Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 april 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Hennie Edelenbos (HE Fotografie), Leon Bruggink & Renate van Stigt)

Sparks Haarlem winnaar Mastenbroek Toernooi
English

...Jan van der Molen (gezien op zijn rug)...
...reikt de bekers uit aan de top-3...
...De bokaal voor de eerste prijs is naar hem vernoemd...
(© Foto: Renate van Stigt)
ENSCHEDE - Regerend landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem is de winnaar van de 32e editie van het jaarlijkse J.C.J. Mastenbroek Tournament, georganiseerd door Tex Town Tigers in Enschede. Het is voor het eerst sinds 2006 dat de Haarlemse ploeg het evenement weer wint en pas de derde keer dat de ploeg het toernooi heeft gewonnen sinds het vanaf 1997 wordt gespeeld op de huidige locatie. Sparks Haarlem won het toernooi ook in 2004.

In de finale stond Sparks Haarlem tegenover Terrasvogels, al vele jaren rivalen van elkaar. De wedstrijd bleef drie innings in evenwicht, maar toen kwam Sparks Haarlem toe een rally van vier punten om het duel en het toernooi te winnen. Sparks Haarlem won de wedstrijd met 5-1.

Eerder op de dag eindigde de voorronde in de beide pouls en die werd gevolgd door de beslissingswedstrijden voor de plekken één tot en met tien.

Eindstand
1. Oolders Omaco Sparks Haarlem, 2. Terrasvogels, 3. SK Joudrs Praha (Tsjechië), 4. FysioExpert Olympia Haarlem, 5. Carrousel Moscow (Russia), 6. Tex Town Tigers, 7. DSS, 8. Zürich Barracudas (Zwitserland), 9. HCAW, 10. Duitse Nationale Ploeg.

Individuele Prijs
Beste Slagvrouw: Anne Blaauwgeers (Sparks Haarlem)

(5 april)




Duitsland vs. Zürich Barracudas

Zürich Barracudas begon de derde speeldag van het toernooi met een 4-0 shutout-zege tegen de Nationale Duitse Ploeg. Dit was de eerste overwinning voor het Zwitserse team, dat voor het eerst aan het evenement deelname en de eerste drie wedstrijden had verloren. Voor de Duitse ploeg was dit de derde nederlaag, nadat men het evenement was begonnen met een gelijkspel. Door dit resultaat eindigde Duitsland op de vijfde plaats in Poule A en dat betekende dat men later op de dag om de negende en tiende plaats moest spelen. Zürich werd vierde door de overwinning en moest daardoor om de zevende en achtste plaats gaan spelen.

De eerste twee innings bleven puntloos, maar beide ploegen kregen wel loopsters in scoringspositie.

In de eerste helft van de eerste inning kreeg Kimberly Zehnder vier wijd met één uit, maar ging gedwongen uit op een grounder van Stephanie Reid. De laatste stal het tweede honk, maar bleef achter. In de afgelopen twee seizoenen speelde Stephanie Reid in de Hoofdklasse voor UVV. Dit weekeinde was ze een gastspeelster bij Zürich, dat aanvankelijk ook Courtney Hiatt (die vorig seizoen voor Terrasvogels uitkwam) op het roster had staan. Echter, Hiatt was gewoon in de States, omdat ze vanwege een blessure niet kon afreizen en moest afzien van een optreden voor de Barracudas. Later in de inning besliste Stephanie Reid het duel in het voordeel van de Zwitserse ploeg.

Voor Duitsland sloegen Maaike Ogink en Alexandra Stüwe beiden een honkslag in de eerste inning met twee uit, maar die strandden op het tweede en derde honk.

In de tweede inning liet Zürich een loopster op het tweede honk achter, maar scoorde tweemaal in de derde inning op starter Hannah Held. Met één uit sloegen Nina Wolfensberger en Kimberly Zehnder een honkslag, waarna beiden scoorden op een driehonkslag van Stephanie Reid.

