Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 september 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Sparks Haarlem, Terrasvogels geplaatst voor Holland Series & Europa Cups!
English
HAARLEM / ALKMAAR - Oolders Omaco Sparks Haarlem en Iber Lengua Terrasvogels wonnen zaterdag 24 september hun best-of-five Play-Off en hiermee bereikten de twee ploegen niet alleen de Holland Series, maar verzekerden zichzelf ook van een plek in één van de twee Europa Cup-toernooien van volgend jaar.

In Haarlem won regerend landskampioen Sparks Haarlem met 3-1 vs. Olympia Haarlem en kwam zo tot een 3-game 'sweep' om als eerste ploeg de seizoensfinale te halen.

In Alkmaar won Terrasvogels tweemaal vs. Alcmaria Victrix om hun reeks met 3-1 te winnen en de tweede finalist te worden. Terrasvogels stond in Game One met 7-1 voor, met als hoogtepunt een 3-run homerun van Solange Starrenburg, maar Alcmaria verkleinde de achterstand om er een 7-5 eindstand van te maken. In Game Two stond Terrasvogels met 3-0 achter, maar won uiteindelijk met 6-3.

Met het winnen van hun Play-Offs keerden Sparks Haarlem en Terrasvogels terug naar de Holland Series (waarvan de eerste editie in 1982 werd gespeeld), waarin ze elkaar nu voor de tiende keer in de geschiedenis zullen ontmoeten en vijfde keer in de laatste acht jaar. De laatste keer was in 2007 toen Terrasvogels tot een 3-0 'sweep' kwam tegen Sparks Haarlem en de titel won.

Favorieten Sparks Haarlem en Terrasvogels plaatsten zich inderdaad voor de Holland Series, maar er moeten zeker complimenten worden gemaakt aan hun tegenstanders Olympia Haarlem en Alcmaria Victrix. Vorig seizoen eindigde Olympia Haarlem 'in de kelder' van de Hoofdklasse en moest een Promotie/Degradatie Play-Off spelen om hun plek in de hoogste afdeling van dit seizoen veilig te stellen. Alcmaria Victrix keerde dit seizoen terug naar de Hoofdklasse na een lange afwezigheid, maakte gelijk een goede indruk, werd een welkome aanwinst en bereikte de Play-Offs in hun eerste jaar terug in de hoogste afdeling.Olympia Haarlem vs. Oolders Omaco Sparks Haarlem
In Haarlem trof Sparks Haarlem een sterk gooide Amanda Lindsey, die duidelijk geen nadelinge gevolgen had overgehouden nadat ze een week geleden op haar pols was geraakt door een line drive. De rechtshander schakelde 14 slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts zes hits toe, maar die waren wel genoeg om drie punten te produceren, resulterend in een 3-1 zege voor Sparks Haarlem. Olympia 'outhit' Sparks met 7-6, maar kwam slechts eenmaal tot scoren.

Nadat Amanda Lindsey voor drie nullen op rij had gezorgd in de eerste inning kreeg Olympia de kans de score te openen in hun eerste slagbeurt, maar liet twee loopsters achter. Met één uit kreeg Sparks-starter Rebecca Soumeru een honkslag tegen van Laura Burggraaf, maar volgde met een strikeout. Hierna sloeg ook Maranca Ham een honkslag, maar daarna maakte een gedwongen nul een einde aan de slagbeurt.


...Chantal Versluis...
...2 hits, double, punt, RBI...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de tweede inning bereikte Marloes Fellinger (die weer als derde honkvrouw inviel voor de geblesseerde Virginie Anneveld) als openingsslagvrouw het honk na een fout, maar daarna volgden drie nullen.

Rebecca Soumeru zorgde hierna voor drie nullen in de 2e2 en kreeg de steun van een punt in de 1e3. Nadat Amanda Lindsey tweemaal drie slag had gegooid sloeg Chantal Versluis een honkslag en stal het tweede honk, waarna Areke Spel vier wijd kreeg. Debby Connor volgde met een nieuwe honkslag en die stelde Versluis in de gelegenheid de score te openen.

