Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 december 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Rustige transferperiode Golden League; 2016 wordt interessant seizoen
English
HAARLEM / SANTPOORT-ZUID / ENSCHEDE / ALKMAAR / OOSTERHOUT - De transferperiode in de Golden League en Silver League werd dinsdag (1 december) om 17:00 uur. En het was een relatief rustige periode met niet overdreven veel transfers.

Echter, er waren wel vier verrassende transfers, waarbij vier speelsters van het Nederlands Softbal Team waren betrokken. Drie daarvan werden reeds in oktober al aangekondigd, want rechtshandige werpster Dagmar Bloeming en outfielders Nathalie Gosewehr en Areke Spel verlieten Oolders Omaco Sparks Haarlem en gaan in het nieuwe seizoen spelen voor stadgenoot DSS. De vierde transfer werd onlangs bevestigd, want rechtshandige werpster Ginger de Weert verruilde Terrasvogels voor Sparks Haarlem.

Wanneer we naar de transfers kijken die door de zes teams zijn gemaakt kunnen we wellicht concluderen dat het seizoen 2016 vrij interessant kan worden. Sparks Haarlem, Olympia Haarlem en Terrasvogels blijven volgend jaar vrijwel zeker de top-3 vormen. Echter, DSS is beduidend sterker geworden, Tex Town Tigers bleef vrijwel hetzelfde en Twins is op dit moment nog onvoorspelbaar. Dat betekent dat dit trio kan gaan verrassen tegen de huidige top-3.

En daardoor kan de strijd om de vierde plek in de Play-Offs en misschien zelfs twee plekken in de top-4 in het seizoen 2016 behoorlijk spannend werden!

Een overzicht van de wijzigingen in de Silver League volgt later deze week.

Compleet overzicht Golden League-transfers en coaches 2016
...Ginger de Weert...
(© Foto: Henk Seppen)
Regerend landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem heeft ervaring verloren met het vertrek van het hierboven genoemde trio. Areke Spel leidde het team en de competitie in binnengeslagen punten (49), terwijl Nathalie Gosewehr tweede was in gescoorde punten (40, ook tweede in de competitie). Dagmar Bloeming was 8-0, had een 0.49 ERA en kwam tot 52 strikeouts.

De ploeg zag zeven nieuwe speelsters komen, die voor wat meer diepte in de ploeg zorgen in geval van blessures of afwezige speelsters. Dit jaar moest de ploeg het gedeeltelijk doen zonder werpster Dagmar Bloeming en derde honkvrouw Virginie Anneveld (die professioneel actief waren in de NPF), terwijl outfielder Saskia Kosterink het hele seizoen niet voor het team speelde. Omdat er ook wat blessures waren voegde de ploeg halverwege het seizoen vier oud-speelsters toe om te helpen.

In het begin van het komende seizoen zal Sparks Haarlem het moeten doen zonder infielders Manoa Weijgertse en Damishah Charles, die beiden tot ergens in mei college-softbal spelen. Daarnaast keert Virginie Anneveld, die momenteel in Nieuw-Zeeland actief is, volgend jaar mogelijk weer terug naar de professionele National Pro Fastpitch.

Rechtshandige werpster Ginger de Weert voegt zich bij de pitchingstaf. Die werd dit seizoen aangevoerd door Kirsten Scheele, die afsloot met een 17-2 'record', een 1.84 ERA en 99 strikeouts in 99 gegooide innings. De Weert was 12-3 in haar vijfde seizoen bij Terrasvogels en voerde de competitie aan met een 1.39 ERA en 113 strikeouts.

