Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 april 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels opnieuw toernooiwinnaar
English
ENSCHEDE - Het was hetzelfde team met een andere sponsornaam, maar Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels prolongeerde zondagmiddag de titel als winnaar van het jaarlijkse J.C.J. Mastenbroek Toernooi in Enschede. Tegenover dezelfde tegenstander als vorig jaar in de finale, regerend landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem, stond Terrasvogels met 3-1 achter toen de laatste inning van start ging, maar kwam toen tot een opmerkelijke rally van elf punten op negen hits om met 12-5 te winnen. Hierdoor werd Terrasvogels opnieuw winnaar van het toernooi dat het nu viermaal in de laatste zes jaar heeft gewonnen.De derde en laatste speeldag van het toernooi begon met de halve finales voor de 5e tot en met 8e plaats. Olympia Haarlem en Tex Town Tigers wonnen deze wedstrijden, waardoor ze later op de dag tegenover elkaar kwamen te staan in het duel om de vijfde plek, terwijl SK Joudrs Praha (Tsjechië) en Wesseling Vermins (Duitsland) elkaar zouden ontmoeten voor de zevende plek.

Olympia Haarlem won ruim vs. Joudrs met 19-1 op 16 honkslagen, waaronder drie van Dinet Oosting. De ploeg besliste het duel in de eerste inning, waarin elf punten werden gescoord, goed voor een nieuw toernooi-record. In de slagbeurt kwamen 16 speelsters aan slag en die sloegen samen negen honkslagen. De rally begon toen Courtney Bures opende met een stootslag-honkslag. De honken kwamen toen vol te staan toen Lotte Zijlstra het honk bereikte na een fout en Dinet Oosting een honkslag sloeg. Een grounder van Maranca Ham leverde hierna het eerste punt op. Hierna zorgde Rosanne de Vries met een driehonkslag voor twee runs en voldge Laura Burggraaf met een RBI-double. Met een 5-0 voorsprong en de honken vol sloeg Courtney Bures een 3-run triple in haar tweede beurt in de inning en dat betekende het einde voor werpster en international Lucie Zappova. Honkslagen van Dinet Oosting, Maranca Ham en Laura Burggraaf verhoogden de stand hierna naar 11-0.

In de volgende inning voegde Olympia nog eens acht runs toe op zeven hits, waaronder een 2-run double van Lotte Zijlstra. Joudrs kwam tot slechts drie honkslagen op Ying-Yi Chen.

Op hetzelfde moment won Tex Town Tigers nipt met 2-1 vs. Wesseling om zich te plaatsen voor het duel om de vijfde plaats. De Duitse tegenstander nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning op Martina Lackner, die het hele duel gooide in deze 7-inning wedstrijd. De Oostenrijkse werpster begon met vier wijd op lead-off hitter Alina Vom Bruck, die hierna het tweede honk stal en opschoof na een honkslag van Katharina Szalay. Toen de laatste het tweede honk stal volgde een foute aangooi en dat resulteerde in een punt. Nadat er drie speelsters op rij waren uitgegaan in de tweede en derde inning strandde Wesseling twee loopsters in scoringspositie in de vierde inning.

Maar in de tweede helft van de vierde sloeg Tex Town Tigers toe met twee runs. Nadine Marinus begon met een honkslag en stal het tweede honk, waarna ze de gelijkmaker scoorde toen er een fout werd gemaakt op een grounder van volgende slagvrouw Myrthe Smid. Een tweehonkslag van rookie Laura Wissink leverde TTT hierna een 2-1 voorsprong op. Wesseling leek weer te gaan scoren in de zevende inning toen de eerste drie slagvrouwen een honkslag sloegen. Maar hierna zorgde een gedwongen nul op de plaat voor de eerste nul. En vervolgens kwam er een 'game-ending double play'. Eerst was er weer een gedwongen nul op thuis, waarna rookie catcher Aafje van Baal ook de loopster bij het derde honk kon uitschakelen via een aangooi naar derde honkvrouw Marije ten Thij om de wedstrijd af te sluiten.

Vervolgens stonden de halve finales voor de eerste tot en met vierde plaats op het programma. Zoals verwacht wonnen poule-winnaars Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels en Oolders Omaco Sparks Haarlem beide om ongeslagen te bleven en zich te plaatsen voor de finale.

Terrasvogels kwam tot een 7-0 shutout tegen Carrousel (Rusland) op een 'combined 2-hitter' van Ginger de Weert en Mariëlle Vleugels. Terrasvogels, dat tot negen honkslagen kwam, opende de score in de eerste inning toen Meike Witteveen begon met een honkslag, opschoof na een OSS van Marisèla de Wind en een honkslag van Ashli Holland, waarna ze scoorde via een wilde worp. In de tweede helft van de eerste inning viel Terrasvogels-catcher Floor Roest uit nadat ze op haar hand was geraakt door een Russische knuppel en uit voorzorg even naar het ziekenhuis ging waar een kneuzing werd geconstateerd.