Lindsey schakelde hierna drie speelsters op rij uit in de vierde en vijfde (vier strikeouts op rij), maar kreeg weer een punt tegen in de zesde. Areke Spel begon toen met een stootslag-honkslag en stal het tweede honk met één uit. Ze scoorde toen Marloes Fellinger hierna een honkslag sloeg.

Olympia, dat slechts één honkloopster kreeg van de tweede tot en met vijfde inning, was even dreigend in de tweede helft van de zesde inning toen het de honken vol kreeg met slechts één uit. Met één uit sloegen Laura Burggraaf, Dinet Oosting en Maranca Ham allen een honkslag en zorgden voor volle honken en dat leidde tot een werpsterwissel. Dagmar Bloeming nam het werpen over van Rebecca Soumeru en sloot de inning af met drie slag voor Amanda Lindsey en Rosanne de Vries.

Sparks Haarlem voegde hierna een 'insurance run' toe in de eerste helft van de zevende inning toen Silea Bos een stootslag-honkslag sloeg en scoorde op een hierna volgende tweehonkslag van Chantal Versluis om de stand op 3-0 te brengen. In de 2e7 wist Olympia het eerste punt te scoren in hun reeks tegen Sparks. Met één uit bereikte Gwen Brinkman het derde honk na een vangfout in het buitenveld, wist niet op te schuiven na een infield-hit van Marit Molenaar, maar scoorde daarna op een grounder van Elena Leon. Maar hierna sloot Bloeming de inning en de wedstrijd af met een strikeout en kreeg een save op haar naam.

Hiermee completeerde Sparks Haarlem een 'sweep' en plaatste zich voor de 15e keer (waaronder twee van hun voorganger HHC) voor de Holland Series. Het is de 13e keer in de laatste 16 seizoenen (en zeven van de laatste acht) dat Sparks Haarlem in de finale staat. Vorig jaar pakte Sparks Haarlem de titel met het onttronen van Tex Town Tigers, dat zich dit seizoen niet wist te plaatsen voor de Play-Offs.Alcmaria Victrix vs. Iber Lengua Terrasvogels
In Alkmaar won Terrasvogels met 7-5 en 6-3 vs. Alcmaria Victrix om hun Play-Off met 3-1 te winnen en weer terug te keren naar de Holland Series, waarin het in 2009 voor het laatst speelde. Opnieuw speelden de twee ploegen twee lange wedstrijden. Nadat de 5-inning opener één uur en 33 minuten duurde, speelden de twee teams een recordtijd van 3:22 uur in een 9-inning duel afgelopen dinsdag. Vandaag duurde de eerste wedstrijd twee uur en 36 minuten, waarna het volgende duel twee uur en 51 minuten duurde. Maar de toeschouwers zagen twee leuke wedstrijden met veel actie en veel punten.


...Solange Starrenburg (8) wordt begroet na...
...haar 3-run homerun in de vierde inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de opener stond Terrasvogels met 7-1 voor toen Alcmaria plosteling terugkwam met een 4-run rally in de zesde inning.

Terrasvogels kende een goede start en scoorde drie punten op starter Femke van Dusschoten. Met de eerste bal die ze gooide raakte de rechtshander lead-off hitter Meike Witteveen vol op haar arm. Ze volgde met een strikeout, maar kreeg toen een honkslag tegen van Solange Starrenburg en raakte toen ook Kate Gentile, zodat de honken vol kwamen te staan. Een honkslag naar rechts-midveld van Anouk van den Heuvel leverde vervolgens twee runs op en bezorgde Terrasvogels een vroege voorsprong. Het volgende punt werd hierna gescoord op een grounder van Mariëlle Vleugels.

Terrasvogels-starter Kate Vanderham stond een punt toe in de eerste Alcmaria-slagbeurt. Ze kreeg een lead-off double tegen van Kimberly Jones, die hierna opschoof na een wilde worp en scoorde op een driehonkslag van Anne Vlietstra, die zelf op het derde honk achterbleef.