Ook nieuw in de ploeg is de rechtshandige werpster Leonella Elizabeth, die twee jaar geleden uitkwam voor Alcmaria Victrix en toen eveneens deel uitmaakte van de voorselectie van het Nederlands Softbal Team. Naar Haarlem komt ook catcher Tammie Lijbers (Twins). Maaike Blaauwgeers (TIW-Survivors) en Desiree Adriaansz (Olympia Haarlem) worden kandidaten om het gat in het outfield op te vullen nu Nathalie Gosewehr en Areke Spel zijn vertrokken. Jenny Kinburn (Ban-Topa Future Stars) en Kehli Washington (Gryphons) zijn kandidaten voor het infield, zeker bij de afwezigheid van Weijgertse en Charles. En wanneer Anneveld terugkeert naar de USA. Bovendien is korte stop Chantal Versluis steeds meer actief als outfieldster. Dit jaar had de ervaren speelster opnieuw een prima seizoen, want zij voerde de Golden League aan als slagvrouw (.490) en ook in slugging average (.808), gescoorde punten (52) en honkslagen (51). Powerhitter Karin Tuk voerde de competitie opnieuw aan met zeven homeruns, maar deelde de plek met haar nu voormalige teamgenoot Areke Spel. Ze was tweede in de afdeling met 38 binnengeslagen punten.


...Chantal Versluis...

...Karin Tuk...
(© Beide Foto's: Fred Versluis)
...Kate Gentile...
(© Foto: Henk Seppen)
FysioExpert Olympia Haarlem, dat zich dit seizoen plaatste voor de Holland Series, verloor twee speelsters en voegde een jonge, talentvolle werpster toe. Hierdoor bleef de ploeg dus vrijwel hetzelfde. En het kreeg een prima aanwinst in de coachingstaf.

Pitcher/outfielder Dominique Sprengers, die dit seizoen deel uitmaakte van de voorselectie van het Nederlands Softbal Team, keert terug naar DSS, waar ze een paar jaar geleden haar Hoofdklasse-debuut maakte. Outfielder Desiree Adriaansz verhuisde Sparks Haarlem, terwijl de Amerikaanse werpster en utility player Stephanie Tofft terugkeerde naar de USA. De laatste voerde de ploeg aan met een .458 slaggemiddelde.

De ploeg voegde slechts ťťn nieuwe speelster toe, rechtshandiger werpster Roos-Marijn Kramer, die overkomt van HCAW. Dit jaar kwam ze ook uit voor het Talent Team Holland (Jong Oranje). Olympia Haarlem maakte ook bekend dat het nog twee buitenlandse speelsters aan het roster zal toevoegen voor volgend seizoen.

Olympia Haarlem kan terugkijken op een succesvol seizoen, waarin het voor het eerste speelde onder leiding van de enthousiaste Stanley Doney. De coachingstaf wordt uitgebreid met oud-speelster Laura Burggraaf en Kate Gentile. De laatste is een prima aanwinst voor het team en zal zich bezighouden met de 'battery' (pitching/catching). Gentile speelde vijf seizoenen (2010-2014) voor Terrasvogels na daarvoor al geruime tijd te hebben gespeeld in de hoogste Italiaanse competitie. Ze heeft ook lang deel uitgemaakt van de nationale ploeg van ItaliŽ, met wie ze deelnam aan verschillende internationale evenementen. Dit jaar speelde ze slowpitch-softbal bij Terrasvogels met de Santpoort Selfies. Burggraaf en Gentile staan beiden op de lijst als playing coaches, maar hun prioriteit zal bij de coachen liggen.

Dit seizoen had Olympia Haarlem zeven speelsters die boven de .350 sloegen. Drie daarvan eindigden boven de .400, namelijk Stephanie Tofft (.458), Eva Voortman (.435) en MariŽlle Vleugels (.420). Voortman leidde het team in gescoorde punten (38), samen met Dinet Oosting, terwijl Vleugels de ploeg aanvoerde in binnengeslagen punten (32).


...Eva Voortman...

...MariŽlle Vleugels...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)
...Nienke Verhofstad...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Terrasvogels verloor een belangrijke werpster, maar zal volgend seizoen vrijwel zeker een buitenlandse werpster aantrekken. De ploeg voegde drie, talentvolle speelsters aan het team toe.

Zoals gezegd verliet werpster Ginger de Weert Terrasvogels na er vijf seizoenen te hebben gespeeld. Catcher en utility player Myrthe Smid, die drie jaar voor de ploeg speelde, keert terug naar Tex Town Tigers, omdat ze haar studie in de regio Enschede voortzet. Pitcher Anna-BŤ Bartels, die ook verschillende keren op het derde honk speelde, besloot eveneens naar de Enschedese ploeg te gaan, waar ze ook speelde in 2007.

