Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Esther Wetser)

Centrals wint Midden-Nederland Cup
English

LOOSDRECHT - Centrals is dit jaar de winnaar van de Midden-Nederland Cup, het jaarlijkse tweedaagse toernooi van Hilversum Hurricanes. In de Finale op zondag (26 maart) won Centrals met 7-2 tegen de Nationale Ploeg van Duitsland.

Dit jaar namen er zeven teams deel, waaronder winnaar van vorig jaar UVV, dat dit keer op een verrassende zesde plaats.

UVV verloor drie pitchers uit het team van vorig jaar, Helma Pluim, Cintia de Groodt en de Amerikaanse Jessica Vogel, terwijl outfielder Samayra Straal stopte. Pitcher Melissa Burger, die met UVV in de Hoofdklasse uitkwam, krijgt nu gezelschap van jeugdspeelsters Nienke Trapman en Marije Bolkenbaas. In de transferperiode zag Odette Kuipers en Eliza Rikkelman komen, terwijl Caroline Theunissen de nieuwe Hoofd Coach werd.

Hoewel UVV op de zesde plaats eindigde in het Midden-Nederland Cup Toernooi is de verwachting dat de ploeg dit seizoen gewoon weer zal strijden om de hoogste plekken in de Silver League. Vorig jaar eindigde UVV op een gedeelde eerste plaats met Roef! en pakte de kampioenstitel door met 4-3 te winnen in een beslissingswedstrijd. In de Finale om de promotie naar de Golden League stond UVV opnieuw tegenover Roef!, nadat de laatste in de Halve Finale met 7-6 had gewonnen van De Glaskoning Twins, dat daardoor degradeerde. Nadat de Finale verregende boekte Roef! een week later een 7-0 winst tegen UVV en promoveerde naar de Golden League.

Op zaterdag domineerde Amsterdam Pirates in Poule en boekte drie ruime overwinningen, allen met dubbele cijfers. De ploeg van Hoofd Coach Tom Groot opende met een 14-2 winst tegen Domstad Dodgers, waarna een 12-0 shutout volgde tegen XLLease Quick Amersfoort en de eerste dag werd afgesloten met een 11-1 winst tegen UVV. Zodoende werd de Amsterdamse ploeg niet alleen favoriet om de Finale te bereiken, maar ook om het toernooi te winnen. Maar dat veranderde allemaal een dag later.

Het Duitse Nationale Team bleef ook ongeslagen op de eerste speeldag en won tweemaal in Poule B. De Duitse ploeg won met 12-3 vs. Centrals, waarna met 8-2 werd gewonnen van het organiserende Hilversum Hurricanes. In de wedstrijd tegen Centrals kwam Duitsland tot negen honkslagen en had een rally van acht punten in de eerste slagbeurt. Centrals sloeg zes honkslagen, waaronder twee van Sanne Helmig.

Quick Amersfoort eindigde op de tweede plaats in Poule A en plaatste zich ook voor de Halve Finale. Quick opende het evenement met een 5-3 winst tegen UVV, waarna men zich herstelde van de ruime nederlaag tegen Pirates en de eerste speeldag afsloot met een 5-3 winst tegen Domstad Dodgers.

Centrals won met 10-0 van Hilversum Hurricanes in hun eerste duel op zaterdag. Pitchers Shanna te Vrede en Anouk Sassen gooiden samen een No-Hitter. Zij zagen drie slagvrouwen de honken bereiken, twee via vier wijd, de andere via drie slag-doorgeschoten bal. Centrals sloeg acht honkslagen, waaronder een 2-single van Vivienne Schenk, 2-run double van Jasmin Carlson, puntscorende double van Kitty Mohlmann, RBI-triple van Sanne Helmig en een 3-run homerun van Erin Belles. Hierna verloor Centrals van de Duitse ploeg, maar eindigde toch op de tweede plaats in deze uit drie ploegen bestaande Poule om de Halve Finale te bereiken.

