Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 april 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Carrousel & Joudrs openen Mastenbroek Toernooi met winst
English
ENSCHEDE - De 32e editie van het jaarlijkse J.C.J. Mastenbroek Tournament, georganiseerd door Tex Town Tigers in Enschede, ging vanavond (vrijdag 3 april) van start met twee softbalwedstrijden. Het honkbaltoernooi van het evenement begint op zaterdagochtend.

Tex Town Tigers organiseert het evenement sinds 1982 toen de eerste editie werd gehouden op het oude complex van de vereniging op Stadsveld-Noord. Sinds 1997 wordt het toernooi gespeeld op de huidige locatie van de club, The Cottonfields, oftewel De Kroedkotten.

Het toernooi is vernoemd naar Johannes Christoffel Jan Mastenbroek (1902-1978), die een grote stimulator was voor de ontwikkeling van honkbal en softbal in Enschede. Johannes Mastenbroek, geboren in Dordrecht, was een leraar middelbaar onderwijs en werd in 1936 voorzitter van de toenmalige Nederlandsch-Indische Voetbal Unie (1936-1942) en was ook Vice-President van het Nederlandsch-Indisch Olympisch Comité. In die periode was Nederlandsch-Indië de naam van het tegenwoordige Indonesië. Als voorzitter van de Voetbal Unie was hij ook bondscoach van het Nederlandsch-Indisch Voetbal Team, dat in 1938 deelnam aan het Wereldkampioenschap in Frankrijk. In de Eerste Ronde van dat evenement verloor Nederlandsch-Indië hun enige wedstrijd met 6-0 van Hongarije en werd daardoor uitgeschakeld. In 1955 werd de heer Mastenbroek directeur van de gemeentelijke dienst voor Sport & Recreatie in de Gemeente Enschede. In die positie introduceerde hij sporten als badminton, basketbal, honkbal en softbal, wat in Enschede leidde tot de oprichting van twee honkbalverenigingen, De Ruimte en De Terriërs. Deze twee clubs fuseerden in 1968 en werden Tex Town Tigers, de club waarvan Mastenbroek Erelid is.

Vanavond werd het softbaltoernooi geopend met een internationale ontmoeting, want Carrousel Moscow uit Rusland ontmoette Zürich Barracudas uit Zwitserland. Carrousel, de toernooiwinnaar van vorig jaar, boekte een 2-0 shutout tegen Zürich.

In de tweede wedstrijd vanavond speelde organisator Tex Town Tigers tegen SK Joudrs Praha uit Tsjechië. Tex Town Tigers begon aanvankelijk prima en nam een 3-0 voorsprong, maar Joudrs antwoordde met een 7-run, 7-hit rally om met 7-3 te winnen.

(April 3)
Carrousel Moscow vs. Zürich Barracudas

In de openingswedstrijd opende Carrousel de score in de tweede inning nadat het twee loopsters in scoringspositie had achtergelaten in de eerste slagbeurt. In de eerste inning begon Anastasia Zaitceva met vier wijd en stal zowel het tweede als het derde honk. Met één uit kreeg ook Aleksandra Larionova een vrije loop en schoof na een velderskeus, maar daarna volgden twee nullen.

In de tweede inning opende Olesya Fedina met een tweehonkslag, waarna ze het eerste punt scoorde op een 2-out single van Ekaterina Aleshina.

De Russische ploeg voegde het tweede punt toe in de vierde inning. Met een loopster op het tweede honk bereikte Olesya Fedina het honk na een foute aangooi, wat leidde tot loopsters op het tweede en derde honk. De voorste loopster werd vervolgens uitgemaakt bij een steelpoging (na een pick-off richting derde honk), waardoor Fedina het derde honk wist te bereiken. Even later scoorde ze na een grounder van Alina Afanasyeva.

Fedina is één van de zes speelsters, die vanavond in actie kwamen voor Carrousel, die vorig jaar met de Nationale Ploeg van Rusland deelnam aan het Wereldkampioenschap in Haarlem. Van deze speelsters nam Irina Ilyashenko vorig jaar deel aan vier internationale evenementen. Naast het WK, nam ze ook deel aan het Europees Kampioenschap Onder-22 in Bulgarije en het Europees Kampioenschap Junioren in Rosmalen. Haar vierde evenement was de Europese Premiere Cup in Italië, waaraan ze deelnam met Carrousel.

Twee Russische pitchers gooiden een No-Hitter. Ekaterina Eronina (die ook actief was op het WK in Haarlem gooide zevenmaal drie slag in de eerste vier innings. De laatste inning werd gegooid door Irina Ilyashenko, die een save op haar naam kreeg.

