Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 december 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Nathalie Gosewehr MVP, Dagmar Bloeming Beste Pitcher 2012
English
ROTTERDAM - Nathalie Gosewehr is uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van het seizoen 2012 en Dagmar Bloeming tot Beste Werpster. De twee speelsters, beiden van Oolders Omaco Sparks haarlem, werden zaterdagavond gehuldigd tijdens het gala van de Star Awards in Novotel Brainpark in Rotterdam. Zaterdag werden ook de beste honkballers van het seizoen 2012 geŽerd door de KNBSB. Het was de 60ste keer dat de besten werden gehuldigd voor hun prestaties in het voorgaande seizoen.


...Nathalie Gosewehr & Dagmar Bloeming...
...met Rob Cordemans...
(© Foto: Fred Versluis)

...Nathalie Gosewehr...
...Meest Waardevolle Speelster...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Met het evenement sloot de KNBSB het jaar af waarin het 100-jarig bestaan werd gevierd. In 1912 werd de Nederlandsche Honkbal Bond opgericht, maar het waren de nationale softbalploegen die in het jubileumjaar voor de meeste successen zorgden. Het Nederlands Honkbal Team, dat in 2011 de wereldtitel veroverde, bereikte dit jaar de finale van het Europees Kampioenschap, maar verloor die van ItaliŽ, waardoor de ploeg er niet in slaagde de Europese titel te heroveren. Twee jaar geleden werd Oranje onttroond door ItaliŽ in Duitsland. Er was wel weer succes voor het Nederlands Dames Softbal Team, dat een sterk Wereldkampioenschap speelde in Canada. Na verovering van de Europese titel in 2011 eindigden de Oranje-vrouwen nu op de zessde plaats op het WK, waarmee de beste prestatie ooit werd geŽvenaard. Het Jong Oranje Softbal Team won de Europese titel dit jaar is Rosmalen. Een ander succesvol team was het Nederlands Heren Softbal Team, dat de finale bereikte van het Europees Kampioenschap in Amstelveen, het zilver won en zich plaatste voor het Wereldkampioenschap volgend jaar maart in Nieuw-Zeeland.

De competities werden dit jaar afgesloten met twee verrassende landskampioenen. Corendon Kinheim was dicht bij uitschakeling na de eerste ronde van de honkbal Play-Offs, maar onttroonde hierna L&D Amsterdam Pirates, schakelde finalist van vorig jaar Vaessen Pioniers uit en kwam tot een sweep tegen DOOR Neptunus in de Holland Series om de titel te pakken. In de Play-Offs van de softbalcompetitie schakelde Alcmaria Victrix eerst Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels, finalist van vorig jaar, uit en onttroonde vervolgens Oolders Omaco Sparks Haarlem, door driemaal op rij te winnen na verlies in de opener van de Holland Series.


...Dagmar Bloeming...
...Beste Pitcher...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Nathalie Gosewehr werd voor het eerst in haar loopbaan gekozen tot Meest Waardevolle Speelster. Het was tevens haar eerste nominatie voor deze prijs en de eerste grote prijs die ze won naar aanleiding van haar prestaties in de competitie. In 2004 won ze de prijs voor Meeste Gestolen Honken als speelster van DSC '74. In 2009 werd ze tot MVP gekozen van het Cup Winners Cup-toernooi als speelster van Terrasvogels. Dit seizoen was de de tweede beste slagvrouw in de Hoofdklasse en deelde die plek met teamgenoot Chantal Versluis met een gemiddelde van .467, slechts .003 punten achter koploopster en teamgenoot Virginie Anneveld. Nathalie Gosewehr voerde de competitie aan in Gescoorde Punten met 56, Doubles (19), Vier Wijd (34) en in On Base Percentage met .584, was tweede in Honkslagen (56) en Gestolen Honken (25) en derde in RBI's (36). Het is het vierde jaar op rij dat een speelster van Sparks Haarlem wordt uitgeroepen tot MVP, waarbij Gosewehr de opvolgster is van Marloes Fellinger, Kim Kluijskens en Areke Spel. Totaal is het de 13e keer dat een speelster van de Haarlemse club (inclusief voorloper HHC) de prijs wint. Voor het eerst werden vier speelsters voor de MVP Award genomineerd. Naast Nathalie Gosewehr waren dat Jessie van Aalst (Alcmaria Victrix), Courtney Bures (Olympia Haarlem) en Ashli Holland (Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels).