In de vijfde, op nieuwe pitcher Claudia Volkmann, opende Kimberly Zehnder met een driehonkslag en dit keer homerde Stephanie Reid om de stand op 4-0 te brengen.

Nadat Zürich een 2-0 voorsprong had genomen schakelde werpster Victoria Shepard negen van de volgende tien slagvrouwen uit. De enige Duitse speelster die toen nog het honk bereikte was Katharina Szalay, die een honkslag sloeg met twee uit in de derde, maar daarna gingen zeven slagvrouwen op rij uit.

Duitsland - Zürich Barracudas 0-4 (5 inn.)
RHE
Zürich Barracudas (Zwitserland)00202 -480
Duitsland00000 -040
(wedstrijd gestopt na vijf complete innings, omdat de toernooi-tijdregel van 75 minuten was bereikt)
pitcher Barracudasinn.SOBBHRER
Victoria Shepard, W (1-3)54-4--
pitchers Duitslandinn.SOBBHRER
Hannah Held, L (0-1)323422
Claudia Volkmann23-422
Homerun: Barracudas: Stephanie Reid (1)(5e,2-run,op Volkmann).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Bert Loggen, 1B-Gert-Jan van der Hoeven.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play-Huub Nelissen.
Speeltijd-1:20 uur.




HCAW vs. Tex Town Tigers

Tex Town Tigers sloot de voorronde in Poule B af met een 7-1 winst tegen HCAW om de eerste zege van het toernooi te boeken. Hierdoor eindigden de twee teams op gelijke hoogte, resulterend in de vijfde plaats voor HCAW. De eindstand voor Tex Town Tigers was echter nog niet bekend. Het resultaat van de laatste wedstrijd in deze poule, tussen DSS en Oolders Omaco Sparks Haarlem, zou dat beslissen. In geval dat DSS wint eindigt Tex Town Tigers op de vierde plaats en HCAW op de vijfde. In geval van verlies vor DSS eindigt dit team gelijk met Tex Town Tigers en HCAW. Dat levert dan een derde plaats op voor Tex Town Tigers, de vierde voor DSS en vijfde voor HCAW, gebaseerd op het runsaldo in de onderlinge wedstrijden.

Na een loopster te hebben achtergelaten op het derde honk in de eerste inning opende Tex Town Tigers de score in de tweede slagbeurt. De ervaren speelster Monique ter Steege begon toen met een homerun. Met één uit bereikte Soffentini het honk na een fout en schoof op toen Francesca Betti vier wijd kreeg. De twee Italiaanse gastspeelsters schoven op na een wilde worp, waarna de eerste scoorde op een 2-out single van Nadine Marinus.

HCAW pakte een punt terug in de 2e2. Fleur van Haagen begon met een honkslag, schoof op na een wilde worp, ging een honk verder na een grounder van Marley Martis en scoorde op een wilde worp. Maar dit zou het enige punt zijn voor de Bussumers, die twee loopsters achterlieten in deze slagbeurt.

Tex Town Tigers nam meer afstand door driremaal te scoren in de derde slagbeurt. Laura Wissink opende met vier wijd en schoof op na een grounder. Hierna sloeg Monique ter Steege een honkslag en volgde Isa Los met een 3-run homerun die de stand op 5-1 bracht, resulterend in een werpsterswissel.

Nog eens twee runs volgden in de vierde inning. Met één uit sloeg Nadine Marinus een honkslag en scoorde op een tweehonkslag van Annemiek Jansen. Hierna bereikte de laatste het derde honk na een honkslag van Laura Wissink. Jansen scoorde even later op een 'force play-grounder' van Alana Westerhof.

Met een 5-1 voorsprong nam Daniëlle ten Donkelaar de pitching bij Tex Town Tigers over in de derde inning en schakelde alle zes slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg uit in het restant van de wedstrijd.

