Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 september 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Sparks Haarlem, Terrasvogels openen Play-Offs met winst
English
HAARLEM / SANTPOORT - Regerend landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem en Iber Lengua Terrasvogels zijn de best-of-five Play-Offs zaterdag met winst begonnen. Sparks Haarlem kwam tweemaal tot een shutout tegen Olympia Haarlem, 4-0 en 8-0, terwijl Terrasvogels een 4-0 shutout boekte op Alcmaria Victrix in een door regen ingekorte wedstrijd. Het duel werd gestaakt in de tweede helft van de vijfde inning en was daardoor geldig, maar Game 2 werd afgelast, omdat het veld onbespeelbaar was geworden na een korte, maar hevige regenbui. De wedstrijd staat voor zondagmiddag opnieuw op het programma.

Sparks Haarlem vervolgt hun reeks komend zaterdag bij Olympia Haarlem en Terrasvogels gaat dan op bezoek bij Alcmaria Victrix, maar zal eerst de inhaalwedstrijd moeten spelen.

Het Play-Off systeem werd in 1982 voor het eerst geïntroduceerd en omdat er in een aantal jaar geen Play-Offs was is dit de 25ste keer dat een Play-Off volgt op de reguliere competitie. Dit jaar worden in zowel de Play-Offs als de Holland Series double-headers gespeeld en dat is voor het eerst sinds 1994. Double-headers werden alleen gespeeld in de Play-Offs van 1991, 1992 en 1994.

De Play-Offs van dit jaar zijn de zevende in de geschiedenis waarbij de vier deelnemers allen afkomstig zijn uit dezelfde provincie, namelijk Noord-Holland. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1995 toen Amsterdam Pirates, HCAW, Sparks en Terrasvogels om het landskampioenschap speelden.Oolders Omaco Sparks Haarlem vs. Olympia Haarlem

...Dagmar Bloeming...
...Zes perfect innings; one-hitter...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In Haarlem stond Sparks Haarlem geen punten toe aan Olympia Haarlem in de eerste twee wedstrijden van de eerste Play-Off sinds 2004 tussen twee ploegen uit dezelfde stad. Het is de zesde keer in de Play-Off historie dat twee teams uit dezelfde stad tegenover elkaar staan en elke keer was Sparks daar bij betrokken, terwijl Olympia daar nu voor de vierde keer bij betrokken was. In 1984 speelde HHC (de voorloper van Sparks Haarlem) een best-of-3 tegen DSS in de eerste Play-Off tussen twee teams uit dezelfde stad. Het duurde daarna tot 1998 voordat dit opnieuw gebeurde toen Sparks Haarlem TYBB ontmoette in een best-of-three in de eerste ronde en vervolgens DSC '74 (de voorloper van Olympia Haarlem) trof in de volgende best-of-three. In 2003 en 2004 stonden Sparks en DSC '74 opnieuw tegenover elkaar in een best-of-five. Sparks won vijf van deze series, behalve in 2003 toen DSC '74 de reeks met 3-2 won uit daarna ook landskampioen werd. Een jaar later boekte Sparks in drie wedstrijden een 'sweep' tegen DSC. Voor Sparks is dit de 18ste Play-Off deelname op rij.

Wanneer de Play-Off optredens van HHC en Sparks worden gecombineerd is dit de 23ste keer dat de ploeg deelneemt, terwijl het de vijfde deelname is voor Olympia Haarlem, maar de eerste onder de nieuwe naam.

Game One begon 10 minuten later dan gepland, omdat twee van de drie scheidsrechter vastzaten in files op weg naar Haarlem. Maar toen het duel eenmaal van start ging domineerde Sparks-pitcher Dagmar Bloeming, die tienmaal drie slag gooide en slechts één honkslag tegen kreeg. De international gooide zes innings lang een Perfect Game, maar kreeg in de zevende inning een lead-off single tegen die daar een einde aan maakte.