Zürich bereikte tweemaal het tweede honk in dit duel, beide keren door Nina Wolfensberger. Ze kreeg vier wijd in de eerste en derde inning, maar strandde beide keren op het tweede honk.

In de eerste helft van de vijfde inning bereikte pinch-hitter Ines Duebendorfer het honk na een fout, maar ging uit bij een steelpoging. Volgende slagvrouw Giulia Oswald kreeg daarna vier wijd, maar met twee uit werd ook zij uitgeschakeld bij een steelpoging.

Carrousel Moscow - Zürich Barracudas 2-0 (5 inn.)
RHE
Zürich Barracudas (Switzerland)00000 -002
Carrousel Moscow (Russia)00000 -242
(wedstrijd na vijf volledige innings gestopt na het bereiken van de toernooi-tijdlimiet van 75 minuten)
pitchers Barracudasinn.SOBBHRER
Victoria Shepard, L (0-1)542421
pitchers Carrouselinn.SOBBHRER
Ekaterina Eronina, W (1-0)473---
Irina Ilyashenko, SV (1)1-1---
Eronina en Ilyashenko gooien een 'combined' No-Hitter
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Tim Oosterveld, 1B-Robin Stoevelaar.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play-Ingrid Oosterveld.
P.A. Announcer-Loek Venker.
Speeltijd-1:15 uur.
SK Joudrs Praha vs. Tex Town Tigers

Na een puntloze eerste slagbeurt opende Tex Town Tigers de score in de tweede inning. Alana Westerhof begon toen met een driehonkslag langs de rechtsveldlijn en scoorde even later toen Romy van der Wielen na een fout het honk bereikte met twee uit.

Tex Town Tigers verhoogde de voorsprong naar 3-0 in de derde inning en opnieuw was Westerhof daar bij betrokken. Annemiek Jansen en Laura Wissink begonnen de inning met honkslagen en schoven op na een opofferingsstootslag van Isa Los. Met twee uit scoorden beiden toen Alana Westerhof een tweehonkslag sloeg. Ze probeerde er een driehonkslag van te maken, maar werd op het derde honk uitgegooid.

Als werpster schakelde Westerhof de eerste zes slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg op rij uit. De rechtshandige Canadese gooide in deze eerste twee innings vijfmaal drie slag, maar kwam in de tweede helft van de derde inning in de problemen toen Joudrs het duel in eigen voordeel omdraaide met een 7-run rally. Lead-off hitter Apolena Výborná kwam eerst op het honk na een fout en stal het tweede honk, waarna Kateřina Klimplová volgde met een puntscorende honkslag. Hierna liet ook Veronika Klimplová een honkslag noteren. Westerhof volgde met een strikeout, maar vervolgens bereikte Dina Pfeiferová het honk na een stootslag-honkslag, zodat alle honken bezet raakten, waarna de Tsjechen langszij kwamen toen volgende slagvrouw Helena Novotná eveneens een honkslag sloeg. Even later sloeg ook Anna Lemberková een honkslag en omdat daar een outfield-fout op volgde konden nog eens twee loopsters scoren wat Joudrs een 5-3 voorsprong opleverde. Het scoren was nog niet afgelopen, want ook Denisa Podzimková leverde een puntscorende honkslag af. Hierna kreeg Magda Polmanová vier wijd en kwamen de honken vol te staan toen Apolena Výborná het honk bereikte na de derde fout in deze slagbeurt. Een hierna volgende honkslag van Kateřina Klimplová (haar tweede in deze inning) maakte er 7-3 van, waarna de inning eindigde toen Westerhof tweemaal drie slag gooide.

In de eerste helft van de vierde inning sloeg Cheyenne Scheffer een honkslag met twee uit voor Tex Town Tigers en schoof op na een doorgeschoten bal. Maar ze strandde, zodat de Enschedese ploeg met lege handen stond na een goede start.

Drie van de Joudrs-speelsters namen vorig jaar met de Nationale Ploeg van Tsjechië deel aan het Wereldkampioenschap in Haarlem.

SK Joudrs Praha - Tex Town Tigers 7-3 (3½ inn.)
RHE
Tex Town Tigers0120 -353
SK Joudrs Praha (Czech Rep.)007X -772
(wedstrijd na 3½ inning gestopt na het bereiken van de toernooi-tijdlimiet van 75 minuten)
pitchers Tex Town Tigersinn.SOBBHRER
Alana Westerhof, L (0-1)381774
pitchers Joudrsinn.SOBBHRER
Apolena Výborná, W (1-0)422532
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Robin Stoevelaar, 1B-Tim Oosterveld.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play-Ingrid Oosterveld.
Speeltijd-1:15 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.