Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 mei 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates wint eerste twee wedstrijden van seizoen
English
AMSTERDAM - Amsterdam Pirates won op zaterdag (2 mei) de eerste twee wedstrijden van het seizoen door Onze Gezellen tweemaal de baas te blijven.

Pirates won met 10-9 in acht innings in de opener en dat was een wedstrijd met een heel bijzonder verhaal en opmerkelijk slot. Tijdens een steelpoging raakte een Onze Gezellen-speelster dusdanig geblesseerd dat ze niet verder kon spelen. Op dat moment had het team alle speelsters ingezet. Om te voorkomen dat het duel moest worden afgesloten vanwege te weinig speelsters werd een geblesseerde speelster ingezet, die het duel 'uitspeelde'. Hieronder meer in het verslag van deze wedstrijd, waarin Shannon Hetem tweemaal homerde.

In de tweede wedstrijd won Amsterdam met 14-8.

Het was een lange dag op het veld, want de opener duurde ruim 2 1/2 uur, waarna de tweede wedstrijd net iets meer dan twee uur in beslaag nam.

(2 mei)
Game 1

De eerste wedstrijd had niet alleen een bijzonder scoreverloop, maar ook een bijzonder slot. Beide ploegen toonden in dit duel veel karakter. Onze Gezellen voor het uitspelen van de wedstrijd met een geblesseerde speelster. Amsterdam Pirates voor het driemaal terugkomen van een achterstand en uiteindelijk de eerste wedstrijd winnend afsluiten na een 8-inning marathon van twee uur en 35 minuten.

Onze Gezellen stond na vier innings met 5-0 voor en leek op weg te zijn naar een overwinning, maar toen kwam Amsterdam tot een rally van zes punten. Maar drie spannende, enerverende en ja, zelfs emotionele innings waren nog te gaan.

Maar laten we bij het begin beginnen. Beide ploegen kwamen in scoringspositie in de eerste twee innings, maar wisten niet te scoren. Onze Gezellen strandde loopsters op het tweede en derde honk in de eerste inning, waarna er nog één achterbleef in de tweede. Pirates kreeg eveneens loopsters op het tweede en derde honk in hun eerste slagbeurt.


...Shannon Hetem...
...2 Homeruns...
(© F: Marco Stoovelaar)
Onze Gezellen kwam daarna tot een rally van vier punten in de derde inning. Ardine Schemmekes begon met vier wijd, waarna Shannon Hetem een infield-hit sloeg. Beiden scoorden toen Babs de Jonge volgde met een 3-run homerun! Hierna sloeg Laura van der Bos een honkslag en scoorde het volgende punt na een tweehonkslag van Amy Udink om er een 4-0 stand van te maken.

De Haarlemse ploeg voegde een punt toe in de vierde toen Patricia Hesterman begon met vier wijd en scoorde na een opofferingsslag van Babs de Jonge.

Met een 5-0 achterstand sloeg Pirates toe met zes punten in de vijfde inning toen OG viermaal in de fout ging. Josephine Rommens begon met vier wijd en schoof op na een wilde worp, waarna ze scoorde toen er een outfield-fout volgde op een honkslag van Ragna Stegenga. Hierna gebeurde hetzelfde toen Rhowan Stuart een honkslag sloeg en die scoorde even later zelf ook na een fout. Judith Diepeveen en Sophie van Oostvoorn volgden met honkslagen en dat leidde tot een werpsterswissel. Met twee uit scoorde het tweetal na een honkslag van Shanna van Vegten, zodat de stand in balans kwam. Een honkslag van Sara Elamir bezorgde Pirates even later een 6-5 voorsprong.

Onze Gezellen hernam de leiding in de zesde inning. Shannon Hetem opende met een inside-the-park-homerun om er een 6-6 stand van te maken. Met één uit werd Laura van der Bos geraakt door een worp en scoorde op een tweehonkslag van Amy Udink, waardoor OG op een 7-6 voorsprong kwam.

Maar de wedstrijd was verre van over!