...Marloes Fellinger...
...Comeback...
(© Foto: MS)
Veteraan-speelster Marloes Fellinger maakte (opnieuw) haar comeback in de ploeg van Sparks en was in beide wedstrijden de derde honkvrouw. Daar nam ze waar voor Virginie Anneveld, die momenteel is uitgeschakeld met een hamstring-blessure. Dit liep ze twee weken geleden op, waardoor ze ook vorig weekeinde niet in actie kwam tijdens de laatste wedstrijden van de Tussenronde. Toen speelde Julie Owen op het derde honk, maar die keerde vandaag weer terug naar haar vaste positie op het tweede honk, omdat Fellinger beschikbaar was voor het derde honk. In haar comeback sloeg Fellinger 3-uit-4 met een tweehonkslag en vier RBI's.

In de eerste innings ontliepen werpsters Dagmar Bloeming en Amanda Lindsey elkaar niet veel. Bloeming hield Olympia in de eerste vier innings van het honk, terwijl Lindsey slechts één honkslag toestond in de eerste drie innings, maar daarna het duel in de vierde moest verlaten vanwege een blessure. In de eerste helft van de eerste inning begon Bloeming met twee strikeouts, waarna een vangbal de beurt afsloot. In de eerste Sparks-slagbeurt kreeg Debby Connor vier wijd met twee uit, maar bleef achter.

In de tweede en derde inning voegde Bloeming drie strikeouts toe, terwijl Lindsey een lead-off single in de tweede inning moest toestaan aan Fellinger, maar daarna volgde met twee strikeouts en een grounder.


...Amanda Lindsey...
...Blessure...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Nadat Bloeming weer voor drie nullen had gezorgd in de vierde inning sloegen haar teamgenoten toe in de tweede helft van de inning. Debby Connor begon met een line drive op de pols van Amanda Lindsey, die hierdoor niet in staat was verder te gooien en moest worden vervangen. Bij onderzoek in het ziekenhuis werd een zware kneuzing geconstateerd, maar ze zal vrijwel zeker weer kunnen gooien in Game 3 aanstaande zaterdag. Na Connor's honkslag nam Rosanne de Vries (die in het rechtsveld speelde) de pitching over en kreeg een honkslag tegen van Julie Owen Hierna werd Ardine Schemmekes ingebracht als pinch-runner voor Connor en kwamen de honken vol toen Fellinger vier wijd kreeg. Nadat een binnenhoog de eerste nul opleverde bracht Michelle van Driel de eerste punten binnen met een honkslag. Een vrije loop leverde een nieuwe loopster op, waarna twee nullen volgden, maar Sparks Haarlem had de leiding genomen.

Sparks voegde de volgende twee runs toe in de vijfde inning. Areke Spel begon met vier wijd, stal het tweede honk en schoof op na een fout, waarna ze scoorde op een one-out triple van Julie Owen. Hierna volgde Marloes Fellinger met een RBI-single, die de stand op 4-0 bracht.

In de zesde liet Sparks Haarlem de honken vol achter, waarna Olympia voor het eerst op de honken kwam in de zevende inning. Elena Leon opende met een honkslag en die maakte een einde aan zowel de Perfect Game als de No-Hitter van Dagmar Bloeming, maar even later ging ze, met één uit, gedwongen uit op het tweede honk na een grounder van Dinet Oosting. Nadat die was opgeschoven na een wilde worp werd het duel onderbroken vanwege regen. Toen de wedstrijd weer werd hervat met twee uit sloot Bloeming af met haar tiende strikeout.

Hoewel het veld behoorlijk nat was geworden door de regen werd het hierna genoeg hersteld, zodat het tweede duel kon worden gespeeld en dat eindigde in een 8-0, 4 1/2, mercy-rule winst voor de thuisploeg.

In de eerste slagbeurt sloeg Laura Burggraaf een tweehonkslag met één uit voor Olympia, maar bleef achter. Hierna, in de 2e1, opende Chantal Versluis met een honkslag en kreeg Areke Spel vier wijd, maar na te zijn opgeschoven na een OSS, bleven ook zij achter op de honken.