HCAW - Tex Town Tigers 1-7 (4 inn.)
RHE
Tex Town Tigers0232 -781
HCAW0100 -121
(wedstrijd gestopt na vier complete innings, omdat de toernooi-tijdregel van 75 minuten was bereikt)
pitchers Tex Town Tigersinn.SOBBHRER
Cheyenne Scheffer, W (1-1)231211
Daniëlle ten Donkelaar2-----
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Anouk Sassen, L (2-3)2.142454
Sanne Helmig1.22-422
Homeruns: Tex Town Tigers: Monique ter Steege (1)(1e,solo,op Sassen; Isa Los (1)(3e,3-run,op Sassen).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Patrick Reus, 1B-Arjan de Wever.
Scorer-Renate van Stigt.
Play-by-Play-Ben Goorts.
Speeltijd-1:15 uur.




Terrasvogels vs. FysioExpert Olympia Haarlem

De slotwedstrijd in Poule A was beslissend voor wie de tweede finalist zou worden. Een gelijkspel was genoeg voor Terrasvogels om de finale te bereiken, terwijl Olympia Haarlem een overwinning nodig had. De wedstrijd bleef drie innings lang puntloos, waarna Terrasvogels het enige punt in deze wedstrijd scoorde in de vierde om met 1-0 te winnen en de finale later in de middag te bereiken. Olympia Haarlem sloot af op de tweede plaats in deze poule en zal spelen om de derde en vierde plaats tegenover SK Joudrs Praha.

Olympia Haarlem liet vier loopsters achter in de eerste drie innings, Terrasvogels strandde er twee.

In de eerste helft van de eerste inning kregen Merel Oosterveld en Chiya Louie beiden vier wijd voor Olympia met twee uit, maar bleven achter. Nadat de Haarlemse ploeg op rij was uitgeschakeld in de tweede bereikte de ploeg het honk weer in de derde slagbeurt. Maranca Ham begon met een honkslag. Met één uit stal haar pinch-runner Desiree Adriaansz het tweede honk en schoof op na een foute aangooi. Met twee uit kreeg Merel Oosterveld vier wijd, maar de ploeg liet opnieuw twee loopsters achter toen een vangbal volgde.

Terrasvogels ging op rij uit in de eerste inning tegenover Eva Voortman, die toen vier wijd gooide op lead-off hitter Marisèla de Wind in de tweede. Ze schoof op na een grounder, maar strandde ook. In de derde kreeg Kimberly Jones vier wijd met twee uit, maar bleef daarna ook achter.

In de 1e4 kwam Olympia Haarlem dicht bij het openen van de score. Mariëlle Vleugels begon met een honkslag, waarna haar pinch-runner Judith Buschman opschoof na een grounder van Stephanie Ruiter. Hierna nam Ginger de Weert de pitching over van Malou van Dusschoten. Met twee uit kwamen de loopsters in scoringspositie na een wilde worp, maar toen sloot een grounder de slagbeurt af.

In de 2e4 opende Jessie van Aalst met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Marisèla de Wind. De honken kwamen vol te staan toen Lisa Waasdorp en Lizzie Clarijs beiden eveneens vier wijd kregen. Met twee uit leverde Jeske Meewisse een RBI-single af en dat was de eerste honkslag die Voortman moest incasseren. En die besliste de wedstrijd, want het bezorgde Terrasvogels een 1-0 zege. Jeske Meewisse is één van de drie nieuwe speelsters dit seizoen op het Terrasvogels-roster, de anderen zijn Anna-Bè Bartels en Ella Krommendijk. Het trio kwam over van Amsterdam Pirates.

Terrasvogels - FysioExpert Olympia Haarlem 1-0 (4 inn.)
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem0000 -020
Terrasvogels0001 -111
(wedstrijd gestopt na vier complete innings, omdat de toernooi-tijdregel van 75 minuten was bereikt)
pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Eva Voortman, L (4-1)445111
pitchers Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Malou van Dusschoten3.1342--
Ginger de Weert, W (2-0)0.2-----
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Peter Vonk, 1B-Carolien Stadhouders.
Scorer-Loek Venker.
Play-by-Play-Jos Huigsloot.
Speeltijd-1:15 uur.