Terrasvogels, dat volgend seizoen onder leiding staat van nieuwe Hoofd Coach Nick Braakman, voegde drie jonge speelsters toe. Pitcher Nienke Verhofstad (Alcmaria Victrix), catcher Rhowan Stuart (Amsterdam Pirates) en infielder/outfielder Dervisa Mutic (HCAW) komen naar Santpoort. Terrasvogels zal hierdoor en mix van ervaring en talent in de ploeg krijgen. Ondanks hun jonge leeftijd hebben de meeste speelsters verschillende Hoofdklasse-seizoenen op het resumť staan en speelden tevens in nationale ploegen.

Zes speelsters sloegen dit seizoen .300 of beter, aangevoerd door Kimberly Jones (.375), die het team ook leidde in gescoorde punten (38) en gestolen honken (19). Lizzie Clarijs leidde de ploeg met binnengeslagen punten (32). Jessie van Aalst en MarisŤla de Wind waren het meest productieve duo in gescoorde en binnengeslagen punten samen. Van Aalst scoorde 29 punten en sloeg er 27 binnen, terwijl De Wind 26 keer scoorde en 26 punten binnensloeg. Rookie Ella Krommendijk was het tweede beste in het team met 31 gescoorde punten.

Pitcher Malou van Dusschoten heeft een prima seizoen achter de rug, won negen wedstrijden en kwam tot 102 strikeouts (derde in de league), terwijl ze twee No-Hitters gooide.


...Kimberly Jones...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Malou van Dusschoten...
(© Foto: Henk Seppen)
...Nadine Marinus & Myrthe Smid...
...weer teamgenoten in 2016...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Tex Town Tigers, dat zich op de laatste speeldag van de competitie plaatste voor de Play-Offs, verloor geen speelsters tijdens de transferperiode en voegde er twee toe. En zo blijft de Enschedese ploeg dus opnieuw een kandidaat voor de top-vier.

Catcher/outfielder Myrthe Smid en pitcher Anna-BŤ Bartels werden toegevoegd aan het team na te zijn overgekomen van Terrasvogels. Zij zijn de enige nieuwkomers in de ploeg, die vrijwel intact bleef.

Zoals het er nu uitziet zal de Canadese werpster Alana Westerhof niet terugkeren in Enschede. Ze won zes wedstrijden voor het team, maar leverde ook aanvallend een belangrijke bijdrage door 19 punten binnen te slaan, 23 keer te scoren en drie homeruns te laten aantekenen. De ploeg zal geen buitenlandse werpster aantrekken, omdat het zes getalenteerde werpsters op het roster heeft staan.

Annemiek Jansen, Nadine Marinus en Laura Wissink voerden het team aanvallend aan, want zij leidden in verschillende categoriŽn. Jansen was beste slagvrouw (.406) en leidde in gescoorde punten (28), terwijl Wissink de meeste punten binnensloeg (25). Jansen en Marinus leverden de meeste honkslagen af (41). En dit trio is ook volgend seizoen dus weer actief in Enschede. Lindsey Meadows, momenteel in verwachting, is ook van plan weer terug te keren.
...Dagmar Bloeming...
(© Foto: Fred Versluis)
DSS heeft het meeste gewonnen in de transferperiode met de toevoeging van vier sterkste speelsters aan de selectie. Aan de andere kant vertrokken ook vijf speelsters, maar DSS wordt een ploeg om in de gaten te houden, want is een serieuze kandidaat geworden voor de Play-Offs.

Met de komst van Dagmar Bloeming, Nathalie Gosewehr, Areke Spel en Dominique Sprengers transformeerde DSS onmiddellijk tot een top-vier kandidaat voor volgend seizoen. DSS zal mogelijk ook nog een buitenlandse catcher aantrekken.
DSS maakte de komst van Bloeming, Gosewehr en Spel al op 26 oktober bekend.

