Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 april 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Olympia Haarlem klimt naar tweede plaats
English
HAARLEM / ENSCHEDE / VLEUTEN - Vandaag was bijna het hele land gekleed of gekleurd in het oranje op deze Koninginnedag om de verjaardag van H.K.H. Koningin Beatrix te vieren. Maar op deze feestdag stonden er ook drie double-headers op het programma in de Softbal Hoofdklasse.

Op een zonnige dag (de eerste dit seizoen) won Olympia Haarlem met 7-0 en 2-1 vs. Twins om bezit te nemen van de tweede plaats. Gryphons en Tex Town Tigers deelden hun double-header. Gryphons won de opener met 7-4 en TTT pakte Game 2 met een 4-3 stand en zo boekten beide ploegen hun tweede zege van het seizoen. Alcmaria Victrix kwam tweemaal tot een shutout tegen UVV, 6-0 en 7-0.

De vierde double-header tussen Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels en Oolders Omaco Sparks Haarlem was verschoven na vorig weekeinde.Olympia Haarlem vs. Twins
In Haarlem had Olympia Haarlem genoeg aan 4 1/2 inning om de opener te winnen vs. Twins met een 7-0 stand, maar Game 2 eindigde in een benauwde 2-1 winst voor de thuisploeg. Rosanne de Vries was in beide wedstrijden de winnende werpster en voert de Hoofdklasse nu aan met een 5-0 'record'. Olympia won zaterdag ook tweemaal, terwijl Twins zaterdag eveneens twee keer verloor en dit weekeinde slechts één punt scoorde, omdat het driemaal tegen een shutout aanliep.

In de opener stond Rosanne de Vries vier honkslagen toe en kwam geen moment in de problemen. Twins kreeg de openingsslagvrouw op het honk in de tweede toen Sophie Bugter een honkslag sloeg en opschoof na een OSS van Kimberly Petrovich, maar daarna volgden twee grounders. In de vijfde, met een 7-0 achterstand, kwam Twins het dichtst bij een punt. Lieke Duffhues en Kimberly van der Lee begonnen met honkslagen en zo kwamen er loopsters op het eerste en derde honk. De laatste stal het tweede honk, maar de twee loopsters strandden, omdat een foul-out, strikeout en groundout volgden die een einde maakten aan de wedstrijd vanwege het verschil van zeven punten.

Olympia had een rally van vijf punten met twee uit in de tweede inning op Femke Duffhues. Maranca Ham begon met een honkslag en schoof op na een OSS van Rosanne de Vries. Nadat een groundout de tweede nul resulteerden honkslagen van Lisanne van den Berg en Lisette Untied tot het eerste punt. Marit Molenaar sloeg vervolgens een RBI-single en Courtney Bures volgde met een 2-run double. Hierna sloeg ook Lotte Zijlstra een honkslag om de stand ter verhogen naar 5-0.

Twee runs werden toegevoegd in de vierde inning. Lisanne van den Berg begon met een honkslag en scoorde toen er een fout volgde op een one-out bunt-single van Marit Molenaar, die hierdoor zelf ook wist te scoren.

...Rosanne de Vries...
...4e & 5e pitching-winst...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In Game 2, kregen beide ploegen veel honkloopsters, maar werden totaal slechts drie punten gescoord. En dat betekende dat er veel loopsters achterbleven. Twins liet er elf achter, waarvan acht in scoringspositie en driemaal volle honken. Olympia liet er negen achter, waarvan zes in scoringspositie en eenmaal de honken vol.

Nadat Olympia een loopster op het derde honk had achtergelaten in de eerste inning kreeg Twins de honken vol met twee uit in de tweede slagbeurt. Lieke Duffhues en Evelien Vonk kregen toen vier wijd en Kimberly van der Lee kwam op het honk na een fout, maar hierna sloot de Chinese werpster Ying-Yi Chen de slagbeurt af met een strikeout.

Olympia opende de score in de derde inning door tweemaal te scoren. Met één uit kreeg Marit Molenaar vier wijd en sloeg Courtney Bures een honkslag. De twee loopsters schoven op na een double steal, die werd gevolgd door een foute aangooi, waardoor Molenaar kon scoren. Even later scoorde Bures het tweede punt na een honkslag van Laura Burggraaf. Met twee uit sloeg ook Maranca Ham een honkslag, maar twee loopsters bleven achter.