...Marisèla de Wind aan slag voor Terrasvogels...

...Stephanie Ruiter in het slagperk voor Olympia Haarlem...

...Brenda Beers tussen de innings...

...Lisa Waasdorp wacht op een pitch...

...Terrasvogels-pitcher Ginger de Weert...

...Jeske Meewisse achter de plaat voor Terrasvogels...

...Eva Voortman gooit op Jessie van Aalst...
(© Foto's: Leon Bruggink)



DSS vs. Oolders Omaco Sparks Haarlem

Poule B eindigde met een 8-0 overwinning van Oolders Omaco Sparks Haarlem vs. DSS. Daardoor eindigde DSS op gelijke hoogte met Tex Town Tigers en HCAW. Omdat hun onderlinge resultaten een nieuwe gelijke stand opleverde moest het runsaldo de beslissing brengen. En op basis daarvan eindigde Tex Town Tigers op de derde plaats, DSS op de vierde en HCAW op de vijfde plek in deze groep. Sparks Haarlem verzekerde zich zaterdag al van een plek in de finale.

Sparks Haarlem besliste het duel met een 4-run rally in de eerste inning. Chantal Versluis begon met een tweehonkslag en schoof op na een doorgeschoten bal. Hierna kreeg Anne Blaauwgeers vier wijd en schoof op via velderskeus. Even later scoorden ze respectievelijk na een tweehonkslag van Nathalie Gosewehr en een grounder van Karin Tuk. Na vier wijd voor Virginie Anneveld werd het volgende punt gescoord na een wilde worp. Hierna kreeg ook Manoa Weijgertse een vrije loop. Anneveld en Weijgertse voerden vervolgens een double-steal uit, gevolgd door een foute aangooi, resulterend in het vierde punt.

Sparks Haarlem voegde een punt toe in de tweede inning. Damishah Charles begon met vier wijd, stal het tweede honk, schoof op na een foute aangooi en scoorde op een grounder van Anne Blaauwgeers.

Na puntloos te zijn gehouden in de derde voegde de Haarlemse ploeg nog eens drie runs toe in de vierde slagbeurt. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Damishah Charles, Chantal Versluis en Anne Blaauwgeers allen een honkslag sloegen. Nathalie Gosewehr sloeg even later ook een honkslag om twee punten binnen te brengen en een grounder van Karin Tuk verhoogde de stand naar 8-0.

DSS sloeg slechts één honkslag op starter Rebecca Soumeru, die vijf keer drie slag gooide. Die enige honkslag kwam op naam van Morgan Sampson, die de tweede inning met een single opende. Ze was ook de enige honkloopster voor DSS.

DSS - Oolders Omaco Sparks Haarlem 0-8 (4 inn.)
RHE
Oolders Omaco Sparks Haarlem4103 -860
DSS0000 -013
(wedstrijd gestopt na vier complete innings, omdat de toernooi-tijdregel van 75 minuten was bereikt)
pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Rebecca Soumeru, W (2-0)35-1--
Kirsten Scheele11----
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Svenja de Lincel, L (1-2)325253
Quincey Catsburg1-1433
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Louis Rohan, 1B-Rob Veldkamp.
Scorer-Renate van Stigt.
Play-by-Play-Ben Goorts.
Speeltijd-1:15 uur.




DSS vs. Zürich Barracudas (7e/8e plaats)

De wedstrijd om de zevende en achtste plaats tussen DSS en Zürich Barracudas werd beslist in de laatste slagbeurt. DSS won met 3-2 om op de zevende plaats te eindigen.

DSS kreeg goede pitching van Quincey Catsburg en Svenja de Lincel, die respectievelijk negen en twee keer drie slag gooiden. Zürich sloeg slechts één honkslag op het duo. DSS sloeg vijf hits.