...Quincey Catsburg...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Twee dagen later, meldde de ploeg dat Sprengers terugkeerde naar de vereniging.

Vijf speelsters verlieten de Haarlemse ploeg, pitcher Puck van der Kolk, catcher Madelon Paauwe, infielders Eva Halman en Judith van Tiel en outfielder Anouk in den Kleef. De eerste gaat volgend seizoen spelen voor Quick Amersfoort, terwijl de anderen stopten of binnen de club op een lager niveau gaan spelen. Hoewel ze niet het hele seizoen hebben gespeeld, zal hun ervaring mogelijk toch worden gemist in het team.

De beste slagvrouwen van de ploeg keren allen terug. 3e honkvrouw/korte stop Morgan Sampson voerde de ploeg aan in slaggemiddelde (.356) en honkslagen (36), 2e honkvrouw Annemiek de Rover leidde in binnengeslagen punten (20) en outfielder Denice van Dijk scoorde de meeste punten (20).

Quincey Catsburg voerde de pitchingstaf aan met 89 strikeouts en gaf slechts 33 vrije lopen weg in 95 2/3 inning.
...Frank Zaal...

...Shauni Thys...
(© Beide Foto's: Marco Stoovelaar)
Twins maakte volgend jaar een rentree op het hoogste niveau. De ploeg had een prima seizoen in de Silver League, werd kampioen en promoveerde. De Amerikaanse werpster Kaitlyn Medlam zal volgend jaar terugkeren en daardoor wordt Twins een ploeg die kan verrassen in 2016.

Naast de transfer van catcher Tammie Lijbers aan Sparks Haarlem zag het team ook eerste honkvrouw Shauni Thys (Roef!) en werpster Michelle Edgtton (terug naar AustraliŽ) vertrekken.

Naar Twins komt infielder Michelle van Bodegom, die dit seizoen uitkwam voor Zwijndrecht in de Silver League en volgend jaar haar debuut zal maken in de hoogste afdeling.

Twins zal staan onder leiding staan van Hoofd Coach Frank Zaal. Hij is de opvolger van Daisy de Peinder, die is gestopt nu ze een paar maanden geleden moeder is geworden. Zaal had al enige tijd de leiding bij het team, terwijl De Peinder op zwangerschapsverlof was.
...Melvin Brown...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Alcmaria Victrix bleef dit seizoen puntloos en degradeerde na verlies in de Promotie/Degradatie Play-Off tegen Twins. De ploeg uit Alkmaar speelde met een zeer jonge ploeg en je kunt alleen maar respect hebben voor deze speelsters, hun coaches en de club, omdat vantevoren al bekend was dat het een zwaar seizoen zou worden. Gelukkig bleef vrijwel de gehele ploeg, met uitzondering van de buitenlandse speelsters, bij elkaar en werden vier speelsters toegevoegd. En daardoor kan Alcmaria Victrix vooruit kijken naar een goed seizoen in de Silver League.

Pitcher Nienke Verhofstad gaat naar Terrasvogels en krijgt zodoende de kans te spelen voor ťťn van de top-3 teams in de hoogste afdeling.

Alcmaria Victrix zag vier speelsters komen. Pitcher Dagmar Stam en catcher Floortje Kerkhoven komen beiden over van Double Stars Heiloo, dat uitkwam in de Tweede Klasse. Ook naar Alkmaar komen pitcher/infielder Merel Boers en infielder Julia Koorn, die seizoen in de Silver League speelden voor Almere '90, dat degradeerde.

Alyssa Dronenburg voerde de ploeg dit seizoen aanvallend aan. Ze sloeg .375, kwam tot 24 honkslagen en sloeg negen punten binnen. Hoewel er geruchten gingen dat Dronenburg, die onlangs terugkeerde naar de Stares, volgend seizoen mogelijk weer in de Golden League zou uitkomen voor een ander team, is er geen transfer van haar bekend.

Melvin Brown, dit het team dit seizoen leidde, keert volgend jaar terug als Hoofd Coach.Compleet overzicht Golden League-transfers en coaches 2016

(1 december)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.