Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 april 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Weer 2 shutouts voor Terrasvogels; weer 2 HRs voor Versluis
English
SANTPOORT / HAARLEM / DE BILT - Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels, Oolders Omaco Sparks Haarlem en FysioExpert Olympia Haarlem voegden zaterdag twee overwinningen toe, terwijl Centrals en Gryphons beide de eerste zege van het seizoen boekten.

Terrasvogels kwam opnieuw tot twee shutouts, won met 7-0 en 10-0 vs. UVV en heeft nu vier shutouts op rij sinds de start van het seizoen. De laatste ploeg die dit presteerde was ook Terrasvogels, want het begon het seizoen 2007 met vijf opeenvolgende shutouts.

Sparks Haarlem won met 11-1 en 7-0 vs. DSS en voegde vijf homeruns toe aan het totaal, waaronder opnieuw twee van Chantal Versluis.

Olympia Haarlem kwam tot 9-0 en 5-0 shutouts vs. Alcmaria Victrix, dat het seizoen een week geleden met twee overwinningen was begonnen.

Gryphons en Centrals waren beide puntloos na het Opening Weekend. Gryphons opende de double-header vandaag met een 5-1 zege, maar stond daarna met lege handen in Game 2. De ploeg verzuimde tweemaal een voorsprong vast te houden en verloor met 4-3 van Centrals, dat daarmee een 5-game losing streak brak.

(19 april)
Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels vs. UVV
In Santpoort opende landskampioen Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels het thuisseason met een 7-0 en 10-0 winst vs. UVV, dat slechts twee honkslagen sloeg in de double-header.

Voor aanvang van de eerste wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan Martin de Jonker, Henk Hoenderdos en Bram van der Werf. Terrasvogels-voorzitter Michael Laarman keek terug naar het succesvolle en emotionele seizoen van het team vorig jaar. De ploeg won de Europese Cup Winners Cup en veroverde de kampioenstitel, maar moest ook afscheid nemen van drie personen, die nauw verbonden waren aan de vereniging en het team. Martin de Jonker was de clubsecretaris, maar was ook de Team Manager van de softbalploeg en deed veel, veel meer voor de speelsters en de staf, waardoor hij 'de vader' van het team werd. Henk Hoenderdos was 'the voice' van Terrasvogels, want hij was de laatste vier seizoenen bij de thuiswedstrijden de Public Address Announcer. En Bram van der Werf was natuurlijk een club-icoon, die vele teams van de vereniging coachte in allerlei leeftijdsgroepen. Hij was 34 seizoenen (1966-1999) de Pitching Coach van het team en was altijd op het veld te vinden, waar hij adviezen gaf aan speelsters, of die nou bij Terrasvogels speelden of bij de tegenstander. Gelukkig konden alledrie het succes van vorig seizoen bewust meemaken, maar helaas overleden zij respectievelijk in oktober, december en januari.


...Jessie van Aalst...
...4 Runs, 5 Hits, 2 RBI's...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de openingswedstrijd gooide Ginger de Weert een one-hitter en kwam tot zes strikeouts. Na de eerste zes slagvrouwen op rij te hebben uitgeschakeld, kreeg ze een lead-off single tegen van Naomi Andringa in de derde inning. Maar zij ging gedwongen uit op een grounder van Bente Erkelens, die de enige UVV-speelster was die het derde honk bereikte na twee doorgeschoten ballen.

Terrasvogels opende de score in de eerste inning met één punt op Chelsey Schoenfeldt. Met één uit werd Marisèla de Wind geraakt door een worp, bereikte het derde honk na een honkslag van Jessie van Aalst en scoorde op een 'force play-grounder' van Anouk van den Heuvel.

Na puntloos te zijn gehouden in de volgende twee slagbeurten scoorde Terrasvogels tweemaal in de vierde inning. Met één uit kreeg Lizzie Clarijs vier wijd en met twee uit bereikte Jessica Waasdorp het honk na een fout. Beiden scoorden toen Gabi Obia volgde met een tweehonkslag.

Terrasvogels kwam vervolgens tot een rally van vier runs op zes hits in de vijfde inning om het verschil van zeven punten te bereiken en het duel af te sluiten. Jessie van Aalst, Anouk van den Heuvel en Lisa Waasdorp (RBI) sloegen allen een honkslag om een punt te creëren, waarna een wilde worp het volgende punt opleverde. Kate Gentile (RBI) en Lizzie Clarijs sloegen hierna de vierde vijfde opeenvolgende honkslag in deze inning. Met één uit sloeg pinch-hitter Lisa Molenaar een honkslag in haar eerste Hoofdklasse-slagbeurt om het zevende punt binnen te brengen en een einde te maken aan de wedstrijd.

