Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 mei 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

'Mercy-rule' en 'one-run' winst Olympia Haarlem vs. DSS
English
HAARLEM - FysioExpert Olympia Haarlem won zaterdag (16 mei) tweemaal vs. DSS, maar de twee wedstrijden verschilden zeer van elkaar.

Er was tot een half uur voor aanvang van de wedstrijd een miezerige regen, maar uiteindelijk begon de opener op tijd en konden beide wedstrijden onder acceptebale omstandigheden worden gespeeld.

In de opener won Olympia Haarlem met 12-0 in 3 1/2 inning via de mercy-rule in een wedstrijd die net iets langer dan een uur duurde.

In de tweede wedstrijd was er een 'narrow escape', want Olympia won slechts met 2-1, terwijl DSS de gelijkmaker op het derde honk had staan in de zevende inning.

In de double-header van vandaag debuteerde de Amerikaanse Stephanie Tofft in een Olympia-uniform. Vorig jaar speelde ze in haar Senior-seizoen voor de Gators, het Division I softbal-team van de University of Florida. Dat was een zeer succesfol seizoen, want voor het eerst in de historie werd de ploeg landskampioen. In de finale van de Women's College World Series boekte Florida een 5-0 shutout tegen Alabama. 2014 was haar tweede seizoen bij Florida en ze speelde in alle 67 wedstrijden, die ze allemaal als derde honkvrouw begon. Tofft sloeg .356 met 68 honkslagen (waaronder 11 homeruns) en sloeg 65 punten binnen. In haar college-loopbaan van vier jaar was Tofft een utility player, die ook in actie kwam in het outfield en als cactcher, maar voornamelijk in het infield speelde. In haar eerste twee seizoenen speelde ze voor de Huskies, het team van Northern Illinois University.

(16 mei)
Game 1

In de eerste wedstrijd kwam Olympia-pitcher Eva Voortman niet in de problemen. De linkshander kwam tot zeven strikeouts en stond maar twee honkslagen toe.

In de tweede en derde inning stond ze maar één slagvrouw tot het eerste honk toe, waarna DSS dicht bij een punt kwam in de vierde. Met één uit sloeg Denice van Dijk een honkslag en stal het tweede honk, waarna Annemiek de Rover voor de tweede keer in het duel werd geraakt door een worp. De laatste ging even later gedwongen uit na een grounder van Quincey Catsburg, maar dat bracht Van Dijk naar het derde honk. Voortman hield haar shutout intact door de inning en de wedstrijd af te sluiten met haar zevende strikeout.

Olympia Haarlem sloeg toe met vijf runs in de eerste slagbeurt. Lead-off hitter Eva Voortman kwam na een fout op het honk, stal het tweede honk, schoof op na een OSS van Dinet Oosting en scoorde het eerste punt na een doorgeschoten bal. Hierna kreeg Stephanie Tofft (die tweede honkvrouw was) vier wijd in haar eerste Hoofdklasse-slagbeurt. Ze schoof op na een honkslag van Mariëlle Vleugels en scoorde na een honkslag van Stephanie Ruiter. Even later scoorden Vleugels en Ruiter na een driehonkslag in diep rechts-midveld van Rachel van Veen, die daarna zelf scoorde op een hierna volgende tweehonkslag van Brenda Beers.

Na een puntloze tweede inning kwam Olympia tot een rally van zeven punten in de derde slagbeurt op vijf honkslagen. De honken kwamen vol te staan toen Stephanie Ruiter en Rachel van Veen een honkslag sloegen en Brenda Beers werd geraakt door een worp. De honken werden schoongeveegd toen Maranca Ham volgde met een 3-run double. Met één uit voegde Eva Voortman een RBI-triple toe. Een fout en een 2-run double van Mariëlle Vleugels verhoogden de stand naar 12-0.FysioExpert Olympia Haarlem - DSS 12-0 (3½ inn.) (Game 1)
RHE
DSS0000 -023
FysioExpert Olympia Haarlem507X -12100
pitcher DSSinn.SOBBHRER
Quincey Catsburg, L (2-4)312101210
pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Eva Voortman, W (4-3)47-2--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Arie Nokkert, 1B-Rob Veldkamp.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Robert Meijboom (Olympia Haarlem).
Public Address Announcer-Eric de Vries.
Speeltijd-1:08 uur.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 13,1° C, noordwestelijke wind 26 kmu, luchtvochtigheid 86%.
Game 2


...Stephanie Tofft...
...winnende werpster...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De tweede wedstrijd was een stuk 'closer' dan de opener.

Stephanie Tofft maakte haar pitchingdebuut voor Olympia Haarlem, werd gesteund met twee dubbelspelen en zag DSS tweemaal een loopster op het derde honk achterlaten. In de zevende slagbeurt moest ze het enige punt toestaan van DSS, dat het gelijkmakende punt op het derde honk had staan toen de wedstrijd werd afgesloten.

Olympia Haarlem wist geen afstand te nemen op Svenja de Lincel, die een prima duel gooide en slechts vier honkslagen incasseerde.

In de eerste inning kreeg Olympia loopsters op de honken toen Dinet Oosting werd geraakt door een worp en Stephanie Tofft vier wijd kreeg. Een vangbal op fout gebied stelde Oosting in staat het derde honk te bereiken, maar daar strandde ze.

Olympia scoorde vervolgens twee onverdiende punten in de derde inning. Met één uit kreeg Eva Voorman vier wijd en kwam Dinet Oosting via velderskeus op het honk. Hierna plaatste Stephanie Tofft een fraaie stootslag-honkslag voor de catcher, waarop de loopsters opschoven. De bal werd opgepakt en richting derde honk gegooid, omdat Voortman te ver was doorgelopen. Een gooide aangooi zou zeker in een nul hebben geresulteerd, maar de aangooi ging verkeerd en uiteindelijk konden daardoor Voortman en Oosting beiden scoren. Met Tofft op het tweede honk kreeg Mariëlle Vleugels opzettelijk vier wijd, maar daarna volgden twee nullen.

In de volgende drie innings strandde Olympia twee loopsters op het tweede honk en wist geen punten meer toe te voegen.

In de 1e7 opende Morgan Sampson met een honkslag (ze had een triple geslagen in de vierde, maar bleef toen achter). Stephanie Tofft volgde met een strikeout, maar daarna werd Annemiek de Rover geraakt door een worp (haar derde keer deze middag). Een nieuwe strikeout volgde, maar toen sloeg Eva Halman een honkslag, waardoor Sampson scoorde en pinch-runner Melissa de Greef (die liep voor De Rover) het derde honk bereikte. Met de gelijkmaker op het derde honk kwam de inning en de wedstrijd ten einde via een pop-fly.FysioExpert Olympia Haarlem - DSS 2-1 (Game 2)
RHE
DSS0000001-142
FysioExpert Olympia Haarlem002000X-241
pitcher DSSinn.SOBBHRER
Svenja de Lincel, L (1-5)65342-
pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Stephanie Tofft, W (1-0)7714--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Rob Veldkamp, 1B-Arie Nokkert.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Robert Meijboom (Olympia Haarlem).
Public Address Announcer-Marten Buschman.
Speeltijd-1:20 uur.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 13,4° C, noordwestelijke wind 20 kmu, luchtvochtigheid 72%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.