...Debbby Connor...
...3-run triple...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Sparks-starter Kirsten Scheele kreeg hierna een lead-off single tegen van Rosanne de Vries, die opschoof na een opofferingsstootslag van Lisanne van den Berg. Gwen Brinkman volgde met een honkslag, waarop De Vries werd doorgestuurd richting thuis, maar daar werd ze uitgegooid door midveldster Areke Spel, gevolgd door een strikeout die de inning afsloot.

In de tweede helft van de tweede inning kwam Sparks Haarlem tot een rally van zes (onverdiende) punten (met twee uit) op drie hits om een comfortabele voorsprong te nemen. Olympia-starter Rosanne de Vries begon met vier wijd voor lead-off hitter Shannah van der Kaaij en kreeg toen een tweehonkslag tegen van Michelle van Driel. Celine van Roon sloeg vervolgens een grounder naar tweede honkvrouw Marit Molenaar, waarop Van Driel richting derde honk vertrok, maar daar was ook Van der Kaaij nog. Molenaar gooide de bal naar korte stop Elena Leon, die achter Van Driel aanging en de bal naar de inkomende catcher Dinet Oosting gooide. Dat leidde uiteindelijk tot twee loopsters op het derde honk waar Oosting Van Driel uittikte, terwijl Van Roon inmiddels was opgeschoven naar het tweede honk. Een vangbal van Silea Bos zorgde hierna voor de tweede nul, maar toen begon het scoren. De honken kwamen eerst vol te staan toen Chantal Versluis vier wijd kreeg, waarna Areke Spel het honk bereikte na een vangfout, wat de derde nul zou zijn geweest, maar nu tot het eerste punt leidde en de honken vol hield. Debby Connor volgde hierna met een 3-run triple die de stand op 4-0 bracht. Na vier wijd voor Julie Owen voegde Marloes Fellinger een 2-run double toe en verhoogde de stand naar 6-0, voordat de inning ten einde kwam met een line out.

In de vierde inning liet Olympia twee loopsters achter, waarna Sparks tweemaal scoorde om de stand op 8-0 te brengen. Chantal Versluis opende met een tweehonkslag en Debby Connor kreeg vier wijd met één uit, waarna ze werd vervangen door pinch-runner Beau van Gelder. Julie Owen volgde met een RBI-single en Van Gelder scoorde op een opofferingsslag van Fellinger.

In de eerste helft van de vijfde zorgde Kirsten Scheele voor drie nullen om het duel af te sluiten.Iber Lengua Terrasvogels vs. Alcmaria Victrix

...Regen onderbrak het duel in de 5e inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In Santpoort opende Terrasvogels hun 24ste Play-Off in de historie met een 4-0 shutout-winst vs. Alcmaria Victrix in een duel dat in de tweede helft van de vijfde inning met één uit en twee loopsters op de honken werd gestaakt vanwege de regen. Omdat een hevige regenbui het veld onder water had gezet was het niet mogelijk het duel te hervatten, dat hierdoor geldig was omdat de thuisploeg de leiding had in de 2e5. Maar het betekende ook dat Game 2 van de double-header moest worden afgelast. Die wordt nu zondag gespeeld in Santpoort, aanvang 14:00 uur.

Voor Terrasvogels is dit de 15e Play-Off deelname op rij. De 24 Play-Off optredens van het team zijn een record. De ploeg miste alleen de reeks van 1996.

In de eerste inning schakelde Terrasvogels-pitcher Kate Vanderham de eerste twee slagvrouwen met drie slag uit en zorgde voor de derde nul met een grounder. In de tweede helft van de beurt raakte Alcmaria-starter Femke van Dusschoten openingsslagvrouw Meike Witteveen met een worp, waarna die opschoof na een OSS en een vangbal, maar strandde op het derde honk.