In Game 2 sloeg Terrasvogels vroeg toe met vier punten in de eerste slagbeurt. De thuisploeg voegde drie runs toe in de tweede en derde inning om het duel via de mercy-rule van 10 punten af te sluiten in de vierde inning.

Femke van Dusschoten gooide opnieuw een one-hitter en schakelde negen slagvrouwen met drie slag uit. Ze begon met drie slag op de eerste vier slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg. Na negen slagvrouwen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg ze een lead-off single tegen van Laura Arp, maar zij was de enige honkloopster voor UVV, dat zes fouten maakte.

In de eerste slagbeurt werd Gabi Obia geraakt door een worp en kreeg Marisèla de Wind vier wijd om een vroege rally in beweging te zetten. Een tweehonkslag van Jessie van Aalst, grounder van Anouk van den Heuvel, een fout op een grounder van Kate Gentile en een honkslag van Jessica Waasdorp brachten de stand hierna op 4-0.

In de derde inning opende Myrthe Smid met een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen Gabi Obia het honk bereikte na een fout en Jessie van Aalst vier wijd kreeg. Anouk van den Heuvel leverde hierna een 2-run single af, gevolgd door een opofferingsslag van Lisa Waasdorp.

Het verschil van 10 punten werd bereikt in de derde inning via RBI-singles van Jessie van Aalst en Lisa Waasdorp, plus een vrije loop met volle honken voor Jessica Waasdorp.

Game 1
Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels - UVV 7-0 (5 inn.)
RHE
UVV00000 -013
Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels10024 -7100
(één uit toen een verschil van 7 punten werd bereikt in de vijfde inning)
pitcher UVVinn.SOBBHRER
Chelsey Schoenfeldt, L (0-2)4.1521074
pitcher Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Ginger de Weert, W (2-0)56-1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Arjan de Wever, 1B-Albert Tolen.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play-Olga Lablans.
Speeltijd-1:23 uur.

Game 2
Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels - UVV 10-0 (3½ inn.)
RHE
UVV0000 -016
Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels433X -1070
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Melissa Burger, L (0-2)1.214473
Cintia de Groodt1.11233-
pitcher Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Femke van Dusschoten, W (2-0)49-1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Albert Tolen, 1B-Arjan de Wever.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play-Olga Lablans.
Speeltijd-1:19 uur.
Oolders Omaco Sparks Haarlem vs. DSS
In Haarlem opende Oolders Omaco Sparks Haarlem het thuisseizoen ook met twee mercy-rule overwinningen door met 11-1 en 7-0 te winnen vs. DSS.


...Debby Connor...
...grand slam...

...Chantal Versluis...
...opnieuw 2 homeruns...

(© Foto's: Marco Stoovelaar)
Sparks Haarlem voegde vandaag weer vijf homeruns aan het totaal toe, waaronder een grand slam van Debby Connor. Net als in het openingsweekeinde homerde Chantal Versluis weer tweemaal en heeft nu dus vier homeruns na vier wedstrijden. Teamgenoot Karin Tuk, die vandaag haar tweede homerun van het seizoen sloeg, zorgde vorig seizoen voor een nieuw seizoensrecord met 10 homeruns.

In de eerste wedstrijd kwam Sparks Haarlem tot elf honkslagen, waaronder drie van Virginie Anneveld, terwijl winnende werpster Kirsten Scheele een 2-hitter gooide en vijf strikeouts had.

Aanvankelijk stond Sparks Haarlem kort op achterstand, want DSS nam een 1-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning. Noa Brand opende met een tweehonkslag, schoof op na een doorgeschoten bal en scoorde op een one-out grounder van Morgan Sampson.

In de 2e1 begon Sparks Haarlem op dezelfde wijze, want ook Chantal Versluis begon met een tweehonkslag. Maar zij werd even later uitgeschakeld bij een poging het derde honk te stelen. De thuisploeg veegde de 1-0 achterstand hierna weg toen Karin Tuk homerde met twee uit.

Nadat Sparks Haarlem twee loopsters had achtergelaten in de tweede inning dreigde DSS weer tot scoren te komen in de derde slagbeurt. Tessa Hoekstra begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Anouk In den Kleef, die zelf het honk bereikte via een velderskeus. Een doorgeschoten bal bracht beide loopsters in scoringspositie, maar ze strandden toen er drie nullen volgden.

