Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 oktober 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Terrasvogels 'comes from behind' en verovert titel!
English
HAARLEM - Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels stond zondag met 2-0 achter in de vierde inning van de vijfde en beslissende wedstrijd van de Holland Series tegen Oolders Omaco Sparks Haarlem, maar draaide het duel in de vijfde slagbeurt om door driemaal te scoren. Terrasvogels hield de 3-2 voorsprong vast en veroverde voor de 15e keer in de clubhistorie en de eerste keer sinds 2007 het landskampioenschap. Hiermee werd Terrasvogels de 62e softbalkampioen van het land.

Een cruciale scheidsrechterlijke beslissing leidde tot twee runs voor Sparks Haarlem in de vierde inning, maar in de volgende slagbeurt besliste Terrasvogels de laatste wedstrijd van het seizoen. Met de honken vol dreunde Kate Gentile de bal het linksveld in voor een tweehonkslag en bracht twee loopsters binnen, waarna een hierna volgende fout voor het derde punt zorgde. Terrasvogels-pitcher Monica Perry werd uitgeroepen tot MVP van de Series.Voor de vijfde keer in de historie van de Holland Series waren alle wedstrijden nodig om een nieuwe softbalkampioen te kunnen kronen. De eerste keer was in 1983 toen Terrasvogels drie wedstrijden nodig had in de toenmalige best-of-three om de titel te pakken tegen DSS. De volgende Series die 'all the way' ging was in 1994 toen Twins HCAW met 3-2 versloeg in een best-of-five. Het duurde daarna opnieuw 10 jaar voor de derde Series volgde die vijf wedstrijden nodig had en dat was in 2004 toen Sparks Haarlem de eerste twee wedstrijden verloor vs. Terrasvogels, maar toen de volgende drie won om het kampioenschap te veroveren. In 2010 dwong Tex Town Tigers een vijfde duel af na winst in Game 4 vs. Sparks Haarlem in de achtste inning, maar verloor de volgende dag.

Vandaag kregen beide ploegen een scoringskans vroeg in het duel, maar de verdediging voorkwam punten.

In de eerste helft van de eerste inning sloeg Solange Starrenburg een honkslag met één uit en schoof op na een wilde worp van startende werpster Dagmar Bloeming. Ze schoon vervolgens op na een honkslag van Robyn Draper, maar ging te snel over het derde honk en werd vervolgens uitgetikt. Terwijl ze terugdook naar het honk liep Starrenburg een flinke snee in haar rechterarm op na contact met de spike van korte stop Chantal Versluis. Starrenburg kon het duel gewoon uitspelen, maar de snee werd na afloop alsnog getaped in het ziekenhuis.


...Met veel toeschouwers achter het 1e honk en het rechtsveld...
...levert Series MVP Monica Perry weer een worp af...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de tweede helft van de tweede inning kreeg Sparks Haarlem de honken vol op Monica Perry. Karin Tuk begon met een honkslag, waarna Debby Connor werd geraakt door een worp met één uit en Shannah van der Kaaij volgde met een stootslag-honkslag. Nadat een binnenhoog voor de tweede nul zorgde probeerde Tuk even later te scoren na een doorgeschoten bal, maar werd uitgetikt door catcher Kate Gentile.

Marisèla de Wind en Petra van Heijst sloegen beiden een honkslag voor Terrasvogels in de eerste helft van de derde inning, maar bleven achter. Terrasvogels liet ook een loopster achter in de vierde inning. Anouk van den Heuvel sloeg toen een honkslag met twee uit, maar een grounder volgde.

