg, die de laatste weken werd geplaagd door verschillende blessures (Marije Schoenmaker miste de hele Series, Dana Horeman kon vandaag niet spelen), maar uiteindelijk had iedereen toch een goed gevoel met de tweede plaats. De ploeg, die verschillende nieuwe speelsters had en een nieuwe Hoofd Coach, had dit seizoen drie doelstellingen, het bereiken van de Holland Series, het bereiken van de Europa Cup-finale en het veiligstellen van Europese deelname voor volgend seizoen. Alle drie de doelstellingen werden gehaald door de ploeg, die voor het eerst onder leiding stond van Hoofd Coach Tim Verbrugge.

Hierna was het tijd om de afscheid nemende umpire Carolien Stadhouders te eren en zijn kreeg een flink applaus van de speelsters, coaches en toeschouwers. Nina van Huissteden, vice-voorzitter van Terrasvogels, en Sandra Nypels, voorzitter van Sparks Haarlem, bedankten Carolien persoonlijk namens hun vereniging.

Bert Loggen haalde hierna de speelsters en stafleden van Oolders Omaco Sparks Haarlem naar voren voor de uitreiking van de Gouden Medailles, die wederom werden uitgereikt door Nederlands Team Hoofd Coach Craig Montvidas en zijn Pitching Coach Karen Marr.

Hierna maakte Loggen bekend dat Debby Connor was uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van de Holland Series.

En toen was het tijd om de Kampioensbeker uit te reiken aan team-captain Areke Spel.

En zo kwam het seizoen 2011 ten einde. Een opnieuw enerverend softbalseizoen staat in de boeken. Het seizoen 2012 is begonnen!

(8 oktober)

Standen & Programma's


...Umpire Carolien Stadhouders is zichtbaar...
...in gedachten kort voor aanvang van...
...haar laatste duel op top-niveau...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Solange Starrenburg steelt het tweede honk in de 1e inning...
...Chantal Versluis springt op en Julie Owen dekt...
...Umpire Rob Veldkamp kijkt in de actie...
(© Foto: Fred Versluis)


...Kate Vanderham wordt omhelsd...
...na haar gelijke stand-homerun...
...in de vierde inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Saskia Kosterink gaat uit bij stelen en wordt uitgegeven door...
...Umpire Rob Veldkamp in de 5e inning na uitgetikt te zijn door Mariëlle...
...Vleugels, maar de call wordt omgedraaid omdat de slagvrouw 4 wijd krijgt...
(© Foto: Fred Versluis)

...Heel veel actie op de honkpaden in de vijfde inning na de teruggedraaide 4 wijd-call...
...Links keert Debby Connor terug als Saskia Kosterink het 2e honk verlaat als een mogelijke vangbal een fout wordt....
...Terwijl Saskia opschuift naar het 3e honk (foto rechts) bereikt Debby het 2e honk, maar slagvrouw Julie Owen, die richting twee rende,...
...moet snel terugkeren naar het 1e honk, terwijl korte stop Anouk van den Heuvel en Umpire Peter Vonk de situatie beoordelen...
(© Foto's: Fred Versluis)


...Met de honken vol in de 5e inning wordt het duel...
...15 minuten onderbroken door de regen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


...Ardine Schemmekes wordt...
...pinch-runner als het duel...
...wordt hervat na de 'rain-delay'...
(© Foto: Fred Versluis)

...Even later scoren Ardine Schemmekes (14) en Julie Owen (7) op een...
...honkslag van Virginie Anneveld. Catcher Kate Gentile overziet het veld...
...en Shannah van der Kaaij vertelt de loopster wat ze moet doen...
(© Foto: Fred Versluis)


...Na gescoord te hebben wordt Julie Owen...
...begroet door Shannah van der Kaaij...
(© Foto: Henk Seppen)

...De inning eindigt met een vangbal...
...van Solange Starrenburg...
(© Foto: Henk Seppen)


...In de 6e inning slaat Debby Connor een double...
...2B Meike Witteveen komt net tekort met de tik...
(© Foto: Henk Seppen)

...Later in de inning scoort Debby Connor het 10e punt...
...voor Sparks Haarlem op een single van Michelle van Driel...
(© Foto: Henk Seppen)


...Om 16:42 uur eindigt het duel en kan Sparks Haarlem feestvieren...
(© Foto: Henk Seppen)


...Speelsters van Terrasvogels feliciteren Sparks Haarlem met de titel...
(© Foto: Fred Versluis)

...Debby Connor opent de champagne...
(© Foto: Fred Versluis)

...Karen Marr en Craig Montvidas reiken de Zilveren Medailles uit aan speelsters en staf van Iber Lengua Terrasvogels...
...Links krijgen Marisèla de Wind en Kate Gentile hun medailles, rechts Coaches Tim Verbrugge en Helen Kuyper...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)

...Terrasvogels' vice-voorzitter Nina van Huissteden (links) en Sparks Haarlem's voorzitter Sandra Nypels...
...eren Umpire Carolien Stadhouders; rechts staat bondscoach Craig Montvidas...
(© Foto's: Fred Versluis)


...Umpire Carolien Stadhouders bedankt alle speelsters, coaches en...
...collega's met wie ze door de jaren heen samenwerkte...
(© Foto: Henk Seppen)


...Craig Montvidas reikt de Gouden Medaille uit aan...
...Beau van Gelder, gevolgd door Ardine Schemmekes,...
...Chantal Versluis, Virginie Anneveld en Saskia Kosterink...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Terwijl de speelsters hun medailles ontvangen...
...wacht Wouter Hoos, scorer en announcer van...
...Sparks Haarlem op zijn beurt...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


...Virginie Anneveld met haar gouden plak...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Hoofd Coach Juni Francisca krijgt zijn medaille...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


...Team-captain Areke Spel toont de Kampioensbeker...
(© Foto: Henk Seppen)


...De ploeg viert het kampioenschap...
(© Foto: Henk Seppen)


...Oolders Omaco Sparks Haarlem - Landskampioen Softbal 2011...
(© Foto: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.