Sparks Haarlem kwam hierna tot een rally van vijf (onverdiende) punten in de 2e3 om een comfortabele 6-1 voorsprong te nemen. Met één uit bereikten Saskia Kosterink en Karin Tuk het honk via fouten en dat leidde tot een punt. Een honkslag van Debby Connor en tweehonkslag van Virginie Anneveld zorgden voor de volgende twee runs, gevolgd door RBI-triples van Areke Spel en Michelle van Driel.

Nog eens vijf runs werden gescoord in de vierde inning en de wedstrijd eindigde toen met back-to-back homeruns. De honken kwamen vol te staan toen Chantal Versluis via een fout op het honk kwam, Saskia Kosterink een tweehonkslag sloeg en Karin Tuk vier wijd kreeg. Hierna sloeg Debby Connor een grand slam homerun op een 3-wijd-0-slag count om de stand op te voeren naar 10-1. Op de volgende worp homerde ook Virginie Anneveld om het duel af te sluiten.

In Game 2 kwam Dagmar Bloeming tot 12 strikeouts en stond slechts één honkslag toe. De rechtshander schakelde de eerste 10 slagvrouwen op rij uit, waarvan de laatste zes met drie slag. Ze kreeg toen een one-out double tegen in de vierde inning van Denice van Dijk, die de enige loopster zou zijn voor DSS.

Chantal Versluis bezorgde haar team een 3-0 voorsprong door twee homeruns te slaan in de eerste twee innings. In de eerste slagbeurt opende ze met een homerun. Met twee uit kreeg Sparks Haarlem nog de honken vol, maar drie loopsters bleven achter. In de tweede inning kreeg Shannah van der Kaaij vier wijd met één uit, waarna Versluis opnieuw homerde om er 3-0 van te maken. Vorig seizoen sloeg Versluis zes homeruns.

In de vierde werden twee runs toegevoegd dankzij honkslagen van Anneveld en Spel, waardoor het 5-0 werd. Het verschil van zeven punten werden bereikt in de zesde slagbeurt. Met één uit zorgden Kosterink en Tuk met back-to-back doubles voor een punt. De wedstrijd kwam ten einde na een honkslag van Virginie Anneveld, die ook het laatste punt had geproduceerd in de eerste wedstrijd.

Anneveld sloeg opnieuw drie honkslagen in Game 2 en voert de Hoofdklasse nu aan met 11, terwijl ze ook Beste Slagvrouw is met een gemiddelde van .846.

Game 1
Oolders Omaco Sparks Haarlem - DSS 11-1 (4 inn.)
RHE
DSS1000 -123
Oolders Omaco Sparks Haarlem1055 -11110
(nul uit toen een verschil van 10 punten werd bereikt in de vierde inning)
pitcher DSSinn.SOBBHRER
Puck van der Kolk, L (0-1)3 (*)43311
(*) - Van der Kolk gooide op vijf slagvrouwen in de 4e inning
pitcher Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Kirsten Scheele, W (2-0)45-21-
Homeruns: Sparks Haarlem: Karin Tuk (2)(solo,1e,op Van der Kolk), Debby Connor (1)(grand slam,4e,op Van der Kolk), Virginie Anneveld (1)(solo,4e,op Van der Kolk).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Carolien Stadhouders, 1B-Peter Vonk.
Official Scorer-Pieter van der Ploeg.
Play-by-Play-Stefan Slinger.
Speeltijd-1:03 uur.

Game 2
Oolders Omaco Sparks Haarlem - DSS 7-0 (6 inn.)
RHE
DSS000000 -012
Oolders Omaco Sparks Haarlem120202 -7100
(één uit toen een verschil van 7 punten werd bereikt in de zesde inning)
pitcher DSSinn.SOBBHRER
Quincey Catsburg, L (0-2)5.1251077
pitcher Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Dagmar Bloeming, W (2-0)612-1--
Homeruns: Sparks Haarlem: Chantal Versluis 2 (4)(solo,1e,op Catsburg; 2-run,2e,op Catsburg).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Peter Vonk, 1B-Carolien Stadhouders.
Official Scorer-Pieter van der Ploeg.
Play-by-Play-Stefan Slinger.
Speeltijd-1:30 uur.
FysioExpert Olympia Haarlem vs. Alcmaria Victrix
In Haarlem kwam FysioExpert Olympia Haarlem tweemaal tot een shutout tegen Alcmaria Victrix, 9-0 en 5-0, en diende de ploeg uit Alkmaar de eerste nederlagen van het seizoen toe.