Sparks Haarlem ging op rij uit in de derde inning, maar nam een 2-0 voorsprong in de vierde slagbeurt, waaraan een controversiële call van Home Plate Umpire Peter Vonk vooraf ging. Leigh Godfrey begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Karin Tuk. Hierna sloeg Virginie Anneveld de bal in het rechtsveld richting foutlijn. Sparks' Head Coach Juni Francisca, die bij het derde honk coachte, deed zijn armen omhoog om loopster Godfrey te stoppen, omdat de bal fout ging, zoals ook werd geconstateerd door de Terrasvogels-verdediging en toeschouwers achter het rechtsveld. Echter, Vonk gaf resoluut aan dat de bal op goed gebied landde en dus stuurde Francisca Godfrey door richting thuis, terwijl Anneveld met een driehonkslag eindigde. Even later scoorde ze toen Debby Connor volgde met een honkslag, zodat het 2-0 werd. Connor's pinch-runner Celine van Roon ging hierna gedwongen uit, waarna een fout volgde op een 'force play-grounder' van Michelle van Driel en dat leidde tot loopsters op het tweede en derde honk. Maar Monica Perry maakte een einde aan de dreiging via drie slag voor Beau van Gelder.

Beginnend met deze drie slag zou Perry 10 van de laatste 11 slagvrouwen uitschakelen, waarvan zes met een strikeout.

Met een 2-0 achterstand draaide Terrasvogels het duel om in de vijfde inning met spectaculair honklopen. Met één uit sloeg Marisèla de Wind een honkslag door het midden. Hierna besloot Francisca Rebecca Soumeru in te brengen als reliever voor Dagmar Bloeming, maar dat pakte anders uit. Eerst bracht Petra van Heijst De Wind in scoringspositie met een opofferingsstootslag. Soumeru gooide vervolgens vier wijd op Solange Starrenburg en raakte Robyn Draper met een worp, zodat de honken vol kwamen te staan. Volgende slagvrouw Kate Gentile sloeg een line drive het linksveld in, die de honken schoonveegde. De Wind en Starrenburg werden doorgestuurd en toen de bal langs linksveldster Nathalie Gosewehr ging kon ook Draper scoren, zodat Terrasvogels op een 3-2 voorsprong kwam. Gentile kreeg een tweehonkslag op haar naam en bereikte het derde honk na de fout in het outfield.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de zesde inning kreeg Terrasvogels de honken weer vol in de zevende slagbeurt. Met één uit sloeg Petra van Heijst een honkslag en met twee uit sloeg ook Robyn Draper een honkslag, zodat er loopsters op het tweede en derde honk kwamen. Een gedwongen loop werd hierna opgezet via opzettelijk vier wijd voor Kate Gentile, maar de inning eindigde toen Yonina Sint Jago een line drive sloeg naar derde honkvrouw Virginie Anneveld.

De spanning in het aantrekkelijke en drukbezochte duel bleef aanwezig tot de laatste nul. In de 2e7, nadat zeven slagvrouwen op rij waren uitgeschakeld, bereikte lead-off hitter Shannah van der Kaaij het honk met een infield-hit na een close play op het eerste honk. Monica Perry schakelde hierna Michelle van Driel en Beau van Gelder met drie slag uit (beiden 'looking') en dat bracht Chantal Versluis in het slagperk. De slagvaardige speelster, die 0-uit-3 was in het duel voor deze slagbeurt, sloeg vervolgens een 1-wijd-0-slag worp naar haar collega korte stop Petra van Heijst en dat maakte een einde aan de wedstrijd. Terrasvogels vierde feest en veroverde hun eerste landskampioenschap in zes jaar.

Terrasvogels' Hoofd Coach Marco Molleman werd slechts de derde coach in de geschiedenis die in hetzelfde seizoen een Europese beker en een kampioenstitel veroverde in zijn rookie-seizoen als Hoofd Coach in de Hoofdklasse.

Een interessant feitje van het duel van vandaag was dat Rebecca Soumeru haar eerste duel van het seizoen verloor. Ze was 21-0 in de reguliere competitie, 1-0 in de Play-Offs en 2-0 in de Holland Series. Vandaag kwam ze op de plaat in een save-situatie, maar werd uiteindelijk de verliezende werpster. Ze verloor haar laatste wedstrijd bijna precies een jaar geleden op 7 oktober toen Sparks Haarlem Game 3 verloor van de Holland Series vs. Alcmaria Victrix, dat uiteindelijk landskampioen werd.