De Zwitser ploeg kreeg de honken vol in de eerste inning. Met één uit kreeg Kimberly Zehnder vier wijd, waarna ze het derde honk bereikte toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Stephanie Reid, die zelf hierdoor het tweede honk bereikte. Met twee uit kwamen de honken vol te staan toen Simona Cellar vier wijd kreeg, maar toen sloot Quincey Catsburg de slagbeurt af met een strikeout.

DSS opende daarna de score met twee runs in de tweede inning. Met twee uit kreeg Anouk in den Kleef vier wijd en bereikte Quincey Catsburg het honk na een fout. Nadat de twee waren opgeschoven na een wilde worp, scoorden beiden op een tweehonkslag van Lorraine Kieft.

Zürich kwam langszij door ook twee onverdiende punten te scoren in de derde inning. Grounders van Nina Wolfensberger en Kimberly Zehnder eindigden in fouten, waarna de twee opschoven na een doorgeschoten bal. Met één uit sloeg Victoria Shepard een honkslag om beiden te laten scoren en de stand in balans te brengen.

Zürich strandde weer drie loopsters in de vierde inning, waarna DSS er twee achterliet in de vierde slagbeurt.

Maar DSS besliste de wedstrijd daarna in de 2e5. Met twee uit sloeg Morgan Sampson een driehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van Noa Brand, die DSS een 3-2 voorsprong en de zevende plaats opleverde.

DSS - Zürich Barracudas 3-2 (5 inn.)
RHE
Zürich Barracudas (Switzerland)00200 -211
DSS02001 -354
(wedstrijd gestopt na vijf complete innings, omdat de toernooi-tijdregel van 75 minuten was bereikt)
pitcher Barracudasinn.SOBBHRER
Victoria Shepard, L (1-4)562531
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Quincey Catsburg49312-
Svenja de Lincel, W (2-2)121---
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Gerrit-Jan van der Hoeven, 1B-Patrick Reus.
Scorer-.
Play-by-Play-.
Speeltijd-1:30 uur.

...Melissa de Greef stapt weg van een worp, maar maakt contact op de volgende...

...Annemiek de Rover kijkt naar de pitcher...

...DSS-catcher Lorraine Kieft...
(© Foto's: Leon Bruggink)



HCAW vs. German National Team (9e/10e plaats)

HCAW sloot het toernooi af op de negende plaats door met 5-4 te winnen van de Duitse Nationale Ploeg. Duitsland 'outhit' HCAW met 9-5, zag de Bussumse ploeg vier fouten maken, maar keek desondanks na twee innings tegen een snelle 4-0 achterstand aan. De Duitse ploeg kwam daarna langszij, maar stond uiteindelijk met lege handen toen HCAW het winnende punt scoorde in de tweede helft van de vijfde inning.

HCAW opende de score met twee runs in de eerste inning. Dervisa Mutic begon met vier wijd, stal het tweede honk en (met één uit) bereikte het honk na een wilde worp. Laura van Essen kreeg ook een vrije loop en schoof op via een velderskeus. Hierna brachten een honkslag van Wendy Bierman en een opofferingsslag van Anouk Sassen de stand op 2-0.

HCAW verdubbelde de voorsprong door weer twee keer te scoren in de tweede inning. Met één uit kreeg Milot van Doesburg vier wijd en schoof op na een wilde worp en een doorgeschoten bal. Fleur van Haagen kreeg ook een vrije loop en schoof op na een grounder van Lindsay Gase. Hierna was het Dervisa Mutic, die beide loopsters binnenbracht met een honkslag en de stand op 4-0 bracht.

Duitsland liet een loopster achter in de eerste en tweede inning, maar scoorde tweemaal in de derde beurt. Met éen uit sloeg Miriam Kemmer een tweehonkslag en volgde Christin Poon met een stootslag-honkslag. Met de loopsters op het tweede en derde honk leidden een grounder van Katharina Szalay en een fout tot de twee punten.

