Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 januari 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Softball Australia)

New South Wales shuts out Queensland en wint Australische Softbal-titel
English

BLACKTOWN, Greater Western Sydney, New South Wales (AustraliŽ) - New South Wales Firestars is de nieuwe Softbalkampioen van AustraliŽ en won daarmee de Gilley's Shield. Zondag (8 januari) kwam de ploeg tot een overtuigende 8-0 shutout tegen regerend kampioen Queensland Heat in de allesbeslissende Finale van de 70e editie van het Open Women's Softball Fastpitch Australian National Championship Tournament. Eerder op de dag won NSW nipt met 1-0 van Western Australia Flames om de tweede finalist te worden. Vorig jaar werd NSW zelf onttroond door Queensland. Zaterdagavond won Queensland in de Halve Finale van NSW om zich te plaatsen voor de Finale. Het was een bijzonder succesvolle dag voor NSW, want hun U17 Team veroverde eveneens de titel en veroverde de Esther Deason Shield in het kampienschap-toernooi, dat ook plaatsvond in Blacktown. De NSW-Junioren waren titelverdediger en wonnen met 5-1 in de Finale van South Australia Starz.

De zevende en laatste dag van het evenement op het Blacktown International Sportspark in Blacktown, bij Sydney, begon met de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats. South Australia Starz stond kort voor in dit duel tegen Victoria Titans, dat met 3-2 won en daarmee vijfde werd. Victoria liet de honken vol achter in de tweede inning en strandde een loopster op het tweede honk in de derde slagbeurt. In de 2e3 opende Starz de score na een honkslag van Madeline Cameron. Maar in de vierde scoorde Titans tweemaal op startende pitcher Morgan Melloh. Die kreeg de honken vol met nul uit, waarna ze werd opgevolgd door Monica Perry, terwijl Belinda White (die de designated player was) de catching overnam. Een opofferingsslag van Jackie Di Siervi zorgde voor de gelijkmaker, gevolgd door een 'force play-grounder'. Een andere grounder volgde hierna, maar die eindigde in een fout en resulteerde in het tweede punt. In de 2e4 kwam Starz langszij dankzij een honkslag van Jasmine Lee. Hierna strandde de ploeg twee loopsters in de vijfde op Greta Cecchetti, die de pitching voor Titans had overgenomen. De Italiaanse rechtshander gooide driemaal drie slag in de zesde, maar werd daarna gesteund met een punt in de zevende. Met twee uit sloegen Kimberley Quince en Emma Wilcott beiden een honkslag en zorgden voor loopsters 'op de hoeken'. Een steel-situatie leidde daarna tot wat het beslissende punt zou zijn.

In de Tweede Halve Finale (Backdoor) won New South Wales Firestars slechts met 1-0 van Western Australia Flames om de tweede finalist te worden. Door het verlies eindigde Flames op de derde plaats. Flames liet een loopster achter op het tweede honk in de eerste inning en had loopsters op het tweede en derde honk met twee uit in de tweede, maar wist niet tot scoren te komen. Een andere loopster bleef achter op het tweede honk in de vierde. Flames-pitcher Amber Johnson zag ondertussen NSW maar eenmaal in scoringspositie komen in hun eerste drie innings.

...New South Australia won hun vierde softbaltitel in de laatste zes jaar...
(© Foto: Softball Australia)
NSW scoorde hierna wat het enige punt in de wedstrijd zou zijn in de 2e4. Met twee uit kreeg Rachel Lack vier wijd en stal het tweede honk, waarna ze scoorde op een honkslag van Bianca Abrahams. Flames kreeg nog een laatste kans wat terug te doen in de 1e7. Met ťťn uit sloeg Allanah Alvarado een tweehonkslag op Kaia Parnaby, die het hele duel gooide voor Titans. Met Alvarado op het tweede honk schakelde Parnaby de volgende slagvrouw met drie slag uit, waarna een grounder de wedstrijd afsloot. Saskia Kosterink sloeg 0-uit-3 voor Flames.

's Avonds kwam New South Wales Firestars tot een 8-0 shutout tegen titelverdediger Queensland Heat om de titel te pakken. De Tsjechische umpire Jan Hora stond op het derde honk in de 4-man crew, die was aangesteld voor de Finale. In de voorronde leek Queensland onverslaanbaar, want het boekte acht opeenvolgende overwinningen, waarvan wel een aantal met klein verschil, Op de slotddag van de voorronde was het NSW dat Queensland de eerste nederlaag toediende met een overtuigende 6-2 stand, een teken dat dit team dit keer wellicht de beste ploeg was.

