Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 september 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Alcmaria wint marathon en brengt Play-Off in balans
English

...Na twee afgelastingen kon Game 2 vanavond worden gespeeld...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
SANTPOORT - Dinsdagavond kon Game 2 van de best-of-five Play-Off tussen Iber Lengua Terrasvogels en Alcmaria Victrix eindelijk worden gespeeld na te zijn verregend op zaterdag en zondag. De neutrale toeschouwer in Santpoort zal hebben genoten van een aantrekkelijk duel, maar voor de aanhang van beide ploegen moet het zeker een nagelbijter zijn geweest.

De beslissing in de wedstrijd van vanavond viel in de negende inning kort voor middernacht, waarna er een einde kwam aan een slijtageslag van 3 uur en 22 minuten. Hiermee werd deze wedstrijd de langste ooit in de Play-Off geschiedenis wat speeltijd betreft. De voorgaande langste wedstrijd in speeltijd werd gespeeld op 4 oktober 2008 toen Sparks Haarlem en Terrasvogels een duel van 11 innings speelden en dat drie uur en elf minuten duurde. Drie speelsters die in de wedstrijd van vanavond speelden namen ook deel aan de vorige record-ontmoeting, namelijk Dana Horeman, Solange Starrenburg (beiden Terrasvogels) en Anne Blaauwgeers (Sparks Haarlem). Behalve deze drie speelsters was Louis Rohan, de umpire vanavond bij het eerste honk, ook de eerste honk-umpire in de recordwedstrijd in 2008.

De langste Play-Off wedstrijd in innings werd gespeeld op dinsdag 16 september 2003 toen Sparks Haarlem en DSC '74 een 12-inning duel speelden, dat overigens 'slechts' twee uur en 24 minuten duurde en door DSC '74 (dat uitendelijk landskampioen werd) met 0-5 werd gewonnen. De wedstrijd van de vijfde van deze Play-Off reeks en werd om een aantal dingen heel memorabel. Het was niet alleen de langste wedstrijd in innings, maar winnende werpster Jocelyn Forest kwam ook tot 17 strikeouts en gooide een 12-inning No-Hitter, terwijl verliezende werpster Erica Beach ook het hele duel gooide, tot elf strikeouts kwam en slechts vijf hits toestond. Bovendien werd het duel in de negende inning voor 12 minuten onderbroken vanwege laaghangende mist.

In 1987 was er nog een marathonwedstrijd die toen werd gespeeld tussen HHC en HCAW. Dat duel bleef puntloos en werd na elf innings gestaakt vanwege regen. In die wedstrijd was Craig Montvidas de Hoofd Coach van HCAW. Vanavond was Montvidas als toeschouwer aanwezig als de Hoofd Coach van het Nederlands Softbal Team.

Alcmaria werd 'outhit' met 18-11, maar sloeg vroeg toe met twee punten in de eerste inning op Terrasvogels-pitcher Kate Vanderham. De linkshander raakte lead-off hitter Kimberly Jones en die scoorde daarna toen Anne Blaauwgeers volgde met een driehonkslag in het linksveld. Met één uit scoorde die vervolgens na een grounder van Maxime van Dalen om de stand op 2-0 te brengen. Terrasvogels pakte een punt terug in de tweede helft van de eerste inning, maar liet ook twee loopsters achter. Alcmaria-starter Femke van Dusschoten begon met vier wijd op lead-off hitter Meike Witteveen, die daarna op schoof na een honkslag van Marisèla de Wind, gevolgd door een fout, waardoor Witteveen het derde honk kon bereiken. Een honkslag van Solange Starrenburg leidde even later tot een punt. De twee loopsters schoven op naar het tweede en derde honk op een grounder, maar daarna volgden een pop-up en een groundout.

In totaal bleven 15 loopsters op de honken achter voor Terrasvogels, terwijl er bij Alcmaria 10 strandden. Terrasvogels kwam tot 18 honkslagen in het duel, waaronder vier van Anouk van den Heuvel en drie elk van Meike Witteveen, Solange Starrenburg en Dana Horeman. Alcmaria sloeg 11 honkslagen, waaronder vier van Anne Blaauwgeers en drie van Maiken Rooker.


...Game 2 zorgde voor een Play-Off record in speeltijd...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Alcmaria voegde een punt toe in de derde inning, maar liet toen ook drie loopsters achter. Met twee uit bereikte Anne Blaauwgeers het honk via een stootslag-honkslag en schoof op naar het derde honk na een infield-hit van Anne Vlietstra en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Maxime van Dalen. Hierna zorgde Maiken Rooker met een honkslag voor volle honken, maar vervolgens sloeg Jessie van Aalst richting derde honk om de inning af te sluiten.

In de 2e3 scoorde ook Terrasvogels weer een punt met twee uit. Kate Gentile sloeg toen een honkslag, net als Mariëlle Vleugels en dat zorgde voor loopsters op het eerste en derde honk. Anouk van den Heuvel bracht hierna Gentile binnen met een honkslag, maar toen volgde een strikeout.

Terrasvogels kreeg opnieuw twee loopsters met twee uit in de vierde, maar ook die bleven achter. Hetzelfde overkwam Alcmaria in de 1e5. Een cruciaal moment volgde daarna in de tweede helft van de vijfde. Kate Gentile opende met vier wijd en schoof op naar het tweede honk na een opofferingsstootslag van Mariëlle Vleugels, maar liep te ver over het honk door en werd vervolgens uitgetikt om een dubbelspel te completeren. Hierna sloeg Anouk van den Heuvel een driehonkslag, maar bleef achter.