In de tweede inning kreeg Terrasvogels twee loopsters toen Kate Vanderham werd geraakt op haar rug en Meike Witteveen vier wijd kreeg met één uit, maar hierna sloot Femke van Dusschoten de inning af met twee strikeouts. Ze voegde nog twee strikeouts toe in de derde, maar kreeg toen vier runs tegen in de vierde inning met twee uit. Dana Horeman opende met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Kate Vanderham en scoorde na een 2-out double van Meike Witteveen. Hierna bereikte Marisèla de Wind het honk na een stootslag-honkslag, waarna Solange Starrenburg een worp over het hek in links-midveld dreunde voor een 3-run homerun en een 7-1 voorsprong.


...Noëmie Brandjes bereikt het derde honk na...
...haar 3-run triple in de zesde inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Alcmaria liet een loopster achter in de derde, vierde en vijfde inning, want Kate Vanderham kreeg toen prima verdedigende steun, waaronder een dubbelspel dat begon bij korte stop Mariëlle Vleugels die een line drive ving, maar de ploeg kwam terug in de wedstrijd met een 4-run rally in de zesde. Met één uit werd Maxime van Dalen geraakt door een worp en schoof op na een honkslag van Maiken Rooker. Hierna kwamen de honken vol toen Jessie van Aalst vier wijd kreeg en dat leidde tot een werpsterwissel. Ginger de Weert nam het over, maar werd begroet met een 'baseclearing, 3-run triple' van Noëmie Brandjes, die even later zelf scoorde na een wilde worp. Na een vangbal sloeg Maaike Blaauwgeers nog een tweehonkslag, maar hierna sloot De Weert de slagbeurt af met een strikeout.

In de zevende dreigde Alcmaria opnieuw. Anne Blaauwgeers begon met vier wijd, waarna Kate Vanderham terugkeerde als werpster. Anne Vlietstra werd toen geraakt door een worp, maar hierna volgde Vanderham followed met een strikeout. Vervolgens maakte tweede honkvrtouw Meike Witteveen een schitterde play op een klap van pinch-hitter Malou van Dusschoten om de slagvrouw uit te schakelen en minimaal één punt te voorkomen. Een hiernavolgende grounder sloot de wedstrijd vervolgens af.

In Game 2 keek Terrasvogels na twee innings tegen een 3-0 achterstand aan, maar draaide het duel vanaf de vierde inning in eigen voordeel om.

In de eerste inning opende Meike Witteveen met een twee honkslag en in de tweede kregen Anouk van den Heuvel en Dana Horeman vier wijd, maar twee van hun strandden. Alcmaria zag Kimberly Jones (vier wijd) en Maxime van Dalen (geraakt werpster) de honken bereiken in de eerste slagbeurt, maar ook zij bleven achter. De thuisploeg scoorde daarna drie punten op vier hits in de tweede inning op Mariëlle Vleugels. Met één uit werd Noëmie Brandjes geraakt door een worp, waarna Annemiek de Rover en Maaike Blaauwgeers met een honkslag voor volle honken zorgden. Hierna was Brandjes sneller thuis dan de aangooi na een 'force play-grounder' van Kimberly Jones en bleven de honken vol. Anne Blaauwgeers volgde met een honkslag, waarop De Rover scoorde, maar dat leidde ook tot de uitschakeling van haar zus Maaike, want die werd op de plaat uitgegooi na een prima aangooi van midveldster Solange Starrenburg. Anne Vlietstra sloeg toen ook een honkslag en bracht het derde punt binnen, maar een grounder sloot de slagbeurt daarna af. Hierna zorgde Mariëlle Vleugels voor drie nullen in de derde en vierde inning, kreeg nog een paar loopsters in de overige slagbeurten, maar werd goed gesteund door haar verdediging.