Voor aanvang van de Finale was er een speciaal moment, want Joan Fraser gooide de ceremoniŽle eerste bal naar Blacktown City Burgemeester Stephen Bali. Joan Fraser is de oudste nog in leven zijnde speelster van de allereerste Gilley's Shield.

De Finale bleef drie innings puntloos. NSW opende daarna de score in de eerste helft van de vierde op een honkslag van Jasmine Peters. Intussen gooide NSW-pitcher Kaia Parnaby om powerhitter Chelsea Forkin heen en ging de confrontatie niet met haar aan. In de tweede helft va de eerste inning schakelde Parnaby de eerste twee slagvrouwen met drie slag uit, maar gaf daarna opzettelijk vier wijd aan Forkin. Een grounder sloot de slagbeurt daarna af. In de 2e4, na de eerste slagvrouw te hebben uitgeschakeld, gaf Parnaby Forkin wederom opzettelijk vier wijd. Na een pop-fly in het infield eindigde de inning toen Forkin uitging bij een steelpoging. Het uitdelen van deze opzettelijke vrije lopen zonder honkloopsters met ťťn of twee uit blijft uiteraard een groot risico, want je weet nooit wat de volgende slagvrouwen zullen doen. In de 1e3 had ook Queensland-pitcher Justine Smethurst opzettelijk vier wijd gegooid op powerhitter Stacey Porter. Maar dat werd gedaan met loopsters op het tweede en derde honk en twee uit, eerste honk open en Porter in het slagperk. NSW liet drie loopsters achter toen een grounder volgde.

In de 1e5 brak NSW de wedstrijd open met een 4-run rally. Met twee loopsters op de honken en nul uit leverde Samantha Poole een puntscorende honkslag af en dat leidde tot een werpsterswissel. Sandra Holden nam het over van Justine Smethurst, die in de voorronde domineerde. Holden werd begroet met een honkslag van Taylah Tsitsikronis, zodat de honken vol kwamen te staan. Een fout op een grounder van Simone Freeman zorgde daarna voor twee punten en een hiernavolgende honkslag van Bianca Abrahams voerde de stand op naar 5-0. In de zesde voegde NSW nog eens drie punten toe, die werden gescoord op honkslagen van Samantha Poole en Bianca Abrahams en tussendoor een fout.

In de 2e6, met een 8-0 voorsprong en twee uit kreeg Parnaby een honkslag tegen van Alexandra Forsyth. Om te voorkomen dat het mercy-rule puntenverschil in gevaar zou komen gaf Parnaby hierna voor de derde keer opzettelijk vier wijd aan Chelsea Forkin. Even later maakte een grounder een einde aan de inning en de wedstrijd. NSW kwam tot 10 honkslagen, Queensland bleef beperkt tot slechts twee.

Met het winnen van het toernooi won New South Wales de Gilley's Shield, de trofee voor het Open Women's Australian National Championship. De trofee is vernoemd naar Mack Gilley, die voorzitter was van de Queensland Softball Association en in 1947 het eerste 'interstate championship' organiseerde. Destijds namen alleen Queensland, New South Wales en Victoria deel. Er was geen evenement in 1948, maar sinds 1949 is er jaarlijks een toernooi geweest, waardoor het huidige de 70e editie was. In de beginjaren was het Victoria dat het evenement domineerde en 22 keer het kampioenschap binnenhaalde van 1947 tot en met 1985. Maar hun laatste titel dateert nu van 32 jaar geleden. Sinds 1986 zijn Queensland en New South Wales de meest succesvolle teams. Queensland won sindsdien twaalf keer, waaronder vorig jaar. New South Wales veroverde de titel 16 keer sinds 1986, de laatste keer in 2015. NSW heeft de titel nu in vier van de laatste zes jaar gewonnen.

Een jaar geleden speelde Nederlands Team-international Britt Vonk voor kampioen Queensland Heat Met een .476 slaggemiddelde werd ze toen de Beste Slagvrouw van het toernooi en won de Sybild Turner Best Batter Award. Ook werd ze toen gekozen in het All Tournament Team als korte stop.

(8 januari)

Gerelateerde Artikelen:
Queensland eerste finalist Australisch Kampioenschap. (7 januari)
NSW bezorgt Queensland 1e verlies in Australische Finale. (6 januari)
Queensland, NSW in Halve Finale Australische Finale. (5 januari)
Queensland blijft ongeslagen in Australische Finale. (4 januari)
Queensland wint weer 2x in Australische Finale. (3 januari)
Saskia Kosterink, Belinda White openen Australische Finale. (2 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.