In de 2e6 scoorde Terrasvogels tweemaal om een 4-3 voorsprong te nemen. Dana Horeman opende met een honkslag en schoof op na een OSS van werpster Kate Vanderham, die in de slagvolgorde terecht kwam als pinch-hitter. Ze bereikte hierna het derde honk na een stootslag-honkslag van Meike Witteveen, die een extra honk kon pakken toen er een fout volgde. Na een groundout sloeg Solange Starrenburg een honkslag door het midden en bracht beide loopsters binnen om de thuisploeg de leiding te bezorgen. Nadat Starrenburg het tweede honk had gestolen bleef ze achter, want een vangbal sloot de slagbeurt af.

Nadat hun voorsprong kort ervoor was omgedraaid in een achterstand was Alcmaria nu ineens drie nullen af van een nederlaag, maar de ploeg wist langszij te komen in de zevende. Anne Blaauwgeers opende met een honkslag, schoof op na een OSS van Anne Vlietstra en een wilde worp, waarna ze scoorde toen er een fout werd gemaakt op een stootslag van Maxime van Dalen, die hierna zelf in een rundown kwam en werd uitgeschakeld. In de 2e7 sloeg Terrasvogels opnieuw twee honkslagen, maar scoorde niet. Met één uit sloeg Anouk van den Heuvel een honkslag, maar ging gedwongen uit na een grounder van Eva de Bruin. Hierna sloeg Dana Horeman een honkslag, waarop De Bruin richting derde honk ging, maar toen langzamer leek te lopen en werd uitgegeven in een close play na een aangooi van rechtsveldster Maxime van Dalen. En zo ging het duel dus de verlenging in.


...Ruim 200 toeschouwers woonden het duel bij...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de achtste Alcmaria-beurt schoof tie-break loopster Jessie van Aalst op naar het derde honk na een opofferingsstootslag van Noëmie Brandjes. Ze scoorde toen volgende slagvrouw Annemiek de Rover, na het slaan van een grounder, op haar rug werd geraakt door de aangegooide bal, omdat ze aan de binnenkant van het veld liep richting eerste honk. Nadat Terrasvogels' Hoofd Coach Tim Verbrugge aankaartte dat de loopster hierdoor de veldactie hinderde kwamen de drie umpires bij elkaar, maar die bepaalden daarna dat de slagvrouw/honkloopster safe was en dat betekende dat Alcmaria de leiding had hernomen. In de 2e8 verzuimde Terrasvogels het duel te winnen, want het liet drie loopsters op de honken achter. Met tie-break loopster Dana Horeman op het tweede honk en één uit sloeg Meike Witteveen een honkslag in het midveld. Horeman werd op het derde honk gestopt, terwijl Witteveen opschoof op de aangooi richting thuis. Marisèla de Wind kreeg vervolgens opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren, maar daarna sloeg Solange Starrenburg een honkslag in het midveld en bracht Horeman binnen voor de gelijkmaker. Maar met de honken nog altijd vol maakten een pop-fly en een vangbal een einde aan de inning en dat betekende dat het duel verder ging.

In de 1e9 leek Alcmaria een beslissende voorsprong te nemen door vier punten te scoren, maar uiteindelijk stond de ploeg bijna nog met lege handen, want Terrasvogels reageerde met drie eigen punten. Overigen scoorden beide ploeg hun punten in deze slagbeurt met twee uit. Alcmaria-loopster Kimberly Jones bereikte het derde honk na een stootslag-honkslag van Anne Blaauwgeers, waarna Maxime van Dalen vier wijd kreeg met één uit. Nadat een strikeout de tweede nul opleverde zorgde Jessie van Aalst met een tweehonkslag voor twee punten en volgde Noëmie Brandjes met een 2-out single om de stand op 9-5 te brengen. De inning kwam hierna ten einde toen de laatste (na het gestolen te honken) op het derde honk werd 'gepicked' terwijl slagvrouw Manoa Weijgertse vier wijd kreeg.

In de 2e9 kwam Terrasvogels opnieuw dicht bij een gelijke stand, maar liet twee loopsters achter. Loopster Mariëlle Vleugels schoof op na een honkslag van Anouk van den Heuvel, waarna twee nullen volgden. Hierna volgde Kate Vanderham met een 2-run triple die de stand op 9-7 bracht. Bij de volgende twee slagvrouwen lieten Alcmaria's Hoofd Coach Gonny Farley en Assistent Coach Frans van Dusschoten duidelijk weten het niet eens te zijn met de slag-en-wijd beoordeling van Home Plate Umpire Frank Duits, omdat het leek dat de slagvrouw drie slag kreeg. Maar Meike Witteveen kreeg vier wijd en Marisèla de Wind sloeg een honkslag en zo kwam de stand op 9-8. Maar hierna, met loopsters op het eerste en tweede honk, kwam de marathonwedstrijd ten einde toen Femke van Dusschoten haar achtste slagvrouw met drie slag uitschakelde.

De reeks wordt aanstaande zaterdag vervolgd in Alkmaar waar de derde en vierde wedstrijd worden gespeeld. Indien nodig volgt Game 5 dan op zondag in Santpoort.

(20 september)

Standen & Programma's


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.