Dagmar Bloeming voerde de Hoofdklasse aan in ERA (0.63), laagste tegen-slaggemiddelde (.151), Wins (16), was vijfde in StrikeOuts (113) en verdiende ook drie saves. Ze maakte indruk door dit seizoen ongeslagen te blijven, was 16-0, gooide 100 2/3 inning in 21 wedstrijden, waarvan ze er 15 startte en 12 volledig uitgooide. Bloeming is de tiende werpster van de Haarlemse club die deze prijs wint. Het is ook de zesde keer dat zowel de prijs voor MVP als Beste werpster naar Sparks Haarlem gaat. Vorig jaar gingen beide prijzen ook naar Sparks Haarlem. Naast Dagmar Bloeming werden ook Ashley Lanz (Alcmaria Victrix) en Ginger de Weert (Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels) genomineerd voor Beste Pitcher.

Virginie Anneld (Oolders Omaco Sparks Haarlem) was de Beste Slagvrouw van het seizoen 2012 met een .470 gemiddelde (55-uit-117). Twee andere speelsters van Sparks Haarlem vielen ook in de prijzen. Karin Tuk leidde de competitie in Homeruns met negen, goed voor een nieuw record. Chantal Versluis stal de Meeste Honken met 35. Het was de derde keer op rij dat ze deze prijs won en de vierde keer totaal.

Het was het tweede opeenvolgende jaar dat Sparks Haarlem alle vijf seizoensprijzen (MVP, Pitcher, Slagvrouw, Homeruns, Gestolen Honken) won. Tex Town Tigers is de enige andere club die dit presteerde in 2007.


...Virginie Anneveld...
...Beste Slagvrouw...

...Karin Tuk...
...Homerun Queen...

...Chantal Versluis...
...Meeste Gestolen Honken...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)

De Egbert van der Sluis Memorial Trophy voor beste international onder de 23 jaar ging naar Nathalie Timmermans (Sparks Haarlem), die opnieuw een prima jaar had in de nationale ploeg, maar ook in het team van de Universty of Central Oklahoma. Ze won de prijs vorig jaar ook.


...Ilona Andringa...
...Riet Vermaat Trofee...

...NoŽmie Brandjes, Kimberly Jones...
...Bep van Beijmerwerdt Trofee...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)

Ilona Andringa werd gekozen tot beste juniorenwerpster van het seizoen en won de Riet Vermaat Trofee. In de finale van het Europees Junioren Kampoenschap dit jaar in Rosmalen was ze winnende werpster en werd gekozen tot beste werpster van het toernooi. Dit seizoen kwam ze uit voor HCAW, maar volgend seizoen zal ze gooien voor Amsterdam Pirates.

NoŽmie Brandjes en Kimberly Jones (beiden Alcmaria Victrix) wonnen de Bep van Beijmerwerdt Trofee voor beste juniorenspeelster. Beiden maakte ook deel uit van het succesvolle Jong Oranje dat Europees kampioen werd, maar speelden ook een goede seizoen in de Hoofdklasse. Het is voor het eerst dat deze prijs naar twee speelsters ging.

Voor het eerst was er ook tweemaal een Coach of the Year Award. Craig Montvidas, die het Nederlands Softbal Team naar de zesde plaats loodste tijdens het Wereldkampioenschap, werd opnieuw gekozen tot Coach of the Year, net als vorig jaar toen Oranje Europees kampioen werd. Gonny Farley, die Alcmaria Victrix naar het eerste landskampioenschap loodste, was de andere winnaar van deze prijs.

Berend Mannessen won de Nol Houtkamp Award voor zijn vele bijdragen op het gebied van opleiding in het softbal. Mannessen is sinds de jaren tachtig actief als softbalcoach, waaronder 19 seizoenen bij Hoofddorp Pioniers. Onder zijn leiding promoveerden DSS en UVV naa de Hoofdklasse. Sinds vorig jaar is hij ťťn van de flex coaches van de Nederlandse Softbal Teams.

Pitcher Ashley Lanz (Alcmaria Victrix) ontving haar prijs die behoort bij de titel van Holland Series MVP.

(8 december)

Foto-Galerij Star Awards


...Nathalie Timmermans...
...Egbert vd Sluis Memorial Trophy...

...Craig Montvidas, Gonny Farley...
...Coaches of the Year...

...Berend Mannessen...
...Nol Houtkamp Award...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.