Terrasvogels nam bezit van het duel met een 5-run rally in de derde inning. Lotte Holvast begon met een stootslag-honkslag, schoof op na twee wilde worpen en scoorde op een doorgeschoten bal, waardoor Meike Witteveen (die vier wijd had gekregen) het tweede honk derde honk bereikte. Ashli Holland volgde hierna met een RBI-triple en scoorde zelf even later na een doorgeschoten bal. Met twee uit sloeg Anouk van den Heuvel een honkslag en kreeg Dana Horeman vier wijd, waarna beiden scoorden toen Solange Starrenburg een honkslag sloeg. Het zevende punt werd gescoord in de zesde inning toen Solange Starrenburg opende met een driehonkslag en scoorde na een foute aangooi.

Sparks Haarlem werd de tweede finalist door met 7-3 te winnen vs. Alcmaria Victrix. De Alkmaarse ploeg nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning op Rebecca Soumeru toen Kimberly Jones een tweehonkslag en scoorde op een 2-out single van Maxime van Dalen. Maar Sparks kwam langszij in de eigen eerste slagbeurt toen Chantal Versluis begon met vier wijd, het tweede honk stal en scoorde op een honkslag van Areke Spel.

In de derde inning scoorde Sparks drie punten om de leiding te nemen. Met één uit sloeg Nathalie Gosewehr een driehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Areke Spel. Hierna kreeg Debby Connor vier wijd en volgde Karin Tuk met haar derde homerun van het toernooi om de stand op 4-1 te brengen. Sparks voegde drie runs toe in de volgende slagbeurt. Beau van Gelder begon met een tweehonkslag en scoorde op een one-out double van Chantal Versluis. Met twee uit verhoogden een RBI-single van Areke Spel en een RBI-double van Debby Connor de voorsprong naar 7-1. Alcmaria scoorde nog twee punten in de vijfde inning op nieuwe werpster Kirsten Scheele na een 2-run double van Anne Vlietstra.

In de middag eindigde Tex Town Tigers op de vijfde plaats door met 8-0 te winnen vs. Olympia Haarlem. Vier innings lang was het een pitchingduel tussen Marit van Vulpen (TTT) en Rosanne de Vries (Olympia), want beiden stonden slechts één honkslag toe. Voor Tex Town Tigers opende Merel Oosterveld de eerste inning met een honkslag, voor Olympia begon Maranca Ham de tweede beurt met een honkslag. Maar in de 1e5 kwam TTT plotseling tot een rally van acht punten op vier honkslagen. Lead-off hitter Lynn Dollekamp werd geraakt door een worp en schoof op na een wilde worp, waarna Kirsten Vierdag het honk bereikte na een fout en dat leidde tot een punt. Merel Oosterveld bracht hierna met een honkslag het volgende punt binnen en back-to-back vrije lopen met volle honken voor Nadine Marinus en Martina Lackner leidden tot de volgende twee runs. Een RBI-single van Kirsten Holshof volgde en hoewel de werpster duidelijk in de problemen was volgde er geen wissel. En zo ging het scoren door via een grounder van Laura Wissink en een honkslag-plus-fout van Lynn Dollekamp, waardoor het 8-0 werd.

Wesseling Vermins pakte de zevende plaats door met 8-3 te winnen vs. SK Joudrs Praha. Joudrs stond na de eerste inning met 2-0 achter en scoorde toen eenmaal in de tweede beurt, maar liet de honken vol achter. Wesseling sloeg hierna toe met drie punten in de volgende slagbeurt met als hoogtepunt een 2-run single van Lisa Marie Koellner en voegde nog twee runs toe in de vijfde. Joudrs wist nog tweemaal te scoren, maar bleef winloos in het toernooi.

Het toernooi werd hierna afgesloten met de beslissende wedstrijden voor de bovenste vier plaatsen.

Alcmaria Victrix eindigde op de derde plaats door met 4-0 te winnen van Carrousel. Het duel bleef in de eerste drie innings puntloos, maar Alcmaria strandde in deze periode zes loopsters, waaronder drie in de eerste inning. Na een lead-off double in de eerste inning schakelde Alcmaria-pitcher Malou van Dusschoten de volgende acht speelsters op rij uit. Alcmaria kreeg de honken vol met twee uit in de eerste slagbeurt toen Anne Vlietstra een honkslag sloeg en Maxime van Dalen en Malou van Dusschoten beiden vier wijd kregen. Maar de drie bleven achter toen er een vangbal volgde.