In de 2e6 bracht Amsterdam de stand weer in evenwicht. Lead-off hitter Ragna Stegenga bereikte het tweede honk na een fout en scoorde op een hierna volgende honkslag van Rhowan Stuart.


...Judith Diepeveen...
...GameWinning Hit...
(© F: Marco Stoovelaar)
In de eerste helft van de zevende inning kreeg Amsterdam-pitcher Mandy van der Maas, die het werpen in de voorgaande inning had overgenomen, twee snelle nullen. Ze kreeg daarna een honkslag tegen van Ardine Schemmekes, die even later het tweede honk ging stelen. Daar werd ze uitgeschakeld, maar blesseerde zich dusdanig dat ze de wedstrijd niet kon vervolgen. Ze ging zelfs even naar het ziekenhuis voor onderzoek. En dat creëerde een probleem, want Onze Gezellen had alle speelsters ingezet. Wanneer Schemmekes niet vervangen kon worden door een andere speelster zou de wedstrijd eindigen in een reglementaire overwinning voor Amsterdam, omdat Onze Gezellen onvoldoende speelsters had om het duel uit te kunnen spelen. Maar er was nog één optie over. Onze Gezellen had nog één speelster op de lijst staan, Demi Aussems, maar ook die was geblesseerd en liep zelfs op krukken. Echter, om de 'niet-genoeg-speelsters-nederlaag' te voorkomen werd besloten Aussems (uiteraard zonder krukken) in het outfield te zetten en dat leidde tot nog een aantal wijzigingen, want Ardine Schemmekes was de catcher. Gelukkig werden er in het ziekenhuis geen breuken geconstateerd, maar omdat haar voet nog te gezwollen was zal het nog een paar dagen duren om te kunnen vaststellen of er andere schade is.

Pirates ging op rij uit in de tweede helft van de zevende inning en dus volgde een verlenging. In de eerste helft van de achtste inning stond de tie-break loopster van Onze Gezellen (uiteraard) op de plek van Schemmekes, en dus Aussems.......... En dus werd Aussems naar het tweede honk gebracht. Om gevaarlijke situaties te voorkomen verliet Aussems het honk 'te vroeg'. En bijna liep alles nog in het voordeel van Onze Gezellen af, want Shannon Hetem (die 5-uit-5 sloeg) volgde met haar tweede homerun in de wedstrijd! Babs de Jonge kwam daarna via een fout op het honk en schoof op na een honkslag van Laura van der Bos. De laatste ging gedwongn uit op een grounder van Amy Udink, waarna Daniëlle Gardeniers een puntscorende honkslag afleverde die OG op een 9-7 voorsprong zette. Iris Dweelaard volgde met vier wijd, zodat de honken vol kwamen te staan, maar daarna bleven drie loopsters achter.

Nu met een achterstand van twee punten bereikte ook Pirates weer de honken, terwijl het Onze Gezellen-outfield het uiteraard moest doen met maar twee fitte speelsters. Tie-break loopster Sara Elamir bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal, waarna Josephine Rommens vier wijd kreeg en het tweede honk stal. Rhowan Stuart (die 4-uit-5 sloeg) volgde met een tweehonkslag om er een 9-9 stand van te maken. Even later scoorde ze het winnende punt na een walk-off single van Judith Diepeveen.

En zo kwam één van de meest opmerkelijke wedstrijden in de softbalhistorie ten einde!Amsterdam Pirates - Onze Gezellen 10-9 (8 inn.) (Game 1)
RHE
Onze Gezellen00410202-9136
Amsterdam Pirates00006103-10111
(één uit toen het winnende punt werd gescoord in de achtste inning)
pitchers Onze Gezelleninn.SOBBHRER
Shannon Hetem4 (*)35655
Fiona Sewalt, BS (1), L (1-3)3.141553
(*) - Hetem gooide op vijf slagvrouwen in de vijfde inning
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Shanna van Vegten4 (*)25755
Babette Kouwenhoven1.111222
Mandy van der Maas, W (1-2)2.211421
Homeruns: Onze Gezellen: Babs de Jonge (1)(3e,3-run,op Van Vegten), Hetem 2 (2)(6e,solo,inside-the-park,op Kouwenhoven; 8e,solo,op Van der Maas).
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Rob Veldkamp, 1B-Robin Stoevelaar.
Scorer-Bart Zijderveld (Amsterdam Pirates), Joke Sewalt (Onze Gezellen).
Speeltijd-2:35 uur.Game 2

In de tweede wedstrijd stond Onze Gezellen tweemaal voor, maar stond opnieuw met lege handen.

