Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 mei 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Voormalig umpire/commissioner, UIC Rob Kerkman overleden
English

IN MEMORIAM


...Rob Kerkman...
(1946 - 2013)

HAARLEM - Voormalig (internationaal) softbal-umpire en commissioner Rob Kerkman, tegenwoordig Umpire-in-Chief van de European Softball Federation (ESF), is op woensdag 8 mei op 66-jarige leeftijd overleden na een strijd met een ernstige ziekte.

De afscheids- en crematieplechtigheid zal plaatsvinden op woensdag 15 mei om 11:30 uur in de aula van Crematorium Westerveld aan de Duin en Kruidbergerweg 2-6 te Driehuis. De tijd van samenkomst aldaar is 11:15 uur.

Robert Kerkman (geboren op 20 december 1946 in Zandvoort) was een scheidsrechter, die zeer gerespecteerd werd door coaches en speelsters/spelers in het dames- en herensoftbal in zowel de Nederlandse als internationale competities. Rob behoorde tot een groep van herkenbare umpires, die leiderschap toonde op het speelveld. Maar hij was ook één van die umpires, die niet de aandacht op zichzelf vestigde, maar simpelweg zijn job deed op het speelveld.

Kerkman begon zijn scheidsrechtersloopbaan in het Rayon Haarlem in 1984, maar toonde vrijwel gelijk zijn talent, waardoor hij een jaar later al promoveerde en landelijk scheidsrechter werd. Binnen een paar jaar debuteerde Kerkman in de Hoofdklasse. Als een rookie umpire vond hij al snel zijn plek binnen een groep van ervaren scheidsrechters, zoals Wil ten Bosch, Bert Brebde, Anne de Bruijne, Roel Meijering, Frits Mulder, Pieter van der Ploeg, René Sterkenburg, Jan Vlasveld, Co van de Wateringen en Gré van Wijk.

En zo werd Kerkman zelf ook één van de meest ervaren scheidsrechters. Hij sprak de taal van de speelsters en spelers, waardoor hij vrijwel nooit iemand hoefde weg te sturen en regelmatig een 'gentleman umpire' werd genoemd. Kerkman toonde leiderschap en werd een Crew Chief toen deze functie werd geïntroduceerd in 1993. Hij bleef tot en met 1996 Crew Chief en combineerde zijn leiderschap met een goed gevoel van humor, maar ook kameraadschap, zowel op als buiten het veld. Door de jaren heen ondersteunde en begeleidde Rob vele collega-umpires, voor wie hij altijd klaar stond en bracht zijn kennis en ervaringen over aan nieuwe umpires.


...Rob Kerkman checkt paspoorten met Bert Loggen...
...tijdens de Technical Meeting van het Dames...
...Europa Cup Toernooi 2008 in Praag...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Kort na zijn debuut in de Hoofdklasse maakte Kerkman ook al zijn internationale debuut. In 1990 nam hij deel aan zijn eerste internationale evenement en dat was het Europa Cup-dames softbaltoernooi in Santpoort. In de daarvolgende jaren werd hij ook zeer gerespecteerd op de internationale velden en evenementen. In de zeven jaar dat Rob Kerkman op de internationale lijst stond nam hij deel aan 16 evenementen, waaronder het ISF Softbal Heren Wereldkampioenschap in 1992 (Manila, Filippijnen) en 1996 (Midland, USA). Naast deze twee mondiale evenementen was Kerkman ook umpire op één Olympisch Kwalificatie Toernooi (1995), één Europees Kampioenschap Dames (1992), één Europees Kampioenschap Heren (1995), één Europees Kampioenschap Junioren Dames (1994), drie Dames Europa Cups (1990, 1991, 1993), twee Dames Cup Winners Cups (1993, 1996), twee Heren Europa Cups (1991, 1995) en drie Haarlemse Softbal Weken (1991, 1993, 1995). Vijf jaar na zijn afscheid viel Kerkman in een paar wedstrijden als umpire in tijdens het Europa Cup-herensoftbaltoernooi in 2001.

Rob Kerkman nam afscheid als umpire na afloop van het seizoen 1996. Daarna werd hij umpire-beoordelaar. Die functie vervulde hij ook al een aantal jaar tijdens zijn actieve umpire-loopbaan, maar hij vond het nooit leuk om collega-umpires te beoordelen, terwijl hij zelf nog actief was. Tot en met vorig jaar was Kerkman actief als Umpire-beoordelaar voor de KNBSB. Sinds 1995 was hij ook docent en instructeur tijdens umpire-cursussen.

Na afloop van zijn actieve umpire-loopbaan was Rob Kerkman de Nederlandse Umpire Commissioner in 2001-2004. Kort daarna werd Kerkman een Assistant Umpire in de Technische Commissie van de European Softball Federation en dat bleef hij tot en met 2009. Hierna was hij vanaf 2010 een Umpire-in-Chief van de ESF en zou ook dit seizoen weer in die positie actief zijn.

Hoewel het bekend was dat Rob kortgeleden ziek was geworden, kwam zijn overlijden als een grote schok bij zijn vele vrienden en collega's, die aangeslagen reageerden op het trieste nieuws. Langs deze weg condoleert de webmaster van Grand Slam * Stats & News Rob's familie en wenst hen heel veel sterkte toe.

(12 mei)


...Rob (midden) met Irene Michielan, Cornelie Chwojka, Bert Loggen, Bob Kessler en...
...Geri Lindberg tijdens een bespreking, die plaatsvond tijdens het Europees Dames Kampioenschap...
...in Ronchi Dei Legionari (Italië) in 2011...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.