In de vierde inning pakte Twins een punt terug, maar liet opnieuw de honken vol achter. Sophie Bugter begon met vier wijd en bereikte het derde honk na een honkslag van Kimberly Petrovich. Hierna kwam de voorste loopster in een rundown en werd uitgeschakeld, terwijl Petrovich het tweede honk bereikte. Vier wijd voor Lieke Duffhues volgde, waarna Kimberly van der Lee's honkslag werd gevolgd door een fout die toe het punt leidde. De honken kwamen vol toen Evelien Vonk vier wijd kreeg. Hierna nam Rosanne de Vries de pitching over en sloot de inning af dankzij twee pop-flies.

Met de stand nu op 2-1 in het voordeel van Olympia verzuimden beide ploegen nog tot scoren te komen. Voor Olympia opende Courtney Bures de vijfde met haar derde honkslag, maar werd even later uitgegeven omdat ze het honk te vroeg had verlaten. Laura Burggraaf en Dinet Oosting sloegen beiden hierna een honkslag, maar bleven uiteindelijk achter op het tweede en derde honk. In de zesde stonden Lisette Untied en Marit Molenaar op het tweede en eerste honk met twee uit toen Courtney Bures opzettelijk vier wijd kreeg. Dat werkte, want Twins-werpster Kimberly Petrovich sloot de inning daarna af met drie slag.

En zo had Twins nog steeds de kans het duel in eigen voordeel om te draaien. Na een loopster op het tweede honk te hebben achtergelaten in de vijfde en zesde inning kreeg de ploeg opnieuw de honken vol met twee uit in de zevende slagbeurt. Michelle Haen en Sophie Bugter sloegen toen een honkslag en Kimberly Petrovich kreeg vier wijd, maar een vangbal maakte een einde aan de wedstrijd.

Courtney Bures sloeg vandaag 4-uiit-6 en scoorde tweemaal om de beste slagvrouw in de Hoofdklasse te worden met een .556 slaggemiddelde. Ze voert de lijsten ook aan met 13 gescoorde punten en 15 honkslagen.

Line Scores, Box Scores & Play-by-Play
Stand, Programma & UitslagenTex Town Tigers vs. Gryphons
In Enschede scoorden Tex Town Tigers en Gryphons samen 18 punten, sloegen 30 honkslagen, maakten 11 fouten, hadden 60 honkloopsters en maakten 27 aanvallende of verdedigende wissels. 18 van deze wissels werden gemaakt door Gryphons' Hoofd Coach André Prins, die bekend staat om het maken van verschillende wijzigingen met vooral zijn designated player of via de re-entry regel. In de opener, als iemand de play-by-play leest, lijkt het er op dat de re-entry regel niet goed zou zijn toegepast, maar er werden geen onreglementaire verschuivigen gemaakt en alles ging volgens de regels.

Gryphons kreeg vandaag de meeste honkloopsters (33), maar stond in Game 2 met lege handen. In beide wedstrijden draaiden de ploegen een achterstand om in winst.

...André Prins met assistent Wout Isbouts...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de opener liet Tex Town Tigers de honken vol achter in de eerste inning, waarna beide ploegen een punt scoorden in de derde inning. Voor Gryphons sloeg Fabienne van Uden een honkslag met één uit, schoof op na een fout en een grounder, waarna ze scoorde op een honkslag van Kim Donkers. Voor TTT begon Merel Oosterveld met een honkslag en ging scoren na een grounder van Nadine Marinus.

In de vierde slagbeurt nam TTT een 3-1 voorsprong. Met één uit sloeg Marije ten Thij een honkslag en bereikte Lynn Dollekamp het honk na een fout op een OSS. Na een strikeout scoorde de twee op een honkslag van Merel Oosterveld, die zelf op het derde honk zou achterblijven.

Gryphons liet de honken daarna vol achter in de vijfde en zag Tex Town Tigers weer een punt toevoegen in de 2e5. Gryphons-pitcher Shannon Galea raakte lead-off hitter Petra van Heijst met een worp en die stal daarna het tweede honk, schoof op na een fout en scoorde op een 2-out double van Myrthe Smid.