De ploeg scoorde driemaal in de eerste inning. Shannon Hetem en Patricia Hesterman sloegen beiden een honkslag, waarna Babs de Jonge volgde met een homerun, haar tweede op deze dag.


...Shanna van Vegten...
...Winnende werpster...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Pirates reageerde met twee punten in hun eerste slagbeurt. Met twee uit sloeg Rhowan Stuart een honkslag en scoorde toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Judith Diepeveen, die later scoorde na een doorgeschoten bal.

Onze Gezellen nam wat meer afstand door tweemaal te scoren in de tweede inning. Met één uit sloeg Shannon Hetem een honkslag en ging scoren na een wilde worp. Later in deze beurt scoorde Babs de Jonge na een fout om er 5-2 van te maken.

In de tweede helft van de tweede inning scoorde Amsterdam tweemaal. Uchenna Jong Loy opende met een honkslag en scoorde in een 'triple-steal-situatie'. Sara Elamir kreeg vier wijd en scoorde na een fout, zodat de achterstand werd teruggebracht naar 5-4.

Pirates nam vervolgens een 6-5 voorsprong door weer twee keer te scoren in de derde. Judith Diepeveen en Dana Rodermans scoorden toen respectievelijk na een doorgeschoten bal en een opofferingsslag van Uchenna Jong Loy.

Onze Gezellen hernam de leiding weer door driemaal te scoren in de eerste helft van de vierde inning. Met één uit sloeg Babs de Jonge een honkslag en kreeg Laura van der Bos vier wijd, waarna Amy Udink met een homerun voor een 8-6 zorgde.

In de 2e4 was Amsterdam weer productief en kwam tot een 5-run rally. Een driehonkslag van Josephine Rommens leverde toen een punt op, waarna ze de gelijkmaker scoorde na een honkslag van Rhowan Stuart. De laatste scoorde vervolgens het leidende punt in een gestolen honk-situatie. Met Judith Diepeveen en Dana Rodermans op de honken sloeg Shanna van Vegten een driehonkslag en zette Amsterdam op een 11-8 voorsprong.

De thuisploeg voegde nog eens drie punten toe in de vijfde. Sara Elamir begon met een driehonkslag, waarna Josephine Rommens vier wijd kreeg, gevolgd door een 2-run double van Rosalie Moerkerk, die zelf ging scoren na een doorgeschoten bal.

Na de homerun in de vierde inning stond Amsterdam-pitcher Shanna van Vegten nog maar twee speelsters tot de honken toe in het restant van de wedstrijd. Beide bleven achter op het eerste honk.Amsterdam Pirates - Onze Gezellen 14-8 (Game 2)
RHE
Onze Gezellen3203000-8102
Amsterdam Pirates222530X-14123
pitchers Onze Gezelleninn.SOBBHRER
Fiona Sewalt2 (*)-2562
Lisa Pagan, L (1-1)433784
(*) - Sewalt gooide op twee slagvrouwen in de derde inning
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Mandy van der Maas1.2-1654
Shanna van Vegten, W (1-3)5.131133
Homeruns: Onze Gezellen: Babs de Jonge (2)(1e,3-run,op Van der Maas), Udink (1)(4e,3-run,op Van Vegten).
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Robin Stoevelaar, 1B-Rob Veldkamp.
Scorer-Bart Zijderveld (Amsterdam Pirates), Joke Sewalt (Onze Gezellen).
Speeltijd-2:05 uur.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.