Hiermee stond Sparks Haarlem, dat in augustus ook de Europa Cup-finale verloor, voor het tweede jaar op rij met lege handen na te hebben gedomineerd in de reguliere competitie. Vorig seizoen was Sparks Haarlem 41-3, maar verloor de finale van Alcmaria Victrix, dit seizoen eindigde het team met een 42-2 'record' en verloor de eindstrijd van Terrasvogels. Vorig jaar maakte Terrasvogels-pitcher Malou van Dusschoten deel uit van het kampioensteam van Alcmaria Victrix.

In de laatste vier seizoenen won Sparks Haarlem totaal 145 wedstrijden en verloor er slechts negen, waarvan zeven tegen Terrasvogels. Na het seizoen 2010 (30-2) had Sparks Haarlem de nodige problemen in de Play-Offs tegen Centrals en werd bijna uitgeschakeld. De ploeg leidde hierna met 2-1 in de Holland Series tegen Tex Town Tigers, dat hierna Game 4 won om een vijfde duel af te dwingen wat werd gewonnen door Sparks Haarlem.

In 2011 (32-2) was Terrasvogels het enige team dat won van Sparks Haarlem, wat vervolgens niet in de problemen kwam in het 'postseason', want de ploeg kwam tot een 'sweep' in de Play-Offs en Holland Series.

Vorig seizoen (41-3) versloeg Terrasvogels Sparks Haarlem driemaal en voegde ook nog een overwinning toe in de Play-Offs. Sparks Haarlem won de Play-Offs en opende met winst in de Holland Series, maar verloor de volgende drie wedstrijden tegen Alcmaria Victrix.

Dit seizoen (42-2) verloor Sparks Haarlem opnieuw van Terrasvogels, maar ook van FysioExpert Olympia Haarlem, waarna tweemaal werd gewonnen vs. Terrasvogels in de Play-Offs, maar vervolgens met lege handen stond in de finale.

Voor Terrasvogels kwam de titel van vandaag zes jaar, 22 dagen en 46 minuten nadat het Game 3 had gewonnen van de 2007 Series, die toen de afsluiting vormde van een 'sweep' tegen Sparks Haarlem. Solange Starrenburg en Petra van Heijst kwamen toen ook uit voor Terrasvogels, terwijl Chantal Versluis, Kirsten Scheele en Rebecca Soumeru speelden voor Sparks Haarlem. Zes jaar geleden speelde Dagmar Bloeming ook in de Series, maar toen als één van de werpsters van Terrasvogels.

Terrasvogels won Game 1 van die Series met 2-1, en kwam de volgende dag tot een rally van acht punten in de negende inning om Game 2 met 9-2 te winnen. Game 3 eindigde in een 7-0, 'mercy-rule shutout' in 4 1/2 innings.

Twee van de drie umpires van vandaag waren actief in Game 2 van de 2007 Series, namelijk Peter Vonk en Carolien Stadhouders.


...Official Scorers Fred van der Kade & Ben Goorts...

...Umpires Carolien Stadhouders, Peter Vonk & Patrick Reus...

...Dagmar Bloeming startte voor Sparks Haarlem...

...Winnende werpster Monica Perry...

...Karin Tuk wordt uitgetikt in de 2e inning...

...Rebecca Soumeru verloor haar eerste wedstrijd van het seizoen...

...Robyn Draper scoort het derde punt voor Terrasvogels...

...Kate Gentile bereikt het 3e honk na haar 'baseclearer' in de 5e...

...Honderden toeschouwers woonden het aantrekkelijke duel bij...

...Tijd om feest te vieren...

...Een emotioneel moment tijdens het feesten...
...De speelsters hebben contact met team manager Martin de Jonker...
...en hun 'public address announcer' Henk Hoenderdos...
...die er vanwege ziekte niet bij konden zijn...

...Marisèla de Wind, Ginger de Weert & Yonina Sint Jago: 3x goud...
...In juli werden ze Europees kampioen met het Nederlands Team...
...Met Terrasvogels wonnen ze de Europese Cup Winners Cup...
...in augustus en vandaag het landskampioenschap...

...Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels, de 62e softbalkampioen van Nederland...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)

(6 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.