Nadat HCAW een loopster had achtergelaten op het derde honk in de 2e3 verkleinde DUitsland de achterstand tot 4-3 in de vierde. Pinch-hitter Maaike Ogink begon met een honkslag en stal het tweede honk, waarna ze opschoof naar het derde honk na een opofferingsstootslag van Valentina Mommer. Ze scoorde even later toen Christina Dietrich volgde met een honkslag.

HCAW liet nog eens twee loopsters achter in de 2e4, waarna Duitsland even later langszij kwam in de 1e5. Christin Poon opende met een tweehonkslag. Ze stal het derde honk met één uit en scoorde op een een hiernq volgende foute aangooi. Maar de Duitse ploeg liet ook twee loopsters achter in deze beurt.

HCAW besliste het duel uiteindelijk toch nog in eigen voordeel. Laura van Essen en Wendy Bierman begonnen met honkslagen. Odette Kuipers kwam vervolgens in het duel als pinch-runner voor Bierman en zij schoof op na een grounder van Anouk Sassen, die resulteerde in de gedwongen uitschakeling van Van Essen op het derde honk. Hierna werd Xanthe Fleurkens de pinch-runner voor Sassen, waarna Marley Martis het honk bereikte na een fout, die Kuipers in staat stelde het winnened punt te scoren.

HCAW - Duitsland 5-4 (5 inn.)
RHE
Duitsland/b>00211 -492
HCAW22001 -554
(wedstrijd gestopt na vijf complete innings, omdat de toernooi-tijdregel van 75 minuten was bereikt)
pitcher Duitslandinn.SOBBHRER
Mona Hörner, L (0-2)534554
pitcher HCAWinn.SOBBHRER
Ilona Marcelis, W (2-1)531943
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Arjan de Wever, 1B-Bert Loggen.
Scorer-.
Play-by-Play-.
Speeltijd-1:30 uur.




FysioExpert Olympia Haarlem vs. SK Joudrs Praha (3e/4e plaats)

SK Joudrs Praha eindigde op de vijfde plaats door met 6-1 te winnen vs. FysioExpert Olympia Haarlem.

De Tsjechische ploeg nam een beslissende voorsprong in de eersteb inning door vier punten te scoren op vijf hits op Mariëlle Vleugels. De honken kwamen snel vol te staan toen Tereza Jakešova en Magda Polmanová (stootslag) een honkslag sloegen en Helena Novotná werd geraakt door een worp. Hierna sloegen Anna Lemberková, Denisa Podzimková en Klára Patlichová allen een puntscorende honkslag om de stand op 3-0 te brengen. Met één uit werd het vierde punt gescoord na een opofferingsslag van Kateřina Klimplová.

Na twee loopsters te hebben achtergelaten in de eerste inning pakte Olympia een punt terug in de tweede inning. Met één uit sloeg Maranca Ham een honkslag, waarna haar pinch-runner Stephanie Ruiter opschoof na een grounder van Rachel van Veen. Hierna sloeg Brenda Beers een honkslag die werd gevolg door een foute aangooi, resulterend in het punt. Een stootslag-honkslag van Eva Voortman volgde, maar Olympia liet twee loopsters achter.

Olympia liet nog eens vijf loopsters achter in het restant van de wedstrijd, waarvan twee in de vierde en in de vijfde inning.

Met een 4-1 voorsprong voegde Joudrs nog twee 'insurance runs' toe in de vierde inning, dankzij honkslagen van Helena Novotná en Denisa Podzimková, waardoor de stand op 6-1 kwam.

FysioExpert Olympia Haarlem - SK Joudrs Praha 1-6 (5 inn.)
RHE
SK Joudrs Praha (Tsjechië)40020 -6121
FysioExpert Olympia Haarlem01000 -190
(wedstrijd gestopt na vijf complete innings, omdat de toernooi-tijdregel van 75 minuten was bereikt)
pitcher Joudrsinn.SOBBHRER
Lucie Zappová, W (2-1)52191-
pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Mariëlle Vleugels, L (0-1)54-1264
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Carolien Stadhouders, 1B-Louis Rohan.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play-Jos Huigsloot.
Speeltijd-1:30 uur.