Met een 4-1 achterstand sloeg Gryphons toe met een 6-run rally in de zesde inning. Sophie Mollee startte de rally door de openen met een homerun, waarna Kiki Draaijer een honkslag sloeg en Lucie Marsiková volgde met een RBI-triple. Er volgde geen nul op een grounder van Kirsten Verbunt en Marsiková scoorde de gelijkmaker toen er een fout werd gemaakt bij een steelpoging van Verbunt. Vervolgens kwam Shannon Galea in de slagvolgorde toen ze voor de tweede keer werd ingezet als pinch-hitter voor (oorspronkelijke DP) Ellinor Keepers en een honkslag sloeg. Galea stond als nummer 10 op de slaglijst en werd tweemaal ingezet als pinch-hitter voor Keepers, die eenmaal via de re-entry terugkeerde en daarna dus niet meer gerechtigd was terug te keren (wat ze ook niet deed), zodat Galea hierna dus op de nummer 9 plek bleef staan en Gryphons het duel vervolgde met negen speelsters. Na Galea's honkslag kwamen de honken vol toen Fabienne van Uden vier wijd kreeg. Een doorgeschoten bal bezorgde Gryphons hierna een 5-4 voorsprong. Na een groundout kwamen de honken weer vol toen Kim Donkers vier wijd kreeg, waarna een honkslag (plus fout) van Claudia Kranendonk de stand verhoogde naar 7-4.

Gryphons-pitcher Shannon Galea had hierna drie strikeouts in de zesde, voerde haar strikeout-totaal op naar elf in de zevende en kreeg de steun van een dubbelspel om het duel af te sluiten.

Game 2 bleef vijf innings puntloos. Beide ploegen lieten in deze periode vijf loopsters achter, maar er waren ook een paar honkloop-fouten. In de tweede Gryphons-beurt begon Sophie Mollee met een tweehonkslag en schoof op na een grounder. Maar nadat Lucie Marsiková het honk had bereikt via een fout werd Mollee uitgeschakeld in een rundown bij een steelsituatie. Tex Town Tigers kreeg een scoringskans in de vijfde. Leonie Winters en Kirsten Vierdag begonnen met honkslagen. Nadat de twee waren opgeschoven werd een gedwongen loop gecreëerd via opzettelijk vier wijd voor Merel Oosterveld. Kirsten Holshof werd hierna uitgevangen, maar dat eindigde in een vangbal, omdat Vierdag op het tweede honk werd uitgeschakeld.

Gryphons nam vervolgens een 2-0 voorsprong in de zesde. Kim Donkers kreeg vier wijd en Claudia Kranendonk sloeg een honkslag. Opofferingsstootslagen van Sophie Mollee en Kiki Draaijer (squeeze) resulteerden daarna in het eerste punt. Een fout op een grounder van Lucie Marsiková bracht de stand op 2-0.

Tex Town Tigers reageerde met vier runs in de 2e6. Petra van Heijst begon met vier wijd, waarna Gryphons-starter Lucie Marsiková volgde met haar negende strikeout, maar daarna vier wijd gooide op Martina Lackner. Een tweehonkslag van Myrthe Smid bracht de stand hierna in balans. Na vier wijd voor Leonie Winters nam Shannon Galea de pitching over en kwam Lynn Dollekamp in het duel als pinch-runner. De honken kwamen vol toen Galea vier wijd gooide op Kirsten Vierdag en toen kreeg ze een honkslag tegen van Marije ten Thij, die twee punten opleverde en TTT op een 4-2 voorsprong zette. Met twee uit kwamen de honken opnieuw vol te staan toen Kirsten Holshof ook vier wijd kreeg, maar de drie loopsters bleven achter.

In de zevende inning nam Amanda Webster het werpen over van TTT-starter Martina Lackner. Met één uit kreeg ze honkslagen tegen van Fabienne van Uden en Yonina Sint Jago, gevolgd door een opofferingsslag van Kim Donkers, maar sloot af met een grounder om een save te verdienen.

Line Scores, Box Scores & Play-by-Play
Stand, Programma & UitslagenUVV vs. Alcmaria Victrix
In Vleuten stond Alcmaria Victrix geen punten toe en boekte dus twee shutout-wins vs. UVV, 6-0 en 7-0. Alcmaria kwam tot 20 honkslagen in de double-header, waaronder vijf van Anne Blaauwgeers.