UVV, de winnaar van vorig jaar, kwam zaterdag slechts eenmaal toe winst en dat was een 4-1 zege tegen Domstad Dodgers.

...Centrals viert de winst van de Midden-Nederland Cup...
(© Foto: Esther Wetser)
Op zondag won Duitsland nipt met 5-4 van Quick Amersfoort om de eerste finalist te worden. Later op de dag schakelde Centrals Amsterdam Pirates in de Halve Finale uit door met 3-1 te winnen. Met één uit in de tweede inning had Centrals loopsters op het tweede en derde honk, maar volgden twee strikeouts. Centrals scoorde daarna het eerste punt in de derde slagbeurt. Met één uit sloeg Jasmin Carlson een driehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Sanne Helmig. Een tweede punt werd toegevoegd in de vierde toen Vivienne Schenk een honkslag sloeg met één uit en scoorde op een 2-out double van Anouk Sassen. Als pitcher hield Sassen Amsterdam puntloos en schakelde acht slagvrouwen op rij uit in de eerste drie innings, nadat ze vier wijd had gegooid op de openingsslagvrouw in de eerste slagbeurt. Pirates scoorde het enige punt in de vierde. Shanna van Vegten begon toen met vier wijd en wist te scoren na een fout. Later in de slagbeurt strandde Stacy Groot, die via een fout het honk had bereikt, op het derde honk. Centrals voegde een 'insurance run' toe in de vijfde. Kitty Mohlmann begon toen met een honkslag en scoorde op een 2-out double van Shawna van der Schouw.

UVV, Hilversum Hurricanes en Domstad Dodgers speelden om de vijfde tot en met zevende plaats. Hurricanes opende zondag met een 4-3 winst tegen Dodgers. In de volgende wedstrijd boekte UVV een ruime 12-1 overwinning tegen Dodgers, dat hierdoor op de zevende plaats eindigde. Hierdoor werd de slotwedstrijd van deze reeks tussen UVV en het organiserende Hurricanes bepalend voor de vijfde en zesde plaats. Hurricanes won met 7-2 om de vijfde plek op te eisen, terwijl UVV op de zesde positie eindigde.

Een andere verrassing volgde in de strijd om de derde en vierde plaats. Zoals gezegd domineerde Amsterdam Pirates op zaterdag, maar stond zondag in de Halve Finale met lege handen. Na eerder op de dag te zijn uitgeschakeld voor de Finale verloor Amsterdam ook het derde plaats-duel tegen Quick Amersfoort met 5-3.

In de Finale stonden Centrals en Duitsland opnieuw tegenover elkaar. Op zaterdag won Duitsland ruim met 12-3. Echter, in de Finale waren de rollen omgedraaid en was het Centrals dat met 7-2 won en daardoor toernooiwinnaar werd.

Aanvankelijk nam Duitsland een 2-0 voorsprong in de eerste inning, maar Centrals kwam onmiddellijk langszij. Met één uit kreeg Sanne Helmig vier wijd en sloeg Anouk Sassen een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen Vivienne Schenk vier wijd kreeg met twee uit. Hierna volgde Laura Bakker met een 2-run double.

Centrals, dat onder leiding staat van Hoofd Coach Carlos Arrindell, nam daarna de leiding in de tweede inning, dankzij een 4-run rally. Met één uit sloeg Kitty Mohlmann een honkslag en Jasmin Carlson een tweehonkslag. Sanne Helmig had daarna weer een productieve slagbeurt, want zij sloeg een 2-run single. Anouk Sassen volgde met een andere honkslag en met twee uit was het Vivienne Schenk, die een 2-run single afleverde om de stand op te voeren naar 6-2. Centrals voegde nog een punt toe in de vierde toen Sanne Helmig haar derde punt in het duel scoorde op een honkslag van Shawna van der Schouw.

Na de twee punten in de eerste inning schakelde winnende pitcher Shanna te Vrede 12 slagvrouwen op rij uit. Met twee uit in de vijfde kreeg ze twee honkslagen tegen, maar een grounder sloot daarna de wedstrijd af.