In de opener kwam Lindsey Meadows tot zeven strikeouts en stond slechts twee hits toe. Dinet Oosting scoorde driemaal en had ook drie binnengeslagen punten.


...Dinet Oosting...
...4 Runs, 2 Hits, 4 RBI's...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de tweede helft van de eerste inning opende Olympia Haarlem de score met twee runs. Met één uit sloeg Eva Voortman een honkslag en werd Dinet Oosting geraakt door een worp, waarna ze respectievelijk scoorden na een doorgeschoten bal en een wilde worp.

Een 4-run rally volgde in de tweede slagbeurt met twee uit. De honken kwamen vol te staan toen Laura Burggraaf een tweehonkslag sloeg, Merel Oosterveld vier wijd kreeg en Eva Voortman het honk bereikte via een stootslag-honkslag. De honken werden schoongeveegd toen Dinet Oosting volgde met een tweehonkslag die de stand verhoogde naar 5-0. De laatste (die de catcher was) werd hierna vervangen door Eva Voortman als Temporary Runner en die scoorde even later haar tweede punt in de slagbeurt terwijl Lindsey Meadows (die vier wijd had gekregen) het tweede honk stal.

Na een puntloze derde inning scoorde de thuisploeg drie onverdiende punten in de vierde zonder een honkslag te slaan. Met de honken vol werd een punt gescoord na een vangbal van de eerste honkvrouw op fout gebied, waarna de overige twee punten werden gescoord toen een klap van Stephanie Ruiter werd gemist is het outfield.

Voor Alcmaria opende Anne Blaauwgeers de wedstrijd met een honkslag in de eerste inning, schoof op na een opofferingsstootslag, maar werd toen uitgegeven omdat ze het tweede honk te vroeg verliet. In de tweede inning sloeg Laura Treurniet een honkslag met twee uit, maar daarna schakelde Lindsey Meadows de volgende tien slagvrouwen op rij uit.

In Game 2 opende Olympia Haarlem de score eveneens in de eerste slagbeurt. Merel Oosterveld begon met een honkslag en ging scoren op een 2-out triple van Meadows.

Twee runs volgden in de derde. Dit keer begon Laura Burggraaf met een tweehonkslag en bereikte Eva Voortman het honk na een fout met één uit, resulterend in een punt. Even later scoorde Voortman na een honkslag van Dinet Oosting.

De resterende twee runs werden gescoord in de vijfde slagbeurt toen Voortman (vier wijd) en Oosterveld (veldfout) scoorde op een 2-run single van Meadows, die 3-uit-3 sloeg en drie binnengeslagen punten had.

Winnende werpster Eva Voortman kwam tot 10 strikeouts en stond twee hits toe. Ze nam een Perfect Game mee de vijfde inning in, maar die werd gebroken met één uit toen Maaike Blaauwgeers een honkslag sloeg. Die tekende ook voor de tweede Alcmaria-honkslag en die sloeg ze met twee uit in de zevende inning.

Game 1
FysioExpert Olympia Haarlem - Alcmaria Victrix 9-0 (4½ inn.)
RHE
Alcmaria Victrix00000 -022
FysioExpert Olympia Haarlem2400X -950
pitcher Alcmaria Victrixinn.SOBBHRER
Svenja de Lincel, L (1-1)436595
pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Lindsey Meadows, W (2-0)57-2--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Louis Rohan, 1B-Bob Gieskens.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play-Robert Meyboom (Olympia Haarlem).
Speeltijd-1:19 uur.

Game 2
FysioExpert Olympia Haarlem - Alcmaria Victrix 5-0
RHE
Alcmaria Victrix0000000-022
FysioExpert Olympia Haarlem102020X-571
pitcher Alcmaria Victrixinn.SOBBHRER
Laura Treurniet, L (1-1)651753
pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Eva Voortman, W (2-0)71012--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Bob Gieskens, 1B-Louis Rohan.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play-Robert Meyboom (Olympia Haarlem).
Speeltijd-1:38 uur.
Centrals vs. Gryphons
In De Bilt begon Centrals de double-header vs. Gyphons met een 5-1 verlies, maar maakte hierna een einde aan een 5-game losing streak door met 4-3 te winnen in Game 2, via twee punten in de zevende inning.