In het eerste duel opende Alcmaria de score in de eerste inning toen Anne Blaauwgeers een honkslag sloeg met één uit, opschoof na een OSS van Kym Turnell en scoorde op een tweehonkslag van Maxime van Dalen.

Twee runs volgden in de derde inning. De honken kwamen vol toen Kimberly Jones, Anne Blaauwgeers en Kym Turnell de beurt begonnen met honkslagen. Twee nullen volgden, maar hierna scoorde de ploeg tweemaal toen een foute aangooi werd gemaakt op een grounder van Noëmie Brandjes.

...Anne Blaauwgeers...
...5 hits, 4 runs...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Alcmaria werd hierna in de volgende drie innings puntloos gehouden door werpster Brenna Sandberg en liet in elk van deze beurten een loopster op het tweede honk achter. Drie punten werden hierna in de zevende inning gescoord door Alcmaria, dat al hun punten met twee uit scoorde. Anne Blaauwgeers opende met een honkslag en stal het tweede honk, waarna Kym Turnell vier wijd kreeg. Met twee uit sloeg Noëmie Brandjes met een tweehonkslag een punt binnen en omdat er een foute aangooi op volgde kon nog een punt worden gescoord. Even later bracht een honkslag van Suzanne Meiring de stand op 6-0.

UVV kwam tot slechts drie honkslagen op Femke van Dusschoten, die 13 strikeouts had, waaronder zes op rij in de vijfde en zesde inning. Slechts één UVV-loopster bereikte het derde honk en de wedstrijd eindigde met een strikeout-uit-bij-stelen dubbelspel.

In Game 2 kwam Alcmaria tot een rally van vier punten in de derde inning. Maaike Blaauwgeers bereikte het honk na een fout en schoof op na een OSS van Kimberly Jones, waarna ze scoorde op een driehonkslag van haar tweelingzus Anne Blaauwgeers. Een fout op een grounder van Kym Turnell leverde het volgende punt op. De honken kwamen vol toen Maxime van Dalen en Anne Vlietstra een honkslag sloegen en twee runs werden toegevoegd op een 2-out single van Suzanne Meiring.

In de vijfde scoorde Alcmaria nog eens twee punten, maar liet ook drie loopsters achter. Maxime van Dalen en Anne Vlietstra begonnen met honkslagen, maar daarna ging de eerste gedwongen uit op een klap van Noëmie Brandjes. Een fout op een grounder van Suzanne Meiring en een velderskeus van Manoa Weijgertse maakten er toen 6-0 van. Na een werpsterwissel en een OSS kwamen de honken vol toen Femke van Dusschoten vier wijd kreeg. Ze was kort ervoor in de slagvolgorde gekomen toen ze aanvankelijk de rechtsveldster werd in de 2e4 als vervangster van pinch-runner Brenda Beers, die op haar beurt de vervangster was van Kimberly Jones nadat die was geraakt door een worp in de 1e4. Met de honken vol werd een nieuwe catcher ingezet, waarna de slagbeurt eindigde met een vangbal en de honken vol achterbleven.

Alcmaria voegde het zevende punt toe in de zesde inning toen Kym Turnell een honkslag sloeg, het tweede honk stal en scoorde op een 2-out single van Noëmie Brandjes.

UVV werd in de eerste drie innings hitloos gehouden door Malou van Dusschoten. Met één uit in de vierde kreeg ze de eerste honkslag tegen van Brenna Sandberg en volgde met vier wijd voor Kelly Platvoet. Ze werd hierna vervangen door haar zus Femke van Dusschoten, die net in het duel was gekomen als nieuwe rechtsveldster. Toen die het overnam als werpster volgden ook nog vier andere defensieve wijzigingen. Een groundout en een strikeout sloten de inning af voor UVV, dat hierna nog maar één honkslag (een klap van Mirjam Boode) sloeg in het restant van het duel op Femke van Dusschoten, die winnende werpster was en dus haar tweede zege van de dag op haar naam kreeg.

Line Scores, Box Scores & Play-by-Play
Stand, Programma & Uitslagen

(30 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.