Alcmaria kreeg de eerste honkloopster in de tweede inning. Maiken Rooker opende met vier wijd en werd vervangen door pinch-runner Suzanne Meiring, die opschoof na een opofferingsstootslag, maar daarna achterbleef omdat er twee grounders volgden. Hiermee kwam Suzanne Meiring voor het eerst dit seizoen weer in actie, nadat ze van de zijlijn had moeten toekijken tijdens haar herstel van een beenblessure. Suzanne Meiring was niet de enige speelster die Alcmaria dit seizoen miste. Outfielder Nadia Bron (die in 12 wedstrijden speelde) en pitcher Laura Treurniet (zes games) zijn ook voor het grootste deel van het seizoen uitgeschakeld. Daarnaast keerde de Australische catcher Kym Turnell na de reguliere competitie huiswaarts, waardoor Alcmaria haar miste tijdens de Tussenronde en nu in de Play-Offs. In het seizoen was ze de tweede beste slagvrouw van de ploeg met een gemiddelde van .296 en voerde het team aan met 13 binnengeslagen punten. Terrasvogels moet het in de Play-Offs doen zonder Marije Schoenmaker, die tijdens de training van afgelopen donderdag een knieblessure opliep.


...Hevige regen maakte een zwembad van het veld...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Terrasvogels sloeg hierna toe met drie runs in de tweede helft van de tweede inning. Mariëlle Vleugels begon met een tweehonkslag en scoorde daarna op een one-out double van Eva de Bruin. Hierna bereikte Dana Horeman het honk op een fout, waarbij de bal wegsprong bij zowel de eerste als de tweede honkvrouw, waardoor De Bruin het volgende punt kon scoren. Met twee uit scoorde Horeman toen er een foute aangooi volgde op een grounder van Meike Witteveen, zodat het 3-0 werd.

Na afloop van de tweede inning werd het duel 16 minuten onderbroken vanwege regen, maar hierna opende Annemiek de Rover voor Alcmaria met een tweehonkslag. Haar pinch-runner Gabi Obia bereikte hierna het derde honk na een one-out grounder van Kimberly Jones, maar strandde daar.

Terrasvogels liet toen een loopster achter in hun derde beurt, gevolgd door een 'one-two-three inning' voor Alcmaria in de 1e4. In de 2e4 voegde Terrasvogels een punt toe, nadat het de honken vol kreeg met nul uit. Eva de Bruin begon met vier wijd, waarna Dana Horeman het honk bereikte met een infield-hit en ook Lotte Holvast vier wijd kreeg. Maar toen maakte Alcmaria's derde honkvrouw Annemiek de Rover een 'unassisted double play' door eerst een line drive te vangen van Meike Witteveen en hierna ook De Bruin uit te schakelen. Hierna sloeg Marisèla de Wind een honkslag richting werpster Femke van Dusschoten, waarna Horeman na het bereiken van het derde honk in een slecht uitgevoerde run-down kwam, resulterend in een fout en het volgende punt.


...Home Plate Umpire Sander Bootsman...
...had maar één optie toen het regende...
...Game 1 staken en Game 2 niet beginnen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de eerste helft van de vijfde inning liet Alcmaria twee loopsters achter. Maxime van Dalen begon met een honkslag en leek vervolgens uitgeschakeld te worden op het tweede honk via een double play-grounder van Noëmie Brandjes, die zelf op het eerste honk uitging. Maar Umpire Ponky Rohan maakte het safe-teken bij het tweede honk en dat betekende dat alleen de slagvrouw was uitgeschakeld. Annemiek de Rover kreeg hierna vier wijd en de twee loopsters schoven op na een grounder van pinch-hitter Manoa Weijgertse, maar hierna volgde Kate Vanderham met een strikeout om een einde aan de inning te maken.

Het duel werd hierna kort voor de tweede keer onderbroken vanwege regen, maar werd na zes minuten weer voortgezet. Met één uit werd Mariëlle Vleugels geraakt door een worp van nieuwe werpster Malou van Dusschoten, gevolgd door vier wijd voor Anouk van den Heuvel. Hierna leidde een hevige regenbui voor de derde onderbreking en zette het veld onder water. Even later kon Home Plate Umpire Sander Bootsman niets anders doen dan het duel te staken, waarna Game 2 werd afgelast.

(17 september)

Standen & Programma's


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.