...Franka van Dijk...
...walk-off double...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de opener bleef de wedstrijd vier innings puntloos. Gryphons kwam tot vier honkslagen en strandde vier loopsters, terwijl de eerste negen slagvrouwen van Centrals op rij werden uitgeschakeld door Mariëlle Vleugels. In de 2e4 bereikte Centrals tweemaal het honk, maar die loopsters bleven achter op het tweede en derde honk.

Gryphons sloeg daarna toe met drie runs in de 1e5 op Casey Pomeroy. Kelly De Lannoy opende met een honkslag, waarna een fout werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Shannon Galea. Met één uit scoorden de twee toen Ennia Ballardini het honk bereikte na een fout, die haar op het derde honk bracht. Zij scoorde even later via een opofferingsslag van Mariëlle Vleugels om Gryphons op een 3-0 voorsprong te zetten.

Centrals pakte een punt terug in de zesde inning toen Jasmin Carlson opende met een tweehonkslag, opschoof na een opofferingsstootslag van Emma Bosman en scoorde op een honkslag van Franka van Dijk.

In de zevende inning verhoogde Gryphons de stand naar 5-1 door tweemaal te scoren. Met één uit sloeg Mariëlle Vleugels toen een honkslag en scoorde op een hierna volgende driehonkslag van Erin Belles. De laatste scoorde met twee uit na een honklsag van Kelly De Lannoy.


...Cindy van der Zanden...
...inside-the-park-homerun...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In Game 2 verzuimde Gryphons tweemaal een voorsprong vast te houden. De ploeg nam een 2-0 voorsprong in de eerste slagbeurt op Jessica Paterson, die voor het laatst in de Hoofdklasse gooide in 2011. Met twee uit bereikte Vleugels het honk na een fout en werd Belles geraakt door een worp, waarna Emily Wiemken en Kiki Draaijer volgden met RBI-singles.

Maar Centrals kwam onmiddellijk langszij in de eigen eerste slagbeurt op Shannon Galea. Jasmin Carlson begon met een tweehonkslag en Casey Pomeroy werd daarna geraakt door een worp. Nadat de twee waren opgeschoven op een opofferingsstootslag van Franka van Dijk leverde Wishe van Heijningen een RBI-single af, waarna de gelijkmaker werd gescood op een squeeze-OSS van Petia Sokolová.

Na de eerste inning bleef de wedstrijd de volgende vijf innings puntloos. In die periode sloeg Gryphons zes honkslagen, maar liet vijf loopsters achter. Centrals was minder productief. De ploeg liet twee loopsters achter in de tweede inning, maar daarna werden elf slagvrouwen op rij uitgeschakeld door Galea.

Gryphons hernam de leiding in de zevende inning toen Cindy van der Zanden opende met een inside-the-park-homerun. De 3-2 voorsprong leek genoeg, maar toen scoorde Centrals twee onverdiende punten in de 2e7. Pinch-hitter Laura Bakker begon met een honkslag, maar ging uit bij stelen. Een pop-fly zorgde voor de tweede nul, maar toen bereikte Jasmin Carlson het honk toen haar klap werd gemist in het outfield. Hierna werd Casey Pomeroy geraakt door een worp en volgde Franka van Dijk met een 2-run, walk-off double die Centrals de eerste zege van het seizoen opleverde.

Game 1
Centrals - Gryphons 1-5
RHE
Gryphons0000302-591
Centrals0000010-152
pitchers Gryphonsinn.SOBBHRER
Jasmijn Besselink- (*)-----
Mariëlle Vleugels, W (1-1)731511
(*) - Besselink was aangekondigd als startende werpster, maar werd vervangen door Vleugels toen 2e1 begon
pitcher Centralsinn.SOBBHRER
Casey Pomeroy, L (0-3)723952
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Mariana Prins-Atanasova, 1B-Gerrit-Jan van der Hoeven.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play-Hans Vleugels (Gryphons).
Speeltijd-1:35 uur.

Game 2
Centrals - Gryphons 4-3
RHE
Gryphons2000001-392
Centrals2000002-453
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de zevende inning)
pitcher Gryphonsinn.SOBBHRER
Shannon Galea, L (0-2)6.231542
pitcher Centralsinn.SOBBHRER
Jessica Paterson, W (1-0)7--931
Homerun: Gryphons: Cindy van der Zanden (1)(solo,7e,inside-the-park,op Paterson).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Gerrit-Jan van der Hoeven, 1B-Mariana Prins-Atanasova.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play-Hans Vleugels (Gryphons).
Speeltijd-1:20 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.