...3B Annemiek de Rover tikt Dana Horeman vlak voor het derde honk uit...
...in de 4e inning; Umpire Peter Vonk staat er bovenop...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Terrasvogels kreeg weer twee loopsters in de derde inning. Met één uit bereikte Meike Witteveen het honk via een stootslag-honkslag, waarna Solange Starrenburg met twee uit een honkslag sloeg, maar beiden bleven achter. Na deze inning verliet Witteveen uit voorzorg de wedstrijd, omdat ze nog altijd last had van de geraakt werpster in de eerste inning.

In de vierde inning begon Terrasvogels aan de comeback. Anouk van den Heuvel opende met een tweehonkslag en schoof op na een grounder van Mariëlle Vleugels. Na vier wijd voor Dana Horeman ging Kate Vanderham uit na een diepe grounder, die Van den Heuvel in staat stelde te scoren, maar het leidde ook tot een dubbelspel, want Horeman werd net voordat ze het derde honk bereikte uitgetikt.

Terrasvogels kwam hierna langszij in de vijfde. Lotte Holvast opende met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Floor Roest (die Witteveen had vervangen). Na een vangbal kreeg Solange Starrenburg vier wijd, waarna beide loopsters opschoven na een wilde worp. De twee scoorden toen Kate Gentile volgde met een honkslag en de stand op 3-3 bracht.

In de 2e5 sloegen Maxime van Dalen en Manoa Weijgertse een honkslag met twee uit. Jessie van Aalst sloeg toen ook een honkslag en dat leidde tot een cruciale nul voor Alcmaria. Van Dalen werd op Van Aalst's honkslag doorgestuurde, maar toen toonde midveldster Solange Starrenburg opnieuw de kracht van haar arm en gooide de rookie uit op de thuisplaat om de inning af te sluiten.


...Floor Roest - GameWinning RBI...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de 1e6 volgde Terrasvogels onmiddellijk met een 3-run, 2-outy, rally om de leiding te nemen. Na twee vangballen bereikte Kate Vanderham het honk na een fout, waarna Lotte Holvast vier wijd kreeg. Terrasvogels nam toen een 4-3 voorsprong na een honkslag van Floor Roest en dat zorgde voor een werpsterwissel. Malou van Dusschoten nam het over van haar zus Femke, maar raakte Marisèla de Wind met een worp, waardoor de honken vol kwamen. Ze gooide hierna vier wijd op Solange Starrenburg en Kate Gentile zodat er nog tweemaal werd gescoord en werd vervangen door Jessie van Aalst, die de inning afsloot met een strikeout.

In de 2e6 bereikte Maaike Blaauwgeers het honk na een fout met twee uit, maar ging Kimberly Jones uit na een line drive naar korte stop Anouk van den Heuvel. In de 1e7 liet Terrasvogels weer twee loopsters achter. Met één uit kreeg Dana Horeman vier wijd en sloeg Kate Vanderham een honkslag, maar daarna volgden een gedwongen nul en een foul-out.

In de 2e7 was Alcmaria weer dreigend. Anne Blaauwgeers begon met een stootslag-honkslag, maar ging gedwongen uit na een mooie actie van derde honkvrouw Dana Horeman op een grounder van Anne Vlietstra. Een honkslag van Maxime van Dalen en vier wijd voor Manoa Weijgertse zorgden toen voor volle honken, maar Mariëlle Vleugels stelde de winst hierna veilig door drie slag te gooien op de volgende slagvrouw, waarna een vangbal in het midveld een einde aan de wedstrijd maakte.

Hiermee won Terrasvogels hun Play-Off met 3-1 en zal nu gaan deelnemen aan hun 18e Holland Series (waarmee het eigen record wordt verstevigd). Het is de elfde keer in de laatste 15 seizoenen (en zesde in de laatste acht) dat Terrasvogels de finale bereikt. De laatste keer dat Terrasvogels in de Holland Series stond was in 2009 toen werd verloren van Tex Town Tigers.

(24 september)

Standen & Programma's


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.