In de vierde inning scoorde Alcmaria het eerste punt toen Manoa Weijgertse begon met een vrije loop en scoorde op een 2-out single van Anne Blaauwgeers. Twee innings later kwam Alcmaria tot een rally van drie punten. Melissa de Greef begon met een honkslag en schoof op na een OSS van Maaike Blaauwgeers. Hierna volgden Anne Blaauwgeers en Kimberly Jones met back-to-back triples en voegde Anne Vlietstra een RBI-single toe om de stand op 3-0 te brengen.

Malou van Dusschoten gooide het hele duel voor Alcmaria en stond slechts vier hits toe, waaronder twee in de vierde inning, maar toen kreeg ze de steun van een dubbelspel. Ze schakelde hierna drie speelsters op rij uit in de vijfde en zesde inning. In de zevende stond ze een 2-out triple toe, maar toen maakte een vangbal een einde aan de wedstrijd.

De finale tussen Terrasvogels en Sparks Haarlem kende een bizarre laatste inning, waarin het duel omdraaide in het voordeel van Terrasvogels, dat hierdoor de toernooititel prolongeerde. Voor Terrasvogels was het de negende keer dat de ploeg het toernooi won sinds 1997 (toen het evenement voor het eerst werd gespeeld op de huidige locatie) en de vierde keer in de laatste zes jaar. Terrasvogels won het evenemente driemaal op rij van 2001-2003 en tweemaal achter elkaar in 2007 en 2008.

Aanvankelijk leek het duel de kant van Sparks Haarlem op te gaan, want de ploeg stond na vijf inning met 3-1 voor. Terrasvogels had de score geopend in de eerste inning toen Marisèla de Wind homerde met één uit, maar Sparks kwam onmiddellijk langszij in de eigen eerste beurt toen Chantal Versluis op het honk kwam na een fout en scoorde op een 2-out double van Debby Connor. Sparks nam hierna een 2-1 voorsprong in de derde inning toen Areke Spel homerde met twee uit. De regerend landskampioen voegde vervolgens nog een punt toe in de vierde inning toen Shannah van der Kaaij begon met een driehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Beau van Gelder om de stand op 3-1 te brengen.

Intussen hield starter Dagmar Bloeming Terrasvogels op slechts drie honkslagen in vijf innings. En zo begon Sparks Haarlem de eerste helft van de zesde inning met een 3-1 voorsprong en had nog drie nullen nodig om het duel en het toernooi te winnen. Maar de inning had een wat ander verloop, want Terrasvogels kwam tot een rally van elf punten op negen honkslagen op Kirsten Scheele, die de pitching voor Sparks had overgenomen. Met de elf punten evenaarde Terrasvogels het toernooi-record, dat eerder op de dag werd gerealiseerd door Olympia Haarlem. De eerste negen slagvrouwen bereikten allen veilig het honk, waarvan zeven met een honkslag en Terrasvogels stond met 8-3 voor toen de eerste nul werd geregistreerd. De rally begon toen Marisèla de Wind, Solange Starrenburg, Ashli Holland en Mariëlle Vleugels vier honkslagen op rij sloegen om het eerste punt te produceren en de achterstand te verkleinen naar 3-2. Een wilde worp zorgde hierna voor een gelijke stand. En toen ging de rally echt van start. Terrasvogels nam een 4-3 voorsprong toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Anouk van den Heuvel, waarna meer punten werden toegevoegd na honkslagen van Dana Horeman en Lisa Waasdorp, een fout op een grounder van Lotte Holvast en een honkslag van Meike Witteveen. Met de stand nu op 8-3 werd de eerste nul gemaakt toen Marisèla de Wind werd uitgevangen. Een fout op een grounder van Solange Starrenburg was hierna goed voor het volgende punt en Ashli Holland volgde met een 3-run homerun (haar derde van het weekeinde) om de stand op te voeren naar een comfortabele 12-3. De lange inning, waarin geen werpsterwissel werd gemaakt, kwam uiteindelijk ten einde toen een line drive van Anouk van den Heuvel in een dubbelspel eindigde.

Sparks Haarlem wist nog twee punten terug te pakken in de tweede helft van de zesde inning via vier wijd met volle honken voor Chantal Versluis en Areke Spel. Maar de ploeg moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats, net zoals vorig jaar toen ook van Terrasvogels werd verloren. De ploeg had wel in Areke Spel de Beste Slagvrouw van het evenement met een .833 slaggemiddelde.

Eindstand
#TeamGWLTP
1Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels55--10
2Oolders Omaco Sparks Haarlem541-8
3Alcmaria Victrix532-6
4Carrousel523-4
5Tex Town Tigers532-6
6Olympia Haarlem523-4
7Wesseling Vermins514-2
8SK Joudrs Praha5-5-0

Individuele Prijs
PrijsWinnaresTeam
Beste SlagvrouwAreke SpelOolders Omaco Sparks Haarlem

(1 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.