...Eva Voortman bereikt het 2e honk...
...Korte stop Apolena Výborná kan dat niet voorkomen...

...Olympia's Hoofd Coach Stanley Doney neemt details door...

(© Photos: Leon Bruggink)



Carrousel Moscow vs. Tex Town Tigers (5e/6e plaats)

In de wedstrijd om de derde en vierde plaats werd slechts één punt gescoord. Carrousel Moscow en Tex Town Tigers hielden elkaar puntlooos in de eerste drie innings, waarna de Russische ploeg het enige punt scoorde in de tweede helft van de vierde inning om met 1-0 te winnen.

Het was Tex Town Tigers dat in de eerste beurten het meest de honken bereikte. Maar de ploeg lukte het niet de score te openen.

In de eerste inning opende Nadine Marinus met een honkslag op Ekaterina Eronina, maar ging uit bij stelen. Hierna sloeg Annemiek Jansen een honkslag en schoof op na een wilde worp, maar ging uit na een grounder van Laura Wissink. In de tweede inning gooide Eronina driemaal drie slag. In de derde opende Daniëlle ten Donkelaar met een honkslag, waarna Nadine Marinus vier wijd kreeg met één uit. Maar met twee uit eindigde een gedwongen nul de inning.

In hun drie eerste slagbeurten bereikte Carrousel de honken slechts driemaal op de Canadese werpster Alana Westerhof, die Tex Town Tigers een paar weken geleden kwam versterken. Met één uit in de eerste inning kreeg ze een honkslag tegen, maar de loopster ging uit bij een steelpoging die de slagbeurt afsluit. In de tweede inning sloeg Alexandra Chaban een honkslag met twee uit, maar ging gedwongen uit. Westerhof kreeg daarna drie nullen op rij in de derde inning.

Als slagvrouw opende Westerhof de vierde inning met vier wijd, maar strandde op het tweede honk. Carrousel scoorde even later het enige punt in de 2e4. Gusakova begon met een tweehonkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Irina Ilyashenko. Met twee uit scoorde ze toen Olesya Fedina het honk bereikte na een fout.

Carrousel Moscow - Tex Town Tigers 1-0 (4½ inn.)
RHE
Tex Town Tigers00000 -031
Carrousel Moscow (Russia)0001X -130
(wedstrijd gestopt na 4½ inning, omdat de toernooi-tijdregel van 75 minuten was bereikt)
pitcher Tex Town Tigersinn.SOBBHRER
Alana Westerhof, L (0-2)44-31-
pitcher Carrouselinn.SOBBHRER
Ekaterina Eronina, W (2-0)5523--
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Rob Veldkamp, 1B-Peter Vonk.
Scorer-Renate van Stigt.
Play-by-Play-.
Speeltijd-1:16 uur.




Oolders Omaco Sparks Haarlem vs. Terrasvogels (Finale)

De finale van het toernooi tussen Oolders Omaco Sparks Haarlem en Terrasvogels stond na drie innings op 1-1. Sparks Haarlem kwam daarna tot een rally van vier punten in de vierde inning om met 5-1 te winnen.

In de afgelopen twee jaar (en in vele andere seizoenen) stonden deze twee teams tegenover elkaar in de best-of-five Holland Series. De wedstrijden in die Series brachten altijd iets extra's en waren altijd drukbezocht. In 2013 waren alle vijf wedstrijden van de Series nodig en was het Terrasvogels dat de kampioenstitel veroverde in een enerverende en spannende vijfde wedstrijd om een zeer emotioneel jaar af te sluiten. Deze Series was een echte promotie voor het Nederlandse softbal. Vorig jaar domineerde Sparks Haarlem in het hele seizoen en bleef ongeslagen. Maar die streak werd bijna gebroken in de derde wedstrijd van de Series. Uiteindelijk won Sparks Haarlem dat duel met slechts 1-0 om landskampioen te worden.

En dat is nou wat een reeks van wedstrijden zo interessant maakt, omdat er van alles mogelijk en onvoorspelbaar is!

In toernooien is nou eenmaal geen tijd en ruimte voor een Series, dus is er slechts één kampioenswedstrijd. Maar Sparks Haarlem en Terrasvogels namen hun rijke historie in rivaliteit tegen elkaar mee naar deze wedstrijd. Sparks Haarlem nam de leiding en Terrasvogels kwam langszij. In de vierde besliste de regerend landskampioen de wedstrijd.

Terrasvogels dreigde de score te openen in de eerste inning toen Jessie van Aalst en Marisèla de Wind een honkslag sloegen met twee uit op starter Dagmar Bloeming, maar een grounder sloot de slagbeurt af.

Sparks Haarlem scoorde daarna het eerste punt in de tweede helft van de eerste slagbeurt. Met één uit sloeg Anne Blaauwgeers een tweehonkslag en schoof op na een wilde worp. Ze scoorde toen Areke Spel volgde met een opofferingsslag.

Terrasvogels antwoordde met de gelijkmaker in de eerste helft van de tweede inning. Lizzie Clarijs begon met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Jeske Meewisse. Hierna kwam Ginger de Weert in het duel als pinch-hitter voor Malou van Dusschoten en leverde een puntscorende honkslag af die Clarijs binnenbracht met het gelijkmakende punt.

Sparks Haarlem ging op rij uit in de 2e2, maar Terrasvogels kreeg weer een loopster in ed 1e3. Jessie van Aalst sloeg een honkslag met één uit en stal het tweede honk, maar bleef achter.

Sparks Haarlem kreeg de volgende honkloopster in de 2e3 toen Chantal Versluis het honk bereikte na een stootslag-honkslag en opschoof na een OSS van Anne Blaauwgeers. Maar ook zij bleef achter.

In de 1e4 nam Kirsten Scheele de pitching over voor Sparks Haarlem en kreeg een lead-off single tegen van Lizzie Clarijs. Maar hierna volgden twee gedwongen nullen en maakte een strikeout een einde aan de inning.

Sparks Haarlem sloeg daarna toe in de 2e4 met vier runs. Karin Tuk en Virginie Anneveld begonnen met honkslagen en schoven op na een opofferingsstootslag van Nathalie Gosewehr. Ze scoorden toen Maxime van Dalen volgde met een tweehonkslag en dat zette Sparks Haarlem op een 3-1 voorsprong. Hierna voegde Manoa Weijgertse een RBI-single toe, wat leidde tot een werpsterswissel. Ginger de Weert nam het over, maar kreeg een honkslag tegen van Kiki Draaijer. De twee loopsters schoven op na een grounder van Chantal Versluis en een extra punt werd daarna gescoord toen Anne Blaauwgeers een honkslag sloeg.

Met een 5-1 achterstand probeerde Terrasvogels nog tot een comeback te komen in de 2e5. Met twee uit sloeg Jessie van Aalst een honkslag en kwam Marisèla de Wind na een fout op het honk, maar een grounder sloot de wedstrijd af.

Oolders Omaco Sparks Haarlem - Terrasvogels 5-1 (4½ inn.)
RHE
Terrasvogels01000 -160
Oolders Omaco Sparks Haarlem1004X -581
(wedstrijd gestopt na 4½ inning, omdat de toernooi-tijdregel van 75 minuten was bereikt)
pitchers Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Anna-Bè Bartels, L (1-1)3.1-1655
Ginger de Weert0.21-2--
pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Dagmar Bloeming351411
Kirsten Scheele, W (2-0)21-2--
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Patrick Reus, 1B-Arjan de Wever, 3B-Gerrit-Jan van der Hoeven.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play-Huub Nelissen.
Speeltijd-1:13 uur.



...Een aantal fraaie foto's van het Mastenbroek Toernooi van dit jaar...
(© Foto's: Hennie Edelenbos - HE Fotografie)



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.